Sånn får du bedre styr på den økonomiske fremtiden din

Vi snakker mer om økonomi i dag enn noensinne før, men for mange er det å snakke om penger og økonomi noe som fortsatt er litt kleint. Men det burde det absolutt ikke være – for det å ha styr på økonomien sin er noe av det beste man kan gjøre for seg selv, og det å faktisk legge inn litt energi i å få til drømmene sine innebærer faktisk overraskende nok for mange å snakke med andre om både sin og deres økonomi. For her er det mye innsikt og inspirasjon å hente.

Det å ikke snakke om penger og økonomi er noe av det dummeste vi kan gjøre, for selv om det kanskje kan føles litt ubehagelig for mange, er det nettopp i disse samtalene vi kanskje finner ut av at vi ikke får nok i lønn, at vi får inspirasjon til å investere i fremtiden vår og ikke minst blir flinkere til å overholde budsjettet vi har. Og her er det nemlig veldig mye inspirasjon å hente i hvordan andre forholder seg til økonomien sin.

Få full oversikt over hva du bruker penger på

Noe av det aller viktigste er at vi finner ut av hva vi bruker penger på, og hva vi ønsker å bruke penger på, sånn at man kan legge et budsjett. Men her er det viktig å være realistisk! Så hvis man for eksempel koser seg skikkelig med å spille på nye casino, kan man budsjettere inn dette, sånn at man får muligheten til å faktisk gjøre dette – uten å ta fra andre steder i budsjettet. Det å ha et overblikk er første skritt, og det å lage et bra budsjett er det neste skrittet på veien mot mer økonomisk frihet.

Det å være ærlig med seg selv om hva man synes er viktig, er noe som kan gjøre at man faktisk klarer å holde budsjettet sitt og ikke bare overlever så vidt og ikke har noe penger til noe gøy – for da ender man bare opp med å sprenge budsjettet.

Lag en plan for deg selv

Neste skritt er å finne en plan som passer for deg og målene dine, og her gjelder det også å være ærlig med deg selv. Synes du for eksempel at det er mer inspirerende å investere enn å spare i banken, så gjør det! Eller motsatt, avhengig av hvordan du best mulig klarer å overholde planen din. Det å tenke inspirasjon, og ikke minst muligheten til å faktisk gjennomføre, er en viktig del av dette, og det å finne noe som gjør at du gleder deg til å investere i stedet for å dra på byen, er der hemmeligheten ligger.

For det er bare deg selv som kan motivere deg selv til å gjennomføre den planen du lager, og her er det rett og slett skikkelig viktig at du finner noe som gjør det gøy. For den beste planen er den som blir gjennomført, så hold ambisjonsnivået i relasjon til dette.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen