Kjøp Kryptovaluta : Flott guide (2024 oppdatering)

Kryptovaluta er et brennhett tema om dagen, og stadig flere velger å investere. Krypto som Bitcoin, Ethereum, Dogecoin og Ripple har nemlig vokst vanvittig mye de siste årene, og har gitt enorme avkastninger til investorene.

Bare siden i fjor er Bitcoin kurs oppe nærmere 300 prosent, mens Ethereum er oppe 700 prosent. De siste åtte årene derimot, er Bitcoin og Ethereum pris steget med henholdsvis 69,000 prosent og 75,000 prosent. Til tross den allerede eventyrlig avkastningen, er det flere prognoser på ytterligere vekst også i fremtiden. Dette fordi kryptovaluta omtales av flere, som «fremtidens betalingsmetode». 

Ønsker du å kjøpe kryptovaluta? Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite om hvordan kjøpe krypto. Vi forklarer også hva det er, hvilke kryptovaluta som finnes, og hvorfor det er en spennende investering!   

Kjøp kryptovaluta her Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvorfor kjøpe Kryptovaluta?

 • Avkastningen de siste årene er helt hinsides. Bitcoin, Ethereum, Ripple og Dogecoin er oppe flere tusen prosent de siste årene.
 • Krypto er meget volatile objekt. Dette kan utnyttes av spekulanter og tradere til å oppnå gevinster på kort sikt.
 • Kryptovaluta omtales som «fremtiden». Dette fordi dem muliggjør en rekke finansielle tjenester uten involvering av tredjeparter som banken. Dessuten tilbyr dem raskere og rimeligere transaksjoner.

Du kan enkelt kjøpe krypto på en handelsplattform. Våre favoritt Coinbase! Dette er en brukervennlig plattform, med et godt utvalg av kryptovaluta. Kjøp kryptovaluta hos Coinbase i dag! 

Kjøp kryptovaluta her Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Å kjøpe krypto er en enkel sak og tar ikke mange minuttene, bruker du en handelsplattform. Alt du må gjøre er å:

 • Velge plattform
 • Opprette konto
 • Kjøpe krypto!

Denne guiden viser hvordan kjøpe og selge kryptovaluta!

Steg 1 – Velg plattform

Valg av plattform er en kritisk oppgave. Det finnes nemlig en rekke handelsplattformer på markedet, der flere er meget upålitelige. Dermed vil valget i stor grad påvirke hvordan investeringen utarter seg,

Betaler du høye gebyrer risikerer du å tape deler av avkastningen, mens et snevert utvalg gir dårligere muligheter til å diversifisere porteføljen. Dessuten er det ekstremt viktig å velge en plattform som er regulert og lisensiert. Er den ikke det, er det ingen garantier for at midlene står trygt.

Følgende faktorer er derfor viktig å vurdere skal du finne en god handelsplattform:

 • Reguleringer og lisensier
 • Kostnader
 • Brukervennlighet
 • Læringsmuligheter
 • Verktøy og andre funksjoner

De nevnte faktorene er grunnen til at vi foretrekker Coinbase. Dette er en regulert plattform, hvilket betyr at den er trygg, samt at alle handler skjer uten kurtasje. Det betyr at du ikke betaler megleravgift, der det heller ikke er andre skjulte gebyrer. Også kryptoutvalget er godt, da du kan kjøpe 29 ulike krypto.

Andre gode alternativer til Coinbase er Plus500 og Firi. I neste steg viser vi hvordan opprette konto, og dette er tatt utgangspunkt i Coinbase. Foretrekker du andre aktører, er registreringsprosessen tilnærmet lik, slik at du kan følge guiden selv om du for eksempel heller vil bruke MiraiEx.

 • Firi toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Enkel og rask registrering
  • Troverdig og trygt
  • Kjøp av digital valuta med norske kroner
  Kostnad per handel 0,5 % spredning på både kjøp og salg. Minimumsinnskudd Fra 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko.
  Historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett konto

Når du har gjort ditt valg og bestemt deg for hvilken handelsplattform du vil handle fra, må du opprette konto. Vi viser hvordan med utgangspunkt i Coinbase, da det er vår favoritt.

Besøk hjemmesiden og klikk på «bli med nå»

Trykk på «Bli med nå» for å komme til siden hvor du fyller inn dine opplysninger. Når du har gjort dette vil du motta en mail fra Coinbase som du må bekrefte. Når dette er gjort kan du sette inn penger på din konto. Via bankkort eller PayPal er minsteinnskuddet på 50 dollar, i motsetning på 500 dollar dersom du velger å gjennomføre en bankoverføring.

Du må i tillegg svare på investeringsrelaterte spørsmål, samt verifisere deg ved å bekrefte ID. Dette gjøres enten ved pass eller annet ID-kort. Grunnen til at du må oppgi «sensitiv informasjon», er fordi alle regulerte handelsplattformer har såkalte KYC-prosedyrer. Dette er prosedyrer som skal beskytte deg som bruker, samt forhindre ulovlig aktivitet som hvitvasking.

Steg 3 – Kjøp krypto

Å kjøpe krypto er enkelt og tar ikke lang tid. Det gjøres enten ved å søke etter den spesifikke kryptoen du ønsker å investere i, eller ved å besøke kategorien «Crypto», under fanen «Markeder».

Søk og klikk deg inn på søkeresultatet

Når du har valgt krypto og klikker deg inn på din ønskede investering, kommer du til en side hvor du kan lese mer om dens historie, og se grafer over kursutviklingen. Når du er klar til å handle, klikker du på den blå knappen hvor det står «Handle».

Bildet nedenfor viser verdens største kryptovaluta, Bitcoin.

Klikker du på handle kommer du til selve kjøpssiden. Her velger du beløp, eller antall mynter du ønsker på kjøpe. Trykk på «Åpne handel», og handelen gjennomføres. Du vet nå hvordan kjøpe kryptovaluta!

En annen fordel med Coinbase at du kan bruke funksjoner som «stop-loss» og «take-profit». Dette er funksjoner som lukker handelen automatisk for å redusere risikoen for fatale tap og samtidig sikre gevinster.

Selge kryptovaluta – slik sikrer du gevinster!

Eier du allerede krypto og ønsker å sikre gevinster? Her ser du hvordan selge krypto Coinbase.

Gå til «porteføljen»

 • Klikk på den aktuelle kryptovalutaen
 • Klikk på den røde «X-en» helt ytterst til høyre på siden

Illustrasjonen viser ikke kryptovaluta, men prosessen er helt lik.

 • Klikk på «close trade»

Pengene og din eventuelle gevinst overføres da til Coinbase-kontoen. Ønsker du å ta ut gevinster ved å overføre til bankkontoen, må du huske å skatte.

Du betaler kun skatt på kryptovaluta når du tar ut gevinster. Det betyr at du ikke betaler skatt ved tap eller om investeringen er i null. Du er også selv ansvarlig å rapportere alle gevinster til skatteetaten, og å holde deg oppdatert på bitcoin skatteregler. På hjemmesiden til skatteetaten finner du alt av informasjon om kryptovaluta skatt.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital og desentralisert valuta. Det betyr at den ikke er kontrollert og overvåket av en sentralbank, noe ordinære fiat valuta er. Krypto er bygget på noe kalt Blockchain, og det er en teknologi som på mange måter har revolusjonert verden.

Den første kryptovalutaen, som er Bitcoin, ble introdusert i 2008, og den skal utelukkende fungere som en digital valuta – altså et alternativ til vanlig fiat valuta. Fordelen med Bitcoin i motsetning til fiat valuta, som den norske kronen, er at den ikke er kontrollert og overvåket av en sentral aktør som banken.

Det vil si at du kan handle, gjennomføre transaksjoner, og overføre midler, uten å måtte gå via banken. Dette gjør ikke bare at du oppnår større kontroll og full anonymitet, men det reduserer også transaksjonskostnader og transaksjonstiden betydelig.

Etter hvert som Bitcoin økte i popularitet kom det stadig flere kryptovaluta på markedet. I dag finnes det flere tusen kryptoer med ulikt formål, der også flere kjente selskap og personer har tatt i bruk krypto da dem tror dette er fremtiden. Både Amazon og Tesla, ryktes å ta i bruk Bitcoin som betaling på sine tjenester i nærmest fremtid. Det blir med andre ord spennende å følge utviklingen videre!

Hvordan fungerer kryptovaluta?  

Krypto forklart – slik fungerer det!

Som nevnt er alle kryptovaluta bygget på noe kalt Blockchain. Blockchain er en teknologi, eller en åpen distribuert database som samler informasjon i noe kalt «noder». Disse nodene, også kjent som «blokker», samles deretter i en felles kjede av noder (blokker), hvilket gir navnet blokkjede (Blockchain).

Blokkjede er altså en samling av blokker som inneholder et sett av informasjon. Denne informasjonen kan ikke endres og må verifiseres av personer i Blokkjeden. Disse personene kalles for «gruvearbeidere» eller «minere».

Når en ny blokk skapes, som for eksempel ved en ny transaksjon, må minerne godkjenne denne og lagre informasjonen i den åpne distribuerte databasen. Siden databasen er åpen for alle i nettverket, er det umulig for hackere eller uærlige aktører å endre eller tukle med transaksjonene. Skulle midler bli forsøkt stjålet, vil du bli varslet at blokken endres, hvilket gjør den umulig å hacke.

Blockchain og krypto åpner et hav av muligheter!

Som nevnt finnes det tusenvis av kryptovaluta, og noen av dem bruker samme blokkjede, mens andre har egne blokkjeder. Uansett, så har blockchain og kryptovaluta åpnet enorme muligheter.

For det første eliminerer det behovet for sentrale aktører som overvåker, kontroller og bestemmer alle betingelser. For det andre reduserer det kostnader og transaksjonstiden betraktelig, i tillegg til at det åpner opp for et mer rettferdig og demokratisk system.

Det er ingen sentrale aktører som har styringen, men alle deltagerne i nettverket. Dessuten regnes blockchain og krypto som tryggere, da det skal i prinsippet være umulig å hacke. 

Så hva kan krypto brukes til? Bitcoin fungerer altså som en digital og desentralisert valuta, men takket være Ethereum og dets «Smarte kontrakter», kan krypto brukes til en rekke tjenester. På Ethereums blokkejde kan personer bygge egne desentraliserte applikasjoner, som gjør at krypto kan brukes til:

 • Pengeoverføringer
 • Finansielle tjenester som lån og utlån
 • Desentraliserte børser
 • Sporing av midler
 • Sikre personvern
 • Pluss mye mer!
Nå vil EU regulere markedene for crypto assets

Hvilke kryptovaluta finnes?

Det finnes flere tusen forskjellige krypto, og det utvikles nye stadig vekk. Dermed er det vanskelig å holde oversikt, og flere lurer hvilken krypto skal jeg kjøpe? Vi skal gi en liste på våre anbefalinger, men først er det viktig å forstå ulikhetene mellom de forskjellige variantene.

Ved å forstå hva som skiller de ulike kryptoene fra hverandre, vil du få bedre oversikt over hvilke du burde investere i:

 • Bitcoin, verdens første og største kryptovaluta kategoriseres som en egen krypto.
 • Altcoins: Alle krypto som ikke er Bitcoin, betegnes som Altcoins. Så Ethereum, DogeCoin, Ripple og Steller Lumens, er alle Altcoins.
 • DeFi: Dette er kryptovaluta bygget på blokkjeden til Ethereum. Dette er applikasjoner som tilbyr et bredt spekter av finansielle tjenester, som lån- og utlån, pengeoverføringer, rentebelønninger, pluss mye mer! Eksempler er Aave, Uniswap, Terra og Dai.
 • Stablecoins: Er mynter som sporer verdien til et bestemt instrument. For mynter som sporer verdien til den norske kronen, eller amerikanske dollaren. Formålet er å reduserer volatilitet, som vanligvis er forbundet med kryptovaluta. Eksempler på stablecoins er Tether og USD Coin.
 • Memetokens: Dette er mynter uten reel nytteverdi, annet enn på sosiale nettverk. De har en mer humoristisk tilnærming, og den mest kjente er Dogecoin, «favoritt mynten» til Elon Musk.

Hvilke kryptovaluta bør man investere i Juli ?

Så hvilken kryptovaluta bør jeg kjøpe, lurer du sikkert? Det er viktig å understreke at du selv må vurdere hvem du tror gir best muligheter for avkastning. Listen du finner nedenfor er på ingen måte en anbefaling, men en list for at du skal få bedre oversikt. Du må selv gjøre Research for å finne beste kryptovaluta å investere i.

Bitcoin

Bitcoin er verdens største kryptovaluta målt i markedsverdi, og den har en sinnsyk vekst siden lansering i 2008. Ved lansering kostet en mynt under én dollar, mens den i dag er prissatt til hele 45,000 dollar. Det spekuleres også i om Tesla og Amazon vil ta i bruk BTC som betaling på sine tjenester. I så fall kommer verdien per mynt til å eksplodere!

Nytt byks for bitcoin til over 43.000 dollar – E24

Ønsker du å lære mer om Bitcoin, kan du lese her.   

Kjøp kryptovaluta her Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ethereum

Ethereum er verdens nest største kryptovaluta, og det er mange som tror at den på sikt vil ta over tronen som den aller største. Dette fordi den tilbyr et bredere spekter av finansielle tjenester enn Bitcoin. Takket være de smarte kontraktene er det mulig å gjennomføre tjenester som pengeoverføringer, lån og utlån, tjene penger på renter, og benytte seg av desentraliserte børser.

Hva er Ethereum og hvordan fungerer det?

Ethereum har siden lansering i 2013, vokst med flere titallstusen prosent! Bare siste året er Ethereum Kurs oppe 655 prosent, der det er også flere indikasjoner på at prisen vil fortsette å stige i fremtiden. 

Kjøp kryptovaluta her Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ripple

Ripple er en betalingsprotokoll som er benyttet av flere betydningsfulle finansinstitusjoner. Ripple ble lansert i 2012, og nettverket betegnes som svært spennende og med et skyhøyt potensial. Protokollen håper nemlig å effektivisere og samtidig redusere kostnader knyttet til globale transaksjoner.

XRP- myntene er det siste året oppe 236 prosent, mens den siden lanseringen er oppe over 47,000 prosent. For å lære mer om Ripple, kan du lese artikkelen Kjøp Ripple.

Kjøp kryptovaluta her Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Dogecoin

Dogecoin er verdens mest kjente «meme-token» og den er rangert som den syvende største i verden. Den har en markedsverdi på 45 milliarder dollar, og handles i skrivende stund for 0,2 dollar.

Meme-tokenet skjøt virkelig fart og eksplodert i verdi, etter hyppig tvitring av Elon Musk. Tesla-sjefen kalte seg blant annet for «The Dogefather», noe som fikk investorene til å gå fullstendig av hengslene. På rekordtid steg mynten flere tusen prosent, og ga vanvittige avkastninger til investorene. På ett år er prisen oppe med over 9000 prosent.

Elon Musk sender den useriøse kryptovalutaen dogecoin til himmels | Finansavisen

Her er imidlertid kursen meget volatil, hvilket betyr høyere risiko. Dog gir høyere volatilitet, bedre muligheter for høye gevinster på kort sikt. Hold deg oppdatert på kursutviklingen, på artikkelen Dogecoin Kurs

Kjøp kryptovaluta her Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Kryptovaluta Kurser – Hva bestemmer verdien?

Som allerede påpekt, har kryptovaluta skutt voldsomt opp i verdi de siste årene. Likevel betegnes det som en risikabel investering, og det er flere som fraråder å kjøpe kryptovaluta – men hvorfor?

Hvorfor anbefales det å IKKE kjøpe når for eksempel Dogecoin er oppe med over 9000 prosent det siste året? Hva er den egentlige årsaken?

Grunnen er faktisk veldig enkel, nettopp faktorene som bestemmer verdien. Kryptovaluta styres nemlig kun av tilbud og etterspørsel. Et instrument som helt og holdent styres av tilbud og etterspørsel vil svinge voldsomt i verdi, noe krypto har gjort ved flere anledninger.

Bitcoin, Ethereum og egentlig hele kryptomarkedet, opplevde sin beste periode i månedsskiftet april/ mai i år, for å så falle fullstendig bare uker etterpå. Det er heller ikke først gang dette skjer. Tilsvarende skjedde i 2017. Markedet steg og steg til beste noteringer noensinne, for å så falle drastisk kort tid etter.

I perioder med vekst er det fordi etterspørselen er høy. Med etterspørselen menes antall interessenter – hvor mange er det som kjøper kryptovaluta? Desto flere som kjøper, jo høyere blir prisen. På samme måte vil prisen falle, desto færre som kjøper og jo flere som selger seg ut. Etterspørselen derimot, styres av faktorer som media, omtale og omdømme.

Er mediedekningen, omtalen og omdømmet bra, kan du forvente vekst. Er den ikke, vil nok verdien falle. Faktorer som media, omtale og omdømme er dessuten nokså ustabile faktorer. Den generelle omtalen snur fort, og en hype kan raskt snu til det negative. Derfor er kryptvaluta volatile instrument, og regnes som risikabel investeringer.

Det må imidlertid også understekes at høy volatilitet ikke bare er negativt. Det åpner nemlig gode muligheter for å få høye gevinster på kort sikt. Ved å holde seg oppdatert kan du relativt enkelt utnytte prissvingningene til din fordel. Bare sørg for å gjør deg kjent med risikoen, og ikke invester med mer enn du har råd til å tape.   

Er krypto fremtiden?

Det er stor diskusjon hvorvidt krypto er fremtiden eller ikke. Skeptikerne kaller det et useriøst «pyramidespill», mens entusiastene hyller det for muligheten det gir. Krypto har udiskutabelt mye spennende å gi, og det er ikke uten grunn at det spekuleres i om det på sikt «utkonkurrerer» dagens finanssystem.

Det må imidlertid heller ikke legges skjul på at det har sine utfordringer. I prinsippet kan hvem som helst utvikle egne krypto, hvilket gjør at den kan fremstå upålitelig, der også flere er skeptiske på anonymiteten det gir. En valuta uten nevneverdige reguleringer og som ikke kontrolleres, vil naturligvis også åpne opp for uærlig aktivitet og kriminell virksomhet.

Om det er fremtiden eller bare en boble i ferd med å sprekke gjenstår å se, men det hersker i alle fall liten tvil om at det blir spennende å følge utviklingen videre. Krypto, og da Bitcoin, har nå eksistert i over ti år, der flere av verdens mest kjente bedrifter og selskap ser ut til å få øynene opp for den spennende teknologien det byr på.

Kryptovaluta fordeler:

 • Det muliggjør en rekke tjenester, uten involvering fra tredjeparter
 • Det åpner opp for en demokratisk økonomi
 • Det muliggjør raskere og rimeligere transaksjoner
 • Særlig handel mellom landegrenser blir enklere, rimeligere og raskere bruker du kryptovaluta
 • Kryptovaluta er et brennhett tema som fanger interessen til både investorer og flere av verdens største selskap. Selv med allerede eventyrlig vekst, virker det som veksten skal fortsette

Kryptovaluta ulemper

 • Skeptikerne hevder det åpner opp for kriminell aktivitet som hvitvasking
 • De er meget volatile, hvilket betyr høyere risiko
 • Kryptovaluta er ikke regulert, og ulovlig i noen steder i verden
 • For å verifisere en transaksjon kreves enorme mengder strøm. Klimaaktivister er særlig kritiske til kryptos høye strømforbruk

Oppsummering – dette må du huske før du investerer

Å kjøpe krypto har vist seg som en svært god investering de seneste årene. Veksten er nærmest ubeskrivelig, og flere har rett og slett blitt rike. Dog er det en investering med høy risiko. Kraftige prissvingninger er en typisk kjennetegn, der det også er mye kritikk rettet mot teknologiens høye strømforbruk, og det faktum at det åpner opp for blant annet hvitvasking.

Uansett, krypto ser ut til å ha kommet for å bli, og det er langt fra utenkelig at dette faktisk er «fremtiden». Ønsker du å kjøpe kryptovaluta, anbefales Coinbase. Her får du gunstige priser, og ikke minst, et stort utvalg. Dessuten får du en rekke innovative funksjoner og verktøy som kan være behjelpelig til å oppnå gevinster.

Ofte stile spørsmål

Hva er kryptovaluta?

Det er en digital og desentralisert valuta. I motsetning til vanlig fiat valuta, kontrolleres den ikke av sentralbanker.

Hva er beste børs å kjøpe kryptovaluta på?

Det flere gode børser, men vi anbefaler Coinbase. Her får du de laveste gebyrene, og et særdeles godt utvalg.

Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Velg en børs, og opprett konto. Deretter velger du beløpet du ønsker å handle for.
Les her hvordan du kjøper kryptovalutaer.

Hvordan tjene penger på kryptovaluta?

Du tjener penger på sammen måter som ved å kjøpe aksjer og andre verdipapirer. Stiger verdien etter du har kjøpt og du selger, har du tjent penger.

Er kryptovaluta lovlig?

Ja, kryptovaluta er lovlig i Norge.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen