Fallgruver når man investerer i aksjer

Fallgruver når man investerer i aksjer

Å investere i aksjer er ikke et nytt konsept. Den digitale tidsalderen har gjort det mye enklere å investere, og å gjøre det raskere enn noen gang før. Dette er på grunn av de mange verktøyene som er tilgjengelige for aksjehandel, for eksempel nettmeglere og robot-rådgivere.

Uavhengig av hvor raskt man og mye man investerer, derimot, så finnes det en rekke vanlige fallgruver som ferske investorer møter. Denne artikkelen dekker disse, og hvordan de kan unngås.

Har ikke en plan

Å ikke ha en tydelig plan kan føre til investering i aksjer som ikke tjener dine ønsker og behov. Dette kommer i form av tre hovedsymptomer:

  1. Har ikke en strategi. Dette kan føre til investering i aksjer som ikke gir noen verdi for deg og din portefølje.
  2. Har ikke en tidslinje. Dette kan føre til at du investerer i aksjer som er for risikable for deg, eller som ikke gir den avkastningen du ønsker på det tidspunktet du trenger dem.
  3. Har ikke en utreiseplan. Dette kan føre til at du forblir bundet til aksjer som ikke lenger er relevante eller gir verdi til porteføljen din, men i stedet for at du selger dem, forblir de på kontoen din og gjør det vanskeligere for deg å investere i andre aksjer med potensielle muligheter.

Har ikke et stødig økonomisk fundament

Hvis en investor ikke har et sterkt økonomisk fundament, er det mer sannsynlig at de tar for mye risiko med investeringene sine og taper penger. Et stødig økonomisk fundament kan innebære at man tjener mer enn man bruker, har sparepenger i et nødsfond for uforutsette situasjoner, og at man generelt sett holder hodet over vann og føler seg trygg med pengeflyten i ens liv.

Er det derimot slik at tiden ikke passer helt økonomisk sett, så opplyser lånespesialisten Zen Finans om at man likevel kan få lån fra banken til å kjøpe aksjer. Enkelte vilkår må her oppfylles, deriblant at man er gammel nok, ikke har betalingsanmerkning, og har høy nok årsinntekt. Så hvis du er trygg nok på aksjene du vurderer, så er dette en potensiell utvei. Men ikke vær for rask.

Å være for emosjonell om investeringene dine

Når man finner en aksje man har troen på, så er det lett å bli emosjonelt tilknyttet til den. Dette er imidlertid ingen god idé. Aksjemarkedet er, har alltid vært, og vil alltid være, uforutsigbart, og det er mange faktorer som kan påvirke hvilken vei det svinger. Overdrevet selvtillit kan være en farlig ting i denne bransjen, ifølge Morningstar.

Derfor, når det kommer til aksjer, er det bedre å følge rasjonaliteten enn å følge følelser. Dette går blant annet ut på at man nettopp har en plan, har et stødig økonomisk fundament, og ikke minst, tar høyde for å ikke havne i den siste fallgruven:

Legger alle eggene dine i én kurv

Å legge alle eggene dine i én kurv er et av de mest kjente ordtakene i aksjeverdenen. Det går, enkelt sagt, ut på at man investerer alt man har i én aksje, og håper på at den slår gjennom. Dette er risikabelt av flere grunner:

  1. Et børskrakk kan skje når som helst. På grunn av markedets uforutsigbarhet er det viktig for investorer å diversifisere porteføljene sine slik at de ikke er for tungt investert i ett selskap.
  2. Aksjer er uforutsigbare. Det kan være vanskelig å si hvilke selskaper som vil prestere godt i fremtiden og hvilke som ikke vil. Dette er fordi bedriftenes prestasjoner påvirkes av en rekke eksterne faktorer som konkurranse, nye produkter og politisk klima.
  3. Det finnes svindlere der ute. Det er alltid risiko for svindel når du investerer i aksjer fordi uredelige selskaper vil prøve å få folks penger.

For ordens skyld finnes det mange flere fallgruver man bør passe seg for i aksjemarkedet. Men styrer man unna disse, så kommer man langt.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen