Krypto eller AI? Hva bør man investere i?

Du er sikkert kjent med AI eller KI (kunstig intelligens), og kryptovaluta som Bitcoin som har skapt millionærer over hele verden. Men hvis du skulle investere pengene dine i kryptovaluta eller AI i dag, hvilken av dem bør du velge? Vi har sett på dette for deg, slik at det blir enklere for deg å finne ut hva du bør investere i.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digitale valutaer som bruker krypteringsmetoder for å gjøre transaksjonene sikre og hindre kopiering. Valutaene lagres og administreres ved hjelp av blokkjede-teknologi, gjennom digitale lommebøker.

De siste årene har kryptovaluta vokst kraftig i popularitet. De mest populære digitale valutaene er Bitcoin, Ethereum og Ripple. Mange har valgt å investere penger i kryptovaluta, men dette bør gjøres med forsiktighet. Det finnes måter å sikre investeringene på, og en av dem er med VPN. En VPN beskytter dataene og identiteten din ved å kryptere internettforbindelsen din.

Fordeler med å investere i kryptovaluta

Alle vet at markeder går opp og ned, og det gjelder også kryptovaluta. Men mange har valgt å holde seg unna krypto, fordi markedet til tider er veldig ustabilt. Her får du en oppsummering av fordelene med å investere i kryptovaluta, slik at det blir enklere for deg å vurdere om det kan passe for deg.

· Høy avkastning: Du kan potensielt oppnå en høy avkastning ved å investere i kryptovaluta. Bitcoin økte for eksempel fra 10 000 dollar i 2017 til over 60 000 dollar i 2021.

· Desentralisering: Kryptovaluta er ikke avhengig av noen sentral myndighet. De administreres av desentraliserte datanettverk, som betyr at de ikke kan kontrolleres av sentralbanker, myndigheter eller stater.

· Likviditet: Det er enkelt å kjøpe og selge kryptovaluta. Markedet er åpent hele døgnet, og transaksjoner foregår hele tiden. Dette gir muligheter for å tjene penger på kryptovaluta når som helst.

Her er en oversikt over hvordan du kan kjøpe kryptovaluta i Norge som Nettavisen har laget.

Ulemper med å investere i kryptovaluta

Det er alltid risiko ved å investere, og risikoen for tap er litt høyere med kryptovaluta. Derfor bør du aldri investere mer enn du har råd til å tape.

· Volatilitet: Svingningene i kryptokursene er store, noe som er en stor ulempe. Verdiene svinger raskt, og du risikerer derfor mye ved å investere i krypto. · Miljømessige bekymringer: Det kreves mye strøm for å lage kryptovaluta. Bitcoin krever ekstremt mye strøm å fremstille, og kritiseres for det karbonavtrykket det gir. · Mindre aksept: Selv om populariteten til kryptovaluta har økt de siste årene, er den ikke allment akseptert som betalingsmåte.

Konklusjonen når det gjelder fordeler og ulemper med kryptovaluta er at om du vinner, kan gevinsten bli stor, men om du taper, kan tapet også bli stort. Husk alltid å foreta en grundig vurdering av både fordeler og ulemper, og søk gjerne profesjonell veiledning før du investerer i kryptovaluta.

Hva er AI eller kunstig intelligens?

Kunstig intelligens lages blant annet med maskinlæring. Dette innebærer å trene et system ved å mate det med store mengder data. Deretter kan det opplærte systemet benyttes til å ta beslutninger om nye data det aldri har sett før.

Fordeler med å investere i AI-startups

Språkmodeller som ChatGPT har vist oss hvor langt generativ AI har kommet. Denne typen kunstig intelligens kan generere tekster, bilder, lyder og ideer, og potensialet til slike språkmodeller er enormt.

Å investere i AI-startups er en god idé, og OpenAI er et godt eksempel. Her er noen av fordelene med å velge å investere i AI-startups:

· Verdsettelsen av OpenAI i mai 2023 var mellom 27 og 29 milliarder takket være suksessen til ChatGPT.

· Potensialet for høy avkastning er stort.

· Du blir en del av noe innovativt og transformativt.

· AI endrer måten vi lever og jobber på, og ved å investere blir du en del av noe stort og nyskapende.

Ulemper med å investere i AI-startups

Det er viktig å være klar over risikoen som er forbundet med investeringer, og når det gjelder AI-startups er risikoen enda større. Det kan være vanskelig å vite om bedriftens satsing er levedyktig. Noen av ulempene ved å investere i AI-startups er at

· nyskapende bedrifter lykkes ikke alltid, selv innen AI. Kunstig intelligens er fremadstormende, men alle vil ikke vinne på lang sikt

· det kan være risiko for utvanning av aksjene dine. Det betyr at verdien av aksjene du har kjøpt kan falle etter hvert som flere aksjer utstedes

· markedet for AI-startups er konkurransepreget og i konstant endring

· det er høy risiko for svindel. Vurder derfor alltid å bruke VPN for å kryptere sensitiv informasjon når du investerer

Et norsk teknologiselskap som har mottatt støtte fra Innovasjon Norge for sin AI-startup er Iris AI. Du kan lese mer om det her.

Hvordan unngår man svindel ved investering?

Den beste måten å forsikre seg mot svindel er å kryptere dataene dine med en VPN. Følg med på om det oppstår mistenkelig oppførsel på PC-en din, og del ikke personopplysninger med andre. Send aldri penger til noen du ikke kjenner, og hold deg løpende oppdatert på plattformene du plasserer pengene dine på.

Sparepengene dine er for verdifulle til at du investerer dem uten å ivareta sikkerheten rundt dem. Hold pengene dine trygge (ved for eksempel å bruke en VPN) for å unngå å bli offer for svindel.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen