Kom i gang med aksjer

Det er mange grunner til at det kan være en bra ting å begynne å investere i aksjer. Det er nemlig flere og flere som gjør det, og dette har åpnet opp markedet på en helt annen måte enn før, og ikke minst har det gjort kunnskapen tilgjengelig for flere og flere på en lett og fin måte. Enten man er bedrift eller privatperson, kan det å investere deler av overskuddet, selv om man kanskje samtidig har lån, være noe man skal overveie.

Hvis bedriften din trenger et lån, er det mange måter å få et lån på, noe som gjør at det er viktig at man tenker over de vilkårene man får sammen med et lån. Vilkårene er noe av det som bestemmer hvor bra lånet er, fordi det er det som avgjør hvor mye, og ikke minst hvordan, man kommer til å faktisk betale tilbake lånet. Og dette spiller inn på for eksempel hvor mye penger man over tid komme til å ha til overs, for eksempel til å investere i aksjer.

Få hjelp av en regnskapsfører eller revisor

Når man skal ta et lån i bedriften, eller har lyst til å investere overskuddet eller deler av overskuddet, til virksomheten, er det veldig greit å snakke med regnskapsfører eller revisor om dette. De kan gi gode innspill, både i forhold til om et lån er nødvendig, hvilken type lån man burde ta, og hvilke ting man burde være oppmerksom på i forhold til å sørge for å få de aller beste vilkårene.

For de vilkårene man får, er det som avgjør hvor bra det å ta opp lånet egentlig er, og hvordan det kommer til å påvirke økonomien i resten av bedriften – og dermed også ting som for eksempel om man vil ha mulighet til å investere eller ikke. For det er absolutt mulig å investere samtidig som at man har et lån, men det krever at lånet har gode vilkår, og ikke minst gir rom nok i budsjettet til at begge deler er mulig.

Det er alltid bra å ha med seg regnskapsføreren sin på store beslutninger når det kommer til økonomi, for de vet stort sett mer enn det man gjør selv, og kan hjelpe med å ta enda bedre valg enn det som hadde vært mulig uten dem. Og det er jo i grunnen det man betaler dem for.

Invester med et langtidsperspektiv

Når man skal investere, er det greit å sørge for at man først og fremst vet hva man driver med og kjenner markedet nok til at man ta gode valg i forhold til de målene man har med investeringene sine. Dette er noe man får mer kunnskap om over tid, men når man begynner å investere, er det sikreste å velge å starte med lav risiko. Det kan endres over tid, men bedre å starte sikkert.

Og lav risiko betyr ofte to ting – å spre investeringene sine på flere aksjer, og å investere med et langtidsperspektiv, altså mer enn fem år.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen