Låna för att investera i aktier? Tänk på detta

 

Att låna för att investera, något som ibland kallas för investering med hävstång, är riskabelt. Det kan dock leda till högre avkastning när marknaderna går upp, men även stora förluster när marknaderna faller. Idag finns det många privatpersoner som lånar just för att investera i aktier. Det betyder nödvändigtvis inte att du ska göra det, men om du överväger det föreslår vi att du läser vidare.

 

I följande artikel kommer vi gå igenom ting som är värt att ha i åtanke om du funderar på att låna ett mindre eller större belopp pengar för att köpa värdepapper som aktier.

fungerar det när man lånar för att investera

Att investera med lånade pengar brukar kallas för hävstång, något som är vanligare för företag än privatpersoner. Det finns trots detta många privatpersoner som använder sig av lånade pengar, allt för att öka den potentiella avkastningen. Dessa lån är helt vanliga privatlån utan säkerhet, något man bland annat kan jämföra och ansöka om Loanscouter.

Att låna för att investera är en strategi på medellång till lång sikt, något investerare använder sig av för att generera vinster inom en tidsram på vanligtvis tio till fem år.

Risker med att investera med lånade pengar

Att låna för att investera ger naturligtvis investerare mer pengar att använda för att investera. Det kan alltså hjälpa dem att öka sin avkastning eller möjliggöra det för dem att köpa större investeringar, som fastigheter. Men ju mer man lånar desto mer kan man förlora. Det finns några betydelsefulla risker med att låna för att investera och dessa går vi igenom nedan:

 

Större förluster: Lånar man för att investera ökar det belopp man förlorar om ens investeringar faller i värde. Oavsett hur ens investering går tvingas man återbetala hela lånebeloppet plus den medföljande räntan.

 

Stigande ränta: Om man blir beviljad ett lån med rörlig ränta kan ens totala ränta öka över tid. Ska man låna pengar för att investera är det därför endast vettigt om avkastningen är större än alla kostnader för investeringen och lånet. Om inte är risken för stor.

Bestämt dig för att låna ändå? Tänkdetta

Om man trots de risker som finns med att låna för att investera bestämt sig för att låna är det åtminstone viktigt att man minimerar riskerna för förlust. Men hur?

 

Jämför lån online: Ett sätt att minimera riskerna för förlust är genom att jämföra de långivare och lån som finns på marknaden för att få det mest förmånliga lånet. Genom att jämföra olika lån kan man se vilken långivare som erbjuder den lägsta räntan och de bästa villkoren.

Ha en diversifierad investeringsportfölj: Att diversifiera sin investeringsportfölj är nödvändigt för att minska risken för förlust eftersom man då sprider sina pengar ut över olika tillgångar.

Ha ett nödsparkonto: Sist men inte minst är det viktigt att alltid ha lite sparade pengar åsidosatta om ens investeringar skulle sluta med stora förluster. På så sätt har man alltid de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna återbetala sina skulder utan att försättas i en djupare skuld.

 

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen