Investere i gull (2024) Guide til kjøpe gull

Gull har vært verdifullt i flere tusen år, og i dag er det noe svært mange anser som en interessant investering.

Historisk sett har gull vært en av de sikreste investeringene under økonomiske kriser. Spesielt når aksjemarkedet faller, har gull en tendens til å stige. Dermed er det velger flere å kjøpe gull for å sikre seg mot økonomiske kriser.

I denne artikkelen ser vi på hvordan kjøpe gull og hvordan gull investering fungerer i praksis.

INVESTER I NIKKEL HER Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Investere i gull (guide)

Steg 1. – Velg en plattform med lave gebyrer. Vi anbefaler SaxoTrader.
Steg 2. – Opprett konto ved å verifisere deg.
Steg 3. – Overføre pengene til din konto. Du kan gjøre det med både kredittkort, bankoverføring eller Paypal. (Minst 50 $)
Steg 4. – Søk nu etter «GULL» i søkefeltet.
Steg 5. – Velg ønsket bbeløp og klikk på «Åpne handel» – Du vet nå hvordan investere i gull.

INVESTER I NIKKEL HER Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Kjøp gull – Slik investerer du i gull online

Det er enkelt å investerer i gull dersom du har funnet en pålitelig handelsplattform. For der kan du kjøpe gull direkte på nett, uten at du trenger å fysisk eie aktivumet.

Når du investerer i gull på en handelsplattform, så investerer du gullprisen. Dette er den vanligste måten å investere i gull på.

Her har vi opprettet en steg for steg guide som skal være til hjelp for å finne en troverdig plattform, slik at du unngår å betale høye gebyrer når du kjøper gull som investering.

1. Velg en handelsplattform

Første steget før du kan kjøpe gull er å finne riktig handelsplattform.

Vi foretrekker SaxoTrader siden de har de laveste kostandene, i tillegg til at det er en utrolig brukervennlig handelsplattform. Det er store prisforskjeller på de ulike aktørene, så det er selvfølgelig viktig å velge en handelsplattform med lave priser, samtidig som den er enkel å bruke til gullinvesteringer.

 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 12+ råvarer
  • Opptil 20x gearing
  • Brukervennlig og enkel plattform
  Kostnad per handel Fra 0,06% Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  OPRRETT KONTO HER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

2. Opprett handelskonto

saxotrader

Så fort du er på SaxoTraders forside er det bare å skrive påkrevd informasjon. Da får du tilgang til plattformen. Når du skal investere må du sette inn penger på handelskontoen.

Nå som pengene er satt inn på SaxoTrader-handelskontoen, er du klar til å kjøpe gull. Du bør overføre pengene som «USD» for å unngå vekslingsgebyrer. Du kan velge mellom betalingsmetodene kredittkort og Paypal med minimum $50, eller bankoverføring der minsteinnskuddet er $500.

Nå kan du kjøpe gull.


For å begynne handelen søker du i søkefeltet eller så kan du klikk på «Gold» og lese mer om det verdifulle metallet og se prisutviklingen.

For å kjøpe gull klikker du bare på «Handle».

Kjøp gull

Så fort du har klikket på «Handle» kan du velge om vil investere for et bestemt beløp eller om du skal kjøpe et visst antall.

Alternativet du velger har liten betydning da det ikke utgjør noe forskjell for din investering, men noen investorer foretrekker det ene fremfor det andre. Når du har valg beløp eller antall enheter, klikker du på «Åpne handel». Er markedet stengt, vil det stå «Angi rekkefølge».

Når du investerer i gullprisen på nett kjøper du noe kalt «CFD». Det vil si at du ikke direkte kjøper gull, men at du kjøper en kontrakt som lar deg følge gullprisen. Derfor kan du dra nytte av de automatiske salgsfunksjonene «stop-loss» og «take-profit».

På den måten kan du automatisk selge gullet ditt etter et bestemt beløp for å redusere potensielle tap og også sikre gevinster.

Nå vet du hvordan kjøpe gull.

Investere i gull

Stadig flere investerer i gull ved å kjøpe CFD eller ETF-er for å diversifisere porteføljen. Det er flere fordeler med dette, blant annet at gull historisk sett har økt i verdi under økonomisk kriser.

Som bildet nedenfor viser har gull steget etter de to siste verdenskrisene – finanskrisen i 2008 og nå nylig koronapandemien.

Det er er flere grunner til å investere i gull, men de færreste har porteføljer kun bestående av gull. Du kan enkelt tilføre en liten del, og dermed bruke gull som en «hedge», altså en form for sikkerhet, under økonomiske kriser.

Bør du investere i gull?

Gull er en fin investering i den forstand at det kan være med på å diversifisere porteføljen. Å spre investeringene sine er en lur måte å redusere risiko.

Det er ikke anbefalt å kun investere i gull, i alle fall ikke om du har lite kunnskap om gullinvesteringer, men det er lurt å kjøpe gull for å diversifisere porteføljen og på den måten spre risikoen mest mulig.

Kjøpe gull – Hvordan kjøpe gull

Å kjøpe gull kan gjøres på flere måter. Du kan enten kjøpe gull fysisk, eller kjøpe gull gjennom CFD. Sistnevnte er den vanligste måten å investere i gull på. Dessuten kan du også kjøpe gullaksjer, der du kjøper aksjene til selskap som driver med for eksempel salg eller gruvedrift.

La oss se nærmere på de ulike måtene å investere i gull på.

Investere i fysisk gull

Ønsker du å kjøpe fysisk full kan dette være i form av gullbarer eller gullmynter. Noen kjøper også gullsmykker som eventuelt kan smeltes ned.

Som investering er fysisk gull lite praktisk, blant annet fordi prisen kan være forskjellig og avhengig av hvilken forhandler du bruker.

Investere i gullaksjer

Å investere i gullaksjer vil si at du kjøper aksjene til selskap som driver gullvirksomhet, for eksempel salg eller gruvedrift. Å kjøpe aksjer er forholdsvis enkelt, men å kjøpe gullaksjer kan være risikabelt ettersom gruveselskap ofte er lokalisert på den andre siden av kloden, og det er ikke gitt at du får særlig god informasjon tilgjengelig.

Investere i gull-CFDer

Å investere i gull CFDer betyr at du investerer i prisbevegelsen. Du inngår da en slags avtale med handelsplattformen om at du følger gullprisen. Dermed kan du også spekulere og tjene penger på en fallende gullpris.

Blant Daytradere er det populært å kjøpe CFD, da det er svært raskt og enkelt å gjennomføre CFD-handler.

INVESTER I NIKKEL HER Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stile spørsmål

Hvor kan jeg investere i gull?

Du kan kjøpe gull på flere handelsplattformer online, som SaxoTrader
Les hvordan investere i gull her )

Hvorfor investere i gull?

Mnge investerer i gull for å diversifisere investeringene så mye som mulig, mens andre rett og slett ønsker å investere i gull fordi de mener det er en trygg investering. Uansett, husk alltid at investering i gull og andre råvarer innebærer risiko. Les deg godt opp før du velger å kjøpe gull.

Skal jeg kjøpe gull?

Dersom det passer din portefølje og strategi kan du kjøpe gull. Det gjelder også om du ønsker å diversifisere porteføljen for å spre risiko.

Er gull en bra investering?

Gull kan være en god investering, men som med alle investeringer er det en risiko. Gullprisen stiger ofte i økonomiske kriser, men du kan ikke nødvendigvis forvente å få samme avkastning som når du investerer i for eksempel aksjer.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen