Invester smart

Det blir mer og mer vanlig å investere i aksjer og det gjør at det også finnes mange flere gode tjenester for å komme i gang med å investere. Dette har gjort det lettere enn noensinne før å komme i gang med aksjer, og ikke minst komme i gang på en måte som føles litt mer selvsikker, enn hvis man bare skulle skyte i blinde fordi man ikke helt skjønner hva man driver med. Så det å investere smart fra start, har aldri vært lettere.

Før i tiden pleide man å investere i gull, fordi verdien aldri ville synke, men i dag er det flere andre måter vi kan investere pengene våre for å sikre oss verdi i fremtiden, eller i hvert fall hvis vi er smarte når det kommer til å fordele risikoen, og det er gjennom aksjer. For selv om det å investere i gull aldri er en dårlig idé og sikkert ikke kommer til å bli det i fremtiden heller, så er det bare noen flere muligheter ved å investere i for eksempel aksjer.

En sunn portefølje gir mer ro

Når det kommer til å investere i aksjer, er det i hovedsak to forskjellige måter man kan velge å se på det. Den ene er å investere mange penger i samme aksjer, for å på kort tid tjene mye penger, eller man kan investere mindre penger i flere aksjer og tjene penger over lang tid i stedet for. Begge deler har selvsagt fordeler og ulemper, men for de som ønsker litt mer ro, og litt mindre risiko, er det å investere med fordelt risiko litt smartere kanskje.

Det er nemlig mange som velger denne modellen. Ikke bare fordi det å fordele risikoen gir mer ro i magen underveis, men også bare fordi det er en måte å investere på som ikke innebærer at man trenger å kjenne markedet særlig godt for å kunne få suksess. Når man investerer masse penger på kort tid, er det stort sett fordi man har innsikt i noe som gjør at man føler seg rimelig sikker på at man kommer ut med pluss på kontoen, men de fleste av oss har ikke det.

Og man trenger nemlig ikke denne innsikten hvis man ønsker å investere, både på grunn av at det ikke er like mye på spill, men også bare fordi det ansees som sikrere å investere i noe over tid, enn å skulle ri på en bølge, der timing for kjøp og salg er det som avgjør hvordan man gjør det.

Bygg porteføljen din over tid

Når man skal begynne å investere, er det dessuten ikke sånn at man trenger å vite alt fra begynnelsen. Man kan bygge seg opp over tid og investere litt her og litt der. Hvis man ikke kjenner til det å investere, er det smart å ta ting i små biter, sånn at man kan lære og utvikle seg samtidig, over lengere tid, i stedet for å hoppe i med begge beina med en gang. Det gjør at man føler seg mer sikker, og mest sannsynlig også tar bedre valg.

Og når det kommer til alt som har med penger å gjøre, gir det litt bedre følelse i magen å ta gode valg, og ikke bare kaste seg ut i noe. Det gir oftest uttelling over tid.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen