Kryptovaluta Kurser: Se Topp 42 i Realtid

Kryptovaluta kurser er et mye omtalt tema om dagen. Himmelhøye priser preget av enorme svingninger er et typisk kjennetegn for kryptomarkedet. Det er nok også dette som gjør det til et attraktivt marked, da både kortsiktige- og langsiktige investorer kan tjene penger. Men hva er det egentlig som påvirker kryptokursene og hvorfor varierer de så mye i verdi?  

I denne artikkelen får du svar på «alt» som omhandler kryptovaluta kurser. Du finner også en kryptovaluta oversikt der du kan se kryptovaluta kurser live.

Ønsker du å kjøpe kryptovaluta? Les videre og se fordeler med kryptovaluta!

KJØP KRYPTOVALUTA HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvorfor kjøpe kryptovaluta?

 • Kryptomarkedet har blitt en svært populær plass å investere penger de siste årene.
 • Kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum og Dogecoin, og egentlig hele markedet, kan vise til ellevill vekst.
 • Bitcoin kurs er opp mer enn 4000% siden 2017, mens Dogecoin og Ethereum er oppe henholdsvis 1649% og 221% det siste året. Det er med andre ord et marked som har vokst vanvittig mye og gitt enorme gevinster til dets investorer.
 • Hadde du investert 5000 kroner i Bitcoin for fem år siden, hadde du i dag hatt over 200,000 kroner!
 • Høy volatilitet muliggjør høye gevinster også på kortere sikt.

Du kan enkelt kjøpe kryptovaluta på handelsplattformen Coinbase – verdensledende plattform regulert av europeiske- og amerikanske byråer.

KJØP KRYPTOVALUTA HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvor kan jeg kjøpe kryptovaluta?

Du kan enkelt kjøpe kryptovaluta på nett hos en såkalt kryptobørs/handelsplattform. I dag finnes det utallige aktører å kjøpe krypto fra, men ikke alle kan sies å være like pålitelige. Her er plattformene vi anser som best til kryptohandel:

Skilling – Anerkjent aktør med et godt utvalg

Capital – CFD-plattform skreddersydd for aktive tradere

SaxoBank – Anerkjent plattform med lang fartstid  

Når du skal velge plattform er det flere ting du bør vurdere. Det er nemlig slik at både mål, strategi og egen risikotoleranse har stor betydning for hvilken kryptobørs du bør velge. Skal du investere på lang sikt eller ønsker du å oppnå gevinster på kort sikt ved å aktivt spekulere i prisbevegelsene? Og hvordan er ditt erfaringsnivå? Er du kjent med tematikken rundt CFD-handler?

Dette er bare noen av spørsmålene du bør stille deg. For det er ikke gitt at plattformen du velger faktisk er forbeholdt din strategi, ditt mål og erfaringsnivå. Derfor bør du gjøre grundige undersøkelser av hver enkelt plattform før du tar ditt valg.

 • Firi toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Enkel og rask registrering
  • Troverdig og trygt
  • Kjøp av digital valuta med norske kroner
  Kostnad per handel 0,5 % spredning på både kjøp og salg. Minimumsinnskudd Fra 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko.
  Historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

På grunn av de enorme svingningene som kjennetegner kryptovaluta gjør du lurt i å følge med på kursutviklingen, og da spesielt om du skal investere på kortere sikt. Har du et mer langsiktig mål for investeringen er det ikke like viktig, men samtidig kan det være gunstig i den forstand at du enklere kan forhindre fatale tap skulle kryptokursene falle voldsomt.

Det som i alle fall er elementært med kryptoinvesteringer er å forstå hvordan den bestemte kryptoen fungerer og hva den tilbyr markedet. Du vil da enklere kunne vurdere om det er en kryptovaluta med vekstpotensial eller ikke.

For å lære mer anbefaler vi å lese artikkelen; kryptovaluta for nybegynnere.

Kryptovaluta kurser og priser i realtid

Crypto – Table
#CoinPriceChangeLast 24hMarketcapVolume (24h)Supply

Hva er kryptovaluta kurser?

Kryptovaluta kurser er det som sier noe om kryptovalutaens verdi. For eksempel er én Bitcoin i skrivende stund verdt 374,000 kroner. Vi sier da at Bitcoin kurs er på 374,000 kroner.

Det er også kursen som forteller noe om du har tjent penger på investeringen eller ikke – og derfor er det vanskelig å ikke følge med på kryptovaluta kurser live. La oss si at du investerer i Bitcoin når kursen er på 374,000 kroner. Beveger kursen seg oppover tjener du penger, men skulle den falle ned til eksempelvis 300,000 kroner taper du penger.

Kryptokurser er høye – Har jeg ikke råd til å kjøpe krypto?

Kurs er altså et uttrykk som brukes når krypto priseettes, der kursen sier noe om hvor «dyr» eller «billig» kryptoen er. Men selv om kryptokursen er høy, er det likevel ikke slik at kryptovaluta er dyre å investere i.

Det vi prøver å si er at selv om Bitcoin kurs er 374,000 kroner, er ikke dette prisen du må betale for å investere i Bitcoin. En BTC-mynt kan nemlig deles i flere tusen deler, slik at du kan kjøpe Bitcoin for så lite som noen hundrelapper selv om kursen er høy.

Er det utelukkende kursen som sier noe om verdien til kryptovaluta?

Kursen til en kryptovaluta forteller bare hvor mye hver enkelt «coin» eller «token» er verdt. Skal du finne ut hvor mye én kryptovaluta er verdt må du se på markedsverdien.

Kryptovaluta kurser er bare et resultat av markedsverdien delt på antall mynter. I praksis betyr det at en kryptovaluta med en markedsverdi på 100 millioner og et tilbud på 21 millioner mynter, vil ha en kurs på rundt 4,7 kroner. Skulle markedsverdien øke til 200 millioner, vil kursen være på rundt 9,5 kroner.

Det er også derfor at høye kryptovaluta kurser ikke nødvendigvis betyr høyere markedsverdi. Én Dogecoin er for eksempel prissatt til 0,16 dollar, mens én Litecoin er prissatt til 134 dollar. Likevel har Dogecoin en høyere markedsverdi enn Litecoin nettopp fordi tilbudet til Dogecoin er større enn tilbudet til Litecoin.  

Merk at kryptokursene varierer titt og ofte, og kan både synke og stige markant innenfor korte tidsintervaller. Grunnen til denne enorme volatiliteten forklarer vi i neste avsnitt.

Beste kryptovaluta - Bitcoin og Ethereum.

Kryptovaluta pris og Kurs– Hva påvirker dem?

Antall kryptoinvesteringer har økt kraftig og stadig flere velger å plassere sparepengene sine i de digitale valutaene. Større forståelse for hva kryptovaluta er, og ikke mist større aksept, er nok viktige årsaker til hvorfor det har blitt en populær «spareplass» blant allmennheten. Det som derimot er den viktigste årsaken til at flere og flere velger å kjøpe kryptovaluta, er utvilsomt den vanvittige prisveksten.

De siste årene har kryptomarkedet nærmest vært en garantist for elleville gevinster. Tidligere nevnte vi at krypto som Bitcoin, Ethereum og Dogecoin har avkastninger på flere hundre- og tusen prosent de siste årene. Sammenlignet med aksjeinvesteringer og fondssparing har kryptoinvesteringer de siste to og tre årene i de fleste tilfeller gitt bedre avkastning – men hvorfor er det slik? Hva er det som gjør at kryptoprisene stiger så mye, og hvorfor er markedet forbundet med høy volatilitet?

For det første er kryptovaluta uregulerte objekt, som betyr at prisen utelukkende styres av samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Dette påvirkes igjen av flere underliggende faktorer, deriblant sosiale trender, popularitet, og mediesynlighet. La oss se nærmere.  

Tilbud og etterspørsel

På tilbud og etterspørselssiden skiller ikke kryptovaluta seg nevneverdig fra aksjer. Hvis tilbudet og etterspørselen ikke stemmer overens påvirker det investeringsverdien, altså kursen. Er det mange som ønsker å kjøpe Bitcoin, men et færre antall selgere, vil en økning i etterspørselen også øke prisen på Bitcoin.

Så i hovedsak er det etterspørselen som sier noe om kryptovalutakursen kommer til å stige eller falle. Flere kjøpere (høyere etterspørsel) betyr stigene kurs, mens færre kjøpere (lavere etterspørsel) betyr fallende kurs.

Etterspørselen påvirkes naturligvis av endringer og trender i markedet. Dette skal vi forklare nærmere i neste avsnitt, men først skal vi se på hvordan tilbudet også påvirker prisen.

Tilbudet sier noe om hvor mange mynter, coins eller enheter hver enkelt kryptovaluta har. Bitcoin har totalt 21 millioner coins, mens Doge har en ubegrenset tilførsel av mynter. Det er Bitcoins snevre tilbud og høye etterspørsel som gjør at kursen i dag er så høy. Dogecoin kurs har aldri hatt en kurs over 1 dollar, hvilket er lavt, og da til tross for skyhøy etterspørsel. Årsaken er rett og slett på grunn av det enorme tilbudet.

Så, er etterspørselen høy kan du forvente at kursene stiger, men hvor høyt kursene kan stige kommer an på tilbudet. Høyt tilbud er lik lavere kurs, mens lavt tilbud er lik høyere kurs.

Kryptovaluta kurser

Gruvedrift

Det som påvirker tilbudet er det som i kryptoverdenen kalles for «gruvedrift». Gruvedrift er utvinningsprosessen til kryptovaluta, og denne prosessen kan gjøres på to måter; enten ved å «stake» eller ved å «mine»:  

 • Mining: Mining går ut på å løse komplekse oppgaver blockchain. Dette gjøres ved hjelp av omfattende datamaskiner som beregner tusenvis av koder og krypteringer. Personene som løser disse oppgavene blir belønnet et bestemt antall kryptomynter og dermed utvinnes nye kryptovaluta på markedet. Mining er hyppig kritisert for høyt strømforbruk og er ulovlig i flere land, som for eksempel Kina.
 • Staking: Staking er en mer energieffektiv løsning fordi det gjøres uten komplekse datamaskiner med stor datakapasitet. Enkelt forklart går det ut på å «låse» kryptomynter fast i blokkjeden over en bestemt periode, og bli belønnet med nye mynter. Staking er populært sett på som en måte å oppnå passive inntekter fordi det nesten fungerer som et utbytte. Det er imidertid slik at ikke alle kan stake. Det er gjerne de som låser flest mynter i blokkjeden som får staket krypto.

Begge prosessene er måter å belønne nettverksdeltakere for deres bidrag til å opprettholde sikkerhet og for deres bidrag til å verifisere transaksjoner. Det er også disse prosessene som muliggjør desentraliseringen til kryptovaluta.

Siden det er nettverksdeltakere som opprettholder sikkerhet og som fungerer som transaksjons-validatorer er det ikke nødvendig med et sentral organ som kontroller og regulerer nettverket. Det er også her kryptovaluta skiller seg fra vanlig fiat-valuta. Kryptovaluta kontrollers, styres og eies av alle deltagerne, mens en valuta som NOK eller EUR, styres av et sentralt organ, gjerne sentralbanker.    

Uansett, når en såkalt gruvearbeider miner eller staker krypto, blir personen belønnet med nye kryptovaluta som en slags takk for bidraget. På den måten påvirker gruvedrift prisen på krypto, ettersom tilbudet blir større.

Sosiale medier, popularitet og trender

Vi har nå forklart hva som påvirker tilbudet til kryptovaluta, og her ser vi på hva som påvirker etterspørselen. Etterspørselen sier noe om hvor mange som ønsker å kjøpe, og det er da spesielt sosiale medier, popularitet og trender som har størst påvirkningskraft.

2021 er et klokkeklart eksempel på hvor mye makt popularitet, sosiale medier og trender har på kryptoprisene. Det hele startet med Dogecoin (en ubetydelig kryptovaluta som ble opprettet som en vits) og Elon Musk (en av de rikeste og mest innflytelsesrike personene i hele verden). Etter Musks gjentatte twitter-meldinger om at hundemynten er hans favoritt og utsagn om at han er «The Dogefather», fikk han folk til å kjøpe Dogecoin i hopetall. Dette medførte at Dogecoin steg til rekordhøyder.

Denne hypen fikk enorme ringvirkninger for kryptomarkedet ettersom det kort tid etter ble utviklet flere hunde-kryptovaluta som lignet voldsomt på Dogecoin. Slike mynter er i dag kjent som «meme-tokens», og det er nytteløse krypto uten reelt formål annet enn at de skal være morsomme.

Likevel har flere av dem, særlig Dogecoin og Shiba Inu, befestet seg som giganter på markedet. Dette ene og alene på grunn av hype på sosiale medier og generell popularitet. Dermed er det riktig å anta at kryptovaluta som opplever god omtale kommer til å stige, i alle fall på kortere sikt. Således vil dårlig omtale og medføre fallende kurser.

Bitcoin mining

Oppsummering – Kryptovaluta fremtid

Det er flere som lurer om det er mulig å forutsi kryptovaluta kursutvikling, der det korte svaret er ja, men enkelt er det ikke. Som vi har vært innom påvirkes kryptovaluta kurser av flere uforutsigbare faktorer, noe som utvilsomt gjør deres utvikling utfordrende å forutsi, særlig på lengre sikt.

For å danne deg et helhetlig bilde av utviklingen til en kryptovaluta, er du nødt til å forstå bakgrunnen, formålet, historien og markedsstatusen. Likevel er det ikke gitt at ekspertise gjør deg mer kapabel til å forstå kursbevegelsene, siden det typisk er sosiale trender som i størst grad påvirker prisene. For hvem hadde vel trodde at Dogecoin og Shiba Inu, to «tullemynter» skulle vokse og bli blant de aller største?

Det er nok også dette som gjør at kryptovaluta vurderes som risikable investeringer, sammen med det faktum at kursene svinger mye i verdi. Vi er også nødt til å erkjenne at kryptovaluta ikke er regulert, som betyr at du har eneansvar for pengene du investerer. Du er med andre ord ikke forsikret skulle midlene bli stjålet.

Kryptomarkedet virker kanskje skummelt, men når det er sagt, har det i det store og hele kun økt i verdi og dermed vist seg som en god plass å investere penger. Dette indikerer ytterligere vekst, særlig på grunn av at stadig større nyhetskanaler velger å følge utviklingen, i tillegg til at flere nå har fått opp øynene for det enorme potensiale til kryptovaluta og blokkjedeteknologi. Adopteres det videre er det langt fra utenkelig at det er her fremtiden ligger. Så hold deg kryptovaluta kurser og følg kryptoene som interesserer deg, slik at du kan investere i akkurat den som passer best for deg.

Les også hvordan du kjøper kryptovaluta.

Ofte stilte spørsmål

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er den digital og desentralisert valuta, som fungerer uavhengig av banker og myndigheter.

Hva er kryptovaluta kurser?

Kryptovaluta kurser er en betegnelse på kryptomyntenes verdi. Det sier altså noe om hvor mye én enkelt coin eller token er verdt.

Hva påvirker kryptovaluta kurs?

Det er spesielt samspillet mellom tilbud og etterspørsel som påvirker kryptokursene. Tilbudet og etterspørselen påvirkes igjen av flere faktorer som sosiale medier, popularitet, trender og gruvedrift.

Hva koster kryptovaluta?

Se kryptovaluta kurser live her, for å finne ut hva krypto koster.

Hvor kan jeg kjøpe kryptovaluta?

Du kan kjøpe kryptovaluta på en handelsplattform/ kryptobørs. Vi anbefaler Coinbase.

Er kryptovaluta en god investering?

Kryptovaluta har steget voldsomt i verdi og har derfor vært en god investering for flere. Det er dog en risikabel investering på grunn av høy volatilitet.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen