Kjøpe aksjer: Guiden til hvordan kjøpe aksjer for April 2024

I denne guiden vil du lære hvordan du kjøpe og selger aksjer i 2024. 

Ønsker du å lære hvordan du handler aksjer, samt hvordan du vurderer risikoen i forhold til kjøp og salg av aksjer? Da er dette en artikkel for deg. 

I denne artikkelen vil du lære strategier som er nyttig å vite for å komme i gang med å investere i aksjer. 

Å investere i aksjer har vist seg å være en god måte å investere pengene sine på, spesielt hvis man sammenligner med å ha pengene ligge i banken. I denne artikkelen vil du også få tips til hvordan du investerer smart.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Slik kjøper du aksjer

Å kjøpe aksjer er ikke så komplisert som mange først tenker. Ved å følge disse tre enkle stegene kan du enkelt komme i gang med å kjøpe aksjer:

 1. Finn en handelsplattform som du ønsker å kjøpe og selge aksjer fra
 2. Registrer deg og gjennomfør et innskudd
 3. Finn selskapet du vil investere i og kjøp aksjene til dette selskapet

Så enkelt er det å kjøpe aksjer. Vår anbefalte plattform er SaxoTrader. Her kan man kjøpe og selge aksjer uten å betale noe i gebyr. Les videre for å lære mer. 

Lenger ned i artikkelen vil vi gå mer i detalj hvordan du gjennomfører en handel og hva som er viktig å se etter. Husk at man ikke bør kjøpe aksjer før man har lest litt om selskapene på forhånd. Å følge media eller aksjeforum blindt er sjeldent en god idé.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hvor kan man kjøpe aksjer?

Det finnes mange handelsplattformer man kan kjøpe aksjer fra. Allikevel kan den plattformen du velger ha stor påvirkning på dine resultater. 

Her er våre anbefalte plattformer basert på anerkjennelse, utvalg, priser og funksjoner:

 • SaxoTrader – En svært populær handelsplattform blant både norske og internasjonale investorer. Her kan man investere i over 1000 ulike aksjer uten å betale noe kurtasje
 • SaxoTraderGo – Handelsplattformen som er best når det kommer til teknisk analyse-verktøy
 • Plus500 – Tilbyr et stort utvalg av ETF-er. Passer godt til investorer som ønsker å investere i gearede produkter
 • Nordnet – Nordens største handelsplattform. Gode egnet for investorer som planlegger å investere i nordiske aksjer
 • Bankens handelsplattform – Man kan også bruke bankens handelsplattform, som DNB eller Nordea. Ulempen er at de ofte er litt dyrere og utvalget er litt begrenset.

Det aller viktigste når du skal velge en plattform er at den er trygg og følger de nødvendige reguleringene. Det kan du være sikker på hvis du velger én av handelsplattformene nevnt ovenfor. 

Noe annet som er viktig å tenke på er gebyret plattformene tar når du kjøper eller selger en aksje (kalt kurtasje). Dette kan ha stor påvirkning på din gevinst. Dersom en plattform tar høye gebyrer kan du risikere at store, eller hele din gevinst blir “spist opp” av kurtasjen.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Kjøp aksjer – steg for steg 

Å investere i aksjer har vist seg å være en god måte å investere pengene sine. En vanlig sparekonto gir i dag renter på rundt 0,3 – 0,4%. Dette betyr at du nærmest ikke tjener noe på å ha pengene ligge i banken. Hvis man inkluderer inflasjon, som betyr at prisnivået stiger over tid slik at valutaens verdi reduseres, vil man faktisk ende i minus ved å ha pengene ligge i banken. 

I løpet av de siste årene har flere valgt å flytte pengene sine fra banken for å heller spare i aksjemarkedet. Siden 1982 og frem til 2020 har hovedindeksen på Oslo Børs gitt en årlig avkastning på 11,5% i gjennomsnitt. Hadde du investert 100.000 kroner i 1982 og latt pengene ligge i 38 år, ville du kunne tatt ut over 5,6 millioner kroner i 2020. 

Selv om historisk resultat ikke nødvendigvis er en indikasjon på fremtidig avkastning, kan man forvente en vesentlig bedre avkastning gjennom å investere i aksjer enn å la pengene ligge i banken. Hvilke aksjer man velger å investere i vil også avgjøre risikoen for for høy gevinst/tap. 

Under vil vi lære deg hvordan du går i gang med å investere i aksjer, steg-for-steg. På den måten kan du enkelt komme i gang med å kjøpe aksjer. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første du må gjøre er å velge en handelsplattform hvor du kan kjøpe og selger aksjer. Det beste alternativet er å gjøre det via en nettmegler. Dette er både billigere, enklerer og mer effektivt enn å investere gjennom en aksjemegler. Samtidig vil du også ha mer kontroll over dine penger, og du kan enkelt kjøpe deg inn eller selge deg ut av en aksje når det passer deg. 

Vi i Aksjeskole har testet en rekke ulike nettmeglere opp mot hverandre. En god plattform er nødt til å fylle mange kriterier. Dette gjelder blant annet:

 • Utvalg av aksjer
 • Lave priser for å kjøpe og selge aksjer
 • At plattformen er brukervennlig og enkel å navigere gjennom
 • Tilbyr teknisk analyse-verktøy
 • Sosial plattform for videre læring

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefalte SaxoTrader sin plattform. Gjennom dere plattform kan man kjøpe og selge aksjer uten å betale noe form for kurtasje. I tillegg får man all den informasjonen om de ulike selskapene men trenger for å kunne vurdere om man vil investere i en aksje eller ikke. 

SaxoTrader har også over 1000 ulike investeringsobjekter. På den måten er man ikke begrenset når det kommer til selskaper å investere i. Plattformen er svært brukervennlig og enkel å navigere rundt.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

I denne guiden vil vi fortsette å ta utgangspunkt i SaxoTrader ettersom det er den plattformen vi synes funker best for å kjøpe aksjer. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Hvis du har fulgt instruksene ovenfor er det på tide å finne den aksjen du ønsker å investere i. Du kan trykke deg inn på “handelsmarkeder” inne i plattformen og filtrere ut fra hvilket marked du ønsker å investere i. Under kan du se et eksempel hvor det kun er lister selskap fra Oslo Børs:

En aksje som har prestert svært godt de siste årene er det populære norske hydrogenselskapet Nel. I løpet av de siste 3 årene har Nel aksjen steget med over 700% og flere norske investorer har tjent godt på å investere i Nel aksjer. 

Under kan du se hvordan du investerer i Nel, men du kan følge samme metodikk om du ønsker å investere i et annet selskap, som DNB eller Apple for å nevne noen.

Som du ser på bildet, søker du “Nel” i søkefeltet. Når du trykker på logoen vil du bli videreført til siden hvor du kan lese mer om selskapet. Her kan du blant annet se deres siste finansielle prestasjoner og kurshistorikken. Samt kan du lese hva andre investorer tenker om aksjen som et investeringsobjekt. 

Steg 4 – Kjøp aksjen

Hvis du har fulgt de tre stegene ovenfor har du kommet til siste delen – nemlig å kjøpe aksjene. Når du har trykket deg på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp øverst til høyre hvor det står “handle”. Da vil du bli ført videre til kjøpssiden.

Du velger enkelt hvor mye du ønsker å kjøpe for og trykker “åpne handel”. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Nel-aksjer for 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Husk at man ikke burde kjøpe for mer enn man har råd til og tape, og at det er anbefalt at man sprer pengene i flere aksjer for å redusere risikoen.

Når du har gjort dette kan du kalle deg selv en Nel-investor. Da eier du en liten del av selskapet. Dette tilsier at du blant annet kan stemme i generalforsamling osv.

Husk at tidligere resultater ikke bestemmer fremtidig avkastning. Nel er en typisk vekstaksje, som betyr at den er priset ut fra fremtidig inntjening. Dette betyr at aksjen er mer volatil, altså svinger mer i aksjeprisen en markedet generelt. Man har større mulighet for å få en svært god avkastning, men det er også en større mulighet for at man taper deler av sitt investeringsbeløp. Derfor kan det være lurt å ha en portefølje som består av både stabile aksjer, som DNB eller Equinor, og av vekstaksjer som har potensialet til å stige mye. 

Nå vet du hvordan man kommer i gang med å investere i aksjer. Les videre i artikkelen for å lære mer.

Hva betyr det å eie en aksje?

Når du kjøper en aksje blir du medeier av det selskapet du har investert i. Dette gir deg blant annet rettigheter til å stemme i generalforsamlinger etc. Du må minimum kjøpe én aksje når du skal investere i et børsnotert selskap. 

Din avkastning vil avhenge av hvordan selskapet presterer i aksjemarkedet. Dersom du velger å investere aksjer i storbanken DNB betyr dette at du eier en liten del av selskapet. Hvis aksjene til DNB stiger etter at du har kjøpt aksjene vil du få en positiv avkastning (gevinst) på dine investeringer. 

Dersom DNB-aksjene skulle steget fra 180 kr til 200 kr vil du dermed ha en avkastning på 11%. I tillegg vil du kunne få meravkastning gjennom utbytte, som DNB betaler ut årlig. Det vil si at selskapets overskudd deles ut til investorene i form av kontanter. For hver aksje du eier får du dermed utbetalt et utbytte. Så jo flere aksjer du eier i DNB vil resulterer i et høyere utbytte.

I løpet av de siste 5 årene, inkludert utbytte, har DNB-aksjen steget med 87%. Dette tilsvarer en årlig avkastning på 17,4%. Dette er svært god avkastning på dine investeringer. DNB blir regnet som en god, langsiktig investering. 
Det finnes flere selskaper på børsen som tilbyr utbytte. Å investere i utbytteaksjer er en kjent strategi blant flere investorer. Du kan lese mer om utbytteaksjer i denne artikkelen.

Hvorfor kjøpe aksjer?

Å investere i aksjer har vist seg å være en lukrativ måte å investere pengene sine på. Siden 1982 frem til 2020 har hovedindeksen på Oslo Børs gitt en årlig avkastning på 11,5%. For å sette dette i perspektiv; hadde du satt inn 100.000 kroner i 1982 og latt de stå til 2020 ville du hatt over 5,6 millioner kroner på kontoen.

Årlig avkastning på Oslo Børs.

Som en langsiktig investor kan du forvente at du får en gjennomsnittlig avkastning mellom 5 – 10% årlig. Å investere i aksjer har vist seg å være et av de beste investeringene man kan gjøre. Den eneste investeringen som kan måle seg i form av liknende avkastning er å investere i en sekundær bolig. Forskjellen er at man kan investere i aksjer med et minimalt beløp og man har ikke samme risikoen ved at man tar opp et lån (som er normalt når man investere i en bolig). 

Det finnes mange ulike investorer. Når du investerer i et selskap kan du velge mellom å holde investeringen i en kort eller lang periode. Dersom du er en kortsiktig investor følger du mer aktivt på aksjen, og håper på en gevinst etter en kort periode. Dette er forbundet med høyere risiko, men kan også gi en høyere gevinst. 

Dersom du er en langsiktig investor, investerer du i et selskap som du bestemmer deg for å holde i en lengre periode. Dersom du ikke ønsker å bruke så mye tid på aksjer kan dette være en anbefalt strategi. Det kan uansett være lurt å ha en diversifisert portefølje, som betyr at du investerer i flere ulike aksjer – som gjerne representerer ulike marked, sektorer og regioner.

Et eksempel på hvorfor investeringer i aksjer er en god idé

Som du kunne lese ovenfor har aksjeinvesteringer vært en lønnsom måte å investere sine penger på i løpet av de siste årene. 

Her er et eksempel på hvordan avkastningen din kunne blitt hvis du investerte 100.000 kroner i 5 ulike selskap fra ulike marked og regioner de siste 5 årene:

 • DNB-aksje fra 2016 – 2021: + 89%
 • Equinor-aksje fra 2016 – 2021: + 34%
 • Nel-aksje fra 2016 – 2021: + 650%
 • Apple-aksje fra 2016 – 2021: + 342%
 • Norwegian-aksje fra 2016 – 2021: – 99%

Ovenfor ser du en portefølje bestående av selskap innenfor ulike sektorer. For å gjøre det enkelt har vi valgt aksjer som har vært svært populære blant nordmenn de siste 5 årene. Hadde du satt inn 20.000 kroner på hvert enkelt selskap i 2016 og holdt aksjene frem til i dag ville du hatt en avkastning på samlet 203%.

Denne avkastningen ville du fått til tross for at Norwegian-aksjen nesten har tapt alle sine verdier. Hadde du i motsetningen valgt å investere alle pengene i Norwegian ville du i dag hatt en verdi på under 1.000 kroner. 

Det viser viktigheten av å spre pengene over flere aksjer. Ved å gjøre dette har man råd til at kursen til én eller flere aksjer reduseres. Jo flere aksjer du investere i, desto mindre vil risikoen bli.

For å kunne tjene mye penger på å investere i aksjer er det lurt å starte tidlig. På den måten vil du kunne akkumulere penger over tid, som kan vokse til å bli en betydelig sum. Med tiden vil du også få avkastning av avkastning (kalt renters rente). For å kalkulere hvor mye du kan tjene over tid kan du bruke sparekalkulatoren til Odin her. 

Hvordan lykkes med å kjøpe aksjer?

Å kjøpe aksjer på måfå uten å noen god strategi på forhånd kan være en dårlig idé. 

Her er noen tips til hva du bør tenke på før du begynne å kjøpe aksjer:

 • Ha en klar strategi for dine kjøp – Bruk tid på å lese deg opp på selskapet før du går i gang med å investere. En gjentagende nybegynnerfeil er at man investere fort i et selskap etter å ha lest noe i media eller i et aksjeforum. Unngå dette og gjør din egen research. Hvordan ser framtidsutsiktene ut for selskapet? Vil produktene/tjenestene de selger øke i etterspørsel med tiden? 
 • Ha en plan for hvor lenge du planlegger å være investert i aksjene – Om du velger å ha en kortsiktig plan for dine investeringer eller ikke er opp til deg. Det viktigste er at du har en klar plan på hvor lenge du ønsker å være investert i aksjene du kjøpe på forhånd. Dersom du planlegger å holde investeringen i over flere år kan du sitte stille i båten og ikke la deg påvirkes om aksjen skulle gå i minus. 
 • Spre risikoen over flere selskap – Som nevnt tidligere er dette viktig for å unngå store tap. Selv om du velger å investere i vekstaksjer eller defensive aksjer er det lurt å ha en portefølje bestående av flere selskaper. Dette vil redusere risikoen for tap betraktelig.
 • Invester i ulike selskaper som representerer ulike marked og sektorer – Det som ofte oppstår i aksjemarkedet er at flere aksjer innen en sektor ofte faller (eller stiger) på samme tidspunkt. Dersom du kun er investert i en sektor, som for eksempel grønne aksjer, kan du risikere at alle dine aksjer reduseres i verdi på samme tidspunkt. Derfor er det lurt å investere i aksjer som representerer ulike sektorer. 
 • Finn en nettmegler som tilbyr lav kurtasje – Å kjøpe aksjer gjennom en nettmegler med høye gebyrer kan koste deg dyrt i lengden. Dette kan resultere at store deler av din gevinst blir “spist opp” av høye gebyrer. Hos SaxoTrader kan man kjøpe aksjer uten å betale kurtasje. 

Slik kan en diversifisert portefølje se ut

Som en investor er det viktig å redusere muligheten for store tap. Dette gjør du ved å lage en diversifisert portefølje. Dette betyr at du sprer risikoen ved å investere i selskaper innen ulike sektorer, marked og regioner. 

Dersom du kun investerer i ett selskap er du svært utsatt. Det betyr at alle dine investeringer avhenger av at det selskapet presterer. Å kun investere i en sektor tilsier også en høy risiko, ettersom de ofte stiger eller faller i verdi på samme tidspunkt. 

Her er et eksempel på hvordan en portefølje kan bestå av:

 • 25% i internasjonale aksjer
 • 25% i store, stabile utbytteaksjer
 • 25% i vekstaksjer som har potensialet for høy avkastning
 • 25% i aksjer innen fornybar energi

Det kan også være lurt å ha en liten buffer med kapital i tillegg. Dette er i tilfelle noe oppstår som gjør at du trenger penger tilgjengelig. En annen grunn for å ha litt kapital er at du kanskje ser en god investeringsmulighet, men alle pengene er låst inn i andre aksjer.

Aksjetips 2024 : Disse aksjene kan gi god avkastning

Det finnes utallige aksjer å velge mellom. Et godt tips er å se etter selskap du har et kjennskap til på forhånd. Dette vil gjøre både enklere og mer interessant å lese seg opp om på forhånd. 

Selv om vi kommer med aksjetips anbefaler vi at du vurderer dine kjøp utfra dine mål, strategi og risikovillighet.

Aksjene som er anbefalt her er basert ut fra finansielle prestasjoner og fremtidsutsikter. Listen er en blanding av store, stødige selskap og vekstaksjer. 

Her er noen aksje som kan gi god avkastning, og være smart å ha en en portefølje:

DNB

DNB er norges største bank og har en markedsverdi på rundt 275 milliarder kroner. Til tross for at det er et norsk finanskonsern kommer rundt ¼ av deres inntekter fra deres internasjonale virksomhet, som fra Asia og Amerika.

I løpet av de siste 5 årene har DNB-aksjen steget med 87%. Dette tilsvarer en årlig avkastning på 17,4%. Dette er svært god avkastning på dine investeringer. DNB blir regnet som en god, langsiktig investering.

DNB logo

I tillegg gir DNB utbytte til sine aksjonærer, som gjør at du vil motta en andel av dine aksjer i form av kontanter årlig. Disse pengene kan du enten ta ut eller reinvestere i DNB eller en annen aksje. 

DNB er kategorisert som en sikker investering, og kan være en lur aksje å ha i sin portefølje over flere år. DNB vil heller ikke bli så påvirket av eventuelle krakk ettersom de har en ekstremt god økonomi.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Apple

Apple er et av verdens største selskap, og deres produkter selges overalt i hele verden. Apple har revolusjonert telefon- og PC-markedet. I 2019 brukte nesten 50% av hele verdens befolkning deres produkter, enten det var iPad, Iphone eller Mac. Det er lite som tilsier at denne veksten vil stoppe med det første. I løpet av de siste årene har produktene deres også blitt en viktig del av utdanningen i flere skoler.

Det er forventet at Apple vil fortsette å øke i verdi. Historikken deres er eksemplarisk, og deres driftsinntekter økes hvert år. I takt med selskapets utvikling betaler de nå også utbytte til sine aksjonærer. Ønsker man å investere i teknologiselskaper i USA er Apple et svært godt alternativ. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Mowi

Mowi aksjer

Mowi er et av Norges største selskap. Selskapet dekker en femtedel av hele verdens etterspørsel etter atlanterhavslaks. De distribuerer fisk i over 25 land verden over og kan vise til svært gode resultater i flere år. 

Mowi-aksjen har steget med 65% de siste 5 årene. I tillegg til god avkastning kan du også forvente et årlig høyt utbytte. Det er ventet at etterspørselen etter laks vil øke drastisk når samfunnet åpnes igjen. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Netflix

Netflix aksjer

Streamingselskapet Netflix har hatt en enorm vekst de siste årene. I dag har selskapet over 130 millioner abonnementer i over 190 land. Det er spådd at markedet for streaming vil fortsette å øke i årene som kommer. Dette gir et stort potensial for videre vekst for Netflix. 

I mars 2021 meldte meglerhuset Citi at Netflix taper rundt 50 milliarder kroner på kontodeling hvert år. Dette planlegger Netflix å få en slutt på. Dette kan i så fall føre til at flere er nødt til å abonnere, som igjen kan sørge for en økning i omsetning. Det er vanskelig, spesielt under koronapandemine, og se for seg at mennesker verden over ikke vil investere i et Netflix-abonnement. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Nel

Hydrogenselskapet Nel har vært en børsfavoritt blant norske investorer. Samtidig som selskapet har prestert svært bra på børsen, arbeider de for en renere fremtid. Nel tilbyr løsninger for å produsere, lagre og distribuere hydrogen fra fornybar energi. 

I løpet av de siste 5 årene har Nel-aksjen steget med nesten 650%. Dette er en svært god avkastning. Selskapet har blitt omtalt internasjonalt, og i 2020 inngikk de en avtale med Spanias største strømselskap Iberdrola. Sammen skal de utvikle Europas største grønne hydrogenanlegg med 100-megawatts solenergianlegg, batteriinstallasjon med lagringskapasitet på 20 megawattimer og en 20-megawatts elektrolysør. 

Det er mye spennende på gang for Nel i årene som kommer. Dersom du har troen på hydrogen som energi, kan det være smart å ha Nel-aksjer i din investeringsportefølje. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Skatt av aksjer

I likhet med alle andre investeringer er du nødt til å skatte av din gevinst. Gevinst ved salg og utbytte av aksjer gir en skatt på 31,68%. 

Heldigvis gjelder skatt i ved både tap og gevinst. Dersom du skulle tape penger på dine investeringer ville du fått et fradragsberettiget tap på 31,68%. Det vil si at du får igjen deler av tapet ditt.
Når det kommer til skatt av aksjer går det for det meste automatisk, men det er lurt å dobbeltsjekke skattemeldingen for å forsikre at all informasjonen er utfylt korrekt. Du kan lese mer om aksjer og skatt her.

Videre læring om aksjer

Hvis du ønsker å aktivt investere i aksjer er det lurt at man kontinuerlig leser seg opp for å lære mer om aksjemarkedet. Ved å aktivt søke mer kunnskap vil du kunne gjennomføre investeringer ut fra gode analyser. Dette vil gjøre deg til en bedre investor over tid. 

Bøker å lese:

Det finnes mange gode steder å innhente seg informasjon fra. Her er noen bøker om aksjer vi kan anbefale:

 • Aksjeskolen av Finn Øystein Bergh
 • Aksjekjøp og daytrading av Oddmund Grøtte
 • Den intelligente investor av Benjamin Graham

Finansnyheter:

Nyheter angående selskapene du er investert i kan påvirkning selskapets aksjekurs i stor grad. Derfor er det lurt å følge med på mediebildet for å vite hva som skjer. Dette er mer viktig for den kortsiktige investoren, men også for en langsiktig investor.

Du kan lese om nyheter om finans og økonomi her:

 • Dagens Næringsliv
 • E24
 • Financial Times
 • The Wall Street Journal
 • Bloomberg
Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hva er aksjer?

En aksje er en andel av et selskap som er børsnotert. Når du kjøper en aksje er du andelseier av dette selskapet. Din avkastning vil baseres ut fra selskapets prestasjoner på aksjemarkedet.

Hvor kan man kjøpe aksjer?

Det er anbefalt at man kjøper aksjer gjennom en nettmegler. Vi kan anbefale handelsplattformen til SaxoTrader. Her kan du kjøpe aksjer uten å betale kurtasje.
Se vår liste over de beste stedene å kjøpe aksjer.

Hvordan komme i gang med aksjehandel?

Først og fremst må du opprette en konto hos en handelsplattform. Deretter gjennomfører du et innskudd. Til slutt velger du et selskap du ønsker å investere i og kjøper aksjer i dette selskapet.

Hvordan tjene penger på aksjer?

For å tjene penger på en aksje må du selge aksjene for en høyere pris enn du kjøpte for. Aksjemarkedet har vist seg å være en god måte å spare pengene sine på.

Hva er det minste beløpet man kan kjøpe aksjer for?

Det finnes ingen minstebeløp for å kjøpe aksjer. Du kan kjøpe aksjer for 500 kroner eller mindre, avhengig av hvilke aksjer du ønsker å investere i. 

Må man betale skatt av sine aksjer?

Ja, man er nødt til å skatte av sin gevinst. I Norge er man nødt til å betale 31,68% i skatt. Hvis man taper penger vil man få skjermingsfradrag.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen