En varslingskanal er obligatorisk i henhold til lover og forskrifter i de fleste deler av verden. Manymore har det som sosialt ansvarlige selskaper trenger for å overholde regelverket.
Varslingsdirektivet trådte i kraft 23. oktober 2019. Bedrifter med over 50 ansatte må nå ha en intern varslingskanal. En regel som gjelder i samtlige av EUs 27 medlemsland.
For å være i samsvar med regelverket, trenger virksomheter nå en løsning som ikke bare er enkel å bruke og 100 % sikker, men som kan integreres og tilgjengeliggjøres for alle ansatte.
Innholdsfortegnelse
Hva er en anonym varslingskanal?
En anonym varslingskanal er et system der ansatte eller andre kan si ifra om noe som er galt, uten å avsløre hvem de er. Da kan de varsle hvis de ser noen som bryter loven, ikke følger reglene på jobben, eller oppfører seg kritikkverdig, eksempelvis gjennom å utvøve trakassering eller underslag av penger. Om den som varsler vet at de kan være anonyme når de sier fra, slipper de å være redde for å få problemer i etterkant. Dette gjør at det blir enklere for ansatte å si fra om ting som må rettes på og vil gjøre at bedriftenene blir mer transparente og tryggere for arbeidsgiver og arbeidstaker.
Hvorfor er anonyme varslingskanaler viktige?
Anonyme varslingskanaler er viktige fordi de muliggjør at ansatte og arbeidsgivere kan oppdage og ta tak i problemer som kanskje ellers ikke ville blitt sagt ifra om.
Dette er med på å skape et trygt arbeidsmiljø der ansatte tør å si fra om noe er galt, uten å være redde for å få trøbbel. Dette er ekstra viktig etter at Varslingsdirektivet ble innført i oktober 2019. Det sier at bedrifter med over 50 ansatte i EU må ha en egen kanal der ansatte kan varsle om uregelmessigheter.
Fordeler ved å bruke anonyme varslingskanaler for bedrifter
- Tidlig identifisering av problemer: Gir ledelsen mulighet til å adressere problemer før de eskalerer.
- Overholdelse av lovkrav: Hjelper bedrifter å oppfylle juridiske forpliktelser, som Varslingsdirektivet.
- Forbedret arbeidsmiljø: Fremmer en kultur av åpenhet og tillit.
- Beskyttelse av omdømme: Reduserer risikoen for offentlige skandaler ved å håndtere saker internt.
Risikoer og utfordringer ved anonyme varslingskanaler
Å ha en anonym varslingskanal er en fantastisk måte å gi folk en trygg plass til å si fra, men det kan også føre til noen problemer. En av utfordringene er begrenset oppfølging.
En annen utfordring er falske rapporter. Noen kan misbruke kanalen til å sende inn usanne eller ondsinnede varsler. Dette kan skape ekstra arbeid og unødvendig stress for dem som blir beskyldt.
Tekniske sikkerhetsutfordringer er også noe bedrifter må tenke på. Varslingskanalen må være sikker, og bedrifter bør bruke pålitelig programvare og systemer for å beskytte informasjonen og anonymiteten til varslerne. Hvis systemet ikke er trygt, kan det ødelegge tilliten til kanalen.
Hvordan sikre at anonyme varslingskanaler fungerer effektivt?
For at en anonym varslingskanal skal fungere godt, må den være både brukervennlig og sikker. Bedrifter kan bruke løsninger som Manymore, som tilbyr en varslingplattform med gode sikkerhetsfunksjoner og gjør det enkelt for de ansatte å bruke det.
Alle de ansatte må ha opplæring i hvordan de anvender varslingskanalen og hva de kan forvente når de sender inn et varsel. Hvis de ansatte ikke vet dette, vil kanalen bli lite brukt.
Bedriften må også gjennomføre regelmessige vurderinger av hva som er bra og dårlig med varslingssystemet. Det vil sørge for at systemet hele tiden kan gjøres bedre.
Konklusjon
Anonyme varslingskanaler er essensielle verktøy for moderne virksomheter, spesielt i lys av gjeldende lovkrav som Varslingsdirektivet.
De fremmer etisk praksis, sikrer overholdelse av lover og bidrar til et sunt arbeidsmiljø. Ved å innføre effektive og sikre løsninger, som Manymores varslingsløsning, kan bedrifter håndtere utfordringene knyttet til anonym varsling og dra nytte av de mange fordelene det medfører.