Kjøp Cardano: Flott guide (2024 oppdatering)

Lær hvordan kjøpe Cardano (ADA) ved å lese denne artikkelen! Det florerer av plattformer hvor du kan kjøpe ADA, men vi hjelper deg å finne beste kryptobørs. Ikke nok med det, vi forklarer også hva Cardano er og hvorfor dette kan være en spennende investering.  

Kort fortalt bruker ADA krypto en «proof-of-stake»- konsensusmodell som er mindre energikrevende og mer tidseffektiv enn «proof-of-work»- konsensusen til blant annet Bitcoin. Dette har ført til stor optimisme og Cardano regnes av flere som den mest revolusjonerende og vellykkede blokkjeden på lenge.

Det er av den grunn ikke rart at myntene har en vekst helt uten sidestykke. På ett år er Cardano kurs oppe over 2000 prosent, mens den siden lansering i 2017 har vokst med nærmere 10,000 prosent!

Hvor kan jeg kjøpe ADA?

I dette avsnittet forklarer vi hvordan kjøpe ADA, men aller først er det viktig å finne en sikker nettmegler. En god nettmegler har nemlig stor betydning for hvordan investeringen utarter seg. Deretter må du opprette konto, verifisere deg, og gjøre et innskudd før du kan begynne handelen.

Denne steg-for-steg guiden er tatt utgangspunkt i Coinbase, da det er plattformen vi anser som best. Foretrekker du andre aktører er registreringsprosessen og handelen tilnærmet lik som hos Coinbase.

Steg-for-steg guiden

 • Opprett en konto på Coinbase.
 • Fullfør ID-verifisering.
 • Sett inn penger på kontoen din med kredittkort eller bankoverføring.
 • Velg og kjøp kryptovalutaen(e) du ønsker.
 • Husk å sette opp stop-loss.
 • Følg strategien din og selg eller kjøp etter hvert som kurset utvikler seg.
callout icon

Hva er Cardano?

Cardano er en kryptovaluta som ble utviklet og lansert av Charles Hoskinson i 2017. Cardano fungerer som en åpen kildekode, eller en blokkjede-plattform med mål om hjelpe «endringsselskaper, innovatører og visjonærer» med å utføre positive, globale endringer.

Det er en protokoll som ønsker å omfordele makt og skape et mer gjennomsiktig og rettferdig samfunn. Dette skal de få til ved å tilby et system hvor brukere kan overføre digital midler helt desentralisert, som vil si uten involvering fra eksterne tredjeparter.

I tillegg muliggjør Cardano-nettverket bygging av egne desentraliserte applikasjoner. Dette fordi nettverket er i stand til å ta i bruk «smarte kontrakter». Siden Cardano er i stand til å ta i bruk både «smarte kontrakter» og gjennomføre desentraliserte transaksjoner, er det ansett som en kombinasjon av Ethereum og Bitcoin.

Ethereum er nemlig den første protokollen som tok i bruk smarte kontrakter, som muliggjorde bygging av desentraliserte applikasjoner, mens Bitcoin er den første til å tilby desentraliserte overføring av digitale midler. Cardano er derfor kategorisert som en tredjegenerasjons-blockchain, nettopp fordi den kombinerer det beste av Bitcoin og Ethereum.

ADA crypto, altså myntene til Cardano, brukes til stemmerett på eventuelle foreslåtte endringer på blokkjeden.

Hva er Cardano?

Hva gjør Cardano unik?

Cardano betegnes av flere som en av de mest vellykkede og revolusjonerende på markedet. Dette av flere grunner, men først og fremst fordi den muliggjør både bygging av desentraliserte applikasjoner og desentralisere transaksjoner.

Der Bitcoin kun er i stand til å behandle digitale betaleringer, klarer Cardano også å ta i bruk smarte kontrakter. Cardano er med andre ord så mye mer enn bare behandling av digitale betalinger.   

Cardano er attpåtil den største blokkjeden som har lykkes med å ta i bruk en «Proof-of-Stake» konsensusmekanisme. Både Bitcoin og Ethereum bruker «Proof- of- Work», noe som er mer tid- og energikrevende enn «Pos»- konsensusen.

Kanskje den største kritikken rettet mot Bitcoin, er akkurat det at det krever for mye energi. Dette er en problemstilling Cardano ser ut til å ha løst, noe som har ført til stor optimisme. Ethereum skal riktignok også oppgraderes til Pos, men dette er overgang som vil skje gradvis.  

Cardano vs Ethereum

Hoskinson, grunnleggeren til Cardano, er også en av grunnleggerne til Ethereum. Derfor er disse protokollene veldig like, og mye av ideene til Cardano er hentet fra nettopp Ethereum.

Det som derimot skiller Cardano og Ethereum er at førstnevnte bruker en to- lagsstruktur. Det første laget, «CSL», er delen av nettverket som kjører transaksjoner og betalinger, mens det andre laget, «CCL», er designet for å kjøre smarte kontrakter og bygging av desentraliserte apper.

Denne to- lagsstrukturen gjør det også enklere å implementere nye kodeendringer, oppdateringer og nettverksforbedringer, bedre kjent som «myke gafler».

Ethereum vs. Cardano

Er ADA krypto en god investering?

Cardano pris har steget vanvittig mye de siste årene. Siden lansering er prisen oppe rundt 10,000 prosent, mens den det siste året har en vekst på 2000 prosent. Det har altså hittil vært gode penger å tjene på Cardano investeringer, og det er også flere som tror på sterk vekt i fremtiden. Dette selv om kryptoen for lengst har etablert seg som en av de aller største på markedet.

Årsaken til den høye optimismen er på grunn av Cardanos teknologi. Som tidligere presisert er dette den største blokkjeden til å lykkes med en «Pos»- konsensusmekanisme. «Proof-of-Stake» er ikke bare mer tidseffektiv enn «Proof-of-Work», men også betraktelig mindre energikrevende.

Bitcoin, verdens største kryptovaluta, har opplevd enormt mye motstand nettopp på grunn av høyt strømforbruk. Det er blant annet kalt for et «miljøsvin» og som «ikke bærekraftig». Siden Cardano på mange måter har løst denne problemstillingen, spekuleres det i om Cardano er «fremtidens kryptovaluta».

Det er likevel viktig å forstå at dette er en investering med høy risiko. Her har, og kommer prisen til å svinge kraftig og hyppig. En fordel med dette derimot, er at det muliggjør gevinster på kortere sikt. Særlig tradere og spekulanter kan utnytte prissvingningene til sin fordel.  

Cardano kryptovaluta fordeler

 • Den er i øyeblikket rangert som den fjerde største kryptoen målt i markedsverdi, en posisjon den har hatt i lengte tid.
 • Den har en vanvittig vekst på flere tusen prosent de siste årene.
 • Det er den største blokkjeden til å lykkes med å ta i bruk en «Pos»-konsensusmekanisme. Pos er både mer tidseffektiv og mindre energikrevende enn Pow.
 • Cardano muliggjør både bygging av desentraliserte applikasjoner og desentraliserte transaksjoner av digitale midler.

Cardano kryptovaluta ulemper

 • Cardano pris er meget volatil. Høy volatilitet betyr høyere risiko.
 • Cardano kurs påvirkes i hovedsak av tilbud og etterspørsel – noe som er nokså ustabile faktorer. Her kan prisen falle raskt og brutalt.

Cardano utvikling – Slik har prisen endret seg

Cardano utvikling har ikke akkurat gått ubemerket hen. Som nevnt er prisen oppe flere tusen prosent siden 2017.

Ved lansering kostet en mynt rundt 0,2 dollar, men det tok ikke lang tid før den knuste rekorder og passerte dollarmerket. Kryptokrakket i starten av 2018 fikk imidlertid kursen ned igjen, og i perioden 2018 og frem til starten 2021 var kursen aldri over en dollar.

Først i månedsskiftet februar/mars 2021 passerte kryptoen en dollar igjen, en vekst som bare fortsatte og fortsatte. I starten av september nådde Cardano beste notering noensinne med en pris på 3,09 dollar. Dette som følger av den ventede oppdateringen på Cardano nettverket.

I dag er kursen noe ned fra toppnoteringen, da prisen ligger på rundt 2,3 dollar, men den er fortsatt oppe rundt 2000 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Ønsker du å holde deg oppdatert på kursutviklingen? Da kan du lese artikkelen Cardano kurs.  

Oppsummering – Hvem bør kjøpe Cardano ada?

Alle med tro på teknologien og en fremtidig vekst kan bruke Cardano som en langsiktig investeringer eller som en måte å diversifisere sin krypto-portefølje på. Det er flere grunner til at dette kan betegnes som en «god investering».

Cardano har for lengst etablert seg som en av de aller største på markedet, med en betydelig markedsverdi på 68 milliarder dollar. Dessuten benytter den seg av en teknologi som er kompatible med smarte kontrakter og samtidig klare å håndtere desentraliserte transaksjoner.

Kanskje viktigst av alt er det faktum at proof-of-stake mekanismen Cardano bruker er både mer skalerbart og bærekraftig enn den mye kritiserte proof-of-work-mekanismen.

Også tradere og spekulanter kan finne dette som en spennende investering på grunn av høy volatilitet. Det som derimot taler imot investering er at det regnes som høy risiko. Har du noe lavere risikotoleranse er nok ikke Cardano, eller kryptovaluta for øvrig, den beste investeringen for deg.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Cardano?

Cardano er en proof-of-stake- konsensusplattform som muliggjør desentraliserte transaksjoner og utvikling av desentraliserte applikasjoner. Målet er å skapet et mer rettferdig og gjennomsiktig samfunn.  

Hvor kan jeg kjøpe Cardano?

Du kan kjøpe Cardano ada på de fleste handelsplattformer. Vi anbefaler imidlertid Coinbase. Her betaler du ingen kurtasje, samt at du kan benytte deg av flere gunstige verktøy.
Les her hvordan du kjøper Cardano.

Hvordan kjøpe Cardano?

Du må først opprette konto på en handelsplattform. Vi anbefaler Coinbase. Deretter må du verifiseres og gjøre et innskudd. Etter dette kan du begynne investeringen.

Finnes det en Cardano Wallet?

Det er flere Crypto Wallets som er kompatible med Cardano kryptovaluta  

Hva er Cardano kurs verdi?

I øyeblikket er verdien på rundt 2,3 dollar.

Bør jeg kjøpe Cardano?

Det kommer først og fremst an på din risikotoleranse. På grunn av høy volatilitet er det regnet som en investering med høye risiko. Dog kan Cardano vise til en hinsides vekst på flere tusen prosent de siste årene, i tillegg til at dens teknologi betegnes som revolusjonerende og unike.

Er Cardano en god investering?

Cardano har vist seg som en svært god investering med tanke på at veksten er på flere tusen prosent. I tillegg kan særlig tradere utnytte den høye volatiliteten til å oppnå gevinster på kortere sikt. Dessuten er det flere indikatorer på fremtidig vekst, som blant annet at de bruker en konsensusmekanisme som er mindre energikrevende enn Bitcoins.

Kan jeg mine Cardano?

Nei, du kan ikke drive med Cardano mining. Dette på grunn av Pos-konsensusmekanismen Cardano benytter seg av.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen