Redd for kredittsjekk? Slik forbedrer du kredittscoren din

artikel 1

Vurderer du å ta opp lån, men er redd for kredittsjekk? Hver gang man skal skaffe seg lån som billån eller utvidet boliglån er man avhengig av at banken godkjenner det. Men hvis man er usikker om hvor sterkt man står med tanke på å få de lånene, så er det lett å kvie seg for å gå til banken.

For å hjelpe deg med å øke din trygghet rundt din økonomiske situasjon og dine muligheter til å ta opp lån, skal vi forklare hva en kredittscore er, hva som påvirker den, hvordan du utfører din egen kredittsjekk, og – kanskje aller viktigst – hvordan du forbedrer kredittscoren din.

Hva er en kredittscore?

Begrepet «kredittscore» har eksistert i noen tiår, og brukes til å måle kredittverdigheten til en person. Kredittscore er et tall som gjenspeiler din økonomiske stilling, og som hjelper långivere med å vurdere din evne til å betale tilbake gjelden din. Hvis du har for lav kredittscore vil du derfor oppleve problemer med å ta opp lån i Norge, selv om det er mulig i visse andre land (se lån uten kredittsjekk for mer om dette temaet). Videre kan kredittscoren hjelpe deg selv med å vurdere sannsynligheten for at du blir godkjent for et lån.

Hva påvirker kredittscore?

Kredittscore beregnes basert på mange faktorer, inkludert hvor mye gjeld du har, hvor ofte du betaler regningene dine, om du har forsinkede betalinger eller mislighold, og så videre. Grovt sett kan man fordele påvirkningsfaktorene og deres betydning for kredittscore slik:

  • Betalingshistorikk (35%): Hvor flink har du vært til å betale regningene dine?
  • Skyldende beløp (30%): Hvor mye skylder du?
  • Lengde på kreditthistorie (15%): Hvor lenge har du hatt utestående betalinger?
  • Nye kredittforespørsler (10%): Hvor mange ulike kredittkort eller lån har du, og hvor mange har blitt anskaffet i det siste?

Det følger at, hvis du klarer å forbedre noen eller alle av disse punktene, så bør kredittscoren din gå opp. Men før du kan starte jobben med å forbedre kredittscoren din må du vite hvor du står. Med andre ord: hvis du er redd for kredittsjekk, kredittsjekk deg selv, slik at du

kan vite hvilke ting du må gjøre for at du ikke skal ha noe å være redd for.

Foreta din egen kredittsjekk

Å utføre en kredittsjekk av deg selv er en av de smarteste tingene du gjør hvis du vil forbedre kredittscoren din. Med gratis tjenester som er utviklet av Defero, Experian, og andre, er det enkelt å føre inn opplysningene som trengs for å vurdere din økonomiske situasjon din. Ved bruk av BankID sikrer du også at prosessen er trygg, og at personvernregler blir ivaretatt.

En selvstendig kredittsjekk kan hjelpe deg med å se hvor de allerede står sterkt, og hvor det trengs forbedring. Har du for eksempel vært flink til å betale regningene dine, men har fått en vane av å stadig begynne å bruke nye kredittkort? Eller bruker du kanskje ikke kredittkort i det hele tatt, men er ikke så flink til å betale alle regningene dine i tide? La informasjonen du finner i kredittsjekken styre deg i riktig retning

Måter å forbedre kredittscoren din

Når du vet hvilke punkter kredittscoren din består av, og hvordan du stiller på hvert av dem i dag, så er du klar for å begynne å eksperimentere å bedre scoren. Med et slikt rammeverk å gå ut ifra blir det enklere å sikte seg inn på ett og ett punkt av gangen for å forbedre kredittscoren din. Her er noen av våre tips til hvordan du gjør det:

  1. Betal regningene dine i tide: Hvis du har en dårlig vane av å ikke betale regningene dine i tide, kommer dette til å reflektere i kredittpoengene dine, og det kommer til å påvirke poengsummen på en negativ måte.
  2. Nedbetal gjeld: Noen mennesker kan føle at de bedrer situasjonen hvis de prøver å betale ned gjeld ved å bruke kredittkort eller andre finansieringsmetoder, men det kan ofte være kontraproduktivt, fordi det bare får gjelden til å vokse, og kan påvirke kredittscore mer negativt.
  3. Begrens antall henvendelser: Senk antall kredittkort du bruker og lånesøknader som gjøres på dine vegne.
  4. Overvåk kredittrapporten din: Sjekk kredittscoren din med jevne mellomrom for å se om det du gjør for å forbedre den gir uttelling.

Når du har gått gjennom disse punktene – noe som kanskje tar noen uker eller måneder, avhengig av din situasjon – vil du stå med en mye klarere oversikt og bevissthet rundt hvordan dine pengevaner påvirker kredittscoren din, samt hvordan du kan forbedre de vanene.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen