Investering i Obligasjoner

Det å begynne med aksjer kan virke litt skummelt, men det trenger det ikke å være. Vi skal gi deg en liten guide til hvordan du kan komme dersom du er en av dem som lenge har tenkt at du ønsker å begynne med investering.

Vi skal fortelle deg litt om hva du bør vurdere og hva du bør se etter. Vi skal snakke litt om risiko og om forskjellige porteføljer du kan sette sammen slik at du kan sette sammen den perfekte porteføljen for ditt nivå. La oss ta en titt!

De «trygge» aksjene

Når du skal begynne med investering så pleier vi alltid å si at det viktigste er at du ikke investerer for mer enn det du har råd til å tape. Det vil si at selv om du har verdens beste kredittkort så er det ingen god ide å investere med penger du ikke har. Lag deg et lite budsjett over hvor mye du har råd til å investere for. Vi skal selvfølgelig også komme med noen trygge tips slik at sjansen er mindre for at du taper pengene dine, men uansett hvor «trygt» du investerer så vil investering alltid innebære en viss risiko som det er viktig at du er klar over.

Om du skal investere for første gang og tenker at du ønsker en nokså trygg portefølje til å starte med så kan du begynne med å investere i aksjer der markedet svinger lite. Dette kan være investering i produkter og tjenester som vi alltid vil trenge uansett hvor mye resten av markedet svinger. For eksempel kan dette være matproduksjon eller kraftverk. Det betyr ikke at aksjer eller fond ikke kan gå ned i verdi, men vi vil alltid trenge dette uansett hva som skjer med økonomien, så som oftest vil nedgangene være mindre enn på produkter og tjenester vi har muligheten til å bytte ut.

Fond og obligasjoner

Dersom du ønsker å ha litt mer trygg aksjeportefølje kan du også investere i obligasjoner. Dette er et verdipapir som ofte er sendt ut av staten eller i visse tilfeller også fra selskapene selv. Utsenderen er pliktet til å betale minst et utløp til eieren av obligasjonen så risikoen her er mindre enn ved andre type investeringer. Når det er sagt så er også avkastningen som oftest vesentlig mye mindre enn ved andre former for investering. Mange bruker derfor obligasjoner som en slags sikkerhet i porteføljen sin. Du kan derfor investere litt i aksjer og litt i obligasjoner dersom du ønsker en mer sikker portefølje – bare husk at du ikke kan forvente den største avkastningen.

Å investere i enkeltaksjer er også den formen for investering som er mest risikofylt, så du kan også velge å investere i fond. Her kan du finne mange forskjellige fond som for eksempel obligasjonsfond eller indeksfond. Her er det viktig at du finner fond som du føler at passer inn i din portefølje og som passer for deg som investor i forhold til risiko. Kanskje kan du mikse og trikse litt til du finner den perfekte kombinasjonen.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen