Copytrading: Kopier investeringene til profesjonelle investorer

Å copytrade gjør det mulig å kopiere handlene til profesjonelle investorer. På den måten vil dine investeringer reflektere deres, og du vil oppnå samme avkastning. 

Dette er en funksjon som lar deg utføre samme investeringer som profesjonelle investeringer med svært god historisk avkastning. Dette er også en god måte å lære mer om aksjemarkedet på. 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om hva copytrading er, hvordan du kommer i gang med å kopiere dyktige investorer og hvorfor denne formen for investeringer har økt i popularitet de siste årene. 

Start Copytrading her 78% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

5 grunner til å copytrade

Å copytrade gjør det mulig å kopiere handlene til profesjonelle investorer. Du vil dermed oppleve samme avkastning til investorer med god historisk avkastning. Her er noen grunner til å copytrade:

 • Du vil automatisk investere i samme aksjer som dyktige investorer, til tross for at du er nybegynner.
 • Du tar del i og lærer hvilke investeringer profesjonelle investorer foretar seg.
 • Du kan oppnå svært god avkastning uten å aktivt investere selv.
 • Du kan fritt velge hvor lenge du ønsker å holde din investering i investorens portefølje. 
 • Du kan investere med så lite som 500 dollar. [Start å copytrade her]
Start Copytrading her 78% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Slik kommer du i gang med å copytrade: steg-for-steg

Å investere i aksjer og fond har vist seg å gi svært god avkastning over tid. Likevel kan det være vanskelig å oppnå en god avkastning dersom man ønsker å investere i enkeltaksjer og ikke har opparbeidet seg den kunnskapen man trenger. Dermed kan det være både smart og lærerikt å copytrade profesjonelle investorer, som betyr at du automatisk kopierer deres handler. På den måten vil du oppleve samme avkastning som de får samt at du vil kunne se og lære når og i hvilke selskap de investerer i – som kan være svært lærerikt dersom du er [nybegynner i aksjemarkedet]

Å copytrade har økt i popularitet de siste årene. Slike investeringer blir som en kombinasjon av å investere i aksjer eller å velge en forvalter gjennom et aksjefond. Ettersom man selv velger investorer man ønsker å kopiere, kan man se deres historikk, avkastning og hvordan deres investeringsstrategi er. I motsetning til et fond, vil investoren du følger kunne investere i alle aksjer uten å være begrenset til et marked, sektor eller region. Porteføljen kan også være mer spisset, slik at den ikke nødvendigvis inneholder like mange enkeltselskaper som et fond ville gjort. Dette resulterer at risikoen kan være litt høyere, men det gir også høyere mulighet for bedre avkastning. 

Ønsker du å komme i gang med å copytrade? Under har vi laget en guide som viser hvordan du kommer i gang ved hjelp av 4 enkle steg. Etter å ha lest dette vil du enkelt kunne komme i gang med å copytrade dyktige investorer med gode resultater. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

For å komme i gang med å copytrade er du først og fremst nødt til å finne en plattform som tilbyr denne funksjonen. Copytrading er et vesentlig nytt konsept, men vi ser at flere og flere handelsplattformer tilbyr dette i dag. Vi kan anbefale å velge plattformen til eToro. Denne online handelsplattformen tilbyr investorer å copytrade mange dyktige investorer, samtidig som de også tilbyr funksjonen “smart portfolios”, som betyr at man kan investere i porteføljer innenfor spesikke temaer som selskaper som fokuserer på selvkjørende biler, spillbransjen, fornybar energi m.m.

Når vi i Aksjeskole anbefaler nettmeglere er det mange faktorer som spiller til grunn. Her er noen av grunnene til at vi kan anbefale eToro, både for å copytrade men også for å investere i andre finansielle instrumenter:

 • Stort utvalg av aksjer og andre finansielle instrumenter
 • Plattformen er svært brukervennlig og enkel å navigere gjennom
 • Tilbyr gode funksjoner, som teknisk analyse-verktøy
 • Ingen gebyrer for kjøp og salg av aksjer
 • Sosial plattform for videre læring
 • Mulighet til å copytrade dyktige investorer
 • Mulighet til å investere i smart portfolios

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefale eToro sin plattform. Denne plattformen passer også perfekt for nybegynnere som ønsker å teste ut copytrading. Her kan man enkelt se investorenes avkastning over tid, og man kan også lese om deres investeringsstrategi. Dette gjør det enklere når man skal velge en å “kopiere”. 

Steg 2 – Opprett en konto

For å komme i gang med å copytrade, også kalt sosial trading, må du opprette en konto hos nettmegleren. Vi vil fortsette å ta utgangspunkt i eToro ettersom det er den plattformen vi synes det er best å utføre copytrading gjennom. 

Det er svært enkelt å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Invester etoro

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra eToro som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn investoren du ønsker å kopiere 

Når du har opprettet en konto hos en nettmegler og satt inn et innskudd, er det på tide å komme i gang med å copytrade. For å gjøre dette kan du enkelt lese om profesjonelle investorer som du kan kopiere. Kanskje vet du allerede om en person som du har fulgt over en lengre periode?

For å finne investorer du kunne tenke deg å følge trykker du først på “discover”, deretter “view all” ved siden av seksjonen med copytraders. Da vil du enkelt finne alle investorene som du kan følge. Som du kan se på bildet under kan du også sortere du fra hvor investoren er fra, hvilket marked han/hun investerer i, hvor god avkastning investoren har hatt i løpet av en bestemt tidsperiode. 

investering copytrading etoro
Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Den presenterte kurshistorikken er på en tidshorisont på under 5 år. Det er derfor viktig å vite at investeringsbeslutningen ikke nødvendigvis er tilstrekkelige nok.

Ved å trykke på en investor vil du kunne lese mer om investorens investeringsstrategi, se porteføljen og avkastningen over tid. På den måten kan du danne deg et bedre grunnlag for om det er en person du ønsker å kopiere ut fra din egen investeringsprofil. Under ser du et eksempel fra en populær investor, som har nærmere 600 personer som kopierer hans investeringer.

Investor copytrading investeringsstrategi

Steg 4 – Kom i gang med å copytrade

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den investoren du ønsker å kopiere, er du klar! 

Når du har trykket deg inn på investoren som du ønsker å kopiere vil du se en blå knapp hvor det står “copy”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Copytrading copy

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kopiere Taher Kamari med et beløp på 1000 dollar. Husk at for å copytrade investorer er minstebeløpet på 500 dollar. Som du også kan se kan du velge å inkludere “stop-loss”, som betyr at du selger deg ut dersom verdiene dine reduseres under et bestemt beløp. 

copy invester eToro

Så lett er det å komme i gang med å copytrade i en investor. 

Når du skal i gang med å copytrade er det viktig at du ikke ser deg blind på historisk avkastning, og at det er lurt å se på avkastningen over flere år og ikke kun noen måneder. Ved å lese deg opp på og undersøke hvilke investeringer som er gjort, vil du kunne enklere finne ut om investeringene som er blitt utført er basert ut fra gode analyser eller om det er mer “flaks” som spiller inn i bildet. 

Mange bruker copytrading som et steg for videre læring. Etter å ha fulgt og kopiert en eller flere investorer vil man forhåpentligvis danne seg et godt fundament, slik at man ved senere anledning kan basere og utføre sine egne investeringer. 

Les videre i artikkelen for å lære mer om copytrading.

Hva er copytrading?

Å copytrade betyr at man automatisk kopierer investeringene til en bestemt investor. Dette konseptet har flere begreper. Flere plattformer kaller dette også for sosial trading. Når du copytrader vil dine handler automatisk reflektere investeringene en investor du kopierer utfører. På den måten vil din avkastning (enten det er positiv eller negativ) være identisk med denne investoren. 

Slik fungerer eToro copytrading:

 • Gjennom plattformens nyhetsstrøm kan du hele tiden følge med på hvordan andre investorer investerer.
 • Du kan se hvordan avkastningen til investorene er og hvordan de investerer (innenfor hvilke marked og sektorer).
 • Du kan enkelt trykke på investorene for å få et større innblikk i deres investeringer, portefølje og avkastning.
 • Det er svært enkelt å komme i gang med copytrading. Det eneste du trenger er å trykke inn på en investor du har sans for og trykke “copy” for å komme i gang. 

Her er andre funksjoner som eToro tilbyr som vil kunne gjøre deg til en bedre investor:

 • Du kan delta i diskusjoner gjennom deres sosiale nettverk av investorer. På den måten vil man kunne få mer innblikk i et selskap som du ønsker å investere i. 
 • Hold deg oppdatert på investorer du følger investerer i til enhver tid (uten at du kopierer investoren!).
 • Hold deg oppdatert på din portefølje til enhver tid og legg til selskaper du har en interesse for i overvåkningslisten. 

Hva er smart portfolios?

En annen fin funksjon hos eToro er såkalt smart portfolios, som betyr at man kan investere i en portefølje av en spesifikk tema. Dette kan være selskaper som fokuserer på selvkjørende biler, spillbransjen, fornybar energi m.m.

Ved å investere i smart portfolios investerer man ikke i investeringene til en spesifikk investor, men man investerer i en portefølje som eToro har satt sammen som passer innenfor kriteriene til temaet. En slik investering kan minne mer om et aksjefond, men man har muligheten til å spesifikt investere innenfor et tema man interesserer for/har troen på i tiden fremover. 

Å investere i smart portfolios passer både for nybegynnere og mer erfarne investorer. Det er en god måte å bygge en bred og diversifisert portefølje på. Slik kommer du i gang med å investere i smart portfolios:

 1. Filtrer ut fra det du har troen på: Det er lurt å ha en ide om hvilke tema/sektor du har troen på før du går i gang med å investere i smart portfolios. Hos eToro kan du enkelt filtrere ut fra dine interesser, som f.eks. teknologi.
smart portfolios søk
 1. Trykk på temaet du ønsker å vite mer om: Når du finner det temaet du har troen på fremover, trykker du på dette temaet. I dette eksemplet velger vi å trykke videre på “driverless”, som tar for seg selskaper som satser på selvkjørende biler. Da vil man investere spesifikt i selskaper som fokuserer på nettopp dette. På denne siden vil du kunne lese og lære mer om hva en slik portefølje innebærer. På den måten er det enkelt å danne et grunnlag for om dette er en investering for deg eller ikke. 
Selvkjørende biler investering
 1. Les deg opp og sjekk ut porteføljen: Før du trykker “invest” og eventuelt går i gang med å investere er det lurt å lese deg opp i forkant. Ved å trykke på “portfolio” vil du kunne se hele porteføljens investeringer, og hvor mye de er eksponert i de ulike selskapene. 
Portefølje selvkjørende biler etor

Copytrading og Risiko

Det er viktig å vite at selv om investorene man følger og eventuelt kopierer innebærer en form for risiko, i likhet med alle andre investeringer. Husk at historisk avkastning ikke nødvendigvis betyr positiv avkastning i tiden fremover. 

Det som er positiv å vite er at investorene du følger selv investerer med sine egne penger. På den måten vet du at investorene vil gjøre sitt beste for å få en god avkastning med sine investerte penger. 

Når du går i gang med å copytrade er det viktig at du ikke investerer med mer penger enn du har råd til å tape. Dersom du har som strategi å copytrade, er det lurt å spre pengene dine på flere investorer i motsetning til å kun kopiere én investor. På den måten vil risikoen reduseres, samtidig som du har like høy sjans for å oppleve en god avkastning, både på kort og lang sikt. 

Funksjoner for å redusere risikoen

Når du skal i gang med å copytrade kan det være lurt å vite om funksjonene som kan være med på å redusere sjansen for stor tap. Den mest brukte funksjonen er stop loss. Dette er en veldig kjent funksjon som mange investorer bruker. 

Når du tar i bruk stop loss når du investerer vil du selge deg ut av din investering når verdien på din investering reduseres med et visst prosentbeløp. På den måten vil du selge deg ut tidligere og unngå store tap. 

Man kan også bruke funksjonen stop gain. Den funker på samme måte, bare motsatt. Da selger du deg ut når investeringen har steget med et visst beløp. På den måten vil du sikre gevinst før det eventuel snur igjen. 

Det er viktig å forstå risikoen med å copytrade. Husk at ulike investorer har ulik risiko for deres investeringer. Du er derfor selv ansvarlig for å velge investoren du kopierer og forstå om denne investoren har en høy-risiko profil eller en lav-risiko profil.

Start Copytrading her 78% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Ofte stilte spørsmål

Investerer man automatisk når man copytrader?

Ja, når du kopierer en investor utførerer du de sammen investeringene helt automatisk. 

Hva er minstebeløp for å copytrade?

For å copytrade må du investere for 500 dollar. 

Hvor mange investorer kan jeg copytrade?

Du kan maks kopiere 100 investorer omgangen.

Er det mulighet for å bruke stop loss i copytrading?

Ja, eToro blant annet tilbyr denne funksjonen. Du kan selv velge beløp for når du ønsker å selge deg ut av din investering. 

Hva er smart portfolios?

Smart portfolios er en funksjon som lar deg investere i porteføljer innenfor spesikke temaer som selskaper som fokuserer på selvkjørende biler, spillbransjen, fornybar energi m.m.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen