Investeringer i nettbaserte tjenester

I motsetning til hva enkelte trodde, har Internett kommet for å bli. Tidlige og optimistiske investorer har dag tjent gode penger.

Internett er imidlertid blitt stort og mangefasettert, og er dertil i kontinuerlig endring. Det er fortsatt rom for gode langsiktige investeringer, men det er også mange døgnfluer.

Her lister vi opp noen nettbaserte virksomheter som er i sterk utvikling, med stort potensiale og følgelig interessante for  finansiell planlegging.

Enorm økning i netthandel

Kjøp via Internett tok av ytterligere i året som har gikk. «Alle» har forstått at de kan sitte hjemme i sofaen når de tar shoppingrunden.

Det skaper selvfølgelig store muligheter for selgerleddet. Det viser seg at en god nettside, jevn trafikk og høy servicefaktor ofte fører til suksess.

Ta også i betraktning at Norge er ledende i antall smarttelefoner. Når resten av verden følger etter, kan dette smelle for fullt.

Nettspill og gambling

I Norge er det en monopolsituasjon hvor Norsk Tipping styrer det meste av pengespill på nett. Det er det ikke de fleste andre steder i verden. Flere online kasinoer med interaktive spill som blackjack, rulett og poker kan vise til sterk vekst de siste årene.

Vi ser store europeiske selskaper som tilpasser seg de enkelte lands reguleringer, følger de normer som settes for ansvarlig spill og ikke minst tilbyr gode og sikre løsninger.

Spillene som tilbys blir samtidig stadig mer avanserte med brukeropplevelsene i fokus. Her hjemme har blant annet sjakkmesteren Magnus Carlsen investert og samtidig ordnet sponsormidler til norsk sjakk fra spillindustrien.

Sosiale medier holder koken

Det er allerede 17 år siden Facebook ble lansert og de er fortsatt med. Tross voksesmerter, innblanding og restriksjoner fra myndigheter og andre har de vist en imponerende tilpasningsdyktighet.

Både Facebook, Instagram, Snapchat og andre kommer stadig med nye funksjoner som vekker brukernes interesse. Tall fra CBN viser at sosiale medier generelt har økt rundt 10 % årlig siden 2016.

Underholdning på liten skjerm

Strømmetjenestene vokser og vokser. Lineær TV og DVDer ute.

Giganten Netflix blir utfordret av Disney, Amazon og flere andre. Disse selskapene satser mer og mer på kostbare egenproduksjoner. Det kan neppe sies på annen måte enn at bransjen går så det suser. Det samme gjelder for musikktjenestene Spotify og Apple Music.

The Business Insider anslo at den globale underholdningsindustrien omsatte for 2,3 billioner dollar i 2015. For 2023 forventes dette å øke til 3,1 billioner dollar.

Utdanning

Erfaringer fra tidligere år har vist at man både kan undervise og lære hjemmefra. E-læring er i skuddet. Plattformer som Verbling, Lessonface og flere har profittert godt på dette.

Samtidig har mange lærere oppdaget at de kan faktisk kan undervise fra hvor som helst, både fra sin egen stue/soverom eller fra en leilighet i Spania eller Thailand.

Mye tyder på at vi står i en ny fase når det gjelder utdanning, kursvirksomhet og læring på nett. Da kan det være nyttig å kjenne sin besøkelsestid, også som investor.

Annonser og reklame

Alle har vel fått med seg at det er annonsering på Internett som gjelder, uansett om det er gjennom Google, Facebook, Youtube eller andre kanaler. Man kan undres på om strikken er strukket langt nok og om vi har nådd metningspunktet.

Da man imidlertid ikke har tatt i betraktning er at Internett i seg selv fortsatt er i vekst. Flere smarttelefoner i verden og raskere nettforbindelser gjør at man kan nå enda flere med annonsering på nett enn tidligere.

Dessuten følger annonsering med på den generelle oppgangen som er nettbutikker og sosiale medier til del.

Andre bransjer med fremgang på nett

Det er ikke til å stikke under en stol at det også er andre områder som kan ha stort potensiale.

Reiselivsbransjen og bestillinger på nett har ligget nede de par siste årene, men de fleste venter at den vil revitalisere seg og i det minste nå gamle høyder.

Bestilling av mat fra restauranter med hjemkjøring er en stigende trend. Det samme er tilfelle med dagligvarer. Flere, både etablerte og relativt nye, selskaper tilbyr tjenestene sine her.

Konklusjon

Over har vi vist noen trygge kort du kan trekke for pengeplasseringer det nærmeste året.

Du kan for eksempel velge en bransje, lese deg grundig opp på denne og helst fordele porteføljen på aksjer i flere selskaper. Sjekk våre tips om hvordan du bygger opp en aksjeportefølje.

Skal du satse på et nytt og relativt ukjent blad i bransjen, må du gjerne akseptere litt høyere risiko. Det kan lønne seg å undersøke selskapet grundig og ikke minst hvem som står bak og hva de kan vise til fra tidligere.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen