Slik kommer du i gang med aksjer

Det er mange som investerer. Og faktisk var det i både 2020 og 2021 nye rekorder for antallet av nye investorer på det norske markedet. Dette er utrolig spennende, for det gjør at vi begynner å snakke mye mer om penger og økonomi, og får ikke minst et mye mer bevisst forhold til dette – noe som kan ha stor betydning for hvordan vi bruker pengene våre på sikt.

Det å ha et godt forhold til penger, eller ikke, er nemlig noe av det som styrer oss aller mest når det kommer til valg rundt penger. Men hvordan kommer du i gang med å investere hvis du aldri har gjort det før?

Be om hjelp!

Når man skal gjøre noe nytt for første gang, er det helt naturlig at man kanskje har behov for hjelp for å komme i gang og ikke minst få en god start. Og når det kommer til å investere i aksjer, er det mange forskjellige måter du kan få hjelp på. Det å skaffe deg kunnskap kan du gjøre gjennom å høre på podkaster, lese artikler eller på andre måter lære deg mer om det. Men noen ganger trenger man at noen sjekker ut for eksempel den plattformen man vurderer å begynne å bruke.

Hvis du vil ha tips fra en venn eller andre du kjenner som investerer og vil at de skal sjekke det ut, kan du enten sende dem en lenke, dele et skjermbilde mac, eller kanskje møtes for å se på de forskjellige plattformene sammen. Det å be om hjelp hvis det er noe du ikke skjønner, er bare positivt.

Finn den beste plattformen for dine behov

Når det kommer til aksjer og investeringer, er det akkurat som med alt mulig annet: det finnes masse forskjellige tjenester der ute, og hva som er bra eller dårlig er ikke bare noe som er objektivt, men noe som bestemmes også på bakgrunn av hva akkurat du har behov for. For å finne den rette plattformen, er det derfor viktig at du vet litt mer om hva du har lyst til og hva du trenger. Her er noen av de spørsmålene du kan stille deg selv før du begynner å sammenligne plattformer:

  • Hva har du lyst til å investere i? Å investere i fond eller kryptovaluta, vil for eksempel gi deg veldig forskjellige plattformer å velge mellom.
  • Har du behov for et fellesskap på plattformen med andre investorer? Noen plattformer legger stor vekt på dette, mens andre ikke gjør det.
  • Hvilke verktøy har du behov for? Dette er enda en ting som kan variere utrolig mye fra plattform til plattform, så det å ta stilling til hva du trenger kan være en fint, slik at du vet bedre hva du faktisk ser etter, og hva du kanskje ikke trenger.
  • Hvilke plattformer anbefales basert på ditt erfaringsnivå. Noen plattformer er avanserte, andre er enkle. Noen er gode for nybegynnere, andre er gode for dem med mer erfaring. Finn den rette for deg.
Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen