Grønne aksjer – investere i aksjer som står i tråd med FNs bærekraftsmål

Investorer har i løpet av de siste årene strømmet til selskaper som fokuserer på fornybar energi eller er ESG-vennlige, som på norsk står for bærekraft, samfunnsansvar og god selskapsstyring. 

Vi ser at interessen for grønne aksjer har vokst markant blant norske investorer. For bare noen år siden var det kun noen få selskaper som fokuserte på grønn energi. Nå er det et langt større utvalg og flere av selskapene på børsen har nylig blitt børsnotert. 

Ønsker du å finne ut av om å investere i grønne selskaper er noe for deg og hvordan du gjør det? I denne artikkelen forklarer vi fordelen av å investere i grønne aksjer og viser deg hvordan du kan starte din investering. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hvorfor investere i grønne aksjer?

Det finnes mange grunner til å investere i grønne aksjer. Her er noen:

 • Selskaper som fokuserer på grønn energi eller ESG har gitt god avkastning i løpet av de siste årene. 
 • Det er forventet at markedet for fornybar energi vil vokse betraktelig i løpet av de neste årene.
 • Du kan enkelt investere i grønne aksjer gjennom en handelsplattform. Vi anbefaler SaxoTrader plattform
Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Slik investerer du i grønne aksjer

I løpet av de siste årene har selskaper som fokuserer på grønn energi vokst markant. Dette har gjort det enklere for investorer som ønsker å investere i aksjer med en bærekraftsplan som samsvarer med EUs bærekraftsmål. Ved å velge riktige grønne aksjer kan du være med på å skape en bedre fremtid uten at det går på bekostningen av avkastningen. 

Grønne aksjer blir i dag først og fremst forbundet med selskaper som driver med fornybar energi. Dette kan blant annet være i form av:

 • Solenergi
 • Vindkraft
 • Vannkraft
 • Hydrogen

I tillegg til dette har man også en rekke selskaper som fokuserer på teknologi som er med på å bidra til å redusere CO2-utslipp. Å inkludere grønne aksjer i en portefølje vil kunne bidra til god avkastning over tid, ettersom samfunnet er avhengig av grønn energi fremover. 

Vi har laget en steg-for-steg guide som forklarer deg hvordan du kommer i gang med å investere i grønne aksjer. Følg våre 4 enkle steg for å komme i gang med dine investeringer. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en plattform som tilbyr de grønne aksjene du ønsker å investere i. Det enkleste og rimeligste er å opprette en konto hos en nettmegler. På den måten vil du kunne investere mye mer effektivt og du slippe høye gebyrer, som er tilfelle hvis man går gjennom en aksjemegler. 

Når du skal velge en nettmegler er det viktig at du velger en som passer din investeringsprofil. Her er noen faktorer som er viktig å se på:

 • Utvalg av aksjer
 • Gebyrer for kjøp og salg av aksjer
 • Plattformens brukervennlighet
 • Teknisk analyse-verktøy
 • Videre læring

Det finnes et hav av ulike nettmeglere på markedet. Hvem du velger vil kunne ha en stor påvirkning på din totale avkastning. Gebyrer for kjøp og salg av aksjer, kalt kurtasje, er noe som skiller seg stort mellom de ulike plattformene. Høye gebyrer kan føre til at store deler av din gevinst blir “spist opp”. 

Aksjeskolen har testet ut en rekke ulike handelsplattformer, og vi kan anbefale handelsplattformen til SaxoTrader. Her betaler man ingen kurtasje for å kjøpe og selge aksjer. Det finnes også et stort utvalg av aksjer, enten man ønsker å investere i norske eller internasjonale selskaper. Plattformen er svært brukervennlig og man har tilgang til alt av funksjoner og verktøy man trenger for å gjøre gode investeringer. 

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Dersom du har valgt en plattform er neste steg å opprette en konto. Vi vil fortsatt ta utgangspunkt i vår anbefalte plattform, SaxoTrader. 

Det er enkelt å registrere seg. Dette kan du gjøre på deres hjemmeside.

Øverst til høyre ser du en grønn knapp hvor det står “Bli med nå”. Når du trykker på den knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. Deretter vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du sette inn penger på din konto. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring.

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Dersom du har opprettet en bruker og satt inn et innskudd, er det på tide å finne ut av hvilken aksje du ønsker å investere i. Dersom du ikke vet hvilke aksjer du ønsker å investere i på forhånd kan du benytte deg av SaxoTrader “handelsmarkeder” som du ser på venstre siden i plattformen. Her kan du filtrere aksjer ut fra børs eller sektorer. På den måten vil du enklere finne aksjer du interesserer deg for. 

I denne guiden vil vi ta utgangspunkt i Nel, et hydrogenselskap som er svært populært blant norske investorer. Du kan følge akkurat samme metodikk dersom du ønsker å investere i et annet selskap. 

Selskapet har i løpet av de siste 3 årene steget med over 250%. Til tross for en svært god avkastning i de siste årene, har aksjen falt mye i løpet av 2021. Allikevel har både EU og regjeringen i Norge gått offentlig ut og sagt at de satser stort på hydrogen. Dette låter positivt for Nel fremover. 

Øverst i plattformen ser du et søkefelt. Her søker du på “Nel” og trykker på logoen. Da vil du bli videreført til en side hvor du kan lese mer om selskapet, som blant annet informasjon, kurshistorikk og finansielle prestasjoner. Man kan også lese hva andre investorer tenker om selskapet. 

Steg 4 – Kjøp aksjen

Dersom du har valgt aksjen du ønsker å investere i, er siste steget i prosessen å kjøpe aksjene. 

Når du har trykket deg inn på selskapet du har valgt, trykker du deretter på den blå knappen hvor det står “Handle”, som du ser øverst til høyre. Da kommer du inn til kjøpssiden.

Her velger du enkelt hvor mye du ønsker å kjøpe for. Husk at når du skal i gang med å investere er det lurt å spre risikoen over flere aksjer, og ikke investere i mer enn man har råd til å tape. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Nel aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe trykker du på “angi rekkefølge”.

Når man skal investere i grønne aksjer er det viktig å vite at det for øyeblikket er mange som kjemper om å bli ledende innenfor deres område. Ettersom flere selskaper med fokus på fornybar energi har steget vanvittig de siste årene, er det ikke utenkelig at flere vil oppleve et fall fremover i tid. Men dersom man investerer i de selskapene som dominerer det grønne markedet frem i tid kan man få en svært god avkastning. Det er uansett anbefalt at man diversifiserer sin portefølje med flere grønne aksjer, samt at de er en del av en helhetlig portefølje.

Les videre for å lære mer om grønne aksjer og hvorfor det kan være en god investering. 

Hva er grønne aksjer?

Det finnes mange betegnelser for grønne aksjer, og det er ingen klar definisjon på hva en grønn aksje er. Det er blant annet viktig å skille mellom et selskap som fokuserer på fornybar energi og et selskap som fokuserer på ESG, som står for environmental, social og governance. På norsk betyr dette bærekraft, samfunnsansvar og god selskapsstyring. 

Fornybar energi er energikilder som vi ikke går tom for. Dette er for eksempel solenergi, vann- og vindkraft. Slike ressurser er mye mer bærekraftige enn fossile energikilder som olje, gass og kull. Sistnevnte er energikilder Norge har tjent godt på de siste årene. For å kunne nå FNs bærekraftsmål er vi nødt til å gå fra fossile energikilder til fornybare energikilder. Mange referer selskaper som fokuserer på dette som “grønne” selskaper. Dersom man er et selskap som får god ESG-score vil ikke dette nødvendigvis bety at selskapet fokuserer på fornybar energi, men at de foretar seg strukturelle endringer som er med på å bedre samfunnet på andre måter. 

Når du investerer i grønne aksjer vil du sette penger i selskaper som ønsker å bidra til en positiv endring i vårt samfunn. På den måten vil du være en ansvarlig investor, samtidig som du har muligheten til å tjene penger på verdiskapingen som skjer i denne sektoren. 

Hva er FNs bærekraftsmål?

FNs bærekraftsmål er en felles plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Den består av 17 mål og skal virke som en global milepæl for land, næringsliv og sivilsamfunn. 

Disse bærekraftsmålene har stor påvirkning på norsk politikk, og derfor også de norske selskapene som er notert på børsen. I Norge har vi oppfylt flere av målene, mens vi ligger langt bak på noen. Dette gjelder blant annet mål 12 “ansvarlig forbruk og produksjon” og mål 13 “stoppe klimaendringene”. For at vi skal kunne nå disse målene er vi nødt til å redusere utslippene våre. Èn av løsningene på dette er å redusere bruken av olje- og gass og øke fornybar energi-satsingen. 

Bærekraftsmålene er med på å styrke nødvendigheten av å satse på grønne aksjer, både nå og fremover i tid. 

Tips til grønne aksjer

Når du skal i gang med å investere i grønne selskaper er det viktig at du foretar deg en grundig analyse av selskapet i forkant, på lik linje som enhver selskap du skal investere i. Det er viktig at aksjen samsvarer med din investeringsprofil, som tilsier din strategi og risikoprofil. 

Ved å utføre grundig research på forhånd vil du ha en bedre forutsetning for å oppnå god avkastning over tid. Når du skal finne aksjer du ønsker å ha i din portefølje kan det være lurt å se etter:

 • Hva selskapet har oppnådd de siste årene
 • Om selskapet kontinuerlig har økt salgsvolumet
 • Om selskapet har et attraktivt produkt/service som det vil være økt etterspørsel for fremover
 • Selskapets investeringer 

Nordiske grønne aksjer

Norden er kjent for å være innovative og ligge langt frem når det kommer til fornybar energi. Her er noen grønne aksjer i Norden som kan være gode investeringer:

 • Ørsted: Det er et dansk energiselskap som hovedsakelig fokuserer på vindkraft. Aksjen har steget med over 100 %i løpet av de siste tre årene og driver virksomhet i mange land i ulike kontinenter. 
 • Vestas: I likhet med Ørsted er Vestas et dansk selskap som fokuserer på vindkraftverk. Selskapet har installert rundt 60.000 turbiner i mer enn 70 land og seks kontinenter. Aksjen har en avkastning på nesten 200 %i løpet av de siste tre årene.
 • Nel: Det norske hydrogenselskapet har vært svært populært blant norske investorer siden selskapet ble listet på Oslo Børs. I løpet av de siste tre årene har aksjene steget med over 250 %
 • Scatec: Det norske selskapet er en uavhengig produsent av solenergi og vannkraft, og leverer fornybar energi over hele verden. Scatec har steget med nesten 200 % i løpet av de siste tre årene. 
 • Tomra Systemt: Det norske selskapet fokuserer på avfallshåndtering. De produserer, selger og tilbyr tjenester knyttet til automatiske resirkuleringssystemer. Tomra-aksjene har steget med rundt 150 % i løpet av de siste tre årene.  
 • Fortum: Det finske selskapet ble etablert i 1998 og arbeider med ren energi. De tilbyr ulike løsninger som miljøvennlig byggevirksomhet, behandling av farlig avfall og turbiner. Selskapet har steget med 20 % de siste tre årene. 

Du får kjøpt alle disse aksjene i handelsplattformen til SaxoTrader. 

Grønne aksjer i USA

Det er lett å kun se til nordiske eller europeiske selskaper når man skal investere i grønne selskaper. Det finnes også flere grønne selskaper i det amerikanske markedet som kan være verdt å vurdere i en helhetlig portefølje. Noen av disse er:

 • First Solar: Selskapet fokuserer på solcellesystemer og har et distribusjonsnettverk som strekker seg over 12 ulike land. First Solar-aksjene har gitt en avkastning på rundt 100 % i løpet av de siste tre årene. 
 • Clearway Energy: Selskapet driver infrastruktur for produksjon av fornybar og konvensjonell fjernvarme. Deres tjenester er rettet mot større kunder, som virksomheter, skoler og sykehus. Clearway Energy har steget med rundt 50 % de siste tre årene. 
 • SolarEdge Technologies: Dette er et selskap som bruker teknologi til å optimalisere energiforbruket. Deres fotovoltaiske-systemer (PV-systemer) i Norge, som omhandler solenergi, blir brukt i over 125 land verden over. Aksjene har steget med over 500 % de siste tre årene. 
 • Tesla: Det er vanskelig å unnlate Tesla, som spesialiserer seg på elbiler og batteriladeutstyr. Selskapet dominerer elbil-markedet, og aksjene har steget med over 1000 % de siste tre årene. 
 • Plug Power: Selskapet er ledende innenfor hydrogenbasert brenselceller til ulike kjøretøy. De tilbyr sine produkter over hele verden. Plug Power-aksjene har steget mer enn Tesla de siste tre årene, med over 1200 %.

Du får kjøpt alle disse aksjene i handelsplattformen til SaxoTrader. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hva er grønne aksjer?

Grønne aksjer blir referert til selskaper som fokuserer på bærekraft og/eller fornybar energi

Hva er beste grønne aksjer?

Det finnes mange selskaper som fokuserer på fornybar energi på børsen. Selskaper som Nel, Tesla og Ørsted har hatt god avkastning på børsen.
Se en liste over gode grønne aksjer.

Bør man investere i grønne aksjer?

Det er et stort fokus på at verden er nødt til å rette seg mer mot fornybar energi for å nå FNs bærekraftsmål. Dermed kan det være et godt tidspunkt å investere i grønne aksjer på. 

Hvilke norske grønne aksjer bør jeg investere i?

Det er viktig at du utfører din egen analyse før du investere i et selskap, uavhengig av sektor. Nel, Scatec og Tomra er populære grønne aksjer blant norske investorer. 

Vil grønne aksjer gi god avkastning?

Det er umulig å spå hvordan kursen til et selskap vil utvikle seg frem i tid. Likevel ser man at det grønne markedet vil vokse frem i tid, som gir positive signaler til mange selskaper i denne sektoren. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen