Aksjehandel på nett – Alt du behøver å vite for å gjøre gode investeringer!

Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjer? Den mest effektive og rimeligste måten å gjøre dette på er gjennom en nettmegler. 

Å investere i aksjer har gitt en svært god avkastning over tid, og det er lettere enn det folk flest tror. Dette har resultert i at rekordhøyt antall småinvestorer har startet å investere på børs. 

I denne artikkelen vil du lære alt du trenger for å kunne gjennomføre aksjehandel på nett. Du vil lære alt fra hvordan du investerer i aksjer til ulike investeringsstrategier til hvordan du finner den beste plattformen å kjøpe og selge aksjer gjennom. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hvordan komme i gang med aksjehandel på nett: Steg-for-steg guide for Juni 2024

Å komme i gang med å aksjehandel er ofte enklere enn det folk flest tror. Det første man trenger å gjøre er å finne en regulert handelsplattform å kjøpe og selge aksjer gjennom. Det er anbefalt at man velger en nettmegler, ettersom dette både er rimeligere, mer effektivt og mye enklere. Da har man også full kontroll over sine investeringer til enhver tid og må ikke gjennom en aksjemegler for å utføre handler. 

Det hører fortiden til at aksjehandel er vanskelig og kun får de velstående. Nettmeglere har nemlig gjort det enkelt for allmennheten, og er uten tvil det mest populære valget blant de fleste investorer, selv de profesjonelle. 

Når du har funnet en nettmegler som passer deg er det enkelt å komme i gang med å investere. I denne guiden vil du få tips til hvordan du går frem å finner en handelsplattform samt viser vi deg hvordan du kjøper aksjer. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

I dag finnes det haugevis av ulike nettmeglere å velge mellom. Som oftest tilbyr også din bank en eller annen form for online handelsplattform. Dette kan være det enkleste valget for mange, men det er som oftest lite lønnsomt når vi ser på gebyrer og utvalg. 

Her er viktige faktorer å se på når du skal velge en handelsplattform å handle fra:

 • Hvor mye krever plattformen for kjøp og salg av aksjer (kurtasje)?
 • Har plattformen et stort utvalg av aksjer som representerer ulike marked, sektorer og land?
 • Har plattformen de verktøyene og funksjonene du trenger?
 • Er plattformen brukervennlig og gir deg all den informasjonen du ønsker?

Ut fra disse faktorene, og mange flere, kan vi anbefale plattformen til SaxoTrader, som er vår foretrukne handelsplattform. De har også et av verdens største sosiale tradingnettverk hvor du kan kommunisere og dele ideer med andre dyktige investorer. Dette er spesielt lærerikt for aksjehandel for nybegynnere.

SaxoTrader har også et svært godt utvalg av ulike investeringsobjekter. På den måten er man ikke begrenset når det kommer til selskaper å investere i. Plattformen er svært brukervennlig og enkel å navigere rundt.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

I denne guiden vil vi fortsette å ta utgangspunkt i SaxoTrader ettersom det er den plattformen vi synes funker best for å kjøpe aksjer. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke her.

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Når du har opprettet en konto hos en nettmegler og satt inn et innskudd, er det på tide å finne den aksjen du ønsker å investere i. I plattformen til SaxoTrader vil du se et søkefelt. Her søker du enkelt på den aksjen du ønsker å investere penger med. 

En populær aksje, både blant norske og internasjonale investorer, er teknologiselskapet Apple. Selskapet har også gitt sine investorer god avkastning over tid. Apple har et produkt som mange eier eller er har relasjon til, noe som er en fordel når man skal investere i et selskap. Under viser vi deg hvordan du går i gang med å kjøpe aksjene til Apple, men du kan følge akkurat samme metodikk dersom du ønsker å investere i noe annet. 

Søk dermed på “Apple”, som du ser på bildet ovenfor. Trykk dermed på logoen, og du vil bli overført til selskapssiden. Her kan du lese mer om selskapet, se deres kurshistorikk, deres prestasjoner de siste årene og hva andre SaxoTrader-bruker mener om selskapet.

Steg 4 – Kjøp aksjen

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den aksjen du ønsker å investere i, er du klar!

Når du har trykket deg inn på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp hvor det står “Handle”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Apple aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe aksjene trykker du på “Åpne handel”. 

Så lett er det å komme i gang med aksjehandel på nett. Når du har gjort dette kan du kalle deg selv en Apple-investor. 

Husk at et av de viktigste strategiene for dyktige investorer er å ha en diversifisert portefølje, som betyr at de er investert i flere aksjer på en gang. Dette er med på å redusere risikoen betraktelig. 

Det kan være lurt å spre investeringene med aksjer i ulike bransjer, marked og land. På den måten vil du skape en mer robust portefølje som vil tåle nedgangstider mye bedre. SaxoTrader tilbyr aksjer fra hele verden, inkludert fra Oslo Børs som DNB og Schibsted. 

Husk at det er lurt å gjøre god research før du kjøper en aksje. SaxoTrader og andre nettmeglere er gunstige plattformer å gjøre dette på. 

Les videre i artikkelen for å lære mer om aksjehandel på nett. 

Hva vil det si å være en aksjeeier? 

Når du kjøper en aksje i et selskap eier du en liten del av selskapet. Når dette selskapet opplever en positiv vekst vil aksjekursen stige. Denne prisstigningen vil du da være en del av, som betyr at den samme aksjen vil ha en høyere pris. Hvis du på et tidspunkt velger å selge denne aksjen vil du ha tjent penger, siden aksjen er dyrere enn når hva du kjøpte den for. 

Dersom du kjøper aksjen på et dårlig tidspunkt vil du kanskje oppleve at aksjekursen svekkes, som betyr at du taper penger på din investering. Det er dog de investorene med et langsiktig perspektiv som regelmessig presterer best på børsen. 

At du eier en aksje i et selskap vil du også ha muligheten til å delta på generalforsamlinger og kan derfor være aktiv i beslutninger som selskapet ønsker å ta. Jo flere aksjer du eier, desto større del av selskapet eier du, som igjen gir deg en større stemme. 

Slik tjener du penger på aksjer

For å få en bedre forståelse for hvordan man tjener penger på å handle aksjer på nett har vi lagd et eksempel under:

Storbanken DNB har over 1,5 milliarder aksjer på børsen og har en markedsverdi på over 300 milliarder kroner. Hvis du velger å kjøpe én aksje til en verdi av 200 kroner eier du en mikrodel av selskapet. 

La oss si at du ønsker å investere 10.000 kroner i DNB. Da må du kjøpe 50 DNB-aksjer, ettersom 200 kroner x 50 = 10.000 kroner. Hvordan aksjen vil prestere fremover er ofte knyttet til prestasjonene til selskapet, og om de holder det de har lovet ved tidligere års- og kvartalsrapporter. Hvis aksjen stiger til 240 kroner vil prisen på de aksjene du eier ha en verdi på 12.000 kroner, som betyr at du ville ha tjent 2.000 kroner dersom du hadde bestemt deg for å solgt aksjene på dette tidspunktet. 

DNB er en typisk verdiaksje som har levert gode tall over tid. Dette har gitt god avkastning til investorene. På de siste fem årene har aksjen steget med 90%. 

Hvorfor investere i aksjer?

Ser man på historisk utvikling er det mange gode grunner til å investere i penger. Spesielt dersom man sammenligner med andre tradisjonelle sparemåter, som å ha pengene ligge i sparekontoen. 

Over tid har aksjemarkedet gitt en langt bedre avkastning i kontrast til hva bankene har gitt sine kunder. 

Ser man på hovedindeksen til Oslo Børs har den gitt en årlig avkastning på rundt 20% de siste 10 årene. Dermed ville du ha fått god inntjening dersom du hadde investert i et stort utvalg av de største selskapene som er børsnoterte i Norge. 

Renters rente-effekten

En årsak til at det er lurt å investere i aksjer over en lengre periode er den såkalte renters rente effekten. Rente med høyt tall er bra når man sparer penger. Dersom du opplever en årlig avkastning på 10% på dine investerte 10.000 kroner vil du ha tjent 1000 kroner. Neste år vil ikke 10% lenger tilsi 1000 kroner ettersom pengene du har på kontoen har økt (de har økt til 11.000 kroner). 

Med flere år på børsen vil man kunne oppleve en stor og positiv effekt på grunn av renters rente effekten. Det er derfor viktig å starte med investeringen tidlig for å få best nytte av denne effekten. Den beste strategien for mange investorer er derfor tid.

Hvordan bli en dyktig aksjehandler?

En av de største feilene investorer gjør når de investerer er at de blir utålmodige og tar beslutninger som ikke samstemmer med sin investeringsstrategi. 

Her er noen faktorer som er viktig for å lykkes med aksjehandel:

 • Ha en klar investeringsstrategi som passer din risikovillighet
 • Ha en plan for når du ønsker å kjøpe deg inn og når du ønsker å selge deg ut (jo lenger tidsperspektiv du har, desto mindre betyr tidspunkt for kjøp)
 • Finn en nettmegler med lave gebyrer og stort utvalg av aksjer
 • Lag en diversifisert portefølje bestående av aksjer i ulike sektorer og markeder

Investorer som har en klar strategi, og som klarer å følge den, vil oppleve en bedre avkastning over tid. Å investere i aksjer handler mye om psykologi, og å holde seg til planen er oftere vanskeligere enn det man først tenker. Det er blant annet lettere å ta gevinst, som fører til at mange selger seg ut av selskapet for tidlig, enn å ta tap, som fører til at man blir værende med aksjene i et selskap som er i en negativ trend i stedet for å investere i et selskap som har bedre potensial for prisstigning. 

Investere kortsiktig eller langsiktig?

Det er en stor forskjell om man velger å investere i aksjer med et langsiktig eller kortsiktig mål. Å investere med et kortsiktig mål krever ofte mer tid, research og innebærer en større risiko. Det er mulig å tjene gode penger på å “trade” aksjer, men det er mye vanskeligere å gjennomføre, og selv profesjonelle forvaltere unngår dette på grunn av vanskelighetsgraden. 

Når man har et langsiktig mål trenger man ikke følge med på markedet like slavisk. Da lar du tiden jobbe for deg, og baserer dine kjøp ut fra selskapets prestasjoner over tid eller at selskapet har noen produkter/tjenester som du tror vil bli ettertraktet i fremtiden. Risikoen er vesentlig lavere, spesielt dersom du har en portefølje med flere aksjer, ettersom aksjemarkedet stiger over tid. 

Med et langsiktig investeringsmål vil du også kunne slappe av gjennom harde tider på børsen. Ettersom du har bestemt deg for å beholde aksjene lenge, gjerne i en tidsperiode på 5+ år, vil korreksjoner i markedet ikke ha en stor betydning for ditt mål. Dersom du ønsker å heve risikoen for å oppnå en bedre avkastning kan det være en idé å kombinere trygge og stabile aksjer og mindre verdsatte aksjer med potensialet for å stige kraftig i perioden fremover dersom de leverer. 

Husk at de færreste blir rike over natten og tid kan være din beste venn. Akkumulering over tid og renters rente er gull verdt for investorer. Bare spørr investeringslegenden Warren Buffet, som til tross for å aldri ha slått indeksen er blant verdens rikeste. 

Hva styrer aksjekursene?

Når du skal investere i aksjer er det lurt å ha en forståelse for hvordan de ulike aksjene er priset. At Netflix-aksjene er priset til 600 dollar og Apple-aksjene er priset til 140 dollar betyr ikke at Netflix er dyrere enn Apple. Faktum er at Netflix har en mye lavere enn Apple. Årsaken til at selskapet har en dyrere aksjekurs er fordi de har færre aksjer utstedt. Det betyr at du eier mer av selskapet når du kjøper én Netflix-aksje sammenlignet med én Apple-aksje. 

Mange nybegynner feil investorer gjør er å kjøpe ut fra aksjekursen. Dette må man se bort fra ettersom det er helt misvisende. Her er derimot faktorer du bør se etter:

 • Selskapets markedsverdi: Når du ganger antall aksjer med kursen vil du finne selskapets markedsverdi. Selskapets markedsverdi vil avhenge av omsetning, inntjening og fremtidige mål. 
 • Finansielle nøkkeltall: Hvor mye omsetter selskapet for? Og hvordan tror du mulighetene for at selskapets inntjeninger vil øke i tiden fremover? Selger de et produkt/tjeneste som er enestående, og er det lett å kopiere deres business case? Dette er spørsmål du bør stille deg før du går i gang med å kjøper en aksje
 • Tilbud og etterspørsel: Dette vil ta deg videre til tilbud og etterspørsel for aksjene. Dersom det er et attraktivt selskap vil som regel etterspørselen stige, som fører til at tilbudet reduseres. Dette er med på å presse prisene opp. Ved dårlige nyheter kan dette derimot snu og føre til et høyt tilbud og lavt etterspørsel, som igjen gir lavere kurser. Dersom det er en nyhet som ikke er langvarig kan dette være et godt tidspunkt å kjøpe på – ettersom mange selger unna på grunn av frykt. 
 • Makrooøkonomiske forhold: Hvordan er den økonomiske situasjonen i markedet selskapet befinner seg? Reguleringene foretatt av kinesiske myndigheter er blant annet svært negativt for kinesiske tech-selskaper. 

Dersom du setter av den tiden for å innhente nødvendig informasjon før du investerer har du en mye større sjanse for å lykkes med dine investeringer. Å sette seg inn i aksjemarkedet, verdensøkonomien og selskapets utvikling er både lærerikt og spennende. 

Bygg en diversifisert portefølje

Når du skal i gang med aksjehandel på nett, er det anbefalt at du bygger en diversifisert portefølje. Det vil si at du ikke legger alle pengene dine i én investering, men derimot sprer din kapital over flere investeringsobjekter. 

På den måten har du en større mulighet til å ta del i verdiene som skapes på aksjemarkedet, men med vesentlig lavere risiko. På finansspråket er dette kalt risikojustert avkastning. Det gir deg som investor en bedre mulighet til å få høy avkastning over tid. 

Ved å lese nyhetsmedier og artikler på nettet hører man ofte at man bør investere i de store amerikanske selskapene som Amazon, Apple, Microsoft etc. Selv om dette i seg selv ikke nødvendigvis er en dårlig idé, investerer du på den måten kun i et marked (amerikanske) og i en sektor (teknologi). 

Når du skal bygge en diversifisert portefølje, er dette kriterier som er viktig å tenke på:

 • Hvilket marked du investerer i: Hvordan vil endringer i visse geografiske områder påvirke disse investeringene? 
 • Hvilken sektor du investerer i: Eksempler er teknologi, industri, helse, energi
 • Ha en balanse mellom defensive aksjer og vekstaksjer: Defensive aksjer er aksjer som har lav volatilitet, stabil drift og inntekter. De opplever ofte en moderat avkastning over tid. Vekstaksjer er aksjer som forventes å vokse i verdi med en hastighet høyere enn hva gjennomsnittsmarkedet. Aksjeprisen er derfor høyere enn fundamental verdi. 
Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hva er aksjer?

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Det er et selskap som er børsnotert, som på f.eks. Oslo Børs. Når du kjøper aksjer i et selskap er du en deleier i dette selskapet. Du vil tjene på at aksjene blir dyrere dersom aksjekursen til selskapet stiger

Hvordan handle aksjer på nett?

Det er enkelt og effektivt å gjennomføre aksjehandel på nett. Det eneste du behøver å gjøre er å finne en velegnet handelsplattform, sette inn et innskudd og kjøpe aksjene i selskapet du ønsker å investere i. 
Les mer om handle aksjer på nett.

Hva er aldersgrensen for kjøp av aksjer?

Det er en aldersgrense på 18 for å kjøpe aksjer. For å kjøpe aksjer under 18 trenger du fullmakt fra foresatte.

Hvordan tjene penger på aksjer?

For å tjene penger på aksjer er du nødt til å selge aksjene du har kjøpt for en dyrere pris enn det du betalte dem for. Aksjekursen gjenspeiler ofte selskapets prestasjoner. 

Kan jeg bli rik på aksjer?

Det er mange som forsøker å gjøre seg rike på aksjer ved å ta en svært høy risiko. Det er dog vist at den beste måten å tjene gode penger på aksjer krever akkumulering av penger over tid og god forståelse for markedet. 

Hvor kan jeg kjøpe aksjer?

I dag finnes det utallige nettmeglere å velge mellom. I vår artikkel kan du lese om hvor du kan handle aksjer og hvordan du kommer i gang. 

Hva er beste nettmegler å handle aksjer fra?

Det er lurt å velge en nettmegler som passer din investeringsprofil. Vi kan anbefale SaxoTrader. Her kan man kjøpe og selge aksjer uten noe kurtasje, og de har et stort utvalg av norske og internasjonale aksjer. 

På hvilket tidspunkt er det best å kjøpe aksjer?

Mange investorer prøver å “time” markedet. Dette har ikke alltid vist seg å være så lurt. Dersom du er langsiktig er det lurt å komme i gang tidlig ettersom markedet historisk sett utvikler i en positiv retning over tid. 

Hva er en diversifisert portefølje?

Det er en investeringsportefølje som består av investeringer som representerer ulike marked, regioner og sektorer. En diversifisert portefølje bidrar til lavere risiko. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen