Investering og sparing i fond

Om du har tenkt at nå er det kanskje på tide å putte de sparepengene inn i et fond – da er du ikke alene. Det er mange som tenker at det kan være en god ide å flytte sparepengene over til et fond slik at de kan vokse mer fremfor å spises opp av inflasjon.

Vi skal derfor gi deg en liten guide til fond, hvilken risiko det innebærer og hvor lett det er å sette inn litt sparepenger i et fond. Kanskje blir dette året du endelig investerer i en eller annen form for et fond.

Fond med lavere risiko

Det som er så fint med investering er at det passer for alle. Det finnes forskjellige fond og aksjer der ute som gjør at du hverken trenger å ha masse erfaring eller ta en enorm risiko for å kunne investere. Når du investerer i fond så finnes det forskjellige type fond og de bærer med seg hver sin risiko, men risikoen varierer også ut ifra hvilken type fond du investerer i. Om du ønsker at pengene dine skal vokse litt mer enn det de gjør om de står stille på sparekontoen din så kan du investere i det som heter pengemarkedsfond. Dette er et fond som opplever lite svingninger, men som ikke gir så høy avkastning.

Om du ønsker litt høyere avkastning, men også litt høyere avkastning så kan du investere i et obligasjonsfond. Risikoen her er heller ikke høy, og den varierer litt ut ifra hvilket obligasjonsfond du investerer i. Det kan derfor være lurt å følge litt med på risikomarkeringen slik at du ikke investerer pengene dine i et fond som har høyere risiko enn det du ønsker. Du kan også velge et kombinasjonsfond som gir deg muligheten til å investere i både aksjer og obligasjoner på en gang. Her velger du selv hvor høy risiko du ønsker å ta og kanskje merker du at du ikke trenger verdens beste forbrukslån likevel fordi pengene dine vokser på egenhånd.

For deg som er litt mer vågal

For deg som ønsker å spare over lenger tid og som tåler at markedet og verdien din går litt opp og ned så er aksjefond det perfekte valget for deg. Du må altså være klar for at verdien kan synke mye, men du kan som oftest også forvente at den skal stige igjen. I og med at dette er en type fond som innebærer litt mer risiko så kan du også forvente deg en høyere avkastning enn det du kan med andre typer fond. Her kan du velge mellom aktive aksjefond der en forvalter forsøker å «slå» markedet eller et indeksfond der en forvalter forsøker å gi deg samme verdi som indeksen på markedet.

Uansett hvilken form for fond du velger deg så er det viktig at du investerer i et fond som passer for deg og et du føler deg komfortabel med. Om aksjefond gjør deg så stresset at du ikke får sove om natten er det bedre å trappe ned!

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen