Hvor god økonomi må man ha for å drive med investering?

Det er mange som tenker at man ha ekstremt god råd for å kunne investere i aksjer og fond, men det trenger ikke nødvendigvis å være riktig. Det aller viktigste er at du har et godt og sunt forhold til din egen økonomi og at du ikke har usedvanlig høye forventninger til investeringene du skal gjennomføre.

Det å drive med investering kan være spennende og lærerikt, men det er viktig å huske at investeringen din ikke vil vokse seg dobbelt så stor over natten. Det er viktig at du tenker langsiktig når du skal gjøre investeringer ettersom dette vil være mer bærekraftig for økonomien din.

Ta en god titt på egen økonomi

Dersom du ønsker å begynne med investering er det viktig at du tar en god titt på din egen økonomi før du begynner. Ta en titt på utgifter og inntekter og lag deg et budsjett for å få en så god oversikt som mulig. Med et godt budsjett og en god oversikt over din egen økonomi vil du lettere kunne få en oversikt over hvor mye du har tilgjengelig for investering. Det er viktig å huske på at investering innebærer en viss risiko og du må derfor har råd til å eventuelt tape pengene du investerer.

I og med at investering innebærer denne risikoen er det viktig at du har en økonomisk buffer. Det vil si at du ikke bruker alle pengene på sparekontoen din til å investere. Det kan plutselig dukke opp en uforutsett utgift som en ødelagt bil eller en tannlegeregning. Da er det viktig at du har litt ekstra penger tilgjengelig slik at du har råd til å betale det som trengs. Den økonomiske bufferen vil også gjøre at du kan føle deg tryggere når du investerer i aksjer og i fond.

Investeringsstrategi

Etter at du har fått en god oversikt over din egen økonomi så er det på tide å lage en investeringsplan. Investeringsplanen eller taktikken gjør at du får bedre oversikt over investeringer du har gjort og ønsker å gjøre. Det er som sagt viktig at du ikke investerer alt du har og det anbefales heller ikke å investere med et lån som har høy rente, som for eksempel et forbrukslån. Et forbrukslån kan selvfølgelig være fint i visse situasjoner, men det egner seg ikke så godt for investering, nettopp på grunn av den høye renten. Du kan lese mer om dette hos kapitalkassen.no.

Investeringsplanen eller investeringsstrategien skal fortelle de hva slags aksjer og fond du ønsker å investere i. Hvor lenge skal du ha pengene der, hva håper du at avkastningen vil bli, når skal du selge deg ut igjen? Dette er spørsmål du bør svare på allerede før du investerer slik at du har en viss oversikt over hva som kommer til å skje.

Dersom du benytter deg av disse tipsene så trenger du ikke å ha kjempegod råd eller et stort beløp å investere. Så lenge du har et godt forhold til økonomien din så er du klar. 

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen