Indeksfond: Fondssparing med lavere kostnader

Å investere i indeksfond har vist seg å gi god avkastning over tid og være blant de tryggeste investeringene man kan foreta seg. Når du investerer i et indeksfond, investerer du i en portefølje av mange aksjer som representerer markedet. 

Når du skal investere i et fond har du i prinsippet to muligheter: indeksfond og aktivt forvaltede fond. Sistnevnte har som mål å få en bedre gevinst enn indeksen. Det klarer de færreste forvalterne over tid samt at de krever et mye høyere gebyr. 

Du kan enkelt investere i et indeksfond gjennom en nettmegler, til en svært god pris. I denne artikkelen vil du lære mer om indeksfond og hvordan dette kan være en god investering for deg. I tillegg vil du få tips til gode indeksfond å investere i.

Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Våre anbefalte indeksfond 2024

Det finnes mange indeksfond man kan velge å investere i. Under vil du se 5 svært populære indekser som representerer ulike marked:

 1. S&P 500 – Invester i de 500 største selskapene notert i det amerikanske aksjemarkedet 
 2. Dax 30 – Invester i den europeiske økonomien gjennom den tyske Frankfurt-børsen
 3. Nasdaq 100 – Invester i de 100 største selskaper notert i Nasdaq-børsen, som inkluderer både amerikanske og internasjonale aksjer
 4. Dow Jones 30 – Invester i verdens eldste aksjeindeks som representerer den amerikanske industrisektoren
 5. Nikkei 225 – Invester i de 225 største selskapene i Japan. En god måte å investere i det asiatiske markedet på
Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Kjøp indeksfond: Steg-for-steg

Å investere i indeksfond har vist seg å være blant de beste investeringene man kan gjøre, i hvert fall dersom man ikke ønsker å være veldig aktivt å følge opp sine egne investeringer tett. Ser man blant annet på S&P 500, som er en amerikansk indeks som inneholder de 500 største selskapene, har denne indeksen gitt en årlig avkastning på nesten 100% i løpet av de siste 5 årene. Dette tilsier en årlig gjennomsnittlig avkastning på rundt 20%.

Hadde du investert 100.000 i denne indeksen gjennom et indeksfond i 2016 hadde du i dag doblet dine penger til 200.000 kroner. Dette er uten tvil en god avkastning, og de færreste private investorene evner å utkonkurrere dette resultatet. 

Selv om man kanskje ikke kan forvente et like godt resultat som dette hvert år, kan man forvente at pengene vil øke over tid. Spesielt dersom man sammenligner med å han pengene ligge i banken, hvor renten er ekstremt lav. 

For å gjøre det enkelt for deg å investere i indeksfond har vi laget en steg-for-steg guide som viser deg alle instruksene du trenger å vite.

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første du må gjøre når du skal investere i indeksfond er å velge en godt egnet handelsplattform. Det finnes en rekke ulike plattformer å velge mellom, så det gjelder å finne en som passer deg og dine investeringer. 

Vi har testet en rekke ulike plattformen. Det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge en plattform, blant dem gjelder blant annet:

 • Utvalg av indeksfond
 • Lave gebyrer/priser for å kjøpe fondene
 • Brukervennlig plattform
 • Tilbyr muligheter for å utføre analyser
 • Sosial plattform for videre læring

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefale plattformen til SaxoTrader. Her kan man enkelt kjøpe og selge indeksfond med svært lave gebyrer. I tillegg for man utdypende informasjon om investeringsobjektet, enten man ønsker å investere i indeksfond, aksjer eller andre investeringer som kryptovaluta og råvarer. 

En av grunnene til at vi foretrekker SaxoTrader på grunn av investeringsmulighetene man får gjennom deres plattform. De tilbyr over 1000 ulike investeringsobjekter til sine kunder. På den måten er man ikke begrenset når man skal i gang med å investere.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Videre i denne guiden vil vi ta utgangspunkt i SaxoTrader, ettersom det er vår anbefalte plattform for å investere i indeksfond. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken 

Øverst til høyre på plattformen ser du en knapp hvor det står “Bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring.

Steg 3 – Finn indeksen du ønsker å investere i 

Dersom du har fulgt alle instruksene ovenfor er det på tide å finne det indeksfondet du ønsker å investere i. Her kan du enten trykke på “handelsmarkeder”, deretter “indekser”. Da finner du alle indeksfondene som SaxoTrader tilbyr. 

Dersom du allerede vet hva du ønsker å investere i, kan du bare skrive dette inn i søkefeltet øverst. En indeks som har prestert svært godt de siste årene er S&P 500, som representerer de 500 største aksjene i USA inkludert Tesla, Apple, Amazon og Netflix. Indeksen har steget med 100% de siste 5 årene, som har gitt en årlig avkastning på 20%. 

Under kan du se hvordan du kommer i gang med å investere i S&P 500. Du følger samme metodikk dersom du ønsker å investere i en annen indeksfond, eller aksje for den slags skyld. 

Som du ser på bildet, søker du på “SPX500” i søkefeltet. Når du trykker på logoen vil du bli videreført til siden hvor du kan lese mer om indeksen. Her vil du også kunne lese medlemmers meninger om indeksen og du kan se S&P 500 kurs. 

Steg 4 – Kjøp indeksen

Hvis du har fulgt de tre stegene ovenfor har du kommet til siste delen – nemlig å kjøpe indeksen. Når du har trykket inn i indeksen vil du se en blå knapp øverst til høyre hvor det står “handle”. Da vil du bli videreført til kjøpssiden. 

Da velger du enkelt inn hvor mye du ønsker å kjøpe for og trykker “åpne handel”. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å investere 2000 dollar i indeksen.

Som du ser kan man også velge å “geare” sin investering. En slik investering er mye mer risikofylt, og er kun anbefalt dersom du er fullt klar over en slik investering på forhånd. Husk at man heller ikke burde investere mer enn man har råd til å tape. Selv om indeksen har gitt god avkastning over tid, og vil mest sannsynlig gjøre dette i tiden fremover, finnes det alltid en risiko ved å investere i finansielle markeder.

Nå vet du hvordan du kommer i gang med å investere i indeksfond. Så enkelt er det å investere i de største aksjemarkedene, som blant annet S&P 500, Dow Jones og Nasdaq. 

Les videre i artikkelen for å lære mer om indeksfond, og hvorfor dette har vist seg å være en god måte å investere pengene sine i over tid.

Gode indeksfond 2024

Det finnes ingen fasitsvar på hvilke indeksfond som er best å investere i. Dersom du planlegger å gå inn med et større beløp er det lurt å spre risikoen ved å investere i ulike indeksfond. På den måten vil du investere i indekser som representerer ulike marked, sektorer og regioner. Dette vil gi den er risikojustert avkastning, som enkelt betyr at du har like stor sjanse for å oppnå en god avkastning, men med betydelig lavere risiko. 

Under har vi valgt ut noen indeksfond som kan være gode investeringer:

S&P 500

S&P 500

Dersom du ønsker å investere i det amerikanske markedet er S&P 500-indeksen en god investering. Denne indeksen representerer de 500 største selskapene i USA, som innebærer store, populære selskaper som Apple, Netflix, Tesla og Facebook. 

500 selskaper er et stort antall selskaper, som gir en diversifisert portefølje. Samtidig covrer investeringen aksjer innenfor ulike sektorer. Det er kun selskaper som er børsnotert på den amerikanske børsen som får innpass i denne indeksen. Indeksen har i dag en markedsverdi på over 33 billioner dollar, og kursen har steget med rundt 100% på bare 5 år. Dette har gitt en avkastning på 20% årlig. 

Mange investorer og forvaltningsselskaper bruker S&P 500 som målestokk for egne resultater, og for hvordan det går med den amerikanske økonomien. 

Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Dow Jones 30

Dow Jones 30

Dow Jones er et av verdens eldste aksjeindekser og ble opprettet i år 1885. Indeksen representerer de 30 største børsnoterte selskapene i amerika. I likhet med S&P 500 blir denne indeksen brukt som en målestokk for hvordan markedet beveger seg. Indeksen ble i utgangspunktet opprettet som en barometer for hvordan den amerikanske industrisektoren presterer. 

Dow Jones 30 er også et godt alternativ dersom du ønsker å investere i det amerikanske aksjemarkedet. 

Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Nasdaq 100

Nasdaq 100

Mange har hørt om Nasdaq tidligere, som er et av de største børsene i verden. Nasdaq-100 indeksen består av de 100 største selskapene som handles i dennes børsen. Dette gjelder blant annet Apple, Microsoft, Pepsi, PayPal og Google. 

Denne indeksen skiller seg dog ut fra de to tidligere nevnte indeksene med at det ikke kun er amerikanske selskaper som får innpass. Nasdaq 100 består av ikke-finansielle selskaper og består også av internasjonale selskaper. Dette gjør at man gjennom å investere i denne indeksen får spredd risikoen litt mot andre regioner. 

Indeksen blir regnet som en sterk representasjon av markedssektorer som teknologi, detaljhandel, farmasøytisk m.m. 

Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Dax 30

Dax 30

Den tyske indeksen Ger 30, også kjent som Dax 30, ble lansert i 1988 og består av de 30 største selskapene som er notert på den tyske Frankfurt-børsen. Selskapene som er inkludert i indeksen er basert ut fra markedsverdi og likviditet. 

Gjennom å investere i denne indeksen vil du også kunne motta gode utbytter, ettersom flere av selskapene er kjent for å tilby et godt utbytte til sin aksjonærer. Disse blir dog direkte reinvestert i indeksen. Dax-indeksen blir ofte regnet som en målestokk for den europeiske økonomien, og er derfor et godt alternativ dersom du ønsker å investere i selskaper i Europa. 

Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Nikkei 225

Nikkei 225, eller JPN 225, er en indeks som representerer børsen i Tokyo. Indeksen består av 225 japanske selskaper og er den mest brukte indeksen for det japanske aksjemarkedet. 

Det er mye som tyder på at Japan, som i løpet av de siste tiårene har prestert relativt dårlig i forhold til andre indekser, vil få en oppgang i tiden fremover. Dersom du ønsker å investere i det asiatiske aksjemarkedet, kan Nikkei 225 være et godt alternativ. 

Kjøp INDEKSFOND her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hva er et indeksfond?

Hva vil det egentlig si å investere i et indeksfond? Tidligere kunne du lese eksempler på noen indekser. Et indeksfond investerer enkelt og greit automatisk i disse indeksene. Når du investerer i et indeksfond, som for eksempel i S&P 500, vil dine investeringer følge denne indeksen til punkt og prikke. 

Når du dermed investerer i et indeksfond er du investert i mange aksjer, som gir en bred eksponering mot markedet. Dette gjør at risikoen for tap blir lavere og muligheten for god avkastning forsterkes. 

Burde jeg investere gjennom banken eller en handelsplattform?

Vi ser at det er flere som velger å investere i indeksfond gjennom banken sin. Uheldigvis for disse investorene tilbyr banken et mye høyere gebyr for å investere gjennom dem. Dette kan derfor koste deg mye over tid, og du vil ikke få den gevinsten på dine investeringer som du ellers ville ha gjort. 

Derfor er det smart å heller velge å investere indeksfond gjennom en handelsplattform, som blant annet SaxoTrader som er nevnt ovenfor. Da vil du kunne utføre dine investeringer til en mye rimeligere pris, og du vil ikke trenge å betale årlige gebyrer, som ofte er tilfelle i flere banker. 

Hva er et passivt fond?

Et indeksfond blir ofte omtalt som et passivt fond. Grunnen til dette er fordi forvaltere av slike fond ikke trenger å utføre deres egne analyser for å gjennomføre noen handler. Faktisk den rake motsetningen. Investeringene blir utført automatisk ut fra bevegelsen til indeksen. På den måten blir alle investeringene gjort passivt. 

Dette er også årsaken til at indeksfond er mye rimeligere å investere i, sett i forhold til aktive forvaltede fond der forvaltere velger investeringen ut fra hens egne meninger. Mange skulle kanskje trodd at det å la en forvalter velge hva man burde investere i vil gi den beste avkastning. Dette har dog vist seg å ikke være sant, og det har over tid vært svært vanskelig å utkonkurrere markedet. 

Et indeksfond har også ofte et gebyr på 0,10 % – 1%. Dette er langt mindre enn et aktivt fond som ofte tar seg betalt 1,2 – 3% for å forvalte dine penger. Dette er en vesentlig stor forskjell i det lange løp. 

Til tross for dette mener vi ikke at forvaltede fond kan være en god investering, og det gir ofte bedre resultater enn dersom man skal forsøke å gjennomføre alle sine investeringer helt selv. Spesielt dersom man ikke har lest seg opp grundig på forhånd. Allikevel, skal du investere dine penger over en lengre periode, er en indeksfond (passivt fond) å anbefale. 

Hvor god avkastning får man i et indeksfond?

Når du investerer i et indeksfond, i likhet med andre investeringer, er det viktig at du er innforstått med at aksjemarkedet svinger. Det betyr at selv om den årlige gjennomsnittlige avkastning har ligget på mellom 5 – 10%, kan indeksen både presterer dårligere og bedre enn dette under et spesifikt år. 

Dette betyr at det er viktig å tenke langsiktig når man skal investere i et indeksfond, og ikke ta ut pengene selv om avkastningen skulle ligge i minus etter en svært kort periode. Så svaret på spørsmålet om hvor god avkastning man får i et indeksfond er rundt 5 – 10%, men dette er basert over en lengre periode. 

Hvilke indeksfond gir best avkastning?

En annen ting som er viktig å tenke på er hvilke indeksfond man velger å investere i, ettersom de ulike indeksfondene har ulik grad av risiko. Allikevel er det ingen fasitsvar på hvilke fond som vil gi best avkastning på sikt. 

De indeksfondene som ble nevnt ovenfor har alle gode muligheter til å kunne gi deg en god avkastning på sikt. Hvem du derimot velger å investere i avhenger av hvilket marked du ønsker å eksponere deg mot, og hvilke sektorer du har troen på i tiden fremover. Har du for eksempel troen på teknologiselskap i USA er S&P 500 et godt valg. Siden teknologiselskaper har prestert svært godt de siste årene har denne indeksen opplevd en årlig avkastning på 20% de siste 5 årene. 

Ut fra historikk har brorparten av indeksfondene gitt en god avkastning til sine investorer. Det som er anbefalt, enten om du skal investere med 10.000, 100.000 eller 1 millioner kroner er at du sprer risikoen ved å investere i flere indeksfond. Dette vil bidra til at sjansene dine øker for å få en god avkastning på dine investeringer, ettersom du er eksponert mot flere markeder, sektorer og regioner. Det er smart å ha indeksfond i din portefølje til tross for at du ønsker å investere i enkeltaksjer. På den måten vil ikke din avkastning reduserer så mye dersom noen av selskapene du har investert i faller i verdi. 

Gode tips 

I denne artikkelen har du fått en god innføring i hva indeksfond er og hvordan du går i gang å investere i et indeksfond. Som du har lest igjennom vår steg-for-steg guide er det rimelig enkelt å komme i gang. 

Når du skal investere i indeksfond er det lurt å følge noen regler for å sikre deg for fremtiden:

 • Invester kun med penger du har råd til å tape: Selv om indeksfond er en tryggere investering enn å investere i enkeltaksjer er det anbefalt at du ikke investerer mer enn du har råd til å tape. Husk at aksjemarkedet kan falle, som også inkluderer indekser. Selv om aksjemarkedet alltid har tatt igjen et større tap med tiden, kan det i de verste tilfellene ta noen år. Da er viktig å vite at du ikke trenger disse pengene med en gang og kan smøre deg med tålmodighet til dine investeringer tar igjen det tapte. 
 • Gjør din research: Selv om de fleste indeksfond er ganske enkle å investere i, er det allikevel lurt at du gjør opp din egen research på forhånd. Hvilke selskaper er i dette indeksfondet? Hvilke marked og region representerer indeksen?
 • Ha en plan for hvor lenge du ønsker å ha pengene investert: En enkel regel er at jo lengre du planlegger å være investert, desto større risiko kan du ta. Dette er fordi du vil tåle svingninger bedre, og høy risiko har en større sjanse for å gi bedre avkastning over tid. 

Nå vet du alt hva du trenger å vite for å gjennomføre gode investeringer. Husk at en investeringsportefølje gjerne kan kombineres med både indeksfond, aktive fond og enkeltaksjer. Dette kan du basere etter din egen investeringsstrategi og risikovillighet. Lykke til med din investering. 

Ofte stilte spørsmål

Hva er indeksfond?

Et indeksfond er et fond som følger markedet tett. Siden forvalteren ikke investerer ut fra sine egne analyserer er det mye rimeligere å investere i et indeksfond sammenlignet med et aktivt forvaltet fond.

Hvilket indeksfond bør jeg investere i?

Det finnes ingen fasitsvar på hvilke indeksfond som vil gi best avkastning frem i tid. Både investeringer i det norske aksjemarkedet, USA og andre marked har gitt god avkastning over tid.
Se her hvilke indeksfond som er gode å investere i.

Hva betyr det å investere i et indeksfond?

Et fond er en portefølje av flere aksjer. Det betyr at du får en diversifisert portefølje, som betyr lavere risiko samtidig som du har lik mulighet for god avkastning. Man kan investere i kjente indekser som blant annet S&P 500, Dow Jones og Nasdaq Composite.

Hva er gjennomsnittlig avkastning i et indeksfond?

Avkastningen gjennom et indeksfond har variert mye med tiden, men over en lang periode har man fått en avkastning på mellom 5 og 10%. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen