Kan lån för aktieinvestering ge bra avkastning?

artikel aksjeskole

Alla aktieinvesterare har en önskan om att maximera sin avkastning. Det är ju trots allt avkastningen som gör aktieinvesteringar så lukrativa i första hand. Därför undrar en del aktieinvesterare över huruvida det lönar sig att låna pengar för att köpa aktier.

För att svara på frågan rent kortfattat så kan det löna sig så länge investeraren får bättre avkastning på investeringen än vad kostnaden för räntan på lånet utgör. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att börsen är i ständig rörelse och priset på aktier kan lika gärna gå ner som upp. I praktiken innebär det också att investeraren riskerar att förlora de redan lånade pengarna. Risken med detta är då att investeraren kan förlora betydligt mer än vad hen ursprungligen hade tänkt sig och även stå med en stor skuld. Därför är det väldigt riskabelt att låna pengar för att investera i finansiella instrument som aktier.

Så fungerar det att låna för att investera

Idag kan konsumenter hitta många alternativ för lån till finansiering av aktieköp. Detta då handlar framför allt om privatlån, alltså lån utan säkerhet, även kallat konsumentlån och snabblån i allmän mun.

Eftersom det finns så många långivare av dessa lån på marknaden kan det löna sig för konsumenten att använda sig av en låneförmedlare. Med en sådan kan den potentiella låntagaren se och jämföra lån baserat på räntan, villkoren och löptiden, och därmed fatta ett bra beslut om hen bestämmer sig för att låna för att finansiera aktieköp. Du kan se dina möjligheter för snabblån här.

Är det värt risken?

Även om det i vissa fall kan vara fördelaktigt att ansöka om ett privatlån för att investera i aktier, finns det betydande risker förknippade med denna strategi.

Att låna pengar för att investera i finansiella instrument så som aktier är riskfyllt eftersom man då har med räntor och sitt eget kreditvärde att göra.

Med det sagt måste tillväxten på investeringen överstiga den effektiva räntan på privatlånet, annars kommer investeraren att förlora pengar. Detta krav kan vara väldigt högt, och det finns ingen garanti för att ens investering kommer att överstiga lånets effektiva ränta.

Till sist kan återbetalningarna av lånet bli oöverkomliga eftersom en skuld alltid utgör en risk för ens privatekonomi. Baserat på det belopp låntagaren lånar och de personliga lånevillkor som medföljer, kommer låntagaren få en fast månadsbetalning som ska återbetalas tills skulden försvinner. Precis som låntagaren inte är garanterad avkastning på investeringar kan hen inte heller garantera att hen kommer att kunna återbetala ett privatlån.

Jämför alternativ för att säkerställa lägsta möjliga ränta

För att gå tillbaka till frågeställningen, huruvida lån för aktieinvestering kan ge bra avkastning eller inte, finns det inget rätt svar på frågan. Det innebär en hel del risker, och därför rekommenderas det inte att man i första hand ansöker om ett sådant lån. Om man däremot bestämmer sig för att göra det ändå, är det viktigt att man är säker på investeringen och letar runt och jämför erbjudanden från flera långivare. Genom att jämföra alternativen kan låntagaren säkerställa att hen får lägsta möjliga ränta och därigenom maximera chanserna för en positiv avkastning i förhållande till skulden.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen