Investeringsstrategi for dine investeringer!

Når du skal i gang med å investere i aksjer, er det lurt å ha satt en plan på forhånd. På den måten har du mer kontroll over dine penger, samtidig som du har satt deg et tydelig mål. 

Det er viktig å tenke på hvor lenge du ønsker å ha pengene dine investert, hva slags strategi som passer deg samt hvor stor risikovillighet du har. 

I denne artikkelen vil du bli introdusert for flere investeringsstrategi eksempler. Du vil også lære hvordan du kommer i gang med å handle aksjer.

 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Investeringsstrategi eksempler

Det finnes flere investeringsstrategier man kan velge mellom som investor. Det er også mulig å kombinere de, får å optimalisere investeringene ut fra din tid, risikovillighet og målsetting. Her er noen populære investeringsstrategier:

 • Langsiktig aksjeinvesteringer: For deg som har et langsiktig mål for dine investeringer, men ønsker å investere i enkeltselskaper som du har troen på i årene fremover. 
 • Kortsiktig investeringer: For deg som ønsker å tjene penger på flere investeringer med en kortsiktig investeringshorisont. Dette krever mer tid og innebærer en høyere risiko.   
 • Utbytteaksjer – Invester i aksjeselskap som gir ut årlige utbytter (en del av overskuddet) til deg som investor. En god måte å få passiv inntekt på
 • Vekstaksjer – Invester i selskaper som har potensialet til å vokse markant i løpet av årene fremover. Dette er ofte selskaper innenfor teknologi. Slike investeringer gir mulighet til veldig høy avkastning, men innebærer også mer risiko. 

Dersom du allerede har en investeringsstrategi på plass, kan du starte din investering hos SaxoTrader her. Du betaler ingen ting i kurtasje og plattformen har et stort utvalg av aksjer!

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Lag en investeringsplan og start å investere

Før du lager en investeringsplan, er du nødt til vite hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer. Vi har laget en guide som gjør det enkelt for deg å komme i gang. 

Uavhengig av planene du setter deg, og hva slags finansielle instrumenter du ønsker å investere i, kan du følge samme metodikk som vi illustrerer under. Dette gjelder alle produkter, som aksjer, fond, valuta, råvater, kryptovaluta etc. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

For å kunne kjøpe aksjer må man først og fremst velge en sikker plattform å handle fra. Hvilken plattform man velger vil være en del av din investeringsstrategi, ettersom det også påvirker din potensielle totale avkastning. Når du skal i gang med å velge en handelsplattform anbefaler vi at du velger en plattform som har et bredt utvalg av investeringsstrategier samt har lave gebyrer. Dette vil gi deg et større investeringsunivesr samtidig som du gebyrere ikke vil “spise opp” din fortjeneste. 

Det er mange faktorer som spiller inn når vi vurderer ulike plattformer. Dette gjelder blant annet:

 • Utvalg av aksjer
 • Lave priser for å kjøpe og selge aksjer
 • At plattformen er brukervennlig og enkel å navigere gjennom
 • Tilbyr teknisk analyse-verktøy
 • Har en sosial plattform der man kan lære og videreutvikle sine investeringsferdigheter

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefalte SaxoTrader sin plattform. Gjennom dere plattform kan man kjøpe og selge aksjer uten å betale noe form for kurtasje. I tillegg får man all den informasjonen om de ulike selskapene men trenger for å kunne vurdere om man vil investere i en aksje eller ikke. 

SaxoTrader har også et svært godt utvalg av ulike investeringsobjekter. På den måten er man ikke begrenset når det kommer til selskaper å investere i. Plattformen er svært brukervennlig og enkel å navigere rundt.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

I denne guiden vil vi fortsette å ta utgangspunkt i SaxoTrader ettersom det er den plattformen vi synes funker best for å kjøpe aksjer. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

saxotrader

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar (tilsvarer litt under 500 kroner) gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar (tilsvarer i underkant av 5000 kroner) gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Kom i gang med å investere

Når du har laget en bruker hos en nettmegler og gjennomført et innskudd, er det på tide å vise hvordan du finner en aksje å investere i. I søkefeltet øverst i plattformen kan du søke på den investeringen du ønsker å handle. Du kan også trykke på “Finn” på venstre side. Her kan du filtrere investeringer ut fra land, sektor, investeringsprodukt etc. 

En aksje som har vært veldig populær blant både nordmenn og internasjonale investorer er teknologiselskapet Apple. Ikke bare er dette et selskap som de fleste har et kjennskap til, men aksjen har også gitt en svært god avkastning til sine investorer. I løpet av de siste 5 årene har Apple-aksjen steget med nærmere 400 %. Under kan du se hvordan du kjøpe aksjer i Apple, men samme metodikk gjelder dersom du ønsker å investere i noe annet. 

Søk dermed på “Apple”, som du ser på bildet ovenfor. Trykk på logoen, så vil du bli overført til selskapssiden. Her kan du lese mer om selskapet, se deres kurshistorikk, deres prestasjoner de siste årene samt hvordan andre SaxoTrader-brukere vurderer Apple som et investeringsprodukt.

Steg 4 – Kjøp aksjen

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den aksjen du ønsker å investere i, er du klar!

Når du har trykket deg inn på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp hvor det står “Handle”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Apple aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe aksjene trykker du på “Åpne handel”.

Så lett er det å komme i gang med å investere i en aksje. Når du har gjort dette kan du kalle deg selv en Apple-investor. 

Om du velger å investere i Apple eller en annen aksje/investeringsprodukt er til syvende og sist opp til det. I eksemplet ovenfor har du lært hvordan du kommer i gang med å investere. Deretter er det opp til deg å investerer ut fra din investeringsstrategi. 

Under vil du lære mer om ulike investeringsstrategier. Dette er nyttig informasjon for deg som enten ønsker å investere langsiktig, ønsker å ta lite/mye risiko, eller ønsker å oppnå gevinster på kort sikt. 

Hvorfor er det viktig å ha en investeringsstrategi?

Å kjøpe aksjer i et selskap uten å ha lest deg opp på forhånd er ikke det som assosieres som en suksessoppskrift. Slike investeringer kan fort føre til store tap. 

Selv om du skulle vært heldig å få positiv avkastning gjennom en slik investering, vil det være vanskelig å reflektere over hva som gjorde at du kjøpte deg inn og solgte deg ut på riktig tidspunkt. 

En klar investeringsstrategi vil bidra til at du finner aksjer eller andre investeringer som passer deg og din investeringsprofil. Dette vil gjøre det til en bedre investor over tid samt redusere muligheten for tap. 

Lag en strukturert investeringsplan

Dersom du planlegger å kjøpe aksjer, er det viktig at du analyserer risikoen bak kjøpet i forkant. Noen aksjer har en vesentlig høyere risiko enn andre, men på den andre siden kan også bidra til en høyere avkastning. Det er viktig at du bruker tid på å lese deg opp om selskapet og sektoren den er inne i. På den måten vil du finne ut av om investeringen passer dine mål og risikovillighet. 

Man ser at mange nye investorer ofte velger å investere i populære selskap som har vokst mye i løpet av de siste årene. Dette er sjelden en god investeringsstrategi. Dersom du finner en slik aksje interessant er det viktig å spørre seg selv spørsmål som: Hva gjør at aksjen har steget så mye? Hva er muligheten for at aksjen vil fortsette å stige? Har kursstigningen ført til at aksjen er blitt overpriset? 

Det er viktig at du har et klart formål med dine investeringer før du går i gang. Hvor mye penger er du villig til å investere, hvor lang tidshorisont har du, og hvor mye risiko ønsker du å ta. 

Her er noen viktige spørsmål du bør stille deg før du kjøper aksjer:

 • Hvor lenge ønsker jeg å holde på aksjen? Investerer du for å tjene penger kortsiktig eller ønsker du å holde på selskapet over en lengre periode? Generelt sett kan man ta høyere risiko desto lenger man planlegger å holde investeringer, ettersom kortsiktige kurssvingninger ikke vil påvirke kursen på sikt. 
 • Hvor stor risikovilighet har jeg? Å investere handler mye om psykologi. Det er viktig å finne ut hvor stor risiko du ønsker å ta, for å fortsatt kunne føle deg trygg og sove godt på natta. Enkeltaksjer, og spesielt de aksjene som svinger mye i verdi, har en vesentlig høyere risiko enn eksempelvis aksjefond eller indeksfond. 
 • Hvor mye penger har jeg til rådighet? Husk at det alltid finnes en vis risiko å investere i aksjer eller andre finansielle instrumenter. Derfor er det viktig å kartlegge hvor mye penger du faktisk har til rådighet å investere med. Dersom du investerer på et dårlig tidspunkt kan dette gi negative konsekvenser. Dette er uheldig dersom du trenger penger til å finansiere en bolig e.l. Selv om aksjemarkedet over tid har gitt god avkastning, kan du risikere å komme inn i en periode der markedet faller, også kalt bear-marked. 

Beste investeringsstrategi 

Ovenfor har du fått vite hvorfor det å ha en investeringsstrategi er viktig når du skal i gang med å investere. 

Dessverre finnes det ingen investeringsstrategi som overgår noen andre, og det er viktig å finne en strategi som passer med din profil. 

Her er noen aksjer som samstemmer med ulike investeringsstrategier:

 • Vekstaksjer: Selskap som har potensialet til å vokse mye i løpet av årene som kommer. Prisen på disse aksjene er mye høyere enn deres fundamentale verdi, ettersom det er spådd at selskapet vil øke deres omsetning betraktelig fremover. Eksempler på slike aksjer er: Kahoot, Beyond Meat og Tesla.
 • Utbytteaksjer: Utbytteaksjer er ofte mer stabile aksjer som har vist til godt regnskap over flere år. De gir bort utbytte til sine aksjonærer, som er en del av sitt overskudd. Man kan si at dette er en “takk” for at du investerer i deres selskap. Eksempler på slike selskap er: Mastercard, Dell og Ericsson. 
 • Verdiaksjer: Dette er aksjer som prises lavt i forhold til selskapets fundamentale verdi. Eksempler på dette er: DNB, JP Morgan og Bank of America.

Som nevnt tidligere i artikkelen kan man selvfølgelig kombinere ulike investeringsstrategier. Dette er faktisk ofte anbefalt. Å investere i flere selskaper vil bidra til å redusere risikoen på din investeringsportefølje. 

Gode tips når du skal investere 

Her er noen tips når du skal i gang med å investere i aksjer:

 • Velg å investere i et selskap du har kjennskap til, interesse for eller tror vil øke deres omsetning i årene som kommer. 
 • Invester i selskaper som kan vise til god utvikling over mange år. Store, stabile selskaper har opplever mindre svigninger, og føles derfor som sikrere investeringer for mange. 
 • Les analyser og artikler om selskapet du ønsker å investere i. Samle så mye innsikt så mulig på forhånd. 
 • Hold deg oppdatert på selskapets utvikling etter du har investert. Å lese selskapets rapporter vil gi deg god innsikt i hvordan selskapet presterer.
Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en investeringsstrategi?

Dette er en strategi for dine investeringer. En investeringsstrategi er tilpasset dine mål, hvor stor risiko du ønsker å ta samt hvor lenge du planlegger å holde dine investeringer. Investorer med en klar investeringsstrategi oppnår bedre resultater over tid.

Hva er beste investeringsstrategi?

Det er viktig å lage en investeringsstrategi ut fra din investeringsprofil. Dette vil avgjøre hva slags aksjer du bør investere i, eller eventuelt om aksjefond er et bedre alternativ.

Hva slags investeringsstrategi finnes?

Det finnes mange investeringsstrategier å velge mellom. Man kan for eksempel investere langsiktig eller kortstiktig, eller investere i vekstaksjer, verdiaksjer eller utbytteaksjer.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen