Kjøp Tezos: Flott guide (2024 oppdatering)

Kjøpe Tezos (XTZ)? Eller vil du bare finne ut hva Tezos er for en kryptovaluta? Tezos er en av de nyere kryptovalutaene men den skiller seg fra noen av de større kryptovalutaene som f.eks. Bitcoin. Tezos kan ikke «mines», men er bygget på forskjellige skapere av nye blokker. Disse skaperne er forskjellige og avhenger av hvor mange Tezos (XTZ) du eier, alder og også delvis tilfeldig. Det er derfor en ganske interessant kryptovaluta som skiller seg fra mange av de andre på markedet.

Prisen på Tezos bestemmes av tilbud/etterspørsel og det er ingen regulering som prøver å minimere svingningene, noe som betyr at gode/dårlige nyheter eller store investorer som kjøper/selger kan ha stor innvirkning på prisen og 10 % prisfall/ økning på en dag er ikke unormalt for Tezos.

Ikke skremt bort ennå?

Så les videre og lær hvordan du investerer i Tezos!

KJØP TEZOS HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Kjøp din første Tezos steg-for-steg

I dette avsnittet forklarer vi hvordan kjøpe XTZ, men aller først er det viktig å finne en sikker nettmegler. En god nettmegler har nemlig stor betydning for hvordan investeringen utarter seg. Deretter må du opprette konto, verifisere deg, og gjøre et innskudd før du kan begynne handelen.

Denne steg-for-steg guiden er tatt utgangspunkt i Coinbase, da det er plattformen vi anser som best. Foretrekker du andre aktører er registreringsprosessen og handelen tilnærmet lik som hos Coinbase.

KJØP TEZOS HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hva er Tezos?

Tezos (XTZ) ble opprettet i 2018, da den ferdige kryptovalutaen ble annonsert, mens arbeidet startet allerede i 2014.

Tezos er også en plattform hvor du har muligheten, slik du kjenner det fra Ethereum, til å bygge nye kryptovalutaer med såkalte «SmartContracts». De har imidlertid tatt det steget videre, og gitt utviklere enda flere muligheter til å kontrollere sin egen kryptovaluta regler i nettverk, noe som har gitt mer fleksibilitet til de nye kryptovaluta-tokenene.

Det som også er med på å gjøre Tezos enda mer interessant er at den fremtidige utviklingen vil bli laget av brukerne som finnes i nettverket deres av Tezos-eiere.

Her får brukerne ytterligere grunn til å investere i Tezos, og får også flere ulike innspill til hvordan fremtiden til Tezos bør være. Med Tezos kan du som investor også bli belønnet økonomisk for å bruke «Staking», som betyr at du har dine Tezos i en kryptovaluta-lommebok. Her støtter du blokkjedenettverket bak Tezos, og tjener samtidig en eller annen form for renter, akkurat som om du satte inn penger i banken til en innskuddsrente.

Med staking vil du tjene en rente på rundt 6% som endres jevnlig. Første gang du satser tar det 5 uker før du får avkastningen, deretter får du avkastningen hver tredje dag. Du mottar dine Tezos fra en validator, slik at de sørger for at alt går i henhold til systemet.

Du kan også velge et alternativ til «Staking» som kalles «Bake». Her må du imidlertid ha en mer teknisk kunnskap, som først og fremst er for de svært erfarne innen kryptovaluta og teknologi.

Hvis du vurderer å investere i andre kryptovalutaer, kan du lese innlegget vårt om Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Er Tezos en god investering?

Vi kan ikke gi deg et definitivt svar på om Tezos er en god investering eller ikke, da det avhenger av utrolig mange parametere og vi ikke kan forutsi fremtiden. Men det er ingen tvil om at Tezos er en utrolig spennende kryptovaluta. Den har hatt store svingninger over tid, hvor den både har steget kraftig, men også falt igjen, så hvis du vurderer å investere i Tezos, så må du være forberedt på at det er en flyktig kryptovaluta.

Det er mange investorer som syntes det var interessant å bruke sin Staking, hvor de tjener passive inntekter ved å Stake sine Tezos, og det er selvfølgelig også noe som bidrar til å beholde noen av investorene over lengre tid. I tillegg er det også en av de store kryptovalutaene som er en del av topp 50 innenfor de største kryptovalutaene som finnes. Det er et stort potensiale for Tezos dersom de klarer å utvikle teknologien sin og tiltrekke seg noen store investorer, som vi uten tvil vil følge veldig nøye.

Se Tezos kurs i sanntid her .

KJØP TEZOS HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ofte stilte spørsmål?

Hva er Tezos?

Tezos er en desentralisert digital valuta også kalt en kryptovaluta. 
Prisen på Tezos bestemmes av tilbud/etterspørsel og har vært en populær investering i flere år.

Hvordan kjøpe en Tezos (XTZ)?

Du kan kjøpe Tezos på en kryptovalutabørs, handelsplattform eller ved å handle direkte med en annen person. Det er ikke vanskelig enn å gjøre en kontooverføring, men er dessverre ikke mulig i bankene ennå.Vi har skrevet en guide der du kan eie dine første Tezos innen 5 minutter.

Les vår guide for å kjøpe Tezos

Hvordan investere i Tezos?

Du kan investere i Tezos enten ved å kjøpe en Tezos direkte, eller ved å investere i enCFD som følger prisen på Tezos. 
Dersom du ikke ønsker å bruke Tezos som betalingsmiddel er det ofte lettest å kjøpe en CFD, men du må være oppmerksom på eventuelle gebyrer.

Kan jeg kjøpe Tezos med kredittkort?

Du kan kjøpe Tezos med kredittkort på nesten hvilken som helst kryptovalutabørs. 
Coinbase handelsplattform tilbyr deg også å betale med kredittkort når du investerer, noe som betyr at du ikke trenger å vente flere dager på en kontooverføring.

Kan jeg kjøpe Tezos ved kontooverføring?

Du kan kjøpe Tezos med kontooverføring på alle kryptovalutabørser. 
Denne metoden brukes oftest dersom det er store summer man ønsker å investere, men ulempen er at man må vente flere dager før pengene kan investeres. 
På Coinbase handelsplattform kan du kjøpe Tezos ved kontooverføring hvis du overfører minst $200

Må du betale skatt på Tezos?

Når du som privatperson kjøper og selger Tezos, anses det av Skatt som spekulasjoner. Det vil si at du kjøper dem for å tjene penger på et videresalg. 
Derfor er du pålagt å oppgi det på årsregnskapet når du har fortjeneste eller tap på salget av Tezos.

Hvordan heve Tezos?

Hvordan du hever Tezos avhenger av hvordan du kjøpte dem. 
Hvis det er en CFD du har kjøpt, stenger du ganske enkelt handelen på handelsplattformen og tar ut pengene dine, men hvis de er lagret i en lommebok, må du selge dem på en kryptovalutabørs.

Kan du kjøpe Tezos i banken?

Du kan ikke kjøpe Tezos i de fleste danske banker. 
Noen individuelle banker som Saxo Bank lar deg kjøpe en CFD som følger prisen på Tezos, men hvis du ønsker å eie en Tezos må du finne en annen handelsplattform som f.eks. Coinbase.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen