Sånn optimerer du budsjettet ditt

Når man har lyst til å begynne å investere, kan det være litt vanskelig å se hvordan man skal få det til med alle de utgiftene man har i hverdagen. Men faktisk er det sånn at de aller fleste av oss har litt bedre råd enn det vi egentlig tror. Det å leve etter et budsjett er en utfordring i seg selv, men det kan avdekke alt det litt unødvendige vi har brukt penger på – og gi oss mer økonomisk frihet i hverdagen, enten vi har lyst til å begynne å investere, kjøpe bolig eller noe helt annet.

Det å ha full kontroll på økonomien sin er noe som føles bra. Rett og slett. Og selv om det er noe som kan føles litt overveldende for mange, så er det faktisk noe som er mye enklere å oppnå enn man kanskje tror. Og det er mange gode grunner til å ha et budsjett. Det å ha et budsjett gjør det nemlig mye enklere å for eksempel finne ut av hva du har råd til.

For enten du vil kjøpe aksjer eller bolig, kan et budsjett gi deg overblikk over hva du faktisk har råd til. Når du går inn på sider som matchbanker.no for å sjekke hva du kan låne, er det nemlig mye enklere å få et mer realistisk resultat enn hvis du ikke hadde oversikt over økonomien din. Det å sammenligne lån er en viktig del av det å finne frem til hva som vil være den beste løsningen for deg, men for å vite hva du faktisk har råd til, må du ha kontroll på økonomien din.

Dette bør budsjettet ditt inneholde

Mange tenker at det å sette opp et budsjett er enkelt, men mange av oss glemmer viktige poster i budsjettet, og dette gjør at vi ikke får et fult overblikk og ofte sitter med følelsen av å lure på hvor pengene våre havner. Her får du noen gode råd sånn at det ikke trenger å være deg!

Inntekter, både fra jobb og eventuelle andre steder

Husleie, varme, vann, gass, strøm og andre utgifter relatert til hjemmet

Internett, telefon, strømmetjenester

Forsikringer, lisens og andre ting i samme kategori

Matpenger, penger til cafébesøk, gatekjøkkenmat, kiosk og andre godsaker

Penger til klær, sko og sportsutstyr

Penger til lege, tannlege, apotek og andre uforutsette utgifter

Når du har satt opp dette, har du et rimelig godt overblikk. Men det å gå igjennom nettbanken din og se hvor mye du faktisk bruker er mye viktigere enn hvor mye du tror du bruker. Ofte blir vi overrasket over hva vi finner når vi gjør dette, og det er verdt å sette seg inn i. Du kan nemlig få mye penger til overs til sparing til for eksempel boliglån, billån, ferier eller annet når du gjør dette. Det å bruke 40 kr på 7eleven her og der flere ganger i uka blir fort til mye penger, og dette er penger du kunne investert eller brukt til innskudd til lån. Tenk på prioriteringene dine!

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen