Investering for nybegynnere – Lær å invester dine penger fornuftig [April 2024]

Alle mennesker kan lære å investere og det krever ingen høyere utdanning for å kunne kalle seg selv en investor. For å bli en dyktig investor trenger du motivasjon, tolmodighet og en investeringsstrategi.

Etter å ha lest denne artikkelen vil du lære det du trenger for å komme i gang med å investere. Vi har også skrevet en guide som viser deg hvordan du kjøper en aksje.

Mange tror man må ha store beløp for å kunne investere på aksjemarkedet, og at det kun er forbehold de riktike. Dette er et usant rykte og man kan fint starte med 500 og 1000 kroner i måneden. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Slik kommer du i gang med å investere – fra a til å!

Jo tidligere man starter å investere, desto mer tid har man på å akkumulere penger over tid, som igjen vil kunne gi deg mer frihet når du blir eldre. Noe av det viktigste å tenke på når man skal i gang med å investere i finansielle produkter er at man har en klar strategi og at man har en klar spareplan. Dersom man klarer det har man gode forutsetninger for å bli en dyktig investor. 

Vi har laget en guide som viser deg hvordan du kommer i gang med å investere ved hjelp av fire enkle steg:

 • Hva du må se etter når du skal velge en handelsplattform
 • Hvordan du oppretter en konto
 • Hvordan du søker opp og finner aksjer du ønsker å investere i
 • Hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer

Etter å ha lest denne guiden vil du enkelt vite hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer og andre finansielle investeringobjekter som råvarer, fond, kryptovaluta etc. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

Som nevnt tidligere er det første steget i prosessen å finne en velegnet handelsplattform. Det er lurt å velge en plattform som passer det du ønsker å investere i og som passer din investeringsprofil. Ønsker du å investere i norske eller internasjonale aksjer? Eller kanskje du ønsker å sette penger i ulike fond? Eller kanskje du ønsker å ha en liten andel av din portefølje i kryptovaluta? Og vil du benytte verktøy som teknisk analyse før du går i gang med å handle aksjer?

Alle disse spørsmålene er viktig å stille seg, fordi dette vil gi et godt utgangspunkt for hvilken plattform du bør velge. Andre viktig faktorer for en plattform er:

 • Utvalg av aksjer (og evt. andre finansielle investeringsprodukter dersom det er aktuelt)
 • Lav kurtasje og andre gebyrer
 • At plattformen er brukervennlig og enkel å navigere gjennom
 • Tilbyr verktøy som teknisk analyse
 • Sosial plattform for kommunikasjon med andre investorer

Det er anbefalt at man velger en nettmegler i stedet for å investere gjennom en aksjemegler. Dette er både rimeligere, enklere og mye mer effektivt. Å se etter en nettmegler med lav kurtasje, prisen for å kjøpe og selge aksjer, og gebyrer vil gjøre at du får maks uttelling for dine investeringer. Høy kurtasje kan nemlig “spise av” din gevinst, som gjør at du ikke får den avkastningen som du burde. 

Ut fra alle disse kriteriene kan vi anbefale plattformen til SaxoTrader. Her kan man kjøpe og selge aksjer uten å betale noe kurtasje. Man har også tilgang til et stort investeringsunivers, som norske og internasjonale aksjer, råvarer, fond, kryptovaluta og mye mer. Dermed har man alt lagt til rette for å bygge en bred og stabil investeringsportefølje. 

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Ettersom vår foretrukne plattform er SaxoTrader vil vi ta utgangspunkt i deres plattform videre i denne guiden. 

Og da kommer vi til andre steget i prosessen av å investere. Nemlig å opprette en konto hos en nettmegler. Dette kan du enkelt gjøre ved å trykke [her].

saxotrader

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn investeringen du ønsker å sette penger i

Hvis du har opprettet en konto og satt inn et innskudd, er du klar for å finne aksjen du ønsker å investere i. Dersom du ikke føler deg komfortable med å investere med ekte penger helt enda, kan man også benytte seg av SaxoTrader sin virtuelle konto. Her investerer du med fiktive penger på akkurat samme måte. På den måten får du en følelse av hvordan det er å investere og du kan bli bedre kjent med plattformen. 

I plattformen vil du se et søkefelt øverst på siden. Her søker du enkelt på den aksjen du ønsker å investere penger med. 

Vi har valgt å ta utgangspunktet i teknologiselskapet Apple. Dette er en aksje som har prestert godt over tid, er stabil og har gode inntjeninger er teknologiselskapet Apple. De selger produkter som alle i verden er kjent med, noe som gjør at det er en svært populær investering – både for nordmenn og andre internasjonale investorer. Apple aksjene har gitt god utteling for de investorene som har valgt å investere i selskapet. 

For å finne aksjen søker du på “Apple”, som du kan se på bildet ovenfor. Trykk dermed på logoen, og du vil bli overført til selskapssiden. Her kan du lese mer om selskapet, se deres kurshistorikk, deres prestasjoner de siste årene og hva andre SaxoTrader-bruker mener om selskapet.

Steg 4 – Kom i gang med kjøpet

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den aksjen du ønsker å investere i, er du klar for å investere!

Når du har trykket deg inn på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp hvor det står “Handle”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Apple aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe aksjene trykker du på “Åpne handel”.

Så enkelt er det å komme i gang med å investere i aksjer. Du kan følge samme metodikk dersom du ønsker å investere i en annen aksje eller et annet finansielt produkt som kryptovaluta, råvarer, indekser etc.

Husk at for å kunne bli en dyktig investor er det viktig at du foretar deg en grundig research før du går i gang med å sette penger i et selskap. Det er også lurt å diversifisere porteføljen med ulike investeringer fra ulike sektorer, marked og regioner. 

Les videre i artikkelen for å lære mer om investeringer for nybegynnere.

Investering for nybegynnere: Hva vil det si?

Å gjøre en investering betyr å bruke tid, penger eller krefter på noe som man regner med vil lønne seg over tid. Å investere i aksjer krever at du bruker både tid og penger for optimale resultater. Tid er på mange måter vel så viktig som pengene du setter inn. Desto mer tid du bruker på research, desto større sjanse har du til å lykkes. 

Når vi snakker om det finansielle markeder finnes det mange ulike investeringsobjekter å investere i. Dette inkluderer blant annet:

 • Aksjer
 • Fond / indeksfond
 • Råvarer
 • Kryptovaluta
 • Valutaer

Investering for nybegynnere: Fond en god start

Når man skal bygge en bred og robust portefølje kan det være lurt å starte med å investere i fond. Da vil du investere i et investeringsobjekt som består av mange aksjer. På den måten har du spredd pengene dine over flere aksjer, som gjør deg mye mindre sårbar dersom noen enkeltaksjer skulle falle i verdi. 

Å investere i fond krever vesentlig mindre tid og kunnskaper sammenlignet med å investere i enkeltaksjer. Du kan heller velge en fond i en sektor som du har troen på. Dette kan eksempelvis være i teknologiselskaper, det norske aksjemarkedet eller i de største amerikanske selskapene. For å diversifisere enda mer kan det være smart å investere i ulike fond som fokuserer på ulike markeder og sektorer. 

Hvilke fond bør jeg velge?

Det finnes utallige mange fond å velge mellom. Selv om fond er tryggere enn enkeltaksjer er det fortsatt lurt å gjøre litt research på forhånd. 

Hvilken sektor eller marked har du troen på fremover? Og hvor mye koster det i avgifter å investere i fondet? Dette er begge spørsmål du burde finne ut av før du setter pengene i et fond. Noen forvaltere krever høyere forvaltningsgebyr, noe som kan “spise bort” mye av din fortjeneste. 

Man skiller i hovedsak mellom to typer fond:

Aktivt forvaltet fond:

Et aktivt fond er et fond der forvaltaren av fondet bestemmer hvilke aksjer som skal kjøpes og selges. Målet med et aktivt fond er å gi en høyere avkastning sammenlignet med referanseindeksen fondet måles mot. Ettersom forvalteren selv bruker masse tid på å gjennomføre analyse, krever det et gebyr for å investere i fondet. 

Det finnes både fordeler og ulemper med å investere i aksjefond:

 • Det er mulighet for høy avkastning
 • Du betaler med i forvaltningsgebyr sammenlignet med et indeksfond
 • Kvaliteten på fondene kan variere i stor grad 

Indeksfond: 

Et indeksfond er et fond som etterligner en bestemt indeks, som for eksempel Oslo Børs. Porteføljen til fondet vil derfor til enhver tid reflektere aksjene indeksen består av. Avkastning på dette fondet blir derfor nærmest identisk som indeksen. Ettersom forvalteren av et slik fond ikke trenger å bruke tid på analysering av selskaper vil et slikt fond koste mye mindre i forvaltningsgebyr.

Her er fordeler og ulemper med å investere i indeksfond:

 • Det er rimeligere gebyrer og avgifter
 • Innebærer lav risiko ettersom den kun følger en indeks
 • Indeksfond har historisk gitt god avkastning over tid

Fyll porteføljen med investeringer i aksjer

Når man snakker om å investere i det finansielle markedet tenker mange først og fremst på aksjer. Når man investerer i fond investerer man også i aksjer, men ikke i enkeltaksjer, som vi vil ta for oss i dette kapittelet. Mange tror ofte det er kompliserende å investere i aksjer, men det trenger det altså ikke å være. 

Når du investerer i en aksje kjøper du deg en liten andel av selskapet. Da eier du en liten del av selskapet, og har også muligheten til å bli med på selskapenes generalforsamlinger. Du vil tjene penger dersom aksjene du kjøper er rimeligere enn på det tidspunktet du velger å selge deg ut.

Tidligere i artikkelen viste vi et eksempel på hvordan man kjøper Apple. Som man kunne se der, er det ikke vanskelig å komme i gang med sine investeringer. I dag er den mest vanlige måten å investere i aksjer på gjennom en nettmegler. 

Å investere gjennom banken koster ofte mer, ettersom gebyrer som kurtasje og administrasjonsgebyrer ofte er høyere. Derfor anbefaler vi uavhengig plattformer, som SaxoTrader som tidligere nevnt. 

Her er noen fordeler med å investere i aksjer:

 • Du kan få en vesentlig høyere avkastning dersom du velger riktig aksjeselskap
 • Du investerer aktivt, som betyr at du selv er ansvarlig for din egen prestasjon
 • Du er eier av selskapet du investerer i
 • Flere aksjeselskap gir ut utbytte
 • Det er veldig lærerikt dersom du leser deg opp og gjennomfører analyser etc. 

Her er noen ulemper med å investere i aksjer:

 • Det krever mye tid og research. Mye mer enn et fond der forvalteren gjennomfører investeringene for deg
 • Enkeltaksjer vil svinge mer i verdi, som betyr at du kjappere kan oppleve et fall
 • Det innebærer et vesentlig høyere risiko. Jo flere enkeltaksjer du investerer i, desto lavere er dog risikoen. 

Husk at når du skal investere i aksjer er det viktig at du setter deg godt inn i selskaper på forhånd og har gjort din research. Dette vil gi det et bedre underlag for dine investeringer. 

En annen ting å tenke på er hva slags type investor du ønsker å være. Ønsker du å ta høy eller lav risiko? Vil du beholde aksjene over lengre tid eller trade aksjer med kortere intervaller? Ønsker du å investere i utbytteaksjer, stabile aksjer, vekstaksjer eller en kombinasjon?

Slik tjener du penger på aksjemarkedet

Aksjekursen til et selskap svinger ut fra tilbud og etterspørsel. Dersom aksjen er attraktiv og mange ønsker å kjøpe seg inn, vil selskapets aksjekurs stige. Men dersom investorene ønsker å selge seg ut, gjerne etter dårlig kvartalsresultater eller nyheter, vil aksje reduseres. Ved å ha lest seg opp og å god innsikt om selskapet vil du kunne dra nytte av disse svingningene.

Det er også viktig å vite at enkeltselskaper også kan bli påvirket av ytre faktorer. Dette kan for eksempel være regulatoriske regelendringer som kan påvirke teknologi sektoren. Det vil kunne en negativ faktor for et teknologiselskap. 

På grunn av slike faktorer er det lurt å diversifisere porteføljen med enkeltaksjer som representerer ulike markeder, sektorer og regioner. Da vil du være mindre sårbar fra slike nyheter. 

For å tjene penger på aksjene du investerer i, er kursen nødt til å være høyere enn hva du betale for aksjen. Jo lenger tidsperspektiv du har på dine investeringer, desto mindre har tidspunktet du kjøper aksjen på å si. Men dersom du ønsker å kjøpe for å selge deg ut relativt kjapt, vil det være lurt å ha en plan for når du ønsker å kjøpe deg inn og til hvilken kurs. 

Når du investerer er det viktig at du ikke investerer med mer enn du har råd til å tape. Som nybegynner vil det være anbefalt å starte med trygge selskaper som du har et godt kjennskap til. 

En liten del av porteføljen bestående av kryptovaluta

Dersom du ønsker å ha en veldiversifisert portefølje bestående av mange ulike investeringsobjekter kan det være en ide å fylle en liten del av din helhetlige portefølje med noe kryptovaluta. 

Kryptovaluta er en digital valuta som er basert på en teknologi som kalles blockchain. Valuten er desentralisert, noe som skiller seg fra vanlig FIAT-penger, som norske kroner og amerikanske dollar. Mange har fått øyne opp for kryptovaluta de siste årene, og det har også verdiutviklingen vist. 

Kryptovaluta innebærer en vesentlig høyere risiko enn andre finansielle instrumenter, men til gjengjeld har man også muligheten til å få en svært høy avkastning dersom det lykkes. Vi ser enorme svingninger i markedet, både i den største kryptovalutaen Bitcoin og de mindre kryptovalutaene. 

Hos SaxoTrader kan man investere i kryptovaluta, som Bitcoin, på akkurat samme måte som man investere i aksjer på. 

Her er noen fordeler med å investere i kryptovaluta:

 • Du kan oppnå en svært høy avkastning
 • Du kan investere i kryptovaluta alle tider på døgnet
 • Du kan dra nytte av kurssvingningene dersom du har ferdighetene til dette
 • Gjennom SaxoTrader kan du investere i kryptovaluta for bare 25 dollar

Her er noen ulemper med å investere i kryptovaluta:

 • Det innebærer svært høy risiko, og du har muligheten for å miste store deler av dine investerte midler
 • Det er umulig å spå retningen til kryptovaluta siden det er såpass nytt 
 • Man kan ikke regne hjem en kryptovalutas fundamentale verdi

Invester i råvarer

Å investere i råvarer er spesielt populært for tradere som er på utkikk etter gevinst på kort sikt. Råvarer kan inkludere gull, olje, hvete etc. Det finnes veldig mange råvarer å velge mellom, og prisen styres ofte av ytre faktorer. Eksempelvis kan oljeprisen bli styrt av produksjonsavtaler land imellom. Dette kan lede til svingninger, både opp og ned. 

Et av de mest populære råvarene å investere i er gull. Mange investeroer kjøper gjerne gull som en “hedge” når det er stor usikkerhet i aksjemarkedet. Dette fordi gull historisk har steget når resten av markedet faller. 

Å investere i råvarer krever mye forkunnskaper, og det kan være anbefalt å starte med å investere i råvarer etter du har testet dine evner med å investere i fond og aksjer i forkant. Det er veldig vanlig å benytte seg av verktøy som teknisk analyse når man investere i råvarer. 

Investor i valutaer: Verdens største marked

Valutamarkedet er verdens største finansielle marked, og trumpher både aksje- og råvaremarkedet – til sammen. Når du handler valuta spekulerer du i at en bestemt valuta, som for eksempel amerikansk dollar, skal styrke seg mot en anne, som for eksempel britisk pund. 

Valutakursen er ofte korrelert med hvordan økonomien i et land er. Når den norske økonomien går bra er den norske kronen som regel sterk, og vice versa. Når man skal investere i valuta er det også viktig å tenke på hva som kan påvirke økonomien i landet. Den norske kronen blir eksempelvis styrt veldig av hvordan oljeprisen er, ettersom dette er en viktig sektor for den norske økonomien. 

De som investerer i valuta er ofte tradere, og det krever høye forkunnskaper. Det er anbefalt å starte med fond og aksjer før du eventuelt velger å investere i valuta.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan starter jeg å investere?

Det er mange som tror det er kompliserende å starte å investere i finansielle instrumenter, som for eksempel aksjer. Dette stemmer ikke med virkeligheten. Så lenge man har registrert seg hos en nettmegler er det enkelt å komme i gang med å kjøpe og selge aksjer. 
Se her hvordan du investerer.

Hva burde jeg investere i?

Dette avhenger av din investeringsprofil. Hvor mye risiko ønsker du ta? Har du en langsiktig eller kortsiktig strategi? Dette vil avgjøre hva du bør investere i, enten det er snakk om enkeltaksjer eller fond. 

Hva burde jeg investere i?

Dette avhenger av din investeringsprofil. Hvor mye risiko ønsker du ta? Har du en langsiktig eller kortsiktig strategi? Dette vil avgjøre hva du bør investere i, enten det er snakk om enkeltaksjer eller fond. 

Hvordan investere mine penger?

Det finnes mye man kan investere i, som ofte er mer lønnsomt enn å ha pengene i banken. Dette kan blant annet være aksjer, fond, råvarer, valuta med mer. 

Bør jeg investere i eiendom eller aksjer?

Dette kommer an på hva du ønsker å putte pengene dine i. Å investere i eiendom med utleiedel har vist seg å være lønnsomt. På den andre siden har aksjer vært mer lønnsomt historisk enn kun å investere i en eiendom for å bo i, uten utleiedel. 

Hvordan lage en diversifisert portefølje?

Det er lurt å investere i flere selskaper. Dette kan gjøres med fond eller at du investerer i mange enkeltaksjer som representerer ulike marked, sektorer og regioner. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen