Dette bruker vi forbrukslån på i Norge

Det er mange som tenker at opplåning av penger uten sikkerhet kan bidra til mindre kontroll på økonomien, men å søke om forbrukslån når uforutsette hendelser oppstår gir mer fleksibilitet.

Vannlekkasje på badet? Å søke om forbrukslån hjelper deg i disse uforutsette situasjonene. Koster oppussingsprosjektet mer enn antatt? Da kan forbrukslån hjelpe deg med å finansiere før neste lønning. Her er noen av de vanligste årsakene til at nordmenn tar opp forbrukslån. 

1. Boligrenovering

En av de vanligste årsakene i Norge i å ta opp forbrukslån, er om det skjer noe uforutsett med boligen. Dette kan være et bad som har behov for utbedring eller at kjøkkenet er veldig slitt. Lån uten sikkerhet, som forbrukslån gir deg fleksibilitet i og med at banken ikke trenger sikkerhet når de låner ut. 

2. Bilkjøp eller reparasjon

Streiker bilen er det mange som ikke får hverdagen til å gå opp, og til å komme seg til jobb i tide. Er det en eldre bil uten kaskoforsikring eller dekning for motor, kan det fort bli veldig dyrt å sitte med alle reparasjonskostnader selv. I slike tilfeller er det en stor fordel å kunne låne penger uten pant og heftelser for å få bilen på veien igjen, eller kjøpe en midlertidig bruktbil for å fungere i hverdagen. 

3. Oppstartskapital

I Norge er det mange gründerspirer, men få muligheter til å få tak i venture kapital til småprosjekter som kan gi en ekstra inntekt til husstanden. Dette kan for eksempel være en nettbutikk eller produksjon av selvlagde varer som folk trenger oppstartskapital for å komme i gang med, og vil gi de en god ekstra inntekt over tid. Men skal du låne i slike tilfeller er det lurt å gjøre litt markedsundersøkelser på forhånd, slik at du vet at det er et godt marked for produktet før du starter opp. 

4. Bryllup og Konfirmasjoner

Et bryllup skal være et av de viktigste begivenhetene i livet, og dagen skal være helt perfekt. Men enkelte ganger går nok ikke budsjettet helt som planlagt, og mange trenger ekstra kapital for å dekke alle kostnader. Tilstelninger som bryllup og konfirmasjoner er vanlige årsaker til at folk låner litt ekstra, ettersom det er viktige øyeblikk i livet som er verdt å bruke litt ekstra på.

5. Egenkapital

Det er høye krav til egenkapital når unge skal ut på markedet å kjøpe bolig i Norge. Derfor er det ikke uvanlig at foreldre hjelper til med å dekke egenkapitalen til boligen. Men om foreldre ikke har penger stående på bok for å hjelpe til, er det ikke uvanlig å låne litt ekstra utenom for å gi til barna. I mange tilfeller kan forbrukslån som blir det eneste alternativet, og det er vanlig at foreldre og barn blir enige om en tilbakebetaling over tid når boligverdien øker. 

Men før dere eventuelt vurderer å ta opp et forbrukslån, er det lurt å få oversikt over hva dette vil koste først. her er et typisk eksempel: 

Lånebeløp kr 100 000 med nedbetaling over 5 år

Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,7%, 

Kostnad kr 35 914, totalt kr 135 914.

Så vurder først hvor mye dere har råd til per måned, og i tillegg sjekk med flere forskjellige banker for å få det beste tilbudet ut ifra deres situasjon.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen