Optimer den personlige økonomien din

Økonomi er noe vi alle sammen burde snakke mer om, for det å snakke om det, er noe av det som gjør det lettere for oss å finne ut av hvordan vi oppnår den best mulige situasjonen for oss selv. Vi lærer lite om økonomi på skolen, og snakker generelt lite om det hjemme. Så hvordan vet vi hvordan man best styrer den personlige økonomien sin og hvordan man sørger for den best mulige fremtiden for seg selv?

Det er mange ting vi synes er viktige i hverdagen, og det er både store og små ting – særlig når det kommer til å spare penger og optimere når det kommer til kostnadene våre. Dette kan være alt fra hvilke barberblader man kjøper, hvor mye man sparer og investerer, hvor mye vi bruker på matvarer, eller hvordan vi bruker penger på mat ute, og alle mulige andre små ting. Alt teller, alt er viktig, og alt er med på å avgjøre økonomien din.

Det er nemlig ikke bare de store postene i budsjettet som teller, men også alle de små valgene vi tar tag ut og dag inn. Hvilken leverpostei vi kjøper, hvor mye vi betaler inn til pensjon, om vi går eller tar bussen, alle de tingene der. Og det å ikke snakke om økonomi, som er sånn det er i de aller fleste familier, gjør ikke noe bra for noen. Blant annet vet mange ikke at det

kan være ulemper ved å spare penger i banken, sammenlignet med for eksempel å investere dem.

Aksjer eller spare i banken?

Det å investere i aksjer har ikke vært noe det har vært så mye snakk om, før inntil for nylig, men det er noe som faktisk er tilgjengelig for de aller fleste. Det krever nemlig ikke at du har inngående kunnskap om markedet eller masse penger i banken. Det krever bare at du har penger du har råd til å bruke på det og ikke trenger snart, og litt is i magen. For selv om det å investere er forbundet med risiko, er det et godt alternativ til å spare penger i banken.

Det mange ikke vet, er nemlig at man for eksempel betaler negativ rente i banken. Det betyr at man skal betale penger til banken, en bestemt prosent ofte, for å ha pengene i banken hvis man har mer enn et visst beløp. I tillegg synker pengene i verdi over tid fordi de ikke følger inflasjonen, og ikke nok med at banken tar penger for at du har dine egne penger stående der, men de tjener samtidig penger på å låne dem ut og investere dem. Ikke helt greit vel?

Når man investerer i aksjer er det selvsagt en risiko, men samtidig mange fordeler. For eksempel slipper man unna alle de tingene over, og i tillegg er det mulig å tjene penger i takt med inflasjonen. Men for å gjøre det, er det viktig at man investerer med lav risiko og fortsatt ikke investerer penger man trenger.

Man skal for eksempel aldri investere penger man har behov for til å betale regninger, eller trenger som innskudd til leilighet eller lignende. Hvis man skal investere, er det med penger man kan ha ute i verden i minimum fem år, og de bør investeres bredt, sånn at man fordeler risikoen. Om det er noe for deg, er noe du må bruke litt tid på å finne ut av, men nå vet du de grunnleggende tingene.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen