Start investeringsreisen din med et budsjett

Det er mange grunner til at det lønner seg å ha styr på økonomien sin, men når det kommer til store økonomiske beslutninger i livet, er det enda viktigere at vi har styr på penge våre. Dette kan for eksempel være når du skal kjøpe bolig for første gang, eller du skal begynne å investere. Her lønner det seg nemlig å ha en strategi, og denne strategien innebærer blant annet å vite hvor mye du ønsker å investere for, og hvor ofte. Her får du noen tips til hvordan du kan få bedre styr på økonomien din og bli klar til å investere.

Det å investere er gøy. Og enda mer gøy når du har full oversikt over økonomien din. La oss begynne med kortene og kontoene dine.

Få oversikt over kortene dine

Det å ha et kredittkort i bakhånd er ikke dumt når det kommer til å ha en god økonomi. Det handler nemlig ikke om å nødvendigvis bruke kredittkortet, men det å ha det tilgjengelig er smart. Det er for eksempel anbefalt å bruke dem på reise, og er en fin sikkerhet du kan bruke hvis du har behov for det. Hvis du vil finne et kan du snakke med banken din, eller sjekke ut for eksempel beste-kredittkort.com.

Det å ha et vanlig kort man bruker i hverdagen, i tillegg til eventuelle kort til felleskontoer med samboer eller ektefelle, er også smart. Det å sjekke disse kontoene en gang i uka som minimum, er også en god måte å se hva man faktisk bruker penger på. For når vi skal legge budsjett, legger vi det ofte ut fra hva vi tror vi bruker og ikke hva vi faktisk bruker, så det kan være fint å faktisk se det svart hvitt en gang i uka, sånn at man får et litt mer realistisk innblikk i forbruket vårt.

Lag et realistisk budsjett

Det er mange vanlige feil når vi legger budsjett. En av feilene har vi allerede snakket om, og en av de andre er at vi ikke regner nok penger til de tingene vi faktisk har behov for. Ofte er vi litt for optimistiske når det kommer til hvor gode vi er til å overholde vårt eget budsjett, når sannheten er at vi trenger faktisk å budsjettere med koselige ting som kino eller å spise ute innimellom, og andre ting som hever livskvaliteten.

På denne måten er det mye lettere å gjøre plass til sparing og investering, fordi man vet at man alltid kan legge mer penger til side hvis man ønsker det, men også at man vet at man har nok til å kose seg litt innimellom også. For det har vi behov for. Det å lage et budsjett handler også i høy grad om å prioritere, og her er det viktig at man tenker ærlig over hva man vil ofre, for å for eksempel få flere penger til investeringer. Se på dette som en morsom og givende øvelse, for det sier mye om hvem du er og hva du har behov for.