Refinansiering av forbrukslån

Hvorfor refinansiere?

Å refinansiere usikret gjeld kan gi flere fordeler:

Reduserte kostnader

Bedre balanse i økonomien

Full kontroll

Fleksibel nedbetaling

Billigere forbrukslån

Refinansiering av forbrukslån gir mulighet for å samle usikret gjeld i ett enkelt billig lån. Som et resultat av dette vil rentene gjerne bli billigere, fordi forbrukslån har lavere rente enn kredittkortgjeld og smålån. Du slipper også å betale flere fakturagebyr og andre gebyrer.

Mer kontroll med refinansiering

Det er lett å glemme å betale en faktura eller to, særlig hvis det er mange av dem. Det kan derfor lønne seg å refinansiere lån, for å være sikker på å ha full kontroll på kostnader og nedbetaling. Hvis du synes det er vanskelig å få oversikt over egen gjeld kan du enkelt logge deg inn hos Gjeldsregisteret. Her finnes alle opplysninger Gjeldsregisteret har om privatpersoner.

Økonomisk fleksibilitet

De fleste banker som tilbyr refinansiering gir deg også mulighet til å velge fleksibel nedbetaling av lånet. Du betaler et minimumsbeløp hver måned, men står selvfølgelig fritt til å betale et større beløp eller innfri lånet når som helst. Maksimal nedbetaling for forbrukslån er i utgangspunktet fem år. Men hvis du refinansierer annen forbruksgjeld kan du velge den maksimale nedbetalingstiden du har i en annen bank per i dag.

Finn beste refinansiering

Undersøk markedet og sammenlign nøye de forskjellige tilbyderne av forbrukslån, på samme måte som du ville gjort med et huslån eller et billån. Lurer du på hva lånet egentlig vil koste? Det finnes mange lånekalkulatorer på nett som kjapt og enkelt gir oversikt over totalkostnaden på lånet. Renten du blir tilbudt er individuell, fordi den fastsettes på bakgrunn av en kredittvurdering.

Slik søker du om refinansiering

Det er heldigvis både raskt og enkelt å søke om refinansiering på nett. Bruk gjerne en lånekalkulator for å beregne månedsprisen for lånet du trenger. De fleste banker har søknadsskjema på nettsidene sine. Der får du raskt beskjed om søknaden er innvilget, avslått, eller om banken trenger mer informasjon. Långiver kontrollerer informasjonen i søknaden opp imot offentlige registre, som Gjeldsregisteret. Før pengene blir utbetalt blir det alltid foretatt en kredittvurdering.

Krav til lånesøker

For å søke om refinansiering eller forbrukslån må du som regel:

Ha en stabil økonomi

Ikke ha betalingsanmerkninger

Være myndig og oppfylle bankens alderskrav

Ha en fast årlig bruttoinntekt

Refinansiering med betalingsanmerkninger

Noen lånetilbydere har spesialisert seg på refinansiering av forbrukslån og annen usikret gjeld. Har du betalingsanmerkninger kan det likevel være vanskelig å refinansiere, siden du tidligere har misligholdt økonomiske forpliktelser. Eier du egen bolig, vil enkelte banker likevel kunne hjelpe deg med et nytt lån. Dette gjelder selv om du tidligere har fått avslag på grunn av betalingsanmerkninger, utleggsforretninger eller inkasso.

Prioriter lånet

Når du har fått refinansiering og samlet all gjelden på ett sted, bør nedbetalingen prioriteres. På grunn av de høye rentesatsene kan lån uten sikkerhet være kostbart. Ingen liker å betale mer enn de må, men det er ikke bare lav rente som avgjør total lånekostnad på et forbrukslån. For å oppsummere, så vil lånet koste deg mindre om du innfrir det så fort du klarer.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen