Kjøp Bitcoin: Flott guide (2024 oppdatering)

Kryptomarkedet og da særlig Bitcoin, verdens første og største kryptovaluta, har vært i medias søkelys i lengre tid. Fra å stige til astronomiske høyder i april, og bli omtalt som «fremtidens betalingsløsning», stormer det nå rundt kryptoens bjellesau.

Etter omstridte nyheter rundt høyt strømforbruk knyttet til Bitcoin mining, er prisen nå halvert. Er dette slutten på eventyret, eller tidenes mulighet til å kjøpe Bitcoin til «tilbudspris»?

Les videre og lær alt om hvordan kjøpe Bitcoin! Vi forklarer hvordan kommer i gang med handelen, hvor det er best å handle fra, og hvorfor dette kan være et ypperlig tidspunkt å investere på. Eier du allerede mynter og ønsker å sikre fortjeneste? Vi beskriver hvordan selge Bitcoin.

Dessuten finner du nyttig om informasjon om hva det er, hvem som lagde Bitcoin og hvordan det egentlig fungerer. Les videre og lær «alt om bitcoin»!

KJØP BITCOIN HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvordan kjøpe Bitcoin steg for steg

I dette avsnittet forklarer vi hvordan kjøpe BTC, men aller først er det viktig å finne en sikker nettmegler. En god nettmegler har nemlig stor betydning for hvordan investeringen utarter seg. Deretter må du opprette konto, verifisere deg, og gjøre et innskudd før du kan begynne handelen.

Denne steg-for-steg guiden er tatt utgangspunkt i Coinbase, da det er plattformen vi anser som best. Foretrekker du andre aktører er registreringsprosessen og handelen tilnærmet lik som hos Coinbase.

Steg-for-steg guiden

 • Opprett en konto på Coinbase.
 • Fullfør ID-verifisering.
 • Sett inn penger på kontoen din med kredittkort eller bankoverføring.
 • Velg og kjøp kryptovalutaen(e) du ønsker.
 • Husk å sette opp stop-loss.
 • Følg strategien din og selg eller kjøp etter hvert som kurset utvikler seg.
callout icon
KJØP BITCOIN HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er en digital og desentralisert valuta, driftet på et åpent «peer-to-peer» nettverk, kalt Blockchain. Det er nettopp bitcoin som er den første til å presentere blokkjede-teknologi, en teknologi som tillater transaksjoner å gjennomføres uten involvering av et mellomledd som banken.

Det vil si at transaksjonene går direkte fra avsender til mottaker, hvilket åpner opp for raskere transaksjoner mellom landegrenser, og det uten ekstra kostnader! Dessuten gjennomføres alle overføringer helt anonymitet. Du trenger ikke å oppgi sensitiv informasjon om deg selv, og det eneste du må oppgi er beløpet og avsenderadresse, samt mottakeradresse.

Motsetningen som er vanlig fiat valuta som amerikanske dollar eller norske kroner, er overvåket, regulert og kontrollert av sentralbanken valutaen tilhører. Banken har da full kontroll over 2hvem du er», dine handelsmønster og din økonomi. Det er nettopp dette Bitcoin håper å gjøre noe med.

Ved å fungere som en desentralisert valuta, håper BTC å åpne opp for et mer demokratisk økosystem hvor det er brukerne som bestemmer betingelsene, og ikke sentrale aktører som banken.

Hva er Bitcoin?

Hvem fant opp bitcoin?

Hvem som faktisk lagde Bitcoin er enda usikkert. Det eneste man vet er at det er en person med pseudonymet Satoshi Nakamato som står bak utviklingen. Hvem dette er, er det altså så langt ingen som vet, og det ryktes attpåtil at det er hel gruppe forskere som står bak, og ikke bare én enkelt person.

Uansett, lanseringen skjedde i 2009, men ideen om Bitcoin og Blockchain ble beskrevet mye tidligere. Allerede på midten av 90-tallet, er de første, kjente beskrivelsene om blokkjede-teknologi.

KJØP BITCOIN HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Bitcoin forklart — slik fungerer det!   

Du har nå lært at Bitcoin er en desentralisert og digital valuta, driftet på et nettverk kalt blockchain (blokkjede), og at dette muliggjør globale transaksjoner uten involvering fra banker, hvilket fører til lave kostnader og raskere transaksjonstid. Men hvordan fungerer det egentlig?

I hovedsak kan det forstås som en digital regnskapsbok som er åpen for alle. Det betyr at hvem som helst kan bidra til å validere og godkjenne transaksjoner og holde nettverket oppdatert.

Det er såkalte «minere» eller «gruvearbeidere» som sørger for å bekrefte transaksjoner og holde nettverket sikkert og oppdatert. Minerne som bekrefter transaksjoner må løse omfattende, kryptologiske oppgaver gjennom en «Proof of Work» -algoritme. Personene som løser disse oppgavene og som dermed bekrefter transaksjonen, blir belønnet med et bestemt antall BTC-mynter. Det er nettopp mining som gjør at det tilføres nye BTC-mynter på markedet. Totalt finnes 21 millioner mynter, hvor 18 millioner av dem sirkulerer på markedet.

Siden minerne blir belønnet med nye mynter er det blitt umåtelig populært å drive med Bitcoin mining. Bitcoin pris er nemlig over 30.000 dollar, så du kan jo tenke deg gevinstene «minerne» sitter igjen med etter å ha bekreftet en transaksjon. Dog har denne formen for gruvedrift vært gjenstand for mye kritikk, særlig på grunn av dets omfattende strømforbruk.

Er Bitcoin en god investering?

Er Bitcoin en god investering?

Det som er viktig å forstå med Bitcoin og kryptovaluta generelt, er at det regnes som risikable investeringer. Dette på grunn av skyhøy volatilitet, som vil si kraftige prissvingninger. Her kan prisen både fall og stige med flere titallsprosent, ofte på en og samme dag!

Likevel hersker det liten tvil om at potensialt til desentraliserte valuta og Bitcoin er ubeskrivelig høyt. Mange tror bitcoin er fremtiden, og at den på sikt vil utkonkurrere dagens «banksystem».

Dette gjenspeiler seg så til de grader i dens bemerkelsesverdige prisvekst. Ved lansering kostet en mynt under 1 dollar, mens den i dag har en pris på nærmere 40,000 dollar. Dette tilsvarer en avkastning på flere titallstusen prosent! Sagt med andre ord, har de som investerte tidlig, rett og slett tjent seg rike på Bitcoin investeringer.

Selv med eventyrlig vekst de siste årene er prisen nå kraftig barbert etter toppnoteringen i april. Noen hevder dette betyr slutten på eventyret, mens andre ser det som en unik mulighet til å kjøpe Bitcoin til tilbudspris.

Prisen er nemlig på sitt laveste siden januar, der det også er indikasjoner på at prisen skal stige på nytt. Blant annet Tesla har offentliggjort at de igjen vurderer å godkjenne Bitcoin som betaling på sine elbiler, i tillegg til at verserer rykter om at Amazon også vurderer det som betalingsmiddel.

Dessuten er Bitcoins posisjon som markedsledende og desidert størst, ikke nevneverdig truet. Det betyr at kryptoen vil fortsette å fungere som den viktigste katalysatoren for utviklingen til resten av markedet også i nærmeste fremtid.

Kjøp Bitcoin fordeler

 • Bitcoin pris har en ellevill vekst på flere titallstusen prosent siden lansering i 2009.
 • Bare de siste årene er avkastningen på flere tusen prosent!
 • Den høye volatiliteten muliggjør for høye gevinster også på kort sikt. Særlig tradere og spekulanter kan utnytte de kraftige svingningene.
 • Det er verdens desidert største kryptovaluta, med en markedsverdi på hele 722 milliarder dollar.
 • Det omtales som «fremtidens betalingsmetode» av flere.
 • Prisen er for tiden på sitt laveste på flere måneder. Flere hevder at nå er et ypperlig tidspunkt å kjøpe Bitcoin på tilbud.

Kjøp Bitcoin ulemper

 • Høy volatilitet gjør det til en risikabel investering.
 • Prisen styres av nokså ustabile faktorer som tilbud og etterspørsel, samt medieomtale.
 • Prisen har falt drastisk siden toppnoteringen i april.
 • Bitcoin har fått mye kritikk på grunn av dets høye strømforbruk knyttet til mining.  
Bitcoin pris prognose — vil Bitcoin kurs stige?

Bitcoin pris prognose — vil Bitcoin kurs stige?

Det er stor uenighet i finansverden hva fremtiden til Bitcoin vil bringe, og om prisen vil stige eller falle. Kritikerne mener at dette fremstår som et useriøst pyramidespill uten verdi, mens entusiastene ser dette som «fremtiden». Sett i et lengre perspektiv er det egentlig umulig å si hvordan den vil utvikle seg, men i et kortere perspektiv er det i prinsippet lite komplisert å forutsi en prisbevegelse.

Det er nemlig tilbud og etterspørsel, samt medieomtale som styrer prisen. Så om prisen vil stige eller falle kommer an på nyhetene og omtalen rundt verdens største kryptovaluta. Er medieomtalen dårlig, slik vi har sett de siste månedene (Kina som forbyr mining, og Tesla som var skeptiske til dets høye strømforbruk), kan du forvente prisfall.

Er omtalen god derimot, er dette et tydelig tegn på at prisen vil stige. De siste dagen har Bitcoin kurs snudd oppover, som følger av Teslas nyhet om at de igjen vurderer å godkjenne BTC som betaling. Dessuten hevdes det at Amazon og Jeff Bezos også stiller seg positiv til å bruke bitcoin som betaling.

Oppsummering — Dette må du huske før du kjøper bitcoin

Verdens største kryptovaluta har i en årrekke vært i medias søkelys, på både godt og vondt. Det er ikke uten grunn at det omtales «fremtiden», og at det er en mynt med astronomisk vekst siden lanseringen.  

Potensialet er med andre ord, ubeskrivelig høyt, men det samme kan også sies om risikoen. Siden mynten (for tiden) ikke har annen verdi enn å fungere som et investeringsobjekt, og at den får stadig gjennomgå for sitt høye strømforbruk, kan den i prinsippet falle ned til null når som helst, om investorene mister interesse. Det er dog lite som tilsier at det vil skje, heller tvert imot.

Nyhetene om at Tesla igjen vurderer BTC som betaling, og også Amazon, indikerer heller at prisen skal vokse i nærmeste fremtid. Det blir altså svært spennende å følge utviklingen videre!  

Ofte stilte spørsmål?

Hva er bitcoin?

Bitcoin er en desentralisert og digital valuta, driftet på en åpen kildekode kalt Blockchain.

Hvem lagde bitcoin?

Det er ikke kjent hvem som lagde Bitcoin. Det eneste man vet er at det er en person eller gruppe personer med pseudonymet, Satoshi Nakamato.   

Hvem eier bitcoin?  

Ingen eier Bitcoin, da den er desentralisert.

Er bitcoin sikkert?

Ja Bitcoin fremstår som svært sikkert. Det har ikke vært hendelser som tilsier annet.

Er bitcoin lovlig i norge?

Ja, det er lovlig å eie Bitcoin i Norge.  

Er bitcoin fremtiden?

Noen hevder det, mens andre ser det som et useriøst pyramidespill uten nytteverdi. Det som i hvert fall er sikkert er at grunnprinsippet og teknologien bak er revolusjonerende.    

Hva er bitcoin verdt?

Bitcoin kurs er i skrivende stund 37,639 dollar. Prisen endres imidlertid raskt.   

Hva er Bitcoin mining?

Det er en prosess hvor transaksjoner valideres og bekreftes. Det også denne prosessen som utvinner nye bitcoins på markedet.  

Burde jeg kjøpe Bitcoin?

Bitcoin har en ellevill vekst på flere tusen prosent de siste årene, og er markedets desidert største kryptovaluta. Dessuten gjør høy volatilitet det mulig å oppnå gode gevinster på kort sikt. Dermed burde du vurdere Bitcoin som både en langsiktig og kortsikt investering, men kun om du er innforstått og tilfreds med risikoen investeringen innebærer.

Hva er beste Bitcoin plattform?

Ifølge oss er den beste plattformen å kjøpe Bitcoin, Coinbase. Her får du et stort utvalg av verktøy og funksjoner, lave gebyrer og avgifter, og ikke minst god brukervennlighet.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen