Kryptovaluta har blitt populært i det siste, det er det ingen tvil om. Flere og flere er interesserte i fenomenet, og vi hører stadig historier om enorm kryptosuksess. Også mange nordmenn har fått øynene opp for denne investeringsformen, og nå menes det at kryptovaluta er fremtidens betalingsmetode. Da er det kanskje ikke så dumt å sette seg inn i det?
Hva er kryptovaluta?
Først og fremst, hva er egentlig kryptovaluta? Når man begynner å undersøke det så skjønner man at dette ikke er noe man kan fult forså med en gang. Det er et komplekst fenomen som det tar langt tid å fult forstå. Likevel er det noen helt konkrete hovedpunkter som ikke er så kompliserte. For det første er det viktig å vite at dette er valuta som kun finnes online.
De er digitale eiendeler som du så ikke vil finne som mynter og sedler. I tillegg er disse ikke del av noen nasjonal bank eller en annen finansiell institusjon, de er desentraliserte. Det betyr at det utelukkende er tilbud og etterspørsel som regulerer verdien av dem, og man oppnår også umiddelbare transaksjoner. Du kan lære mer om krypto og teknologien bak hos cryptomeister.com/no.
Hvor kjøper man det?
Ettersom det har blitt så populært, lurer mange på hvordan mak kan få fatt på slike kryptovaluta. Det blir som oftest kjøpt, byttet og solgt online hos nettmeglere. Det er mange sider som tilbyr dette, og før du velger en er det viktig at du setter deg godt inn i hva du kan finne på de forskjellige sidene, og ikke minst om de er trygge å handle på. Når man har funnet dette lager man en bruker, setter inn et innskudd, søker om kryptovalutaen man gjerne vil kjøpe og velger hvor mange. Når dette er gjort så eier du krypto, og kan bruke tiden din på å se hvordan verdien forhåpentlig vis stiger.
Du kan selge de når du vil, eller bruke de på nettsteder som tillater det, eller i enkelte fysiske butikker. I noen land kan man også kjøpe den populære kryptovalutaen Bitcoin på såkalte Bitcoin ATMs. For mer informasjon om hvordan kryptokjøp, kan du lese vår artikkel om hvordan du investerer i kryptovaluta.
Oppbevaring av krypto
En annen viktig del av kryptovaluta er hvordan du oppbevarer det. Du kan nemlig gjøre det på forskjellige måter, og her finnens det noen som er sikrere enn andre. Krypto oppbevares i en “wallet” som enten er hot eller cold. Man kan også kategorisere de som online eller offline, der sistnevnte regnes som den tryggeste. Denne passer for deg som har mye krypto med høy verdi, fordi det lagres offline og dermed ikke kan hackes og stjeles over nett. Ulempen med dette er at det tar lengre tid å få tilgang til dem, ettersom de gjerne ligger på en ekstern minnepenn eller lignende.
Dette var en kort introduksjon til kryptovaluta, som fortsetter å imponere investeringsglade nordmenn. Det er helt klart et spennende fenomen, der ut til å bare bli mer og mer populært.