Utbytteaksjer: Se de beste utbytteaksjer for 2024

Utbytte er en andel av aksjene et børsnotert selskap gir til sine aksjonærer. Du kan se på det som en belønning for at du eier aksjen. Utbytte blir som regel betalt til aksjeeiere når selskapet har opplevd gode finansielle resultater.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du finner utbytteaksjer, hvorfor det å investere i utbytteaksjer kan være en god investering samt få eksempler på noen populære utbytteaksjer.

Dersom du allerede vet hvilke utbytteaksjer du ønsker å investere i og kun ønsker å komme i gang, anbefaler vi plattformen til SaxoTrader. Her betaler man ingen gebyrer for kjøp og salg av aksjer

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hva er utbytteaksjer?

En utbytteaksjer er et selskap som gir en andel av sine aksjer, i form av kapital, til sine aksjonærer. Det varierer når selskaper gir ut utbytte, med som regel er det kvartalsvis, hvert halvår eller én gang årlig. Dersom selskapet presterer godt ønsker de at aksjonærene skal ta en del av denne suksessen. Dette blir gjort ved å gi en større utbytteandel til de som eier aksjeone,  som en slags «loyalitetsbonus».

Å investere i utbytteaksjer er en smart investeringsmetode som gjør at du mottar kontantbeløp fra disse selskapene kontinuerlig. Med disse midlene er det du som bestemmer om du ønsker å ta ut pengene, reinvestere pengene tilbake i selskapet eller investere i noe annet.

Mange investorer foretrekker å investere i utbytteaksjer ettersom dette er et alternativ til passiv inntekt. Dette er en god måte å supplere med din inntekt, og kan gi deg frihet til å benytte pengene på det du ønsker.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ønsker du å investere i utbytteaksjer? Slik kommer du i gang!

Vi har lagt merke til at det er mange som har verget seg fra å ikke investere i aksjer fordi man tror at det er svært kompliserende og vanskelig. Dette er ofte ikke tilfellet i det hele tatt, og alt som kjøpes og selges av aksjer i dag utføres gjennom en nettmegler. Dermed er det du personlig som gjennomfører handelen på det tidspunktet som passer deg.

For å gjøre det enda enklere for deg har vi laget en steg-for-steg guide. Her vil du enkelt lære deg hvordan du kjøper en utbytteaksje ved hjelp av fire enkle steg:

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en nettmegler å handle fra. Det er anbefalt at man velger en plattform som har et stort utvalg av aksjer, på den måten har man valgmuligheter til å investere i både aksjer som betaler utbytte og fond. Vår anbefalte plattform for kjøp og salg av aksjer er SaxoTrader.

Det er noen faktorer som er viktig å se på når du skal velge en plattform å handle fra. Selv om flere plattformer kan virke nokså like, skiller de seg ofte ut i form av:

– Utvalg av investeringer

– Kostnadene for kjøp og salg av aksjer (kurtasje)

– Brukervennlighet

– Læringsmuligheter

– Verktøy for teknisk analyse

Noe av det viktigste man bør se etter er gebyret for å kjøpe og selge aksjer. Plattformer som tilbyr høye kurtasjer, kan føre til at man mister store deler av sin avkastning. Her er SaxoTrader best i klassen, som ikke tilbyr noen gebyrer for å kjøpe eller selge aksjen. I tillegg har de et stort utvalg av aksjer og det er enkelt å navigere seg rundt plattformen.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Når du har valgt en handelsplattform er andre steget å opprette en konto. I steg to vil vi ta utgangspunkt i SaxoTrader ettersom det er vår favoritt plattform.

Du kan opprette en hjemmeside ved å trykke på linken ovenfor (sett inn link). Da vil du komme til en side som ser slik ut:

Trykk på «Bli med nå» for å komme til siden hvor du fyller inn dine opplysninger. Når du har gjort dette vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Når dette er gjort kan du sette inn penger på din konto. Via bankkort eller PayPal er minsteinnskuddet på 50 dollar, i motsetning på 500 dollar dersom du velger å gjennomføre en bankoverføring.

Steg 3 – Finn aksje med utbytte

Som nevnt tidligere finnes det veldig mange utbytteaksjer å velge mellom, og dette gjelder selvfølgelig også i plattformen til SaxoTrader. Øverst i plattformen vil du se et søkefelt, som du kan se i bilde. Her søker du enkelt etter selskapet du ønsker å investere.

En populær aksje blant nordmenn som betaler utbytte er Microsoft. Derfor vil vi ta utgangspunkt i denne aksjen i dette tilfellet. Hvis du ønsker å investere i Microsoft søker du på selskapet i søkefeltet og trykke på logoen. Ønsker du å investere i en annen aksje kan du følge akkurat samme metodikk.

Når du har trykket på logoen vil du bli videreført til siden om Microsoft. Her kan du lese om selskapet, deres tidligere kurshistorikk og hva andre profiler på SaxoTrader mener om deres aksjer.

Hvis du trykker på «statistikk», vil du også få ytterligere informasjon om selskapets prestasjoner. Der kan du også se deres utbytte, som i fjor tilsvarte 0,92% av aksjekursen. Husk at Microsoft deler ut utbytte relativt ofte sammenlignet med mange andre utbytteaksjer. Microsoft gir utbytte til sine investorer kvartalsvis, som betyr fire ganger årlig.

Som investor vil du dermed få inn et kontantbeløp fra selskapet samtidig som du vil tjene penger på aksjens kursøkning. Microsoft delte i fjor ut utbytte samtidig som aksjen steg over 50%

Det finnes aksjer som tilbyr et høyere utbytte enn Microsoft. Noen grunner til dette er at Microsoft bruker store beløp på forskning og utvikling som er ment til å gjøre selskapet konkurransedyktige på sikt. Hadde de ikke brukt mye penger på dette er det store muligheter for at de ikke hadde klart og holdt sin makt som et storhetsselskap. Microsoft har en stor markedsandel og mye tyder på at selskapet vil fortsette å vokse frem i tid. Derfor er det en god utbytteaksje å investere i.

Steg 4 – Kjøp utbtteaksje

Har du opprettet en konto, satt inn penger og funnet aksjen du ønsker å investere i? Flott, for da er du klar til å komme i gang med å kjøpe aksjen. Hvordan vil du se her.

Øverst til høyre på siden til aksjen du vil investere i er det en blå knapp hvor det står «Handle». Når du trykker på denne vil du komme til kjøpssiden.

Da vil du kunne velge hvor mange aksjer du ønsker å kjøpe for. Som i eksemplet under kan du se at jeg ønsker å kjøpe Microsoft-aksjer for et beløp på 1000 dollar. Hvis dette er bestemt, trykker du dermed på «angi rekkefølge». Siden markedet for øyeblikket er stengt vil investeringen bli gjennomført når aksjemarkedet åpnes igjen.

Nå vet du hele prosessen hvordan du går frem for å investere i en utbytteaksje. Du kan bruke dette eksemplet på alle investeringsobjekter, du bare søker på den aksjen, fondet, råvaren e.l. i søkefeltet.

Videre i artikkelen vil du kunne lese mer om hva utbytteaksjer er, hvorfor det kan være en god investering og liste over flere aksjer som tilbyr utbytte.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hvorfor investere i utbytteaksjer?

I det finansielle markedet har man flust av investeringutvalg, så hvorfor investere i en utbytteaksje fremfor en annen aksje? Svaret er at utbytteaksje ikke nødvendigvis trenger å være et bedre valg. Allikevel har store, stødige utbytteaksjer som Microsoft, Johnson & Johnson, Intel, Telenor osv. vist seg å være en sikker og god investering samtidig som man automatisk får inn penger på kontoen fra investeringene.

Det betyr at man ikke trenger å selge seg ut av aksjene selv, og har noen frie midler som man kan velge å benytte til hva som helst. Dette kan være til god hjelp dersom du fortsatt ønsker å være investert i aksjemarkedet, men trenger penger til å f.eks. nedbetale et lån.

De fleste som investere i utbytteaksjer har en langsiktig investeringsplan. Selve utbytte man mottar vil ikke nødvendigvis er så kjempehøyt (2% – 7% av aksjene), men over tid ville dette akkumuleres. Samtidig vil aksjekursen også øke i takt med selskapenes prestasjoner. Jo høyere prosentandel av aksjene et selskap gir, desto mindre vil aksjekursen stige. Dette er fordi de heller ønsker å gi disse pengene direkte til sine investorer.

Det kan være en smart idé å ha utbytteaksjer i sin investeringsportefølje, basert på avkastning og passiv inntekt. Å investere i utbytteaksjer over en lengre periode vil antas som en lavere investeringsrisiko, men man kan allikevel opparbeide seg en god avkastning.

Eksempler på utbytteaksjer

Det finnes svært mange utbytteaksjer å velge mellom. Allikevel skal det sies at man ikke bør investere i en aksje kun på bakgrunn av de gir ut utbytte. Det er fortsatt viktig at man gjør en grundig analyse av selskapet og baserer kjøpet sitt ut fra selskapets framtidsutsikter. Gode kjennetegn på gode utbytteaksjer er at selskapet har en stødig vekst, positiv bunnlinje og har kontinuerlig gitt ut utbytte til sine aksjonærer.

Under kan du se noen eksempler på gode utbytteaksjer

Norske utbytteaksjer

Det finnes en rekke norske selskap som også tilbyr utbytte til deres investorer. Dersom du planlegger å investere i norske selskap er Nordnet den foretrukne handelsplattformen ettersom de har et større fokus på norske og nordiske aksjer. Under kan du se eksempler på gode norske selskap som deler ut utbytte:

Telenor aksjer

Alle nordmenn har hørt om Telenor, og det er store muligheter for at du har et telefonabonnement med selskapet. Telenor ble grunnlagt i 1855 og har virksomhet i Skandinvania, Øst-Europa og Asia. I 2019 hadde selskapet driftsinntekter på 113 milliarder kroner. Selskapet har årlig gitt ut et utbytte på rundt 5% til sine investorer. Det kan derfor anses som et trygt investeringsobjekt over lengre sikt. Man kan investere i Telenor på SaxoTrader.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

XXL aksjer

XXL er Norges største sportvarekjede og tilbyr sportsutstyr over hele landet, både fysisk og over nett. En del av strategien til XXL er å betale utbytte til sine investorer. XXL opplevde litt problemer i forkant av pandemien, spesielt i deres nye satsingsområder, som i Sveits. Pandemien har dermed vært svært positivt for selskapet og de selger sportsklær som aldri før. Hvis selskapet fortsette å øke driftsinntektene, kan man regne med å både få god avkastning og utbytte fremover. XXL kan handles på plattformen til Nordnet.

XXL er Norges største sportvarekjede og tilbyr sportsutstyr over hele landet, både fysisk og over nett. En del av strategien til XXL er å betale utbytte til sine investorer. XXL opplevde litt problemer i forkant av pandemien, spesielt i deres nye satsingsområder, som i Sveits. Pandemien har dermed vært svært positivt for selskapet og de selger sportsklær som aldri før. Hvis selskapet fortsette å øke driftsinntektene, kan man regne med å både få god avkastning og utbytte fremover. XXL kan handles på plattformen til Nordnet.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Mowi aksjer

Mowi er et av verdens største fiskeoppdrett og dekker en femdel av den globale etterspørselen etter atlanterhavlaks. Selskapet ble grunnlagt i 1965 og har virksomhet i 25 land verden over. Mowi har hatt økende driftsinntekter hvert år uten om i 2020 grunnet koronapandemien. Til tross for dette har selskapet uttalt at de vil betale utbytte til sine aksjonører. Som investor i Mowi kan du forvente deg et godt utbytte årlig, samt at driftsinntektene er ventet å ta seg opp betraktelig når samfunnet åpnes opp igjen. Mowi kan kjøpes på SaxoTrader.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Scatec Solar aksjer

Scatec Solar er et relativt nytt selskap sammenlignet med de overnevnte selskapene. Scatec Solar ble grunnlagt i 2007, men har hatt en enorm vekst i forhold til deres korte levetid. Scatec Solar leverer rimelige og bærekraftige kilder til ren energi globalt, som solenergi og vannkraft. Selskapet har opplevd gode driftsinntekter og stiller seg inn i rekken av selskaper som tilbyr utbytte til sine aksjonærer. Siden selskapet fortsatt er i vekstfasen gir Scatec ut et lavere utbytte en de selskapene som har levert gode resultater over flere tiår. Allikevel er dette en investering hvor du kan få god avkastning pluss utbytteandel. Scatec kan handles på plattformen til Nordnet.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Beste utbytteaksje 2024

Når man skal i gang med å investere i en aksje er det viktig å vite at man ikke har en mulighet til å spå hvilken retning kursen vil bevege seg, og dette gjelder også for utbytteaksjer. Allikevel kan man ved å lese seg opp på selskapet og se tidligere prestasjoner, ha en større sjanse for å velge gode, stabile utbytteaksjer.

Noe av det viktigste man burde se etter når man skal finne de beste utbytteaksjene er om selskapet har en god økonomi. Her er noen faktorer man burde se etter når man skal vurdere en utbytteaksje:

– Hvordan har årsresultatet endret seg de siste årene?

– Har selskapet en positiv vekst i driftsinntekter?

– Vil det fortsatt være et marked for selskapets produkter og tjenester?

– Har selskapet gitt ut utbytte jevnlig til sine aksjonærer?

Når du undersøker hvor mye et selskap gir ut i utbytte, er det viktig å se på prosentandelen og ikke selve beløpet. Dersom selskapet gir ut et utbytte på 5% tilsvarer dette også 5% av alle dine aksjer i selskapet.

Den store teknologiaksjen Microsoft er en aksje som har gitt ut utbytte til sine aksjonærer i over 15-år i strekk. Dette er et av verdens største selskap og driftsinntektene stiger jevnlig. De har en solid økonomi og har gode forutsetninger for å fortsette å vokse i tiden fremover. Som du kan se i grafen har utbytteandelen fra Microsoft økt jevnt og trutt. Microsoft gir ut utbytte til sine aksjonærer kvartalsvis, som betyr at man som investor vil motta et utbytte 4 ganger i året.

Under kan du se hvor mye Microsoft har betalt i utbytte de siste årene. Som du ser, har utbytte blitt høyere med årene. Årsaken til dette er at selskapet har hatt gode finansielle resultater.

Beste utbytteaksje

Dersom du planlegger å investere i internasjonale store selskap, som Microsoft, er SaxoTrader den foretrukne handelsplattformen. Her kan man et enormt utvalg av aksjer, og det koster ingen kurtasje å kjøpe eller selge aksjer.

Konklusjon

Det finnes mange gode utbytteselskaper på markedet. Å investere i aksjer som gir ut utbytte kan være en god investeringsstrategi, spesielt med investorer med et mål om å spare langsiktig. Ved å investere i utbytteaksjer kan du tjene penger på både utbyttet og ved at aksjen stiger i verdi.

Selv om det er utelukkende en god idé å investere i stabile, stødige selskaper som tilbyr utbytte, er det fortsatt viktig at man utfører en analyse av selskapet. At et selskap gir ut utbytte er ikke en direkte indikasjon på at selskapet har gode resultater. Dersom selskapet gir ut utbytte, men aksjene faller betraktelig vil du dermed ha en negativ avkastning.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen