Danske aksjer: invester i innovative, markedsledende selskap

Å investere i danske aksjer har gitt god avkastning over tid. I løpet av de siste 3 årene har OMX Copenhagen 25-indeken (OMXC25), som består av de 25 største danske selskapene, gitt en avkastning på nesten 80 %. 

I 2024 var den danske børsen, København-børsen, blant de børsene som slo best ut i verden med en avkastning på 40 %. Å investere i danske selskaper gir en global eksponering i selskap som er innovative og globale markedsledere innenfor sine fagfelt. 

Ønsker du å lære mer om fordelen med å investere i det danske aksjemarkedet, hvilke selskaper man kan investere i og hvordan man kommer i gang? Du finner svaret på alle disse spørsmålene i denne artikkelen!

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Våre 3 anbefalte danske aksjer

Det finnes mange danske aksjer å velge mellom når man skal i gang med å investere. Her er våre 3 anbefalte danske aksjer:

 • Vestas – Er et av verdens største selskap innenfor vindkraft og selger vindturbiner i mer enn 70 land over 6 kontinenter. [invester her]
 • Novo Nordisk – Legemiddelselskapet selger farmasøytiske produkter over hele verden og har en markedsandel på rundt 50 % av det globale insulinmarkedet. [invester her]
 • Danske Bank – Danmarks største bank har en dominerende markedsandel i Danmark og selger sine tjenester til kunder rundt om i hele verden. [invester her]

Vi vil senere i artikkelen komme med mer utdypende informasjon om ulike danske aksjer det kan være smart å investere i.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Slik investerer du i danske selskaper 

I løpet av de siste 3 årene har OMX Copenhagen 25-indeksen (OMXC25), som består av de 25 største danske selskapene, gitt en avkastning på nesten 80 %. Det danske markedet gir en global eksponering i selskap som er globale markedsledere innenfor sine fagfelt. 

Ønsker du å investere i danske aksjer? Vi har laget en steg-for-steg guide som viser deg hvordan du kommer i gang. Følg våre 4 enkle steg under for å komme i gang med din investering. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en plattform som du kjøper og selger aksjer gjennom. Det enkleste er å opprette en konto hos en nettmegler, ettersom dette både er billigere og mer effektivt enn å bruke en aksjemegler. Å investere gjennom en nettmegler er uten tvil det mest populære valget i dag. 

Det er viktig at du velger en plattform som er tilpasser din investeringsprofil. Her er noen faktorer som er viktig å se på:

 • Utvalg av aksjer
 • Gebyrer for kjøp og salg av aksjer
 • Plattformens brukervennlighet
 • Teknisk analyse-verktøy
 • Videre læring

I dag finnes det mange nettmeglere å velge mellom. Hvilken plattform du velger å investere fra kan ha stor påvirkning på din totale avkastning. Noe av det viktigste å se på er hvor mye plattformen krever i gebyr for å kjøpe og selge aksjer og andre finansielle instrumenter, kalt kurtasje. Høy kurtasje betyr at aktørene tar større deler av din gevinst, som betyr mindre avkastning for deg som investor. 

Vi i Aksjeskolen har testet mange ulike plattformer, og vår anbefalte handelsplattform er SaxoTrader. Her betaler man ingenting i kurtasje for å kjøpe og selge aksjer. De har også et stort utvalg av aksjer å velge mellom, og plattformen er svært enkelt å bruke. Du har også tilgang til alt av innsikt du trenger om aksjene, som gjør at du kan ta gode valg for dine investeringer. 

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Dersom du har valgt en plattform er neste steg å opprette en konto. Vi vil fortsatt ta utgangspunkt i vår anbefalte plattform, SaxoTrader. 

Det er enkelt å registrere seg. Dette kan du gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Øverst til høyre ser du en grønn knapp hvor det står “Bli med nå”. Når du trykker på den knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. Deretter vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du sette inn penger på din konto. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring.

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Dersom du har opprettet en bruker og satt inn et innskudd, er det på tide å finne ut av hvilken aksje du ønsker å investere i. Når du er inne i plattformen til SaxoTrader kan du trykke på “handelsmarkeder”, deretter trykke på “aksjer” og velge “København”. Da vil se alle de danske selskapene du kan investere i gjennom SaxoTrader.

Vi velger å ta utgangspunktet i vindkraftselskapet Vestas, som ble grunnlagt i 1898 og er verdensledende innenfor vindkraft. Vestas-aksjen er en populær aksje, særlig for investorer som har troen på sektoren fornybar energi, og har i løpet av de siste 3 årene steget med over 80 %. Selv om vi tar utgangspunktet i Vestas, kan du følge samme metodikk dersom du ønsker å investere i en annen aksje, enten det er i et dansk eller internasjonalt selskap.

Øverst i plattformen ser du et søkefelt. Her søker du dermed på “Vestas” og trykker på logoen. Da vil du bli videreført til en side hvor du kan lese mer om selskapet, som blant annet informasjon, kurshistorikk og finansielle prestasjoner. Man kan også lese hva andre investorer tenker om selskapet. 

Steg 4 – Kjøp aksjen

Dersom du har valgt aksjen du ønsker å investere i, er siste steget i prosessen å kjøpe aksjene. 

Når du har trykket deg inn på selskapet du har valgt, trykker du deretter på den blå knappen hvor det står “Handle”, som du ser øverst til høyre. Da kommer du inn til kjøpssiden.

Her velger du enkelt hvor mye du ønsker å kjøpe for. Husk at når du skal i gang med å investere er det lurt å spre risikoen over flere aksjer, og ikke investere i mer enn man har råd til å tape. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Vestas aksjer for et beløp på 1.000 dollar, som tilsvarer rundt 9.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe trykker du på “angi rekkefølge”.

Så enkelt er det å investere i en dansk aksje. Når ditt kjøp kommer gjennom kan du kalle deg selv for en Vestas-investor. Husk at du bruker samme metodikk dersom du ønsker å investere i andre danske selskap som Ørsted, Novozymes eller Novo Nordisk. 

Les videre for å lære mer om danske aksjer som kan være en god investering.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hvorfor investere i danske aksjer?

Det finnes flere spennende selskaper å investere i på det danske aksjemarkedet. Samtidig har det å investere i danske aksjer vise seg å gi god avkastning over tid, særlig hvis man sammenligner med å ha pengene i banken, der rentene er lave. 

I 2020 var de nordiske aksjemarkedene blant de som oppnådde høyest avkastning i verden, der den danske børsen, København-børsen, slo best ut med en avkastning på 40 %. Flere av de danske selskapene i den danske indeksen er globale markedsledere, som gjør at man over tid får en balansert global eksponering. 

Her er noen gode grunner til å investere i danske aksjer:

 • Mange investorer har et bedre kjennskap til det nordiske aksjemarkedet
 • Det er mindre konkurranse å investere i aksjene sammenlignet med større marked som eksempelvis USA
 • De danske selskapene er globale markedsledere og har 95 % av sin omsetning utenlands
 • Selskapene har høy grad av innovativitet innenfor nisjer i et globalt marked

Ved å ha en portefølje bestående av flere danske aksjer vil man ha en portefølje med selskaper som er globalt ledende innenfor sitt felt. Gode eksempler på dette er Vestas og Ørsted som fokuserer på fornybar energi og Novo Nordisk, som er et internasjonalt legemiddelfirma. 

5 beste danske aksjer 2024

Det finnes mange danske selskaper som kan være fine å ha i en veldiversifisert investeringsportefølje. Det som skiller det danske markedet fra Norge er at selskapene en større global tilhørighet. Med 95 % av sin omsetning utenlands vil selskapene være påvirket av global handel og økonomi, der internasjonal handel er positivt og mindre handel kan ha en negativ påvirkning. 

Under vil du kunne se de fem beste danske aksjene som vi kan anbefale deg som ønsker å fylle opp porteføljen med danske aksjer. Du finner alle disse aksjene i København-børsen, og er alle inkludert i OMX Copenhagen 25.

Vestas

Vindkraftselskapet Vestas tilbyr løsninger for bærekraftig energi i markeder for vindkraftverk. Selskapet strekker seg helt tilbake til 1898, og er i dag verdensledende innenfor vindkraft. De har kontorer i 24 land og har over 60.000 turbiner i mer enn 70 land over 6 kontinenter. Det er ingen andre som har installert så mange vindturbiner globalt. 

Vestas designer, produserer og installerer vindmøller på land og til havs. Det amerikanske markedet sto for rundt 40 % av deres salg i 2020. I løpet av de siste 3 årene har Vestas-aksjen steget med over 80 %.

Novo Nordisk 

Det danske legemiddelselskapet ble etablert i 1989 og driver med forskning, utvikling og produksjon av farmasøytiske produkter over hele verden. Selskapet har en markedsandel på rundt 50 % i volum av de globale insulinmarkedet, som gjør de til den ledende aktøren av diabetesprodukter i verden. 

Novo Nordisk har også et stort fokus på det biofarmasøytiske segmentet som spesialiserer seg på proteinbehandlinger for hemofili og andre lidelser, som utgjør rundt 15 % av selskapets totale omsetning. I løpet av de siste tre årene har Novo Nordisk-aksjen steget med nesten 110 %, som tilsier en svært gledelig årlig avkastning for deres investorer. 

Ørsted

​​Ørsted er et globalt energiselskap som ble grunnlagt i 1972. Selskapet har ofte blitt fremstilt som et oljeselskap, men i løpet av de siste årene har de rotert seg mer mot fornybar energi. Dette ble spesielt klart etter at Ørsted solgte sine olje- og gassfelt til Ineos i 2017, i etterkant av børsnoteringen i mai 2016. 

I dag fokuserer selskapet først og fremst på havvind, og har flere offshore vindparker i blant annet Storbritannia, Tyskland og Danmark. De har også som målsetting å operer utenfor Europa, der Taiwan og USA er destinasjoner som er blitt nevnt. I løpet av de siste 3 årene har Ørsted-aksjene steget med nesten 70 %. 

Novozymes

Novozymes ble grunnlagt i 2000 og produserer og selger industrielle enzymer og mikroorganismer til internasjonale landbruks- og ernæringsløsninger. Selskapet er verdensledende når det kommer til industrielle ezymer, og fokuserer spesielt på industrigrupper som husholdningspleie, mat og drikke, bioenergi, landbruk og farmasøytisk.  

Novozymes-aksjene har hatt en fin utvikling i løpet av de siste årene. På de siste 3 årene har aksjene steget med rundt 60 %. 

Danske Bank 

Den store banken har en dominerende markedsandel i Danmark. I tillegg til å være den største banken i Danmark har de også flere filialer i blant annet Danmark, Finland og Norge, samt at de tilbyr deres banktjenester rundt om i hele verden. 

I 2016 etablerte også Danske Bank sitt formuesforvaltningssegment, som gjør at de har utviklet sine tjenester ytterligere. I løpet av de 3 siste årene har Danske Bank-aksjene en avkastning nærme 0. Det er likevel ventet at rentene vil stige i tiden fremover, noe som kan være til fordel for finanssektoren. Ser man på lengre sikt har Danske Bank gitt en god årlig avkastning.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Har investeringer i det danske aksjemarkedet gitt god avkastning?

Det danske aksjemarkedet har gitt en svært god avkastning til investorer totalt sett. I løpet av de siste 3 årene har OMX Copenhagen 25-indeksen (OMXC25), som består av de 25 største danske selskapene, gitt en avkastning på nesten 80 %.

Hvorfor investere i danske aksjer?

København-børsen inneholder en rekke spennende danske aksjer som er verdensledende innenfor sine fagflet. De danske selskapene er globale markedsledere og har 95 % av sin omsetning utenlands. Her finner man selskaper som blant annet fornybar energiselskapet Vestas og legemiddelselskapet Novo Nordisk. Les mer om danske aksjer [her].

Hvilke danske aksjer er best?

Det er umulig å spå hvilke selskaper som vil gi best avkastning frem i tid, og dette gjelder også i Danmark. Det finnes flere spennende selskaper i det danske aksjemarkedet. Du kan lese om våre 5 anbefalte danske aksjer i vår artikkel.

Hvordan investere i danske aksjer?

Å investere i danske aksjer er like lett som å investere i norske aksjer eller andre internasjonale selskap. Du investerer i danske aksjer gjennom en nettmegler. Vi kan anbefale plattformen til SaxoTrader, her betaler man ingenting for kjøp og salg av aksjer.

Hvordan tjener man penger på danske aksjer?

Som ved alle andre investeringer tjener du penger dersom du kjøper aksjen for en billigere penge enn når du selger den. Flere danske aksjer har hatt god avkastning de siste årene.

Må man skatte av danske aksjer?

Ja, man må skatte av alle aksjeinvesteringer man foretar seg, uavhengig av hvilken børs selskapet er listet på.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen