Slik kan du spare penger med refinansiering

Å ta opp lån til ulike formål er populært blant nordmenn. Det kan man gjøre dersom man trenger penger til å kjøpe bil eller bolig, men også til studenter og forbruk. Når man tar opp lån hender det ofte at man ender opp med gjeld. Dette er helt normalt, men for noen kan gjeld fra flere lån være uoversiktlig og en stor byrde på økonomien. Da kan refinansiering være løsningen for å spare penger.

Hva er refinansiering?

Dersom man har gjeld i banken, plages av høye rentekostnader eller betaler mer enn man burde, så kan refinansiering være løsningen. Det kan være en fordel å bytte bank, og ty til refinansiering for å bli gjeldfri fortere. På denne måten kan du også få mer styr over økonomien, og samle gjelden i et lån. Kort forklart betyr refinansiering at du flytter ett eller flere lån fra en bank til en annen. Da kan du få færre gebyrer, og rentevilkårene kan også bli bedre.

Lavere rentebelastning

Når man har gjeld som skal betales ned, så er det ønskelig at rentebelastningene er sammensatt. Dette kan føre til at du betaler mindre i rente, og er noe du bør vurdere fortløpende. Noen lån har høyere rente enn andre, og om du har mye lån fra før av så bør du unngå disse. Større lån som boliglån og billån kan i de aller fleste tilfeller lønne seg, sammenlignet med mange smålån.

Før du refinansierer

Før man skal søke om lån elle refinansiering, så er det viktig å regne ut hva det kommer til å koste deg, og hvor mye du kan spare. I mange tilfeller så kan man spare mye penger på å refinansiere, og det kan dessuten gi deg et mer oversiktlig blikk på økonomien. Faktorer som månedlige utgifter, etableringsgebyr, renter og termingebyrer må undersøkes nøye, og det må passe inn i din nåværende og fremtidige økonomiske situasjon. Det er viktig at man er realistisk med seg selv når man skal ta opp lån eller refinansiere, og at man vet hva det er man begir seg ut på.

Normen og lån

Ifølge en rapport fra finanstilsynet, så har Nordmenn rekord mye gjeld. Det er vanlig å ta opp lån her i landet, og de aller fleste trenger hjelp til finansiering når de skal gjennomføre større kjøp. Det kan for eksempel være kjøp av bil eller bolig. I tillegg til dette finnes det lån til forbruk. Såkalte forbrukslån kan brukes til det man selv måtte ønske, og her i landet går det stort sett til oppussing eller opplevelser. Slike lån har ofte høye renter ettersom de er usikrede lån, og kan dermed føre til mye gjeld.

Lånevanen til nordmenn gjør at flere tar i bruk refinansiering av boliglån og andre typer lån. Det kan være et godt alternativ for deg som har forskjellige lån å bemanne, og mye gjeld som gir høye renteomkostninger. Før man setter i gang med refinansiering må man undersøke gjelden man har, og vilkårene som følger med. Deretter kan du kikke på om dette er et godt alternativ for deg eller ikke.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen