Bruk pengene dine smart

Når det kommer til personlig økonomi, er det mange ting vi skal tenke på. Her kommer både kortsiktige og langsiktige mål inn i bildet, og dette er noe som skal kombineres, for at alt skal gå opp i en høyere enhet. Og noen ganger er man ikke akkurat der man vil være, fordi man har gjort uheldige beslutninger før, men heldigvis kan det aller meste rettes opp i. Og refinansiering starter det kanskje med for noen.

Det er mange måter å spare penger på, men en av de tingene få tenker over, er at en av de beste måtene å spare penger på er å refinansiere lånet sitt, hvis man ikke har særlig gode vilkår der man er. Det er nemlig mange penger å spare på å refinansiere et lån med dårlige vilkår. Og de pengene man sparer, kan man jo bruke på enten å betale ned mer på lånet nå som at man har mer penger tilgjengelig fordi man har en bedre rente eller investere dem for eksempel.

Det å refinansiere et lån med dårlige vilkår, kan være det som gir nok rom i budsjettet til at man kan begynne å spare og investere og over tid komme inn i en bedre økonomisk situasjon. For selv om det kanskje virker rart, anbefaler ekspertene at man ikke bruker all ekstra kapital på å nedbetale lånet hvis rentene og vilkårene er gode, men at man faktisk sparer, eller investerer, eller begge deler, samtidig. Det gjør nemlig at man er bedre stillet hvis det skulle skje noe.

Legg en strategi før du begynner å investere

Uansett hvilke typer aksjer man velger å investere i, og det er kryptovaluta eller andre typer aksjer, er det fint å tenke seg litt om i forhold til hvordan man vil gå frem. Det er nemlig ikke helt likegyldig i forhold til både risiko og avkastning. Men hva betyr det egentlig og hvordan skal man tenke når det kommer til det å lage en strategi for seg selv?

Generelt sett kan man si at det er to måter å investere på. Slow and steady wins the race på den ene siden og fast and furious på den andre siden. Det er ingen av disse to måtene som er dårlige, de er bare forskjellige og krever forskjellige typer innsikt i markedet og ikke minst er erfaring viktig her. Hvis man velger å investere over lang tid, altså over fem år, er det generelt lavere risiko, og det er en fordel å også fordele seg på mange forskjellige typer aksjer.

Det regnes som sikrere, men når det kommer til den andre strategien er det ofte mulig å tjene mye penger på kortere tid, men det krever et helt annet innblikk i markedet og hva som skjer, for her kommer timing på både kjøp og salg til å være helt avgjørende for hvor bra man har mulighet til å gjøre det. Så her gjelder det å ikke bare gjette, men å faktisk vite hva man driver med. Derfor er en litt mer langsiktig tilgang anbefalt for de som er nye når det kommer til å investere.

Det å investere kan være starten på en reise mot en bedre økonomisk fremtid, men det er viktig å huske en ting! Man skal aldri investere penger man trenger, eller penger man ikke har. For det er risiko forbundet med det, og man skal alltid tenke langsiktig hvis man vil være på den sikre siden.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen