Aksjetips: Se våre beste tips

Når man skal investere i aksjer finnes det utallige aksjer å velge mellom. Som investor er det viktig at man finner aksjer som har gode forutsetninger for å stige. 

I denne artikkelen kan du lese om aksjer som kan være en god investering, både på kort og lang sikt. Alle aksjene nevnt i denne artikkelen kan potensielt gi god avkastning. 

Les våre beste aksjetips i 2024. Dersom du allerede vet hvilke aksjer du ønsker å investere i, anbefaler vi plattformen til SaxoTrader. Her kan du kjøpe og selge aksjer uten å betale noe kurtasje.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Gode aksjetips 2024 : Slik investerer du

Historisk sett har det gitt god avkastning å investere i aksjemarkedet, spesielt sammenlignet med å ha pengene liggende i banken. Derfor kan det være smart å sette sine sparepenger i aksjemarkedet i stedet for å la de ligge i banken. 

Siden 1982 og frem til 2020 har hovedindeksen på Oslo Børs gitt en gjennomsnittlig avkastning på 11,5%. Denne oppgangen gjelder ikke bare i det norske aksjemarkedet, og den amerikanske teknologitunge indeksen S&P 500 har gitt en årlig avkastning som er enda høyere. 

Selv om dette er en avkastning som er over det kan man forvente seg, vil man kunne forvente en årlig avkastning på et sted mellom 5 – 8%. Dette er stor forskjell fra banken, der renten ligger på rundt 1-2%. Over tid vil du derimot kunne se store forskjeller på ditt sparebeløp. 

Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjer? Da har vi gjort det enkelt for deg. Du kan enkelt følge våre fire enkle steg: 

Steg 1 – Velg handelsplattform

Først og fremst er du nødt til å velge en plattform å kjøpe og selge aksjer fra. Vi anbefaler at du velger en nettmegler, ettersom dette både er billigere og mer effektivt enn å bruke en aksjemegler. Der vil du også ha større kontroll over dine penger, og kan enkelt kjøpe og selge deg ut når det passer deg. 

Når du skal velge en nettmegler er det noen faktorer som er viktig å se på. Aksjeskolen har testet flere plattformer ut fra faktorer som:

 • Utvalg av aksjer
 • Pris for å kjøpe og selge aksjer
 • Plattformens brukervennlighet
 • Teknisk analyse
 • Videre læring

Det finnes mange nettmeglere å velge mellom, men hvem du velger kan ha store konsekvenser for din avkastning. Spesielt siden kostnaden for å kjøpe og selge en aksje varierer mye (kalt kurtasje). 

Ut fra våre tester anbefaler vi plattformen til SaxoTrader. Her betaler man ingenting for å kjøpe og selge aksjer. De har også et ekstremt stort utvalg av aksjer. På den måten blir man ikke begrenset på grunn av investeringsmulighetene. 

Plattformen er også svært brukervennlig og det er enkelt å navigere rundt plattformen. Selskapet gir god informasjon om selskapene til sine kunder og har gode muligheter for teknisk analyse.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Norsk kundeservice
  • Tilbyr aksjesparekonto
  • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
  Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  6.5/10
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto i den nettmeglere du ønsker å benytte. Videre i denne steg-for-steg guiden vil vi ta utgangspunkt i SaxoTrader, ettersom det er vår foretrukne plattform.

Dersom du velger å opprette en konto hos SaxoTrader kan du gjøre dette på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Øverst til høyre på siden ser du en grønn knapp hvor det står “Bli med nå”. Trykk på denne for å bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. Deretter vil du motta en mail fra SaxoTrader som du må bekrefte. Da kan du sette inn penger på din konto. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring.

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Når du har opprettet en konto hos en nettmegler og satt inn et innskudd, er det på tide å finne den aksjen du ønsker å investere i. I plattformen til SaxoTrader vil du se et søkefelt. Her søker du enkelt på den aksjen du ønsker å investere penger med. 

En aksje som har prestert svært godt de siste årene, har gode produkter og høye driftsinntekter er teknologiselskapet Apple. Vi velger å ta utgangspunktet i Apple i dette eksemplet, men du kan følge akkurat samme metodikk dersom du ønsker å investere i en annen aksje.

Søk dermed på “Apple”, som du ser på bildet ovenfor. Trykk dermed på logoen, og du vil bli overført til selskapssiden. Her kan du lese mer om selskapet, se deres kurshistorikk, deres prestasjoner de siste årene og hva andre SaxoTrader-bruker mener om selskapet.

Det er anbefalt at man investere i en aksje man har kjennskap til fra før av. I 2019 brukte over 45% av hele verdens befolkning et Apple-produkt. I land med god økonomi, som Norge, er det enda flere. Derfor er det ingen tvil om at mange Apple selger høykvalitets produkter som mange har kjennskap til.

Steg 4 – Kjøp aksjen

Det siste steget i prosessen er å faktisk komme i gang med kjøpet. Når du har satt inn penger på din konto og funnet den aksjen du ønsker å investere i, er du klar!

Når du har trykket deg inn på aksjen du vil investere i vil du se en blå knapp hvor det står “Handle”. Trykk på denne for å komme til kjøpssiden.

Da kan du velge for hvilket beløp du ønsker å kjøpe for. Husk at det ikke er anbefalt at man investere for mer enn man har råd til. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Apple aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe aksjene trykker du på “Åpne handel”. 

Så lett er det å komme i gang med å investere i en aksje. Når du har gjort dette kan du kalle deg selv en Apple-investor. Husk at du kan bruke samme eksempel dersom du ønsker å investere i noe annet, som for eksempel Microsoft, Tesla, Mowi, Gamestop osv.

Les videre i artikkelen for å se eksempler på aksjer vi anbefaler.

Hvordan finne de beste aksjeinvesteringene?

Når man skal i gang med å investere i aksjer er det viktig å ha en forståelse om at enhver aksjeinvestering har en viss risiko med seg. Ved å gjøre noen analyser i forkant vil du kunne redusere din risiko betraktelig. Det er også anbefalt at man har en diversifisert portefølje, som betyr at man reduserer risikoen ved å investere i flere aksjer. 

Det første man bør se på er aksjens utvikling. Har selskapets salg av produkter/tjenester økt de siste årene? Har driftsinntektene økt? Har deres markedsandel økt? Har aksjekursen steget overdrevent mye eller falt mer enn det burde?

Når man har svar på disse spørsmålene har man et bedre utgangspunkt for å gjøre bedre investeringer. Det kan også være lurt å følge med på om selskapet har kommet med noen nye nyheter den siste tiden som kan ha en påvirkning på selskapets prestasjoner, enten negativt eller positivt. 

Under kan du se våre anbefalte aksjer ut fra ulike investeringsstrategier, enten du ønsker å investere i mer “sikre” aksjer, aksjer med utbytte eller aksjer med store vekstmuligheter. Husk at det går an å kombinere disse investeringsstrategiene (som ofte er anbefalt!)

Beste aksjer for langsiktig investering 2024

Når man skal starte å investere er det lurt å ha et langsiktig mål for sine investeringer. Investorer som tenker langsiktig presterer i de fleste tilfeller bedre enn investorer som har en kort sikt for sine kjøp eller forsøker å trade aksjene. 

Når man skal investere i aksjer over en lengre periode er det lurt å se etter selskaper som er godt etablerte, men også har potensialet til å vokse ytterligere. Her er noen av våre anbefalte aksjer for en langsiktig investering:

Apple

Apple var selskapet vi hadde som eksempel i vår steg-for-steg guide, og det er det en grunn til. Apple ble grunnlagt i 1984 og har siden den gang revolusjonert både telefon- og datamaskin markedet. I 2019 brukte 45% av hele verdens befolkning deres produkter, og de siste årene har også skoler og universiteter tatt i bruk deres iPader. 

Selskapet har vist en enorm vekst de siste tiårene, og de har svært lojale brukere. Det er ventet at Apple vil fortsette å vokse de kommende årene. I tillegg betaler de utbytte til deres aksjonærer (dog ikke like mye ettersom de satser mye på forskning og utvikling). Det kan være smart å investere i Apple som en langsiktig investering.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Amazon

Amazon aksjer

Amazon har vokst til å bli et av verdens største internasjonale selskap og har over 140 millioner aktive kunder gjennom deres brede produktportefølje, som består av blant annet; Amazon Prime, Kindle, Amazon Echo, samt deres store netthandel butikk. Amazon har også gjort flere oppkjøp og eier blant annet den store streamingplattformen Twitch.  

Selv om Amazon regnes som litt “dyr” ut fra deres markedsverdi, er det lite som tilsier at selskapet ikke vil vokse med årene som kommer. Selskapet er dominerende i USA og har begynt å ta mer og mer markedsandeler i Europa og andre kontinenter. Derfor tror vi Amazon vil være en god langsiktig investering

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Google

Google aksjer.

Google (investert under holdningsselskapet Alphabet) er et selskap alle kan relatere seg til og har vært med på å revolusjonere internett. I tillegg til deres produkter innehar selskapet masse datainformasjon som kan benyttes for å generere inntekt. Selskapet har svært gode driftsinntekter og gir også utbytte til deres aksjonærer, samtidig som de fortsetter å vokse i størrelse. 

Ved å investere i Google vil du eie en del av verdens mest vellykkede selskap. Selskapet tilhører et gigantisk marked som spås å fortsette ville vokse med årene som kommer. Google bruker også mye penger på å investere i ny teknologi, som blant annet Kunstig Intelligens. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Beste utbytteaksjer 2023

Utbytteaksjer er børsnoterte selskaper som deler ut kontanter til selskapets aksjonærer når de oppnår et overskudd. Dette betyr at du vil motta en prosentandel av dine aksjer i form av kontanter hvert år, som du kan ta ut av kontoen eller reinvestere i samme eller et annet selskap. 

Å investere i utbytteaksjer er en svært populær investeringsstrategi. Her er noen av de beste utbytteaksjene:

Mowi

Mowi aksjer

Lakseoppdrettselskapet Mowi er blant Norges største selskap og dekker en femtedel av hele verdens etterspørsel etter atlanterhavlaks. Mowi opererer i 25 land verden over, og har over flere år vist svært gode resultater. Selskapet er kjent for å gi gode utbytter til sine aksjonærer, og kan derfor være en god aksje å ha i sin portefølje. Ved å investere i Mowi kan du forvente deg et høyt årlig utbytte. Det er også ventet at fiskeindustrien vil vokse i de kommende årene når samfunnet gjenåpnes. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Intel

Intel aksjer

De siste årene har teknologiselskapene som Tesla, Amazon og Apple tatt alle overskriftene. Selv om Intel ikke har blitt omtalt i like stor grad, er det ingen tvil om at dette er et kvalitetsselskap, som også deler ut utbytter til sine aksjonærer. 

Selskapet ble grunnlagt i 1968 og samarbeider med en rekke produsenter, som Apple, HP og Dell. Intel har vist en solid økning i driftsinntekter siden de ble grunnlagt, og har en stor markedsandel i sitt området – å levere prosessorer, brikkesetter, programmerbare enheter m.m. Intel er en svært god langsiktig investering. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Telenor

Alle nordmenn har hørt om Telenor, og det er store muligheter for at du har et telefonabonnement med selskapet. Telenor ble grunnlagt i 1855 og har virksomhet i Skandinvania, Øst-Europa og Asia. I 2019 hadde selskapet driftsinntekter på 113 milliarder kroner. Selskapet har årlig gitt ut et utbytte på rundt 5% årlig til sine investorer. Telenor kan derfor anses som et trygt investeringsobjekt over lengre sikt, samtidig som du vil kunne akkumulere penger gjennom gode, årlige utbytter.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Beste defensive aksjer 2024

Defensive aksjer er selskap som blir lite påvirket av den økonomiske situasjonen i et land. Dette er selskap som ofte er gode å ha i nedgangstider, og har som regel er stabil kursutvikling. Det er lurt å ha en andel av defensive selskap i sin portefølje, ettersom det reduserer risikoen for din helhetlige investeringsportefølje.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson logo

Johnson & Johnson er et farmasøytisk selskap som har levert gode resultater i over flere tiår, selv i perioder når økonomien har vært dårlig. Driftsinntektene har en øker for hvert år, og over halvparten av den totale inntekten er fra det amerikanske markedet. Selskapet er i dag verdens største helsefirma og tilbyr mange ulike helseprodukter. 

Johnson & Johnson er en glimrende investering for en balansert portefølje med ulike investering i ulike marked. Samtidig som selskapet tilby gode utbytter har aksjen hatt en god stigning de siste årene. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Morgan Stanley

Morgan Stanley aksjer

Selskapet ble grunnlagt i 1924 og er et av verdens største investeringsbank. Selskap tilbyr en rekke finansielle produkter og tjenester. Morgan Stanley har virksomhet over hele verden, inkludert USA, Europa, Asia og Afrika. 

I løpet av de siste fem årene har aksjen til Morgan Stanley steget med over 200%. Selskapet regnes som en sikker investering, og selskapets finansielle prestasjoner øker for hvert år. 

Å investere i store, stabile selskap, som Morgan Stanley, har vist seg å være en god investering, både kortsiktig og langsiktig. Aksjen gjør det som regel bra under vanskelig perioder der andre aksjer faller.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Coca Cola

Coca Cola aksjer

Coca-Cola tilbyr deres drikkevarer verden over, og de har også vært ledende på omstillingen fra søtholdningsdrikke til brus uten sukker. Uavhengig av hva som skjer i verden, er det vanskelig å se for seg at mennesker vil slutte å kjøpe deres produkter, som innebærer blant annet Coca-Cola, Sprite, Fanta og Bacardi. 

Selskapet kan vise til gode driftsinntekter, og selger sine produkter verden over. Det er få stedet i verden man ikke får kjøpt Coca-Cola, og det er forventet at selskapet vil fortsette å vokse i årene fremover.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Beste vekstaksjer 2023

En vekstaksje er en aksje som aksjonærer forventer skal vokse i verdi med en høyere hastighet enn gjennomsnittsmarkedet. Selskapene betaler som regel ikke utbytte til sine aksjonærer, ettersom de setter alle pengene de tjener tilbake i selskapet for å øke vekstraten. I stedet for utbytte, kan man få en svært god avkastning på å investere i en vekstaksje.

Det er forventet at vekstaksjer vil kunne tjene mye penger i årene som kommer, og derfor prises aksjen til forventet inntjening 5 – 10 – 20 år frem i tid. Vekstaksjer har stått for mye av den høye oppgangen i aksjemarkedet de siste årene. Vekstaksjer kategoriseres som høyere risiko ettersom aksjekursene er såpass mye høyere selskapenes inntjeninger. Dette kan også gi en stor fallhøyde dersom selskapet ikke innfrir til forventningene.

Tesla

Tesla aksjer

Tesla har sin ekspertise innen elbiler og batteriladeutstyr. Selv om Tesla går for å være verdens mest innovative bilselskap, er det mange som kategoriserer selskapet som et teknologiselskap som ønsker å ta del i verdens klimaproblemer. 

Aksjen til Tesla har steget voldsomt mye og det er vanskelig å forsvare selskapets høye kurs. Derfor er det vanskelig å anbefale å kjøpe aksjen, men dersom investorer fortsatt har troen på at selskapet er det fortsatt gode muligheter for at aksjen vil fortsette oppover. Tesla er en typisk vekstaksje hvor aksjen har steget til værs på grunn av voldsomme forventninger til selskapets fremtidige inntjeninger.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Zoom

Selskapet ble etablert i 2011 og leverer chat- og videobaserte kommunikasjonsløsninger på tvers av mobile enheter, datamaskiner og romsystemer. Produktene til Zoom kan benyttes over hele verden, som knytter mennesker sammen uavhengig av hvor man befinner seg. 

Zoom har virkelig tjent på koronakrisen, noe som gjorde at de fleste bedriften måtte gå fra fysiske møter til møter over nett. For mange bedrifter og privatpersoner har valget falt på Zoom, som har vist seg å være en praktisk og brukervennlig plattform å bruke. Selskapet er blant de private selskapene i USA som har vokst mest de to siste årene. I 2019 hadde selskapet en omsetning på 167 millioner dollar, som er en økning på 85% fra året før.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Netflix

Netflix aksjer

Netflix har i dag over 130 millioner abonnenter i over 190 land, og de har uten tvil vært med på å revolusjonere måten vi ser på film og serier i dag. Det er spådd at Netflix vil få flere abonnenter de kommende årene, som vil føre til økende inntekter. 

De siste årene har Netflix fått flere store konkurrenter, som Amazon og Disney. Allikevel vil markedet for streamingtjenester kun øke, og det er større sannsynlighet at en person i dag ønsker både Amazon Prime og Netflix, enn at personen kun velger én. Netflix har mer erfaring innenfor streamingtjenester, og har i tillegg tjent godt på sitt eget originale innhold.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Tips for kjøp av aksje

Det er viktig at man danner sin egen analyse av et selskap før man går i gang med en investering. Det finnes mange ulike forslag, både i media og i ulike plattformen, og det er viktig at man ikke tar dette for god fisk. 

De beste investorene har som regel et langsiktig mål for sin sparing. Det er mye vanskeligere å trade aksjer sammenlignet med å investere i selskaper over tid. Som nevnt tidligere, børsmarkedet stiger i gjennomsnittet ganske mye hvert år. 

Husk at du alltid bør vurdere en investering ut fra din egen risikovillighet, og ikke investere i mer enn du har råd til å tape. 

Her er noen råd som kan være verdt å følge før du går i gang med å investere:

 • Ikke invester med mer enn du har råd til å tape
 • Ha en diversifisert portefølje – spre risikoen over flere aksjer
 • Vær tro til din investeringsstrategi
 • Ikke invester ut fra hva andre sier i media eller aksjeforum
 • Vurder om aksjer er riktig for deg – fond kan være et bedre alternativ dersom du ikke ønsker å sette av mye tid og energi på dine investeringer
 • Investeringer er en konstant læringsprosess

Ofte stilte spørsmål

Hva er beste aksjetips?

Det finnes ingen fasitsvar på hva man bør investere i. Det er viktig at du leser deg nøye opp på ulike selskap og investere i noe som passer din investeringsstrategi og risikovillighet

Hvilke aksjer bør jeg kjøp?

Det kommer an på din risikovillighet, hvilke sektor du ønsker å investere i og om du er kortsiktig eller langsiktig. Det er også lurt å ha en bred portefølje for å spre risikoen over flere aksjer
Se de beste aksjene for 2023.

Hvilken aksjer kan jeg kjøpe?

Det finnes over 60.000 aksjer på aksjemarkedet, så her har man et stort utvalg. Et godt tips for nybegynnere er å investere i et selskap man er personlig interessert i. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen