Aksjer for nybegynnere: Kom enkelt i gang med aksjehandel

Dette er en guide om aksjer for nybegynnere. I denne artikkelen vil du kunne lære mer om hvorfor det er lønnsomt å investere i aksjemarkedet, hvordan du gjør det, samt hvordan markedet fungerer. 

Å investere i aksjer har, historisk sett, gitt en avkastning på mellom 5 – 10% årlig. Sammenligner man dette med med renten man får ved å sette pengene i banken gir dette betydelig mer penger over tid.

Derfor anbefaler vi at alle å sette deler av sine penger i aksjemarkedet. Det å starte å investerer er ikke så komplisert som mange først tenker, og det er absolutt ikke lenger for kun personer med finansbakgrunn. 

Les vår artikkel for å lære mer om aksjer for nybegynnere!

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Kjøp aksjer med 5 enkle trinn!

For de som ønsker å komme i gang umiddelbart har vi gjort det svært enkelt for deg. Du starter enkelt med din investering ved å følge disse fem trinnene:

 1. Velg en plattform som har lave gebyrer og et godt utvalg av aksjer. Vi anbefaler SaxoTrader som har 0 kroner i kurtasje.
 2. Gjennomfør et innskudd gjennom bankoverføring, PayPal eller debit- og kredittkort.
 3. Søk på aksjen du vil kjøpe i søkefeltet.
 4. Velg hvor mye du ønsker å investere for og trykk på “kjøp”-knappen.
 5. Du eier nå aksjer i dette selskapet. Du kan hele tiden følge med på kursutviklingen. 
Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Aksjer for nybegynnere – velg riktig plattform å kjøpe aksjer fra

Når du skal i gang med å investere i aksjemarkedet er det viktig å velge en handelsplattform som passer deg. Plattformer skiller seg ofte når det kommer til utvalg, priser, brukervennlighet og andre funksjoner som er viktig for at du skal få best utbytte av dine investeringer. 

Vi har testet ut en rekke plattformer ut fra disse kriteriene og flere. Dette er de beste plattformene vi kan anbefale:

 • SaxoTrader – Den beste plattformen hvis du ønsker å investere i internasjonale aksjer. De har et stort utvalg av aksjer og tar ingen gebyrer for kjøp og salg.
 • SaxoTraderGo – En plattform som tilbyr svært gode muligheter for teknisk analyse. 
 • Nordnet – Nordens største handelsplattform og er best i klassen når det kommer til norske aksjer. 
 • Revolut – En bank som også tilbyr en handelsplattform med svært lave gebyrer. De har mange investeringsmuligheter. 
 • Banken – Flere banker, som Nordea og DNB, tilbyr også kjøp og salg av aksjer i deres plattform. Det er lettvint, men de har oftere dårligere betingelser. 

Dersom du velger en av de nevnte plattformene ovenfor kan du være sikker på at du vil gjennomføre dine investeringer på en trygg og sikker måte. De tilbyr alle konkurransedyktige priser og har de funksjonene som trengs for å gjøre gode kjøp. Dersom du velger en annen plattform er det lurt at du leser om plattformen på forhånd slik at du er sikker på at plattformen er trygg å handle fra. 

Av de nevnte plattformene er SaxoTrader vår soleklare favoritt. Her kan man samle alle sine investeringer på ett og samme sted, enten du ønsker å investere i aksjer, fond, råvarer, kryptovaluta o.l. De har også en funksjon som ingen av de andre plattformene tilbyr, nemlig CopyTrading. Det vil si at du kan kopiere andre dyktige investorer sine handler. Du vil dermed utføre investeringene automatisk ut fra deres kjøp og salg av aksjer. I tillegg har plattformen en svært god tradingnettverk som gjør at du kan delta i diskusjoner og lære mer. Dette er ideelt for nybegynnere. 

Kom i gang med å kjøpe aksjer: Steg-for-steg

Å investere i aksjer har vist seg å være veldig gunstig over tid. Dette gjelder spesielt hvis man sammenligner det med å la pengene stå i banken. Det mange tror er at man trenger mye penger for å kunne investere i aksjer, men det er langt ifra sannheten. Å investere i aksjer er enkelt og dersom man er litt usikker kan man enkelt starte med en liten sum av sine penger. 

Siden 1982 og frem til 2020 har Oslo Børs i snitt steget med 11,5% årlig. Dette er en stor forskjell fra det du ville fått fra banken. For å sette det i perspektiv ville du hvis du investerte 100.000 kroner i 1982 og hadde latt pengene stått stille til 2020 ville du ha tjent over 5,5 millioner kroner. Markedet har prestert svært godt i løpet av denne perioden, men som investor kan du forvente deg en avkastning på mellom 5 – 10%. Med en slik avkastning hvert år vil du fort kunne se at pengene dine vokser. Å investere i aksjer vil derfor gi deg muligheten til å få et mye mer komfortabelt liv fremover i tid. 

Hvordan din avkastning vil se ut vil selvfølgelig også bli preget av hvordan du ønsker å investere. Man kan investere i høyrisiko aksjer som har potensialet til å gi svært god avkastning, men også større sjanser for tap eller man kan investere i mer trygge, stabile aksjer som gir en mer moderat årlig avkastning. Dersom man ikke ønsker å ha ansvaret for sine egne investeringer kan man også velge å investere i et fond, som er en portefølje bestående av flere aksjer. Du vil kunne lese mer om det senere. 

Dersom du er usikker på hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer har vi laget en guide som viser deg hvordan du gjøre det ved hjelp av fire enkle steg. Etter å ha lest dette vil du enkelt kunne investere i den aksjen du ønsker:

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en sikker plattform du kan kjøpe og selge aksjer fra. Tidligere i artikkelen nevnte vi våre favoritt handelsplattformer å investere fra. Disse kan alle sammen trygt bli brukt. Vi anbefaler i hvert fall at du bruker en nettmegler i stedet for å gå gjennom en aksjemegler. Det er både billigere, enklere og mye mer effektivt. Da vil du også ha kontroll på når dine kjøp og salg blir utført. 

Når vi i Aksjeskole tester nettmeglere opp mot hverandre spiller en rekke faktorer med i bilde. Noen av faktorene for hva som utgjør en god plattform er blant annet:

 • Utvalg av aksjer
 • Lave priser for å kjøpe og selge aksjer
 • At plattformen er brukervennlig og enkel å navigere gjennom
 • Tilbyr teknisk analyse-verktøy
 • Sosial plattform for videre læring

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefalte SaxoTrader sin plattform. Gjennom dere plattform kan man kjøpe og selge aksjer uten å betale noe form for kurtasje. I tillegg får man all den informasjonen om de ulike selskapene men trenger for å kunne vurdere om man vil investere i en aksje eller ikke. 

SaxoTrader har også et svært godt utvalg av ulike investeringsobjekter. På den måten er man ikke begrenset når det kommer til selskaper å investere i. Plattformen er svært brukervennlig og enkel å navigere rundt.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

I denne guiden vil vi fortsette å ta utgangspunkt i SaxoTrader ettersom det er den plattformen vi synes funker best for å kjøpe aksjer. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Når du har opprettet en konto hos en nettmegler og satt inn et innskudd, er det på tide å finne den aksjen du ønsker å investere i. I plattformen til SaxoTrader vil du se et søkefelt. Her søker du enkelt på den aksjen du ønsker å investere penger med. 

En aksje som har vært veldig populær blant både nordmenn og internasjonale investorer er teknologiselskapet Apple. Årsaken til dette er fordi selskapet har produkter som de fleste enten eier eller kan relatere seg til. I tillegg har de også prestert svært godt de siste årene og aksjene har hatt en fin stigning. I eksemplet under tar vi utgangspunkt i Apple, men du utfører samme metodikk dersom du vil investere i en annen aksje.  

Søk dermed på “Apple”, som du ser på bildet ovenfor. Trykk dermed på logoen, og du vil bli overført til selskapssiden. Her kan du lese mer om selskapet, se deres kurshistorikk, deres prestasjoner de siste årene og hva andre SaxoTrader-bruker mener om selskapet.

Steg 4 – Kjøp aksjen

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den aksjen du ønsker å investere i, er du klar!

Når du har trykket deg inn på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp hvor det står “Handle”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Apple aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe aksjene trykker du på “Åpne handel”.

Så lett er det å komme i gang med å investere i en aksje. Når du har gjort dette kan du kalle deg selv en Apple-investor. 

Om du velger å investere i Apple eller en annen aksje er selvfølgelig helt opp til deg. Det er i hvert fall anbefalt at man investerer i et selskap man har et kjennskap til. Dette kan for all del være norske selskaper som DNB, Orkla eller Schibsted. Du vil finne disse norske aksjene og mange flere i plattformen til SaxoTrader samt det største utvalget av internasjonale aksjer. 

Det er viktig å være klar over at tidligere resultater ikke bestemmer hvordan kursen vil bevege seg fremover. Derfor er det anbefalt at du ikke investerer i et selskap kun basert på om kursen har steget eller blitt redusert i løpet av den siste perioden. Man har et mye bedre utgangspunkt for å gjøre gode investeringer dersom du bruker litt tid på å gjøre litt research om selskapet på forhånd. Du kan blant annet

Les videre i artikkelen for å lære mer om aksjehandel og aksjer for nybegynnere.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hva vil det si å eie aksjer?

I eksemplet ovenfor illustrerte vi deg hvordan du investerer i Apple og andre selskaper. Når du investerer i en aksje vil du bli en deleier av dette selskapet. Det vil si at du eier en liten andel av selskapet, og jo flere aksjer du kjøper, desto større er eierandelen. 

Når du eier aksjer i et selskap vil du kunne være med på generalforsamlinger og ha en stemmerett i disse samlingene. Du vil også motta utbytter når selskapet deler ut dette. Det er penger et selskap gir ut til sine aksjonærer når de har gått i overskudd. Det er dog ikke alle selskap som velger å gjøre dette, og heller bruker disse pengene for ytterligere vekst. 

Pengene du velger å investere i et selskap vil øke eller reduseres basert på hvordan aksjekursen til selskapet beveges. Når kursen reduseres vil dine penger investert redusere, og når kursen øker vil disse pengene øke. Det er viktig å vite at børsmarkedet aldri står stille og det er helt normalt at kursen svinger i tid. Dette vil si at du i ulike tider vil oppleve at aksjene har steget i verdi og tapt i verdi. 

Over tid er det vist at aksjonærer som velger å ha en langsiktig tidshorisont på sine investeringer presterer best over tid. Dette er fordi det er vanskelig å time markedet, og over tid stiger flesteparten av aksjene seg. 

Slik fungerer aksjemarkedet 

Som eier av et selskap vil, som nevnt tidligere, dine penger øke eller falle basert på kursutviklingen til aksjen. Det som bestemmer prisen på aksjekursen er ut fra tilbud og etterspørsel; hvor mye en investor er villig til å betale for aksjen og hvor mye en investor er villig til å selge den for. Når du kjøper en aksje, kjøper du den alltid fra en investor som allerede er eier av den. 

Prisen til selskapet øker eller reduseres i verdi ofte når det kommer ut en nyhet i media eller selskaper kommer ut med deres kvartals- eller årsrapport. Selskapets resultater, avhengig av om de har innfridd målene som har blitt satt eller ikke, vil føre til at investorer ofte ønsker å kjøpe seg inn eller selge seg ut. Hvis det er gode tall vil investorer som ønsker å selge aksjene, selge seg ut for en høyere sum. Det vil si at aksjen stiger i verdi. Hvis du som investor allerede var investert i aksjen før kursoppgangen ville du ha tjent penger på din investering. 

La oss ta et eksempel:

Du kjøpet 100 aksjer i den norske storbanken DNB til en verdi av 160 kroner per aksje, som tilsier en sum på 16.000 kroner. I løpet av året stiger kursen med 20%. Da vil aksjene plutselig være verdt 192 kroner i stedet for 160 kroner. 

Da vil dine aksjer være verdt 19.200 kroner i stedet for 16.000 kroner som du kjøpte de for. Hvis du velger å selge aksjene for denne prisen vil du sitte med en gevinst på 3.200 kroner. I et slikt scenario kan man selvfølgelig velge mellom å sitte med aksjene, selge seg ut eller kun selge ut deler av sin posisjon 

Bør jeg investere i aksjer eller fond?

Det finnes ulike måter å investere i aksjer på. Man kan velge å investere i enkeltaksjer, som for eksempel DNB som vi ga et eksempel på ovenfor eller Apple, eller man kan investere i fond. Når man investerer i et fond investerer man i en portefølje som består av flere aksjer. Mange velger å investere i enkeltaksjer ettersom man ofte har en interesse for selskapet. Man vil da også være ansvarlig for sine egne investeringer, som ofte gjør at man lærer mer om aksjemarkedet og får en mestringsfølelse når utviklingen er positivt. 

Dersom man ikke ønsker å sette av så mye tid og krefter på sine investeringer kan det dog være lurt å heller investere i et fond. Et fond gir lavere risiko etter man sprer risikoen over flere selskaper. De aller fleste investorene har ofte en portefølje som består av både fond og enkeltaksjer. 

Fordeler/ulemper med å investere i aksjer:

 • Ansvarlig for egne investeringer.
 • Får en brattere læringskurve ettersom man bør lese seg opp og analysere selskapet man investerer i.
 • En aksje har muligheten til å gi en langt bedre avkastning, men det kan også gå motsatt vei.
 • Du trenger ikke betale forvaltningsgebyr. Hos SaxoTrader trenger du heller ikke betale kurtasje for kjøp og salg av aksjer.

Fordeler/ulemper med å investere i fond:

 • Du lar en profesjonell forvalter ha ansvar for dine investeringer.
 • Risikoen for tap er lavere ettersom du sprer risikoen over flere aksjer. 
 • Du trenger ikke å bruke tid og energi på å følge med på aksjemarkedet. 
 • Du må betale et forvaltningsgebyr som kan være nokså høyt. Indeksfond er rimeligere enn aktivt forvaltede fond!

Gode grunner til å kjøpe aksjer

Dersom du skal i gang med å investere dine penger, er det gode grunner til å investere i aksjemarkedet. Ser man på avkastningen man får gjennom å investere i aksjer sammenlignet med andre investeringsalternativer, har det gitt en svært god avkastning. Spesielt over tid. 

Veldig mange nordmenn velger å ha store deler av sine sparepenger liggende i banken. Dette har vist seg å gi svært dårlig uttelling for de investerte pengene. Avkastningen man får gjennom renter ved å la pengene ligge i banken er langt lavere enn avkastningen man har fått ved å investere i aksjemarkedet. 

Som nevnt tidligere har Oslo Børs gitt en årlig avkastning på 11,5% siden 1982 og frem til 2020. Dette er til stor kontrast fra banken, hvor man kan regne med å få rundt 1 – 2% renter. Som investor har du også muligheten til å selv velge hvor risikovillig du er med dine investeringer. Du kan blant annet investere i enkeltaksjer som kan gi veldig høy avkastning (og tap) eller du kan investere i mer stabile aksjer eller fond. Sistnevnte vil resultere i en mer stabil og sikker avkastning over tid. 

Her er noen gode grunner til at du bør investere i aksjer:

 • Det har gitt bedre avkastning enn andre investeringstyper
 • Du lar pengene jobbe for deg over tid (renters rente)
 • Det er opp til hver enkelt investor hvor mye risikovillighet hen ønsker å ta
 • Du tar del i verdiskapningen som skjer i selskapene du investerer i 

Viktig å tenke på før du kjøper aksjer

I løpet av de siste årene har det rent inn med nye, unge investorer som ønsker å investere i enkeltaksjer. Flere har investert i vekstaksjer, som er selskap som har som målsetting å tjene penger lengre inn i fremtiden og innebærer en høyere form for risiko. Mange har opplevd en solid fortjeneste, mens andre har sett at pengene har blitt redusert kraftig. 

Det er derfor viktig at du er klar over risikoen før du investerer i en aksje, og gjennomfører dine egen research på forhånd. Å investere ut fra hva som blir sagt i media eller gjennom børsforum er dog en sjeldent god idé. 

Ha en langsiktig investeringsplan

For å få gode resultater over tid er det viktig å tenke langsiktig når man skal investere. Man har mange nybegynnere som planlegger å trade aksjer, som vil si å kjøpe aksjer og selge seg ut igjen i løpet av en kort tidshorisont. Dette har vist seg å være svært krevende, og de fleste ender med store tap ved å forsøke seg på en slik strategi. 

En langsiktig investeringsstrategi har i motsetning vist seg å være en svært god strategi for investorer, både nybegynnere og erfarne. Det er lurt å ha flere aksjer i sin portefølje for å gjøre det mer robust. Det betyr at selv om noen av aksjene skulle prestere dårlig over en viss periode, vil fallet bli “reddet” av de andre aksjene i porteføljen. 

Ikke invester mer enn du har penger til

Noe av det første man lærer som investor er at man ikke bør investere med mer enn man har råd til å tape. Dette gjelder særlig investerer med penger du er nødt til å bruke på noe annet innen kort tid. 

Selv om aksjemarkedet har steget godt over tid, vil det alltid oppleve svingninger. Derfor er det veldig synd om du skulle oppleve en liten korreksjon hvis du er nødt til å benytte deg av disse pengene. 

Pass på gebyr/kurtasje

Noe av den vanligste feilen vi ser blant investorer er at man kjøper aksjer uten å tenke på kurtasje, som er gebyret det koster for å kjøpe og selge en aksje. 

La oss si at du kun ønsker å teste ut aksjemarkedet og kjøper én aksje til en verdi av 100 kroner. Dersom man da må betale en kurtasje på 79 kroner, tilsvarer dette et tap på 79% før aksjekursen i hele tatt har beveget seg. Man må ofte betale samme pris for kjøp og salg, så hvis du selger deg ut må du igjen ut med 79 kroner i kurtasje. Dersom plattformen du velger å benytte har en såpass høy kurtasje, er det lurt å investere i litt større beløp. 

Et annet alternativ er selvfølgelig å velge en handelsplattform som ikke tar så høye kurtasjer. Eller enda bedre – ikke tar noen! Her er plattformen til SaxoTrader spesiell. De tar ingen kroner i kurtasje for kjøp og salg av aksjer. Dette er en stor fordel for nybegynnere som ønsker å teste ut med småbeløp i begynnelsen. 

Hvordan tjener jeg penger på aksjer?

Som en som ønsker å investere i aksjer for første gang er det viktig å vite hvordan man faktisk får en fortjeneste på aksjene man investere i. Den enkle forklaringen er at du må selge aksjene du har i et selskap for en høyere pris enn det du har kjøpt dem for. 

Selv om dette er målet for alle investorer, er det ikke alltid at det er tilfellet. Dersom en aksje har falt mye i kurs er det viktig å ta en vurdering på om man bør selge seg ut med tap eller vente på at aksjen skal stige igjen. Psykologisk er det vanskelig å selge seg ut når man ser at avkastningen ligger i minus. Da er det viktig å tenke hva som er mest lønnsomt; å holde på aksjen og håpe på at aksjen vil stige, eller selge seg ut og investere i en aksje som har bedre fremtidsutsikter. 

Å vite når man skal “ta tapet” eller ikke utgjør ofte forskjellen på investorer som opplever svært god avkastning og ikke. Det er alltid viktig at du følger din investeringsstrategi, både før du investerer i en aksje og når du er investert. Sett en plan for hvor lenge du ønsker å holde på aksjen, og til hvilken kurs du eventuelt planlegger å selge deg ut. Det kan også være lurt å sette en “stop loss” når du investerer i mer risikable aksjer. Da vil du automatisk selge deg ut av aksjen når kursen når et visst punkt. 

Når det gjelder å analysere et selskap er det viktig å se på blant annet:

Selskapets utvikling: 

Hvordan har selskapet utviklet seg de siste årene? Har deres inntjeninger økt? Hvordan vil etterspørselen til produktene/tjenestene selskapet selger være i tiden som kommer? 

Det kan være greit å ha en idé om dette før du investerer i et selskap. Derfor kan de vært lurt å gå gjennom kvartals- og årsrapportene til selskapet for å se om selskapet har hatt en positiv utvikling de siste årene eller ikke. Her kan man også se hva de forventer i årene som kommer. 

Markedet selskapet tilhører:

Det kan være lurt å forstå sektoren eller markedet selskapet tilhører. Selv om hvert enkelt selskap sin aksjekurs beveger seg ulikt, er det ofte at selskaper innenfor et marked eller en sektor ofte har en korrelasjon. I de siste årene har blant annet teknologiselskaper og selskaper innen fornybar energi steget vanvittig mye de siste årene. Årsaken er blant annet fordi renten har vært såpass lav og denne sektoren har mange selskaper som ikke har en positiv bunnlinje enn så lenge, men satser på å ha dette i fremtiden. For disse selskapene er det dermed positivt at renten er lav ettersom det gir dem bedre lån. 

Vi har dog i løpet av 2021 sett at det har vært en rotasjon fra typiske vekstaksjer til verdiaksjer. Dette har vært en fordel for selskaper innenfor blant annet bank, energi og råvarer. Å ha en forståelse for hvordan sektoren til selskapet du er interessert i vil bevege seg i tiden fremover vil hjelpe deg med din beslutning. 

Globale hendelser:

Det er også uforutsette hendelser som kan oppstå som kan påvirke én eller flere sektorer i ulik grad. Man så blant annet finanskrisen i 2008. Fallet som skjedde i aksjemarkedet som følge av dette tok lang tid å innhente. Eiendomssektoren ble spesielt utsatt som følge av dette. 

Covid-19 er et annet eksempel på noe som hadde store innvirkninger på aksjemarkedet. Dette er hendelser man ikke kan forberede seg på på forhånd. Det man kan er å bruke fallet til din fordel. Når aksjemarkedet faller like mye som det har gjort ved disse hendelsene er det ofte et godt tidspunkt å kjøpe aksjer på. De fleste aksjemarkedet verden over har for lengst tatt igjen tapet etter krakket som følge av pandemien. De fleste som investerte i selskaper i mars 2000 har opplevd en god avkastning på pengene investert. Siden det er umulig å forutse slike tilfeller kan det være lurt å alltid ha litt kapital, og ikke være 100% fullinvestert hele tiden. 

Aksjeordbok – Ord og uttrykk du bør vite 

Som en investor vil du komme over mange ord og uttrykk som kan virke litt greskt i begynnelsen. Ettersom man ofte leser artikler skrevet av personer som har jobbet innen finans i lengre tid forventer de nærmest at lesere allerede kan disse uttrykkene. 

Du bør derimot ikke føle deg dum dersom du setter spørsmålstegn til noen av ordene, det er mange som ikke kan de. 

Her er noen ofte brukte ord og uttrykk:

Aksjer – En aksje er en eierandel i et selskap. Jo flere aksjer du kjøpet, desto større eierskap har du i selskapet.

Aksjefond – En portefølje av aksjeselskap. Et aksjefond består minimum av 80% aksjer

Aksjekurs – Dette er kursen som bestemmer prisen til aksjen. 

CopyTrading – Når du følger en annen investors kjøp og salg automatisk. 

Daytrading  – Når du velger å kjøpe deg inn i en aksje og selge deg ut i løpet av samme dag. Denne investeringsmetoden er vanskelig og av høy risiko. 

Fond – En portefølje bestående av finansielle produkter. Investerer du i et aksjefond vil det minimum bestå av 18 aksjer. Et fond kan også bestå av andre verdipapirer. 

Forex trading – En betegnelse for investorer som investerer i valutamarkedet. Da investerer man i at en valuta skal styrke sin verdi i forhold til en annen. Dette kan for eksempel være norsk krone mot amerikansk dollar. 

Forvaltningsgebyr – Prisen du må betale til en forvalter når du investerer i et fond. Dette kan både være månedlig eller et årlig gebyr. 

Indeksfond – Et fond som følger en spesifik indeks. Dette kan være f.eks. et fond som følger S&P 500, som består av de 500 største selskapene i USA.

Investeringsportefølje – En samling av alle dine investeringer. Dette kan være aksjer, fond og andre investeringer du foretar deg. 

IPO – Står for initial public offering og betyr børsnotering på norsk. En IPO er når et selskap velger å seg på børsen. 

Kortsiktig investering – Når du kjøper og selger deg ut av en aksje med en kort tidshorisont.

Kurtasje – Dette er gebyret du må betale når du skal kjøpe eller selge en aksje. Kurtasjen varierer ofte mellom ulike handelsplattformer. 

Langsiktig investering – Når du velger å investere i et selskap over flere år. 

Nettmegler – En plattform hvor du kan kjøpe og selge finansielle produkter. 

Unoterte selskaper – Private selskap som ikke er tilgjengelig for handel på børs. 
Utbytteaksjer – Aksjer som deler ut utbytte til sine investorer i form av penger. Flere selskaper velger å gi en del av sitt overskudd til sine investorer når de har prestert bra. Dette er en takk for at du har valgt å investere i selskapet. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en aksje?

Én aksje er en liten andel av et selskap. Jo flere aksjer du kjøper i et selskap, desto større eierandeler har du. Da vil du også ha rett til å stemme under generalforsamlinger m.m.

Hvor kjøper jeg aksjer?

Det finnes flere plattformer du kan kjøpe og selge aksjer fra. Vi anbefaler handelsplattformen til SaxoTrader. Her kan du kjøpe aksjer.
Se vår liste over gode steder å kjøpe aksjer.

Hvordan starte med aksjer?

Først er du nødt til å finne en plattform å handle fra. Det er lurt å utføre dine egne analyser av et selskap før du går i gang med å kjøpe aksjer. 

Hva er forskjellen på aksjer og aksjefond?

Når du kjøper aksjer i et selskap, investerer du i dette selskapet personlig. Når du investerer i et aksjefond, investerer du i en portefølje av flere aksjer. Fondet blir kontrollert av en forvalter, og du bestemmer ikke kjøp og salg av aksjer selv. 

Bør jeg sette sparepengene mine i aksjer?

Dersom du ikke trenger å bruke disse pengene i nær fremtid er det lurt å sette deler av dine sparepenger i aksjemarkedet. Historisk har dette gitt en mye bedre avkastning over tid, sammenlignet med å la pengene ligge i banken. 

Hvilken plattform bør jeg investere fra?

Det finnes mange handelsplattformen å velge mellom. Det er viktig å velge en som passer din investeringsstrategi. Vi kan anbefale SaxoTrader eller Nordnet som gode plattformer. 

Hvilke aksje bør jeg kjøpe?

Det finnes ingen svar på hvilken aksjer du bør kjøpe. Dette bør du selv vurdere ut fra din risikovillighet og målsetting. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen