Børsnoteringer (IPO) – Finn og investerer i nye selskaper på aksjemarkedet!

I løpet av de siste årene har det blitt børsnotert (også kalt IPO, som betyr “initial public offering” på engelsk) en rekke nye selskaper, både i Norge og i resten av verden. Fra tredje kvartal 2024 ble det notert 1635 nye selskaper globalt, som samlet inn svimlende 330 milliarder doller.

Som investor har man mulighet til å kjøpe aksjene til selskapet på forhånd av børsnoteringen til en fastsatt aksjepris eller avvente og investere i disse selskapene etter første handelsdag. Mange investorer har tjent godt med penger ved å velge riktige selskaper.

Likevel finnes det fortsatt flere spennende selskaper som offisielt ikke har bekreftet sine børsnoteringer ennå. I denne artikkelen kan du lese om selskaper som planlegger en IPO (børsnotering) og hvordan du tegner deg for aksjer før de børsnoteres.

INVESTER I BØRSNOTERTE SELSKAP HER! Investeringer i verdipapirer innebærer alltid risiko for kapitaltap. Investering i en børsnotering kan innebære ytterligere restriksjoner.
Historisk avkastning eller tidligere resultater er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Fire trinn for å investere i børsnoteringer

Tar man et blikk tilbake i 2021 ga nye selskaper på børs svært gode muligheter for investorer. Flere selskaper opplevde en svært god avkastning etter børsnoteringen, og dersom man kom seg inn på forhånd av børsnoteringen eller rett i etterkant, hadde man mulighet til å få en svært god avkastning på sine investerte kroner.

Så hvordan får man investerte i selskaper før de børsnoterer seg? For øyeblikket er Freedom Finance den eneste megleren i Europa som tilbyr denne muligheten. For å investere i børsnoterte selskaper gjør du følgende:

 1. Kunder av Freedom24 kan finne alle børsnoteringer (nåværende og kommende) her.
 2. Man kan søke om å kjøpe aksjer før en børsnotering. Minsteinnskuddet er på 2.000 dollar.
 3. I søknaden vil man bli vurdert ut fra sin Freedom24-klientvurdering. Med bedre vurdering øker sjansen for å tegne aksjer. Man øker sin kundevurdering ved å bygge en sterk investeringsportefølje.
 4. Kunden kan selge IPO-aksjene etter en 93-dagers låseperiode. Gjennomsnittlig avkastning ved slutten av låseperioden er, pr. 23.02.2024, på 59 %.
INVESTER I BØRSNOTERTE SELSKAP HER! Investeringer i verdipapirer innebærer alltid risiko for kapitaltap. Investering i en børsnotering kan innebære ytterligere restriksjoner.
Historisk avkastning eller tidligere resultater er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Topp IPOs 2024

Det skal mye til å slå fjorårets rekordantall børsnoteringer. Likevel er det mange spennende selskaper som også planlegger å børsnotere seg i det kommende året. Her er flere spennende selskaper som planlegger å børsnoteres i 2024:

Epic Games

E-games har vokst betraktelig de siste årene, og blant videospillselskapen er Epic Games blant de største aktørene. Selskapet har blant annet utviklet spillet Fortninte, som er blant de 10 mest populære spillene i verden og har over 350 millioner registrerte spillere. Epic Games er verdsatt til omkring 29 milliarder dollar og hentet ytterligere 1 milliard dollar i finansiering i april i fjor. Selskapet planlegger å børsnotere seg i løpet av 2024. 

Invester i Epic Games IPO.

Stripe

Selskapet innenfor fintech behandler betalinger for ulike e-handelsselskaper, inkludert store aktører som Amazon, Salesforce, Google, Shopify og Microsoft. Strip har vokst betraktelig de siste årene og finnes i over 120 land. 

Strip har i dag en verdsettelse på 95 milliarder dollar og hadde en omsetning på over 7 milliarder dollar i 2020. Det er mange som har ønsket at Strip skal børsnotere seg, og dette virker veldig sannsynlig at vil skje i 2024.  

Invester i Stripe IPO.

Impossible Foods

Impossible Foods er blant de største konkurrentene til Beyond Meats, som børsnoterte seg i 2020 og steg mer enn 160 % på sin første handelsdag. 

Impossible Foods produserer plantebaserte matvarer som skal etterligne teksturen og smaken av ekte kjøtt. Det er ventet at selskapet vil søke en verdivurdering på rundt 10 milliarder dollar. 

Invester i Impossible Foods IPO.

Reddit

Nettplattformen Reddit konkurrerer mot sosiale medieplattformer som blant annet Faceboog og Twitter. Selskapet ble opprettet for 16 år siden og siden den gang har Reddit-miljøet vokst gradvis, og så en eksplosiv vekst etter fjorårets aksjespekulasjoner som i blant annet Gamestop. 

Det er fortsatt uklart hvor mye Reddit ønsker å samle inn for en børsnotering, men det virker sannsynlig at selskapet vil børsnoteres i løpet av året. Siste verdivurdering, som kom i august 2021, var på rundt 10 milliarder dollar. 

Invester i Reddit IPO.

Instacart

Instacart er en nettbasert dagligvarehandelstjeneste som leier inn personlige shoppere til å håndplukke butikkvarer og levere dem til kunder som har bestilt varene gjennom deres nettside eller mobilapp. Denne tjensten har vokst betraktelig under koronapandemien og samarbeider i dag med over 25.000 forhandlere. 

Instacart er vurdert til rundt 30 milliarder dollar og har valgt Goldman Sahcs til å gjennomføre en børsnotering i løpet av året. 

Invester i Instacart IPO.

Slik investerer du i børsnoterte selskap: Steg – for – steg

I tillegg til å tilby IPOs, har Freedom24 et stort utvalg av finansielle instrumenter som aksjer, obligasjoner, ETFer etc. Under vil du lære hvordan du investerer i børsnoterte selskaper gjennom Freedom24s plattform.

INVESTER I BØRSNOTERTE SELSKAP HER! Investeringer i verdipapirer innebærer alltid risiko for kapitaltap. Investering i en børsnotering kan innebære ytterligere restriksjoner.
Historisk avkastning eller tidligere resultater er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Steg 1 – Opprett konto

Å investere i Freedom24 er svært enkelt. Det eneste du trenger å gjøre er å:

 • Opprette en konto
 • Velge tradingsinstrument
 • Begynne tradingen

Det koster ingenting å registrere. For å opprette en konto går du til hjemmesiden og trykker på “registrer deg”. Da må du fylle inn E-post og passord (som også er din bruker). Du må også fylle inn ytterligere informasjon, som personnummer og validering av ID. Verifiseringen er et krav som alle regulerte plattformer følger. Dette er for å hindre kriminell aktivitet og hvitvasking av penger. 

Registrering Freedom24

Steg 2 – Sett inn penger

Når du har opprettet en konto, kan du overføre penger med kredittkort eller bankoverføring. For å delta i en børsnotering, er minsteinnskuddet på 2000 dollar.

Det eneste du trenger å gjøre, er å trykke på «foreta innskudd av midler».

Innskudd Freedom24

Steg 3 – Send inn en IPO-søknad

Du skal nu indsende en anmodning, for at kunne deltage i børsnoteringen, så du kan købe aktier i virksomheden inden den børsnoteres.

Du skal være opmærksom på at du kan tilbagetrække anmodningen indtil 1 dag inden børsnoteringen lukkes. For at forespørselen skal bli godkjent er du nødt til å ha pengene på kontoen.

Du velger selskaper du ønsker å tegne deg for der det står «velg en ticker».

IPO Freedom24 deltakelse IPO

Når selskapet omsider børsnoteres, vil dine aksjer være låst i 93 dager, som er låseperioden. Det vil si at man ikke kan selge sine aksjer under denne perioden. Du kan derimot følge med på hvordan aksjen presterer under perioden. Etter 93 dager står du fritt til å selge aksjenen når du vil. Du kan selvfølgelig også la dem stå.

Husk at nye selskaper ikke har vært i markedet i like lang tid som etablerte selskaper med lang levetid. Dette tilsier derfor en høyere risiko. Det er nettopp dette Freedom24 hjelper kundene med. De gjør en grunding analysearbeid og velger ut de beste selskapene som skal børsnoteres.

Les videre i artikkelen for å lære mer om børsnoterte selskaper og fordeler/ulemper med å investere i slike selskaper. 

Hva er IPO?

IPO er en forkortelse for “initial public offering”, som på norsk betyr børsnotering. Selv i Norge er det veldig vanlig å bruke betegnelsen IPO når man snakker om et selskap som planlegger å børsnotere seg. 

En børsnotering betyr i enkle trekk at et selskap ønsker å gjøre aksjene sine tilgjengelig for offentligheten. Det betyr i prinsippet at alle har muligheten til å investere i selskapet gjennom å kjøpe deres aksjer. Dersom et selskap ikke er börsnotert er disse aksjene kun tilgjengelig for private investorer og ansatte. 

Selskapet ønsker å hente inn frisk kapital for å vokse videre. Dette gjør de ved å utstede nye aksjer som er tilgjengelig for enhver person. I forkant av en børsnotering kan du tegne deg opp for et minimum antall aksjer. Du er dermed forpliktet til å kjøpe disse aksjene til en bestemt kurs. Man ser ofte at det er et stort avvik mellom tegningskurs og aksjekurs første handelsdag. 

Mange investorer velger å tegne seg for aksjene fordi de mener prisen som er satt er for lav, også selge seg ut igjen første handelsdag for å ta profitt. I visse tilfeller kan aksjen stige med flere titalls prosent første handeldag. Dette så vi blant annet i eksemplet med Rivian når de børsnoterte seg.

 Kriterier for å børsnotere seg 

Det er flere kriterier som må oppfylles før et selskap kan børsnotere seg. De ulike markedsplassene har også ulike krav. Det er eksempelvis lettere å børsnotere seg hos miniputtbørsen Euronext Growth sammenlignet med hovedbørsen Oslo Børs. 

Her er noen generelle krav til at nye selskaper skal bli børsnotert:

 • Størrelsen på selskapet
 • Selskapets økonomi 
 • Antall aksjeeiere (flere eiere betyr bedre likviditet)
 • Selskapets finansielle styrke for videre drift

Børsnoteringer i 2024

I løpet av 2024 ble det børsnotert 980 nye selskaper på aksjemarkedet, som var en ny rekord og mer enn dobbelt så mange som i 2020. I etterkant av børsnoteringene er det mange av disse selskapene som har sett en god stigning i kursverdi. Her er eksempler på 3 børsnoteringer som ble gjort i løpet av fjoråret som har vist seg å være en god investering:

Rivian: Elbilprodusenten Rivian børsnoterte samlet inn 13,7 milliarder dollar i sin børsnotering. Den høye summen gjorde selskapet til et av de største amerikanske børsnoteringene i historien. På eiersiden har de store selskaper som Amazon og Ford, som har en eierandel på 20 % og 14 %. Invester i Rivian her.

Coupang: Selskapet som er omtalt som “Sør-Koreas Amazon” samlet inn 4,6 milliarder dollar under sin børsnotering i USA i mars. Selskapet steg vanvittig første handelsdag og ble den største amerikanske debuten for et internasjonalt selskap siden Alibaba i 2014. Invester i Coupang her

GlobalFoundries: Semiconductor selskapet samlet inn 2,9 milliarder dollar i sin børsnotering i oktober og har steget steget i aksjeverdi siden. Deres brikker til teknologiske produkter som mobiler og PCer er allerede utsolgt til slutten av 2023. Invester i selskapet her

Beste resultater 2024 IPOs

Hos Freedom24 benytter de analytikere til å vurdere de alle selskaper som planlegger å børsnotere seg. Ved hjelp av dype analyser filtrerer de ut dårlige selskaper, og anbefaler selskaper som har størst sjanse å få god avkastning. Her er de beste børsnoteringene 2021 (avkastning i aksjekurser etter 93-dagers låseperiode gjennom Freedom24):

 • Upstart – 475 % (låst opp 18.03.2021)
 • BioAtla – 293 % (låst opp 18.03.2021)
 • Doximity – 231 % (låst opp 27.09.2021)
 • D-local – 224 % (låst opp 09.09.2021)
 • Verve – 215 % (låst opp 20.09.2021)

Det er høy etterspørsel etter IPO-selskaper, og antallet aksjer er derfor begrenset. Flere av aksjene fordeles blant Freedom Finance-kundene i henhold til kundenes vurdering. En måte å øke kundevurderingen på er å bygge en sterk investeringsportefølje før IPO-datoen. Via Freedom24-plattformen får man ikke bare tegnet aksjer, man får også tilgang til eksklusive IPO-privileger.

Hvordan vurdere om et nytt selskap er en god investering eller ikke?

Selv om flere nye selskaper på aksjemarkedet har gitt en god avkastning, gjelder ikke dette alle. Det er derfor din jobb som investor å skille klinten fra hveten. Å investere i et selskap kun fordi selskapet skal på börs, er en dårlig ide. Som alle andre investeringer man foretar seg er det viktig å ha en klar og gjennomtenkt plan på forhånd. 

Her er noen faktorer som er viktig når du skal vurdere om du skal investere i et nytt börsnotert selskap eller ikke:

 • Les deg opp om selskapet: Ha en forståelse for forretningsideen til selskapet og hvilket marked selskapet ønsker å penetrere vil gi deg et bedre innblikk i om det er en potensiell god eller dårlig investering. 
 • Hvem er investert i selskapet? Sjekk hvem som er investorer i selskapet. Selskaper med store investorer med god historikk har en bedre mulighet for å lykkes på sikt.
 • Selskapets utviklingspotensial: Hva står de i selskapets prospekt? Hvordan ønsker de å øke sine inntjeninger? Selger selskapet en tjeneste/produkt i et marked som du har troen på vil vokse?
 • Hvordan er markedet selskapet fokuserer på? I hvilket marked opererer selskapet i? Hvordan er mulighetene for markedet i helhet og hvilken konkurrenter konkurrerer de mot?
 • Vær innforstått med risikoen: Husk at det er vanskelig å ta over markedsandeler som nykommer sammenlignet hvis du har vært i markedet over tid. Det er derfor større risiko å investere i et nytt selskap kontra en etablert aktør. 

Vær klar over risikoen

Det er viktig å ta en risikovurdering når man går i gang med å investere i nye børsnoterte selskaper. Det er spennende, men det er også en høyere risiko knyttet til slike investeringer. Det krever tid og research for å ha en forståelse for selskapets historikk og mulighet for å lykkes fremover i tid. 

Ettersom risikoen er høyere er det anbefalt at man har en portefølje som består av ulike selskaper, og ikke kun nye selskaper (eller vekstselskap generelt der inntjeningen er priset frem i tid). Derfor er det lurt å ha en diversifisert portefølje som består av av selskaper innenfor ulike sektorer, regioner og markeder.

INVESTER I BØRSNOTERTE SELSKAP HER! Investeringer i verdipapirer innebærer alltid risiko for kapitaltap. Investering i en børsnotering kan innebære ytterligere restriksjoner.
Historisk avkastning eller tidligere resultater er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Ofte stilte spørsmål

Hva er IPO?

IPO er en forkortelse for “initial public offering”, som på norsk betyr børsnotering. En børsnotering betyrat et selskap ønsker å gjøre aksjene sine tilgjengelig for offentligheten. Det betyr at alle har muligheten til å investere i selskapet gjennom å kjøpe deres aksjer.

Hvilke selskaper planlegger børsnotering i 2024 ?

Det er flere spennende selskaper som planlegger å børsnotere seg i det kommende året. I blant noen av disse selskapene finner man Reddit, Epic Games og Impossible Foods. Les mer om det her.

Hvordan fungerer en børsnotering?

For å børsnotere seg må et selskap oppfylle en rekke krav. Når dette blir godkjent vil det bli satt en dato for børsnotering. I forkant har investorer muligheten til å tegne seg opp for aksjer til en fastsatt pris.

Hvilke børsnoterte selskaper bør man investere i?

Det er viktig å lese seg opp grundig, som i likhet med alle andre investeringer, når du skal i gang med å investere i et nytt børsnotert selskap. Husk at verdsettelsen er det for en årsak, og denne prisen ønsker å reflektere markedsverdien til selskapet.

Hvordan vurdere en bedrift i forkant av børsnoteringen?

Det er viktig at du ser på selskapets inntjeninger, vekstpotensialet, hvem som allerede er investert i selskapet og hvilket marked de ønsker å ta markedsandeler i før du går i gang med å investe.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen