Begrepet «tech» har over tid utviklet seg til å omfatte mye mer enn bare heldigitale selskaper som Google eller Meta. I dag er det mulig å plassere suffikset «tech» bak praktisk talt hvilken som helst bransje – begrep som fintech, edtech og medtech var til og med et av alternativene i en norsk kåring av de mest irriterende trendy IT-begrepene. Det er samtidig en naturlig og forventet utvikling, med tanke på at alle bransjer selvfølgelig påvirkes av teknologi. Derfor er det også ekstra viktig å prøve å finne de bransjene og selskapene som faktisk har potensiale når det gjelder «disruption» – et annet begrep som noen mener brukes litt vel ofte. Vi ser nærmere på noen særlig interessante områder.
Innholdsfortegnelse
Skyløsninger og datasentre
I 2023 kjører de aller fleste store tjenester, apper og økosystem «i skyen». Begrepet i seg selv gir luftige assosiasjoner, og det er ikke alle som har et forhold til at de skybaserte løsningene selvfølgelig fortsatt må kjøre på fysisk infrastruktur. Det betyr også et stadig voksende marked for de store leverandørene: Amazon, Microsoft og Google.
Selv om de aller fleste store selskaper, organisasjoner og myndigheter har migrert hele eller deler av infrastrukturen til skyen, ser det ikke ut til at veksten til tjenester som AWS, Azure eller Google Cloud påvirkes. Det er viktig å huske på at behovet for datakraft, minne og lagring vokser organisk – noe som også gir utslag på bunnlinjen til de store aktørene.
iGaming og spill på nett
Den voksende populariteten til nettkasinoer viser ikke tegn til å svekkes. Nye merkevarer fortsetter å dukke opp på markedet, og ny teknologi og infrastruktur gjør det enklere for operatører å levere en så bred portefølje som mulig. Se for eksempel på noen Rizk omtaler, det er mulig å finne både spilleautomater, bordspill, poker, bingo, odds og live spillopplevelser under et og samme virtuelle tak.
Hele iGaming-bransjen, sammen med nett- og dataspillbransjen i stort, er preget av økt profesjonalisering, store investeringer og utstrakt bruk av plattformer. Skybaserte løsninger gjør det enkelt for nye aktører, både utviklere og operatører, å lansere og skalere opp forskjellige spill og opplevelser.
Artifisiell intelligens, robotisering og big data
Mange områder som plasseres under «tech»-paraplyen overlapper selvfølgelig i stor grad. Det gjelder ikke minst løsninger for AI, robotisering og big data. Enkelt forklart er det for eksempel selvfølgelig slik at vellykket robotisering i mange situasjoner er avhengig av velfungerende AI og maskinlæring, som igjen trenger store mengder data. På dette området er veksten fortsatt stor, og det er viktig å huske på at leverandører av maskinvare, som Nvidia og TSMC, er viktige spillere sammen med Google, Amazon, Microsoft, IBM og en rekke andre leverandører av programvare.
Usikre områder: metaverset, krypto og NFT-er
Noen vekstområder innen tech er av forskjellige grunner mer risikofylte enn andre. Meta, morselskapet til Facebook, satser tungt på det såkalte metaverset – men det er langt fra sikkert at det blir en suksess. Universet rundt krypto og NFT-er opplever store opp- og nedturer, og det finnes fortsatt mange store spørsmål rundt hva som egentlig vil skje med teknologien og løsningene i tiden som kommer. Bransjer som disse kan være interessante å følge med på, men nedsiden er mye større enn når det gjelder de mer etablerte sektorene.