Svenske aksjer – De 5 mest populære svenske aksjene for Juni 2024

Sverige er et av verdens mest innovative land i forhold til befolkning. Vår søte bror har flere spennende aksjer på børsen, spesielt innenfor sektorer som teknologi, fornybar energi og finans. 

I denne guiden vil du lære hvordan du kommer i gang med å investere i svenske aksjer. Vi vil også gi deg tips til spennende svenske selskap. 

Vi vil også presentere en steg-for-steg guide som viser deg alt du trenger å vite for å komme i gang med å investere.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Våre 3 anbefalte svenske aksjer for Juni 2024

Det finnes mange aksjer å velge mellom når man skal i gang med å investere. Her er våre 3 anbefalte norske aksjer:

 • Spotify – Selskapet har vokst til å bli et av verdens mest populære strømmetjenester. Spotify har millioner av betalende brukere over hele verden. I løpet av de siste 5 årene har aksjene gitt en avkastning på rundt 100 % (ble børsnotert i 2018). 
 • Kindred Group – Et spillselskap som fokuserer på nettspill. Selskapet har flere nettsider under sin paraply, som inkluderer blant annet Unibet, Bingo-com og Maria Casino. Kindred-aksjene har gitt en avkastning på rundt 50 % de siste 5 årene.
 • Volvo – Aller fleste nordmenn har et godt kjennskap til bilselskapet Volvo. Selskapet eier 11 varemerker, deriblant Renault og har virksomhet i 190 land. Aksjene har steget med over 100 % over de siste 5 årene.  

Vi vil senere i artikkelen komme med mer utdypende informasjon om ulike svenske aksjer det kan være smart å investere i.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Slik investerer du i svenske aksjer

Det finnes en rekke spennende selskap å investere i på det svenske aksjemarkedet. Å investere i svenske aksjer har vist seg å gi god avkastning over tid. I motsetning til det norske markedet har Sverige en lengre historikk med selskaper som representerer grønn energi og teknologi. 

I løpet av de siste 5 årene har børsindeksen OMX Stockholm 30, som er de 30 mest omsatte aksjene på Nasdaq Stockholm-børsen, gitt en avkastning på over 55%. Dette tilsvarer en avkastning på over 10% årlig. 

Her er noen grunner til å investere i Sverige:

 • De har mange spennende aksjer innenfor teknologi og fornybar energi
 • Nordiske selskaper har gode arbeidsforhold, noe som har vist positiv effekt for vekst
 • Det er selskaper man kan assosiere seg med
 • Det er mindre konkurranse for å kjøpe aksjene 

Det er anbefalt at man lager en portefølje som består av aksjer fra ulike marked, sektorer og regioner. Det kan være lurt å ha noen svenske aksjer i en slik portefølje. Som alle andre aksjemarked finner man både verdi og vekstaksjer i ulike størrelser. Du har derfor muligheten til å velge svenske aksjer ut fra din egen risikovillighet. 

Vi har laget en steg-for-steg guide som lærer deg hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer. Følge våre fire enkle steg for å komme i gang med din investering:

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en plattform som du kjøper og selger aksjer gjennom. Det er anbefalt å opprette en konto hos en nettmegler. Dette er både rimeligere, ettersom man betaler mye mindre i gebyr, og mer effektivt, siden det går kjappere å kjøpe og selge aksjer sammenlignet med å bruke en aksjemegler.

Når du skal velge en nettmegler, er det viktig at du velger en plattform som passer deg og din investeringsprofil. Det er viktig å se etter faktorer som:

 • Utvalg av aksjer
 • Gebyrer for kjøp og salg av aksjer
 • Plattformens brukervennlighet
 • Teknisk analyse-verktøy
 • Videre læring

Det er mange ulike nettmeglere man kan velge mellom og plattformen man velger kan ha stor påvirkning på din avkastning. Noe av det viktigste man må se på er gebyret for å kjøpe og selge aksjer, kalt kurtasje. Å investere gjennom en plattform som tar høye gebyrer kan føre til at store deler av din gevinst blir spist opp. 

Vi har testet en rekke ulike plattformer og kan anbefale SaxoTrader, som er vår favoritt. Her koster det ingenting i kurtasje for kjøp og salg av aksjer. De har også et svært godt utvalg, og plattformen er enkel å navigere rundt. Du har også tilgang til alt av analyser du behøver for å gjøre gode investeringsvalg. 

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Dersom du har valgt en plattform er neste steg å opprette en konto. Vi vil fortsatt ta utgangspunkt i vår anbefalte plattform, SaxoTrader. 

Det er enkelt å registrere seg. Dette kan du gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Øverst til høyre ser du en grønn knapp hvor det står “Bli med nå”. Når du trykker på den knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. Deretter vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du sette inn penger på din konto. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring.

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Dersom du har opprettet en bruker og satt inn et innskudd, er det på tide å finne ut av hvilken aksje du ønsker å investere i. Når du er inne i plattformen til SaxoTrader kan du trykke på handelsmarkeder. Deretter trykker du på aksjer og velger børsen “Stockholm”. Da vil du finne de fleste svenske selskapene du kan investere i gjennom SaxoTrader. I denne listen finner du dog ikke svenske selskaper som er listet på børsen i USA, som for eksempel Spotify.

I denne listen finner du dog ikke svenske selskaper som er listet på børsen i USA, som for eksempel Spotify. Dette er Sveriges mest populære aksje, så vi velger å ta utgangspunktet i det selskapet. I løpet av de siste 5 årene har aksjene til Spotify steget med over 140%. Det har derfor vært svært lønnsomt å investere i dette selskapet for investorer. Selv om vi tar utgangspunktet i Spotify, kan du følge samme metodikk dersom du ønsker å investere i en annen aksje, enten det er i et svensk eller internasjonalt selskap.

Øverst i plattformen ser du et søkefelt. Her søker du dermed på “Spotify” og trykker på logoen. Da vil du bli videreført til en side hvor du kan lese mer om selskapet, som blant annet informasjon, kurshistorikk og finansielle prestasjoner. Man kan også lese hva andre investorer tenker om selskapet. 

Steg 4 – Kjøp aksjen

Dersom du har valgt aksjen du ønsker å investere i, er siste steget i prosessen å kjøpe aksjene. 

Når du har trykket deg inn på selskapet du har valgt, trykker du deretter på den blå knappen hvor det står “Handle”, som du ser øverst til høyre. Da kommer du inn til kjøpssiden.

Her velger du enkelt hvor mye du ønsker å kjøpe for. Husk at når du skal i gang med å investere er det lurt å spre risikoen over flere aksjer, og ikke investere i mer enn man har råd til å tape. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Spotify aksjer for et beløp på 500 dollar, som tilsvarer rundt i underkant av 5000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe trykker du på “angi rekkefølge”.

Så enkelt er det å investere i svenske aksjer. Når ditt kjøp kommer gjennom kan du kalle deg selv for en Spotify-investor. Husk at du bruker samme metodikk dersom du ønsker å investere i blant annet Telia, Volvo, Hennes & Mauritz osv. 

Les videre for å lære mer om svenske aksjer som kan være en god investering.

Derfor bør du investere i svenske aksjer

Å investere i det svenske aksjemarkedet har gitt svært god belønning de siste årene. Som nevnt tidligere har OMX Stockholm 30, som består av de 30 mest verdifulle selskapene på Stockholm-børsen, gitt en årlig avkastning på over 10 % de siste årene. Ettersom denne indeksen baserer seg på prestasjonene til 30 selskaper er det noen som har gitt en avkastning også langt over dette, mens andre har gitt en vesentlig dårligere avkastning. Dette gir også en indikasjon på hvorfor det er positivt å spre kapitalen over flere selskaper, inkludert svenske aksjer. 

At svenske børsen har gitt gode resultater over tid er også en årsak til hvorfor det kan være lurt å investere i svenske aksjer. Den svenske økonomien er god og sunn, og har derfor alt til rette for videre suksess. Nordmenn har også bedre kjennskap til det svenske markedet sammenlignet med andre internasjonale selskap. 

Svenske aksjer anbefalinger

Vi har samlet sammen flere svenske aksjer som vi tror kan være en god investering, både på kort og lang sikt. 

Før du går i gang med å investere er det viktig at du er klar over risikoen. Historisk avkastning er ingen sikkerhet for fremtidig suksess, men det er visse ting man kan gjøre for å redusere risikoen og øke sjansen for høy avkastning. Her er noen tips:

 • Gjør en grundig research av selskapet før du går i gang med å investere
 • Spre risikoen over flere svenske selskaper som representerer ulike sektorer
 • Sett en plan for hvor lenge du ønsker å være investert i en aksje. Jo lengre tidsperspektiv man har, desto høyere risiko kan man ta. 

Når du leser deg opp i et selskap er det viktig at du ser på blant annet deres siste resultater, som blir offentlig delt i deres kvartals- og årsrapporter. Å kun se på tidligere utvikling av aksjekurs er en dårlig strategi ettersom historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Det er når du ser hva selskapet faktisk har tjent og deres prognoser fremover i tid, at du kan komme til en konklusjon om aksjekursen er dyr eller ikke. 

Det har seg også slik at noen aksjer er priset mye høyere enn deres fundamentale verdi, ettersom prisingen er ut fra fremtidig inntjening. Slike selskaper kalles for vekstaksjer. Spotify er en slik aksje, som har gitt en avkastning på nesten 100 % de siste 3 årene. 

I motsetning til vekstaksjer har man det som kalles verdiaksjer. Dette er aksjer som er priset ut fra selskapets inntjening i nærmeste fremtid. Disse har lave inntjeningsmultipler og gir ofte utbytte til sin aksjonærer, som er en en andel av overskuddet som et selskap betaler ut til aksjonærene når det går bra.

I løpet av de siste årene har vekstaksjer gitt en bedre avkastning enn verdiaksjer i sin helhet. Dersom man vurderer enkeltselskaper er dog vekstaksjer en mer risikabel aksje. Dette betyr at du har større mulighet for høy avkastning, men også større sjanse for tap. Det er lurt å ha en portefølje som består av selskaper som både er verdi og vekstaksjer. Hva du ønsker å eksponere deg mest mot avhenger av din risikovillighet. 

Teknologiaksjer – investert i digitaliseringen

Under pandemien har teknologisektoren fått en reell boost. Ettersom flere bedrifter har måtte innført hjemmekontor på grunn av nedstengninger, har dette ført til en fremskynding av teknologiske verktøy og plattformer. Dette har ført til at teknologiaksjer har vært blant vinnerne under Covid-19.

Til tross for at samfunnet åpnes mer og mer, er det liten tvil om at digitaliseringen som har oppstått under pandemien har kommet for å bli. Dette ser man i næringslivet generelt, der flere bedrifter går over til hybridløsninger med hjemmekontor, til tross for at ansatte har muligheten til å jobbe på kontoret fem ganger i uken. 

Inntjeningen til flere teknologi selskaper har dermed økt de siste 2 årene, og det er mye som tyder på at denne utviklingen vil fortsette også i årene som kommer. Derfor kan det være lurt å ha teknologiaksjer i sin portefølje. 

Her er en teknologiaksje fra Sverige som vi kan anbefale:

Spotify

Siden Spotify ble lansert i 2008 har selskapet vokst til å bli et av, om ikke verdens, største musikkstrømmetjeneste. Det svenske selskapet har tatt musikkelskere med storm og plattformen blir brukt av over millioner av mennesker verden over. 

Spotify valgte å børsnotere seg i 2018, og har siden den gang ikke sett seg tilbake. På 3 år har aksjene steget med nesten 100 %, som tilsier en årlig avkastning på over 30 %. I dag er selskapet et av verdens mest kjente tech-selskaper og konkurrer med store aktører som Apple, Amazon og Google. 

Til tross for sterk konkurranse har Spotify klart å ta store markedsandeler på sitt fokusområdet. Selskapet utvikler seg hele tiden og har avanserte algoritmer som er med på å forbedre brukeropplevelsen. 

5 svenske aksjer på Stockholm-børsen

Selv om Spotify er et svensk selskaper er den ikke på Stockholm-børsen, ettersom den børsnoterte seg i den amerikanske børsen New York Stock Exchange (NYSE). 

Det finnes likevel mange andre spennende selskaper som er notert på den svenske børsen, både store selskaper man har hørt om og litt mindre selskaper. Dersom man allerede er veldig eksponert mot det amerikanske markedet (mange har blant annet amerikanske fond gjennom pensjonsordning) kan det være lurt å se mot svenske aksjer på den svenske børsen. 

Her er 5 spennende svenske aksjer å vurdere:

Hennes og Mauritz 

Hennes og Mauritz har siden selskapet ble startet i 1947 vokst til å bli et av verdens største klesmerke. I dag finner man H&M over hele verden og i tillegg til en sterk nettside har de rundt 5000 butikker spredt over alle kontinenter. 

H&M har også utvidet selskapet de siste årene med flere varmerker, som blant annet H&M Home, COS, Monki, Weekday m.m. På den måten får de inntekter spredt ut over flere varemerker. Hennes og Mauritz-aksjene har ikke prestert så godt de siste årene, men det er ventet at aksjene vil stige fremover ettersom mange har brukt lite på klær de siste årene grunnet pandemien. Flere har også spart mye penger som nå skal brukes.

Selskapet gir også ut årlige utbytter til sine aksjonærer. Siste utbytte de ga ut var på 4 %. Dette er kontanter man kan ta ut eller reinvestere i samme eller andre selskap. 

Volvo

Bilselskapet Volvo ble grunnlagt i 1927 og har siden den gang vokst til et verdenskjent bilmerke. I dag produserer selskapet både biler, lastebiler, busser, byggeutstyr og motorer for sjøfart og industri. 

Selskapet har produksjonsanlegg i 18 land og har hatt gode salgsinntekter over flere år. Dette har også resultert i positive resultater for Volvo-aksjene, som har steget med over 100 % de siste 5 årene. 

Kindred

Kindred er et svensk spillselskap som fokuserer på nettspill. Selskapet ble børsnotert i 2013, og har siden den gang levert gode resultater. I løpet av de siste 5 årene har selskapet gitt en avkastning på rundt 50 %.

Det er ulike meninger blant mange om nettspill er greit eller ikke. Noen mener det bør være et fritt valg, mens andre ser på disse industriene som “onde”. Uansett hva din mening er, kan man ikke ta bort det faktum at Kindred har vokst til å ta markedsandeler over hele Europa. 

Selskapet er et holdingselskap med flere selskaper under en og samme paraply. Dette innebærer kjente nettspill sider som Unibet, Bingo.com og Maria Casino.

Svenska Handelsbanken

Svenska Handelsbanken er en sterk aktør innenfor finansielle tjenester i Sverige. De tilbyr banktjenester via et nettverk av 420 filialer i Sverige, Norge, Storbritannia og flere andre land. Dette gjelder alt fra lån, pensjonssparing, fond, kredittkort, nettbank m.m.

Aksjene til Svenska Handelsbanken har gitt gode resultater i løpet av det siste året, og er opp over 35 % de siste 12 månedene. Ser man et lengre tidsperspektiv har aksjene gitt negativ avkastning de siste 5 årene. 

Til tross for dette er det ventet at selskaper innenfor finans vil prestere godt i årene fremover, og her tror vi Svenska Handelsbanken sitter i en god posisjon for gode resultater de kommende årene. 

Telia

Telia har en lang historie og ble grunnlagt helt tilbake i 1853. I dag leverer selskapet telekommunikasjonstjenester i mange land, inkludert Danmark, Norge, Tyrkia og flere land i Øst-Europa. Deres tjenester omfatter TV, mobil- og bredbånd og fastlinjeløsninger for bedrifter og privatpersoner. 

Telia er den ledende telekomoperatøren i Sverige, som også representerer mer enn 40 % av selskapets inntekter. De har også vokst til å ta en større markedsandel i andre land, som vi blant annet ser i Norge. 

I løpet av de siste årene har ikke Telia-aksjene fått en veldig god avkastning. Mye av årsaken til dette er deres virksomhet i Eurasia som er blitt knyttet til korrupsjon og skuffende resultater. Virksomheten solgte seg ut av denne regionen i 2018. Dette er nå blitt lagt bak seg og det ventes at selskapet vil kunne fortsette veksten i sinne satsende lander de neste årene.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte Stilte Spørsmål

Hvorfor investere i svenske aksjer?

Det svenske aksjemarkedet har vist solide resultater i flere år. Den svenske børsen har flere spennende selskaper som kan være verdt å ha i sin portefølje. Det er lurt å spre investeringer over flere land, sektorer og økonomier. 

Hvilke svenske aksjer bør jeg investere i?

Det finnes mange svenske aksjer å velge mellom. De har mange selskaper innenfor blant annet teknologi og finans. Hvilke selskap som er best å investere i bør beregnes ut fra din investeringsstrategi og risikovillighet. 

Hvordan investere i svenske aksjer?

Det er like enkelt å investere i svenske aksjer som i norske. Det du trenger er en nettmegler å handle fra. I denne artikkelen vil du lære hvordan du kjøper aksjer.  Finn ut hvordan du investerer i svenske aksjer her.

Bør jeg investere i Spotify?

Spotify er en svært spennende aksje som har gitt god avkastning siden selskapet ble børsnotert i 2018. 

Hvilke svenske aksjer gir utbytte?

Det er flere svenske aksjer som gir utbytte. Dette gjelder blant annet selskaper som H&M og Svenska Handelsbanken. 

Hvilken svenske aksjer gir best avkastning?

Det er umulig å spå hvilken aksje som kommer til å gi best avkastning frem i tid. Det er viktig at du leser deg nøye opp på selskaper på forhånd, og reduserer risikoen ved å investere i flere aksjer. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen