Slik kjøper du Ethereum Classic (ETC) 2024

Lær hvordan kjøpe Ethereum Classic (ETC) i denne artikkelen! Eller kanskje du ønsker å vite mer om kryptovalutaen? Her gå vi gjennom alt du trenger å vite, som hva det er, hva som gjør kryptoen unik – og ikke minst, er det egentlig en god investering?

Ethereum Classic er kjent som «den opprinnelige Ethereum» ettersom den kjører på den første blokkjeden til sin navnebror. Selv om de to kryptoene går under samme navn og er opprettet på samme nettverk, har de flere forskjeller. Les videre og finn ut hva disse er.   

KJØP ETHEREUM CLASSIC HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvorfor kjøpe Ethereum Classic?

  • Ethereum Classic ble opprettet etter en «hard gaffel» på Ethereum, og er betegnet som «den opprinnelige Ethereum».
  • Ethereum Classic kurs har steget mye i verdi de siste årene, og det er en svært populær kryptovaluta.
  • Ethereum Classic er blant de 50 største på marekdet, og har en markedsverdi på nærmere 4 milliarder dollar.
  • ETC kurs er meget volatil. Dette gjør at du kan oppnå høye gevinster på kort sikt.
KJØP ETHEREUM CLASSIC HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Kjøp Ethereum Classic – Steg for steg

I dette avsnittet forklarer vi hvordan kjøpe BTC, men aller først er det viktig å finne en sikker nettmegler. En god nettmegler har nemlig stor betydning for hvordan investeringen utarter seg. Deretter må du opprette konto, verifisere deg, og gjøre et innskudd før du kan begynne handelen.

Denne steg-for-steg guiden er tatt utgangspunkt i Coinbase, da det er plattformen vi anser som best. Foretrekker du andre aktører er registreringsprosessen og handelen tilnærmet lik som hos Coinbase.

Steg-for-steg guiden

  • Opprett en konto på Coinbase.
  • Fullfør ID-verifisering.
  • Sett inn penger på kontoen din med kredittkort eller bankoverføring.
  • Velg og kjøp kryptovalutaen(e) du ønsker.
  • Husk å sette opp stop-loss.
  • Følg strategien din og selg eller kjøp etter hvert som kurset utvikler seg.
callout icon
KJØP ETHEREUM CLASSIC HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hva er Ethereum Classic?

Ethereum Classic er en kryptovaluta som ble skapt etter at medlemmer av Ethereum-nettverket avviste en større oppdatering på blokkjeden, bedre kjent som «DAO hard fork». Denne uenigheten resulterte i at to parallelle ble skapt, Ethereum (ETH) og Ethereum Classic (ETC).

Uenigheten handlet i hovedsak om at ETC-tilhengerne ikke ønsket å endre den opprinnelige blokkjeden som ble utsatt for et massivt hackerangrep tilbake i 2016. Hendelsen førte til at 3,6 millioner Ethereum mynter ble stjålet, der Ethereum Foundation, det som i dag er kjent som Ethereum (ETH), ønsket å slette tyveriet fra blokkjedens historie ved å gjennomføre den såkalte «DAO-gaffelen».

Ethereum Foundation fortsatte å operere under samme navn, men med den endrede blokkjeden, mens den eldste og uendrede versjonen ble omdøpt til Ethereum Classic.

Det som gjør kryptoen unik er at det er den eldste blokkjeden som fungerer som en plattform for smarte kontrakter. Takket være disse smarte kontraktene kan hvem som helst utvikle nye kryptovaluta.  

Ethereum Classic vs Ethereum

Hva er best, Ethereum eller Ethereum Classic? Dette er et spørsmål som stadig dukker opp, og det er en diskusjon sjeldent som fører til enighet.

Tilhengeren av den eldste Ethereum versjonen mener naturligvis at ETC er den beste, ettersom det er den «ekte» Ethereum. Det hevdes blant annet den eldste versjonen er mer desentraliserte og helt fri fra forstyrrelser i motsetning til ETH.

Videre trekkes det fram at det kan sees på som en hybrid av Ethereum og Bitcoin. Dette fordi det fungerer som en plattform for smarte kontrakter, men som har kopiert Bitcoin i form av å begrense sitt tilbud av tokens. Sagt med andre ord gir ETC mye av det best fra både Ethereum og Bitcoin.

Nå er riktignok den endrede Ethereum vesentlig større enn den eldste versjonen. I tillegg er det nettopp ETH og ikke ETC som trekkes frem når det i dag snakkes om smarte kontrakter. Tunge røster mener også at endringen som ble gjort tilbake i 2016 har vært viktig og helt nødvendig for Ethereums videre utvikling.

Ethereum Classic vs Ethereum.

Er Ethereum Classic en god investering?

Siden vi ikke er i stand til å spå fremtiden, kan vi dessverre ikke gi noe eksakt svar på om dette er en god investering eller ikke. Det er en vurdering du må ta selv. Gjør egne undersøkelser og vurderer om det er noe du tror kan stige i fremtiden.

Det som derimot taler for at det er en spennende investering er først og fremst volatiliteten til kryptoen og at prisen styres utlukkende av tilbud og etterspørsel. Det gjør at prisen kan oppleve svært bratte oppganger på kort tid. Det er altså et ubeskrivelig høyt profittpotensial og det også på kortere sikt – men merk at slike investeringer også innebærer risiko.

Nummer to, og nok det viktigste, er at Ethereum Classic er en av de eldste og mest omsatte kryptoene på markedet. Det er den første Ethereum-blokkjeden og som sådan en meget anerkjent en. Flere store investorer har attpåtil ytret sin begeistring, og kryptoen har etter hvert fått en svært stor fanbase.

Det som kanskje taler imot er at den havner noe i skyggen til sin mer kjente navnebror.

Ethereum Classic Kurs – Hva påvirker prisen?

Som nevnt er ETC kurs volatil. Til dels kraftige svigninger har skjedd og vil nok også skje i fremtiden. Nnår kryptoen først ble skapt, kostet myntene under 1 dollar. Kryptoen boomen i 2018 sendte prisen til værs, opp flere tusen prosent, før den falt dramatisk kort tid etter igjen.

I tidlige 2021 begynte kursen å stige på ny, og i mai 2021 nådde den all time high med en pris på 167 dollar. I skrivende stund er kursen på nær 30 dollar, noe som tilsvarer en nedgang på rundt 80 prosent sammenlignet med toppnoteringen.

Tross en betydelig nedgang siden toppnoteringen er kryptoen likevel opp over 200 prosent det siste året. Går vi så langt tilbake som 2016, har kryptoen en avkastning på nesten 5000 prosent.

Grunnen til de voldsomme svignigene er at prisen påvirkes av tilbud og etterspørsel, der dette igjen påvirkes av hype, omtale, popularitet, nyheter, gruvedrift, pluss mer. For å lære mer om ETC kurs og får å se kursutviklingen i sanntid, klikk her.

Ethereum Classic.

Oppsummering – Bør jeg kjøpe ETC?

Før du tar en investeringsbeslutning må du vurdere mål, strategi og ikke minst risikotoleranse. Er du egentlig tilfreds med den høye volatiliteten og hva det innebærer? Og hvorfor ønsker du å kjøpe Ethereum Classic? Er det for å oppnå rask fortjeneste? I så fall krever det at du holder deg oppdatert på prisbevegelsen og selvsagt også faktorene som påvirker.

Ønsker du derimot å investere og tjene penger på lang sikt, må du vurdere om dette er noe du tror kan stige i fremtiden. Det er flere estimat på at den kan stige i verdi i fremtiden, rett og slett fordi det er en anerkjent krypto kjent som den opprinnelige og ekte Ethereum.

Samtidig er estimat og prognoser aldri garantier for fremtiden. Som sådan gjør du lurt å diversifisere og spre investeringen over flere kryptoaktiva, slik at du er mindre utsatt skulle det gå dårlig med enkeltkrypto.  

KJØP ETHEREUM CLASSIC HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Ethereum Classic?

Ethereum Classic er en kryptovaluta kjent som den «ekte» Ethereum. Dette fordi den kjører på den opprinnelige og eldste blokkjeden til Ethereum-nettverket.

Hvordan kjøpe Ethereum Classic?

Du må først opprette konto på en handelsplattform. Vi anbefaler Coinbase. Deretter gjør du et innskudd før du så kan kjøpe ETC.

Hvor kan jeg kjøpe ETC?

Du kan kjøpe Ethereum Classic på handelsplattformen Coinbase.

Kan jeg kjøpe ETC med kredittkort?

Ja, hos Coinbase kan du kjøpe både kredittkort og bankoverføring.

Er Ethereum Classic en god investering?

Det er en investering som gir gode muligheter for enorme gevinster, men pass på at også risikoen er høy. Dette på grunn av høy volatilitet. 

Må jeg betale skatt på ETC investeringen?

Det må du dersom du tar ut penger med fortjeneste. Avslutter du handelen med tap trenger du ikke skatte. Det er også du selv som er ansvarlig å rapportere til skatteetaten.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen