The Metaverse – metaverset

De siste årene har det blitt vanlig å snakke om «the metaverse» – eller på dansk: Metaverset. Men hva er egentlig metaversen? Er det ett sted? Eller mer? Hvordan forholder metaverset seg til kryptovaluta og blokkjedeteknologi? Hvilken rolle spiller DeFi i metaverset? Og hva er det egentlig Facebook gjør på den fronten?

Her ser vi på noen eksempler hvor kryptovaluta og blokkjede allerede har slått seg sammen til noen svært vellykkede metavere. Vi beskriver også hvordan disse verdenene er relatert til DeFi-fenomenet og hvilken rolle NFT-er spiller i denne forbindelse. Til slutt prøver vi å svare på om metaversen smelter sammen til en og hvordan man kan investere i den.

KJØP CRYPTO HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hva er metaversen?

Metaverset er kort sagt et virtuelt univers som eksisterer parallelt med den fysiske verden. Opprinnelig kommer ordet fra science fiction-litteraturen, hvor det ble brukt til å beskrive det fiktive universet i et litterært verk. Senere ble en ny betydning lagt til, og metaverse ble nå brukt for å referere til de mange virtuelle spillverdenene som folk lever og beveger seg rundt i online.

De siste årene har folk begynt å snakke om THE metaverse; metaverset – som antyder at det er ett sted. Dette er litt misvisende, selv om det er en god grunn til at folk omtaler det på denne måten. Tanken er at alle de virtuelle områdene som ulike bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner bygger skal være interaktive i den forstand at du som bruker kan «reise» fra det ene til det andre, og at du i avatarform kan bruke et bredt spekter av virtuelle valutaer for å betale for tjenester i alle disse virtuelle verdenene.

Synet varierer litt, avhengig av hvem du spør. I neste avsnitt går vi i dybden med hva Facebooks visjon er, men samlet sett kan man si at metaverset er preget av å være et nettverk av virtuelle verdener basert på sosial interaksjon. Om det vil ende opp med å smelte sammen til én stor virtuell verden, slik science fiction-filmene har antydet, vet vi ennå ikke.

For å forstå mer om metaverse-mynter bør du lese vårt innlegg om kryptovaluta for nybegynnere .

KJØP CRYPTO HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hva er Facebook Meta?

Hvad er Meta?

Facebook (heretter: Meta) har ikke funnet opp begrepet “metaverse”, men spesielt har de tatt en trend som fortsatt er på et ganske tidlig stadium og prøver nå å gjøre den til sin. De er bare så dedikerte til denne ideen at Facebook har endret navn til Meta. Men hvorfor har de gjort dette? Og hvilken visjon har de av metaverset?

Når man leser hva Meta og Mark Zuckerberg selv skriver om dette, gir det litt klarhet. Først av alt, erkjenner Meta fullt ut at metaverset ikke bare er ett univers, men mange forskjellige. Som de skriver:

«Metaverset er en serie virtuelle rom hvor du kan skape og oppdage sammen med andre mennesker som er andre steder.»

Facebooks meta

Deretter nevner de samvær, arbeid, spill, læring, handel, skaperverk osv. Vi kan også lese mer om hvordan selskapet har som mål å skape disse virtuelle rommene ved hjelp av virtuell virkelighet, utvidet virkelighet og smarte briller. Visjonen som beskrives er altså en fremtidig utopi (eller dystopi, avhengig av ens holdning til dette), hvor mennesker kan samhandle med hverandre i nesten alle sosiale sammenhenger ved hjelp av fysiske produkter som VR-headset eller smarte briller.

Vi kan også lese om hvordan man kan jobbe med metaverset ved hjelp av en lang rekke «stipend», hvor eksterne samarbeidspartnere jobber med å bygge og forbedre de ulike elementene i dette universet. Hvorvidt dette virkelig vil gjøre verden til et bedre sted er noe vi alle må ta stilling til i løpet av det neste tiåret, men det er ingen tvil om at Facebook er helt med på denne visjonen, og det er gode grunner til. Hvis du er den første bedriften som snakker åpent om metaverset, så er du nesten automatisk en first mover, noe som selvfølgelig er verdifullt for merkeverdien din.

Meta nevner ikke noe direkte om blokkjedeteknologi eller kryptovaluta i sine mange artikler om metaverset, men det er snakk om «den virtuelle økonomien». Andre steder kan du også lese om Facebook / Metas egen blokkjede, som nå har endret navn fra Libra til Diem. Diem er ennå ikke på markedet, men planen er angivelig å lage en blokkjede som kan brukes til å utstede en serie stablemynter. Om Diem i seg selv er verdt å investere i er umulig å si i skrivende stund.

Summa summarum: Meta ser virkelig ut til å satse hardt på å bli den største aktøren i den virtuelle fremtidsverdenen som vi gradvis begynner å bygge. Ved å sitte på det som potensielt kan bli et av verdens største betalingsnettverk (Diem), kan Meta dermed tjene penger på mikroavgiftene som hele tiden betales av den globale befolkningen når de samhandler med hverandre i metaverset.

Les mer om Meta-aksjen .

Eksisterer metaverset allerede?

Vi har allerede sett på det faktum at metaversen ikke bare er ett sted. Det er lett å tenke seg at hele verden en dag kan henge virtuelt sammen i et stort antall metavere, og at man f.eks. kan flytte fra ett univers til det neste med samme avatar. Men siden metaversen er noe som gradvis bygges opp, er det også rimelig å spørre om deler av metaversen allerede eksisterer?

Det korte svaret er «ja». Faktisk, i kryptovalutaindustrien er det allerede flere forslag til hvordan fremtidens metavers kan se ut. Det som kjennetegner disse metaverne er at de ikke bare lar brukerne navigere i dem; de gjør det også mulig å designe og bygge objekter, elementer og til og med spill inne i de respektive universene. I tillegg benytter de seg alle av NFT-er, og du kan dermed anskaffe disse enten som spiller eller som spilldesigner. Du kan deretter legge dem ut for salg – eller kjøpe andres NFT-er – på spesialdesignede NFT-markedsplasser.

Siden alt dette foregår på blokkjeden, er det hele indirekte knyttet til kryptovaluta og også indirekte til den desentraliserte økonomien (red: såkalt DeFi). Faktisk er det sannsynligvis rimelig å si at blokkjede og kryptovaluta er det feltet som har tatt de største skrittene mot å bygge morgendagens metavere, nettopp fordi de smelter sammen med den globale, virtuelle økonomien. Tiden vil vise om de desentraliserte metaverne vil beseire de sentraliserte – eller om de vil kunne leve en fredelig sameksistens.

Her kaster vi minst en kort blokk med tre forskjellige kryptovalutaer, som alle bidrar til metaverset, slik det er nå. tar av.

 • Firi toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Enkel og rask registrering
  • Troverdig og trygt
  • Kjøp av digital valuta med norske kroner
  Kostnad per handel 0,5 % spredning på både kjøp og salg. Minimumsinnskudd Fra 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko.
  Historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.
 • Skilling toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 700 aksjer som CFD-er
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel Fra 3,5% Minimumsinnskudd 50$ Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring.
  80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.
  Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.
 • saxo toplist stb 1
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
 • Libertex toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Bruk MetaTrader til å handle
  • Stort utvalg av CFDer
  • Mulighet for høy gearing
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse 62.2% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • velg fra 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse 83.45% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine.
Se mer +

Decentraland (MANA)

Decentraland logo

Decentraland er et stort, virtuelt univers hvor det er praktisk talt ingen grenser for hva brukerne kan gjøre. Man kan kjøpe land, bygge bygninger, åpne butikker, utforske, spille spill og mye mer, og nesten alle objekter i dette universet er NTF-er. Dette store fargerike universet kan virke som et litt galehus, men prosjektet drives som en såkalt DAO og har et stort og sterkt fellesskap. Det var også en av de første metaverne som ble virkelig populær.

Les mer om å kjøpe Decentraland .

KJØP DECENTRALAND HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Sandkassen (SAND)

Sandbox-logoen

Sandboxen ser annerledes ut på overflaten enn Decentraland, men også her kan brukere spille alle slags «spill i spillet». Faktisk kan alle som har mot til å gjøre det bruke The Sandbox Game Maker til å designe sine egne spill. Du kan dermed glede deg over alle slags spill som bruker, eller du kan prøve å tjene for dagen og veien som utvikler i og ved The Sandbox. Også her kan brukere finne, høste, lage, kjøpe og selge NFT-er som kan brukes i universet – eller handles utenfor det.

Les mer om å kjøpe The Sandbox .

KJØP SANDKASSE HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Myntmotor (ENJ)

Motormyntlogo

Enjin Coin har et bredere omfang enn de to nevnte kryptovalutaprosjektene. Det opprinnelige målet med dette tokenet var å bli det største tokenet som brukes i spillindustrien. Enjin har også et stort antall prestisjetunge partnerskap. Men de siste årene har Enjin påtatt seg et enda større oppdrag, nemlig å bli en av hovedvalutaene i den store digitale verdensøkonomien: Metaverset.

Les mer om å kjøpe Enjin Coin .

KJØP ENJIN HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Er fremtidens metavers sentralisert eller desentralisert?

Man kan si at det er to ulike tilnærminger til å bygge metaverset: det sentraliserte og det desentraliserte. Meta er skoleeksemplet av førstnevnte sort. Men det finnes også allerede flere eksempler på desentraliserte tilnærminger, og begge har sine fordeler og ulemper.

De sentraliserte har den åpenbare fordelen at de kan legge inn milliarder innen et hvilket som helst forskningsområde og at de kan tiltrekke seg noen av verdens mest talentfulle programmerere, forskere og markedsføringseksperter. På den annen side er store organisasjoner ofte mindre fleksible, og de bruker også mye energi på å signalisere at de er inkluderende og ansvarlige – og må dermed hele tiden lefle for både lovgivere og ulike interessegrupper. Dette kan forsinke og forsinke utviklingen.

De desentraliserte aktørene har den fordelen at de kan bruke en såkalt DAO-struktur. DAO står for Decentralized Autonomous Organization, og tanken her er at det ikke er noen sentral maktstruktur i organisasjonen, men at alle kan sende inn forslag til utvikling, endring, forskning, markedsføring osv., hvoretter forslaget stemmes over av organisasjonen. personer som eier den aktuelle kryptovalutaen, som også brukes som belønning til personene som utfører arbeidet. Dette skaper stor fleksibilitet og du blir kvitt nesten alt som lukter administrasjon. Den største ulempen er at man ikke alltid kan regne med at flertallet vet hva som er best for organisasjonens fortsatte suksess i fremtiden.

Som den israelske historikeren Yuval Noah Harari har beskrevet i flere av bøkene sine, er det en generell tendens til at «makt» (i vid forstand) blir mer og mer sentralisert over tid. På denne bakgrunn er det rimelig å tenke at metaverset til slutt vil havne i hendene på et enkelt selskap. Motsatt kan vi se på den store suksessen desentraliseringen har hatt det siste tiåret – når det gjelder blokkjedeteknologi, kryptovaluta og DAO-strukturer. Dette ser ut til å varsle at fremtidens metavers er i det minste delvis desentralisert. Akkurat nå ser i hvert fall denne tilnærmingen ut til å trives.

Når smelter metaversene sammen til en?

Nå har vi sett en rekke eksempler på metavere som allerede eksisterer eller er under utvikling. Men vi har ennå ikke gjort det veldig klart hvordan disse verdenene henger sammen.

I dag kan man ikke reise fra ett metavers og inn i et annet med samme avatar. Men faktisk er det veldig rimelig å anta at dette vil være mulig en dag – og den dagen ligger kanskje ikke så langt frem i tid som man skulle tro. Vi kan spørre på en annen måte: «Hva ting må på plass før man kan reise virtuelt mellom metavere?»

Det er en rekke komponenter som må på plass før denne ligningen går opp. Men faktisk har vi allerede utviklet mange av dem. NTF-teknologien lar deg ha eksklusive rettigheter over spesifikke objekter, steder, karakterer, objekter, avatarer osv. Den underliggende blokkjedeteknologien lar deg handle med disse objektene på tvers av landegrensene: Virtuelle så vel som geografiske. Faktisk er det eneste som mangler at teknologien som ligger til grunn for de enkelte metaverne er kodet på en slik måte at de kan kommunisere med hverandre; et såkalt standardisert representasjonsformat. Dette er faktisk nevnt direkte i Metas beskrivelse av metaverset.

En viss forening må med andre ord finne sted. En god sammenligning kan være Ethereums virtuelle maskin. Denne virtuelle maskinen er i utgangspunktet et gratis verktøy som utviklere kan bruke til å designe sine egne blokkjeder basert på Ethereums kildekode. Økonomisk er «svindelen» at for å bruke disse nye blokkjedene, må du gjøre overføringer på Ethereums blokkjedenettverk. Men for det andre er det også fordelen med å bruke et kodespråk som er så utbredt at nesten alle moderne handelsplattformer kan kommunisere med det. Alt som er bygget på Ethereums virtuelle maskin kan med andre ord enkelt og uanstrengt integreres i hele DeFi-infrastrukturen. Og det er nettopp det som gjør at Ethereum spiller en så sentral rolle i DeFi.

Metaverse mynter

Den mest åpenbare måten å gjøre noe lignende med metaverset er å lage et utviklerverktøy som er så enkelt å bruke at hvem som helst kan bygge deler av – og bidra til – metaverset: Et motstykke til Ethereums virtuelle maskin. Faktisk vil jeg gå så langt som å si at hvis ikke Facebook utvikler dette programmet, så vil en av deres konkurrenter utvilsomt gjøre det. Og her kan det være at de desentraliserte metaverne har en fordel, da de ofte bruker en åpen kildekode-tilnærming slik at alle kan bruke og forbedre teknologien sin, mens Meta – og andre store selskaper – har en interesse i å være eneeier av teknologien de utvikler seg selv.

Det er mulig at fremtidens blokkjeder vil kunne gi en løsning på disse problemene slik at data fra ett univers kan importeres til et annet, selv om de ikke er basert på samme programmeringsspråk. Uansett er dette et problem som må løses før vi virkelig kan snakke om én metavers.

Hvordan investere i metaverset?

Det er mange måter å indirekte investere i metaverset. De mest åpenbare er f.eks. å kjøpe Meta-aksjer og muligens noen av kryptovalutaene som allerede fungerer som drivstoff for de største blockchain-metaverne, som Decentraland, The Sandbox og Enjin Coin.

Endelig kan man holde øye med nye blokkjedeprosjekter som kommer, da det er godt tenkelig at denne sektoren vil drive utviklingen av fremtidens metavere. Det skal imidlertid sies at selv om investeringer i kryptovaluta alltid er beheftet med en viss risiko, kan det være tryggere å kjøpe de store, etablerte myntene som allerede har bevist at de har et produkt som virkelig blir brukt.

Sammendrag

Nå har vi lært hva metaversen er, hvilke forskjellige former den kan ha – og tatt en titt på hva det er for en metavers som Facebook prøver å bygge. Vi så også på en rekke desentraliserte kryptovalutabaserte metavere, og gikk litt inn på hva forskjellen mellom en desentralisert og en sentralisert metaver er.

Til slutt så vi på om det er rimelig å anta at metaversene smelter sammen til ett, og hvilke ting som må på plass før dette kan forventes å skje. Her er en liste over noen av hovedpunktene i denne artikkelen:

 • Metaverset / metaverset er en serie virtuelle universer hvor mennesker kan samhandle, handle og skape ting.
 • Facebook har som mål å bli den første pådriveren når det gjelder fremtidens metavers.
 • Facebooks kryptovaluta, Diem, kan være integrert i metaverset.
 • Blokkkjedebaserte metavere for kryptovaluta eksisterer allerede.
 • Det er teknologiske problemer som må overvinnes før metaversene smelter sammen til ett.
 • Man kan indirekte investere i metaverset via visse aksjer og kryptovalutaer.

Se vår liste over de beste kryptovalutaene .

KJØP CRYPTO HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ofte stilte spørsmål

Hva er metaverset / metaverset?

Et bredt spekter av virtuelle verdener der folk kan samhandle, skape ting og handle sammen.

Hva er Facebooks metavers?

En visjon om å bli den første pådriveren i metaverset.

Hvordan investere i metaverset?

Man kan indirekte investere i det ved å kjøpe visse teknologiaksjer eller kryptovalutaer.

Eksisterer metaverset allerede?

På en måte, ja, men de enkelte metaverne er ennå ikke knyttet til hverandre.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen