Beste investeringer 2024: Hvor bør du plassere dine penger?

Å investere betyr å sette penger i noe som kan øke i verdi over tid. Det finnes mange ulike måter å investere sine penger på, som i aksjer, aksjefond, eiendom eller noe annet. 

Med mindre du trenger kapitalen du har umiddelbart, kan det være lurt å se etter andre steder å sette pengene i enn bankens sparekonto. Inkluderer man med inflasjon vil man dermed tape penger på å kun ha dem i bankens konto. 

Men hva er beste investeringer i forhold til din profil? For å finne ut av det må man tenke på blant annet risikovillighet og tidshorisont. I denne artikkelen vil du lære om de ulike investeringsalternativene, som kan bidra til en vesentlig større formue frem i tid. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Sett pengene dine i aksjer: Slik kommer du i gang 

Det er kun i løpet av de siste årene at den gjennomsnittlige nordmannen har fått øynene opp for å investere sine penger andre steder enn bankens sparekonto. Dette har bidratt til at mange har opparbeidet seg en vesentlig større formue, som til syvende og sist bidrar til større frihet og flere valgmuligheter. 

Aksjemarkedet har vist seg å være et godt alternativ for å investere sine penger. I motsetning til banken, som tilbyr en svært lav rente, vil man kunne oppleve at pengene vokser vesentlig raskere dersom man tar noen aktive grep. Siden 1982 og frem til 2020 har Oslo Børs i snitt gitt en årlig avkastning på 11,5 %. Dette er mer enn 10 % meravkastning til bankenes renter. 

Hvor stor del av din kapital du ønsker å investere, må selvfølgelig kalkuleres ut fra risikovillighet og når du har behov for pengene. En tommelfingerregel er at; desto lengre tidshorisont du har, jo mer risiko kan du ta. Årsaken til dette er at du dermed ikke blir påvirket av kortsiktige markedssvingninger, ettersom du ikke behøver å ta ut pengene på kort sikt. 

Mange assosierer aksjeinvesteringer med høy risiko. Dette trenger det dermed ikke å være. Som investor har du valget mellom å gjøre dine egne investeringer (sette penger i enkeltselskaper), investere i indeksfond (portefølje av selskaper som følger en børs) eller investere i aktive fond (en forvalter setter pengene i selskaper hen har troen på). Hvis man ikke ønsker å bruke tid og energi på å finne og investere i selskaper selv, kan det være lurt å investere i fond. Dette har også gitt særdeles god avkastning over tid. 

I guiden under viser vi deg hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer og fond ved hjelp av 4 enkle steg. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 1 – Velg handelsplattform

 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  Besøk SaxoTraderGO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Tilbyr mer enn 70 valutapar
  • Opptil 30:1 gearing
  • Støtter MetaTrader og cTrader
  Kostnad per handel Fra 0,2 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  9/10
  Besøk Pepperstone Les anmeldelse CFD-er er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for tap på grunn av muligheten for gearing.
  77.5% av investorene taper penger når de handler CFD-er med denne handelsplattformen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å miste dine penger.

For å kunne investere i aksjer må man først og fremst velge en plattform å handle fra. Det er viktig å velge en handelsplattform som er sikker, brukervennlig og tilbyr de aksjene/fond du ønsker å kjøpe. Å kjøpe aksjer gjennom en nettplattform er både enkelt og tar svært lite tid. Gjennom en slik konto vil du også kunne følge dine investeringer fra sekund til sekund. 

Når vi tester ut ulike plattformer, vurderer vi dem ut fra mange ulike faktorer som blant annet: 

 • Utvalg av aksjer
 • Lave priser for å kjøpe og selge aksjer
 • At plattformen er brukervennlig og enkel å navigere gjennom
 • Tilbyr teknisk analyse-verktøy
 • Sosial plattform for videre læring

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefale plattformen til SaxoTrader. De har et svært godt utvalg av aksjer og fond (samt andre finansielle instrumenter som kryptovaluta, råvarer, valuta etc.). I tillegg kan man kjøpe og selge aksjer uten å betale noe kurtasje. Dette er et gebyr som forekommer når man handler finansielle instrumenter, og flere plattformer belaster unødige høye summer fra sine kunder. 

Hos SaxoTrader vil man også kunne lese seg opp på alle de ulike selskapene, som gjør det lettere å analyser og danne seg et grunnlag for om man bør investere i en aksje eller ikke. Plattformen er svært brukervennlig og passer både for nybegynnere og mer erfarne investorer. 

Steg 2 – Opprett en konto

I denne guiden vil vi fortsette å ta utgangspunkt i SaxoTrader ettersom det er den plattformen vi synes funker best for å kjøpe aksjer. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

saxotrader

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn din investering 

Når du har opprettet en konto hos en nettmegler og satt inn et innskudd, er det på tide å finne den produktet du ønsker å investere i. I plattformen til SaxoTrader vil du se et søkefelt. Her søker du enkelt på det produktet du ønsker å investere i. Du kan også trykke på “finn” til venstre. Her kan du filtrere ut fra type finansielle instrumenter (aksjer, fond, krypto etc.) og marked (USA, Norge, teknologi, helse etc.)

En aksje som har vært veldig populær blant både nordmenn og internasjonale investorer er teknologiselskapet Apple. Ikke bare er dette et selskap som de fleste kan relatere seg til ved at man eier et av deres produkt, men aksjen har også gitt en svært god avkastning over tid. Vi har tatt utgangspunktet i hvordan man kjøpe Apple-aksjen under. Du kan følge akkurat samme metodikk dersom du ønsker å investere i noe annet, inkludert fond.

Søk dermed på “Apple”, som du ser på bildet ovenfor. Trykk dermed på logoen, og du vil bli overført til selskapssiden. Her kan du lese mer om selskapet, se deres kurshistorikk, deres prestasjoner de siste årene og hva andre SaxoTrader-bruker mener om selskapet.

Steg 4 – Kjøp aksjen

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den aksjen du ønsker å investere i, er du klar!

Når du har trykket deg inn på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp hvor det står “Handle”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Apple aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe aksjene trykker du på “Åpne handel”.

Så lett er det å komme i gang med å investere i en aksje. 

Som nevnt kan man også følge samme metodikk dersom man ønsker å investere i fond, som tilsier lavere risiko samt at du ikke trenger å aktivt handle selv. Du kan for eksempel investere i Nasdaq-100 indeksen, som er en børsindeks som består av de 100 største amerikanske og internasjonale selskapene (ekskludert selskaper innen finans). 

Når du skal i gang med å investere er det viktig å kartlegge dine investeringer ut fra din investeringsprofil, som baseres ut fra din tidshorisont på dine investerte penger, risikovillighet og aktivitet. Dette vil gi et bedre utgangspunkt for å oppnå god avkastning over tid 

Les videre i artikkelen for tips til beste investeringer for dine sparepenger.  

Lurt å spare over tid

Det som ofte skille personer som har oppbygget seg en høy formue over tid, er at de sparer pengene sine jevnlig. På den måten unngår man unødvendig forbruk, samtidig som pengene man setter inn vil akkumuleres over tid. Underverket med å starte å investere tidlig og jevnt, er at man også vil oppleve det som kalles rentes rente-effekten. Det vil si at du vil få “avkastning på avkastningen” din. 

Derfor bør man vurdere aksjemarkedet

Aksjemarkedet har over lengre tid vært et godt alternativ å sette pengene sine i. Spesielt dersom man sammenligner med å la pengene stå i banken, har aksjemarkedet gitt en vesentlig meravkastning. En misoppfatning som ofte nevnes, er at mange tror man trenger mye penger for å investere i aksjer. 

Dette er langt fra sannheten, og man kan enkelt starte med å investere i aksjer eller fond med kun noen hundrelapper. Mange tenker også at dette er for små beløp til å faktisk være verdt strevet? 

Dersom man investerer 200 kroner/mnd. i en tidsperiode på 40 år og oppnår 10 % årlig avkastning vil man på det tidspunktet kunne ta ut mer enn 1 millioner kroner. Dersom man allerede har 100.000 kroner investert og fyller på med 200 kroner/mnd vil man kunne ta ut over 5,5 millioner kroner. Lurer du på hvor mye du kan spare på å investere i aksjer over tid? Du kan få en pekepinn på dette ved å benytte deg av sparekalkulatoren til Odin

Bør jeg investere i aksjer eller fond?

Et vanlig spørsmål som ofte dukker opp når man diskuterer beste investeringer, er om man skal investere i aksjer eller i fond. Her finnes det beklaglivis ingen fasit svar, og det må vurderes ut fra faktorer som:

 • Risikovillighet
 • Interesse for aksjeinvesteringer
 • Hvor mye tid og energi man ønsker å bruke 

Det er heller ikke slik at det finnes et svar på dette spørsmålet: De fleste investorer som investerer i enkeltaksjer investerer også i aksjefond. Dette er også anbefalt, ettersom å inkludere fond i tillegg til dine egne investeringer i enkeltaksjer vil bidra til å gi en bredere investeringsportefølje som igjen reduserer risikoen for tap. 

Er man usikker i begynnelsen kan man starte med å ha liten eksponering mot enkeltaksjer og høy eksponering mot fond, og gradvis endre sin allokeringsstrategi når man føler seg mer komfortabel med å utføre sine egne analyser av selskaper. 

Sparekonto kan føre til tap av penger

Mange velger å sette sine sparepenger i bankes sparekonto. Dette alternativet innebærer ingen risiko, i og med at man ikke vil kunne få en negativ avkastning, som man kan i andre investeringer. På den andre siden er den forventede avkastningen vesentlig lavere i forhold til andre alternativer. I dagens markedssituasjon er rentene som bankene tilbyr for å ha pengene på en sparekonto svært lave (på rundt 1 %). Dette tilsier at dine penger kun vil stige med ett prosent i løpet av året. 

Ser man rentenivået i forhold til dagens inflasjon, vil man i realiteten “tape” penger på å la pengene stå i banken. Dette er fordi prisen på andre varer og produkter øker mer enn hva pengene dine på en høyrentekonto gjør. Sammenligner man bankens rente (avkastning) med avkastningen man har fått med å investere pengene sine i aksjer og fond i løpet av de siste tiårene, vil man i realiteten sitte igjen med vesentlig mindre penger dersom man har valgt å fortrolige seg til bankens konto. 

Det kan være viktig å poengtere at dersom du trenger dine penger i løpet av svært kort tid, kan det derimot være lurt å ha pengene sine på en sparekonto. Dette er for å ikke risikere at man taper penger på grunn av prissvingniner, som kan oppstå på kort sikt i aksjemarkedet. Har du en langsiktig plan for dine penger, bør du derimot velge andre alternativer. 

Investering i bolig er trygt og godt

En årsak til at man ofte lar pengene sine stå i en sparekonto er fordi man planlegger kjøp av bolig. For å kjøpe en bolig kreves det en viss egenkapital for å få godkjent boliglån av banken. Derfor kan det være risikabelt å investere disse pengene om man er avhengig av dem på en tidshorisont som er kortere en ett år. 

Men hvordan er det å investere i bolig kontra aksjer? Fordelen med å investere i bolig er at man er avhengig av et sted å bo. I steden for å leie en bolig, kan man heller betale ned sin egen gjeld og etter hvert sitter igjen med hele boligens formue. 

Det er likevel ikke slik at å investere i bolig gir en bedre avkastning på sine investerte penger sammenlignet med aksjemarkedet. Hvis man ser på det lengre bilde har aksjeinvesteringer gitt en bedre avkastning sammenlignet med bolig der man kun bor selv. Aksjemarkedet har dog ikke gitt bedre avkastning hvis man sammenligner det med boligkjøp der man bor selv og leier ut til en leietager (som gjør at man får inn passiv månedlig inntekt og betaler lite i skatt).

Ulempen med bolig sammenlignet med aksjer er at man ofte er avhengig av å ha mer kapital og må ta opp mye i lån. Dette kan være risikabelt dersom renten bankene setter opp renten, som kan påvirke din helhetlig økonomi. I aksjemarkedet kan man investere med en hundrelapp.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hva er investeringer?

Når du investere vil du sette dine penger i et objekt som vil få pengene dine til å jobbe for deg. Å investere i aksjer, fond og eiendom er en god måte å tjene penger på din investerte kapital.

Hva er beste investeringer for sparepengene?

Når du skal vurdere hva som er beste investering for deg, er det viktig å tenke på faktorer som risikovillighet, tidshorisont og interesse. Aksjer og fond er en type investering som har høstet god avkastning over tid.

Bør jeg investere i aksjer?

Mange velger å sette pengene sine i aksjer. Årsaken til dette er at aksjemarkedet gir vesentlig mer igjen for sine investerte penger sammenlignet med å la dem stå i banken. Siden 1982 og frem til 2020 har Oslo Børs i snitt gitt en årlig avkastning på 11,5 %. 

Bør jeg investere i fond?

Ved å investere i aksjefond investerer du i en portefølje av flere aksjeselskap. Dette gir en bred eksponering og reduserer risikoen. Dette er en god investering dersom du ikke ønsker å bruke mye tid og energi på å lese deg opp på aksjer selv. 

Hvilke investeringer gir best avkastning?

Det er vanskelig å spå hvilke investeringer som vil gi best avkastning frem i tid. Både investeringer i aksjer, fond og bolig har vist seg å være smart. 

Investere i eiendom eller aksjer?

Å investere i aksjer krever mindre kapital enn å investere i eiendom. Det har dog vist seg å være smart å investere i eiendom med utleiedel. 

Kan jeg tape penger på å ha pengene i sparekonto?

Du vil ikke enda opp med å ha mindre penger enn det du setter inn i en sparekonto. Sammenligner man derimot avkastning med inflasjon vil man sitte igjen med lavere kjøpekraft. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen