CFD-handel: Slik tjener du penger når markedet faller

CFD (contracts for difference) er et finansielt instrument som speiler prisen til et underliggende aktivum. Ved å investere i CFD-produkter har du muligheten til å tjene penger både når markedet stiger og faller. 

Dette gjør at CFD-er skiller seg fra andre investeringsprodukter, og det er ganske populært blant drevende investorer. 

I denne artikkelen kan du lære mer om hva det vil si å investere i CFD-er, risikoen som knyttes opp mot slike investering og fordeler og ulemper. Kanskje passer slike investeringer til din investeringsprofil? Les videre for å lære mer!

HANDLE MED CFDS 68 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.

Kjøp CFD-er med 3 enkle trinn

 1. Finn en velegnet handelsplattform som passer din investeringsprofil. Vi kan anbefale eToro, som har et stort utvalg av investeringsprodukter og lave priser.
 2. Opprett en konto og gjennomfør et innskudd
 3. Velg det produktet du ønsker å kjøpe (eller selge dersom du ønsker å investere mot markedet).
HANDLE MED CFDS 68 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.

CFD handel: Slik investerer du 

Det er enkelt å komme i gang med å kjøpe CFD-er. Det er faktisk akkurat samme metodikk som å kjøpe aksjer. Det eneste er at man må finne produktene som tilbyr kjøp og salg av CFD. 

Dette vil du lære i denne guiden, som viser deg steg-for-steg hvordan du kommer i gang med å handle CFD-er. Les her for å finne ut alt du trenger for å komme i gang med dine CFD kjøp. 

Steg 1: Finn en velegnet handelsplattform

Det første steget i prosessen er å finne en handelsplattform som tilbyr kjøp og salg av CFD-er. Her kan vi anbefale plattformen til eToro. eToro er en svært brukervennlig plattform og har et stort utvalg av CFD-produkter. Her kan man også kjøpe aksjer, råvarer, kryptovaluta etc. Det gjør det enkelt å samle alle investeringene sine på ett sted. 

Det er enkelt å opprette en konto og starte investeringene. Det tar bare noen få minutter å registrere seg og gjennomføre et innskudd – så er du klar til å investere. 

 • Rating
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  Besøk SaxoTraderGO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
 • Rating
  Hva vi tror
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • Velg mellom 3000+ CFD-er
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  Besøk Capital.com Les anmeldelse 73,81% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine.
 • Rating
  Hva vi tror
  • Velg mellom 700 aksjer som CFD-er
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel Fra 3,5% Minimumsinnskudd 50$ Mobil App Store
  8/10
  Besøk Skilling Les anmeldelse CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring.
  66% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.
  Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.
Se mer +

Steg 2: Opprett en konto 

Du registrerer deg ved å trykke på knappen øverst til høyre hvor det står “bli med nå”. Da vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Deretter vil du motta en E-post fra eToro som du må bekrefte. Da dette er gjort kan du sette inn penger inn til plattformen. De tilbyr flere betalingsmetoder, som blant annet bankoverføring eller via PayPal. Minsteinnskuddet er på 50 dollar. 

Opprett en konto på eToro.

Du kan lese vår anmeldelse av eToro her

Steg 3: Invester i CFD

Det siste steget i prosessen er å kjøpe CFD-produktet du ønsker å investere i. 

Finn produktet

Øverst i plattformen ser du et søkefelt. Dersom du vet hva du ønsker å investere kan du søke opp selskaper her. Du kan også trykke på “handelsmarkeder” dersom du ikke vet hva du ønsker å investere i og ønsker inspirasjon.

I dette eksemplet bruker vi storbanken DNB som et eksempel. Husk at du gjør akkurat det samme dersom du ønsker å investere i noe annet. 

Som med andre investeringer er det viktig at du har lest deg opp og er inneforstått med risikoen før du går i gang med å investere. 

Finn aksjer eller andre investeringsprodukter.

Velg beløp og kjøp

Når du har trykket deg videre fra søkeresultatet vil du komme inn på siden hvor det står mer informasjon om DNB. Her kan du lese mer informasjon om selskaper, som kursutvikling, finansielle prestasjoner og investorers meninger om aksjen som et investeringsobjekt. 

Dersom du er klar til å investere i DNB trykker du på “handle”. Da vil du se et lignende bilde som du ser nedenfor. 

Her velger du enkelt det beløpet du ønsker å investere med og trykker på “åpne handel”. Minstebeløpet for å kjøpe DNB-aksjer er 50 dollar.

Som man også kan se har man mulighet til å “geare” produktet. Da vil du øke risikoen betraktelig, men har også muligheten til å oppnå en høy gevinst på kort sikt. Du har muligheten til å geare 2 eller 5 ganger.

Hvis du tror at DNB-aksjen vil falle i verdi fremover kan du også trykke på “selg”. Da tjener du penger på at aksjen faller.

Du kan bruke CFD for ekstra gearing.

Nå vet du hvordan du kjøper CFD-produkter. Du kan lese videre i artikkelen for å lære mer om CFD-er. Dette vil øke muligheten for at du gjør gode investeringer. 

Hva er CFD-er?

CFD (contracts for difference) er et finansielt instrument som speiler prisen til et underliggende aktivum. Ved å investere i CFD-produkter har du muligheten til å tjene penger både når markedet stiger og faller. På norsk blir CFD-produkter ofte omtalt som “differansekontrakter”

CFD er en kontrakt mellom to parter, kjøper og selger, som blir enige om å utveksle differanser i det underliggende aktivumet. CFD-er blir som regel utstedt av handelsplattformene. Som kjøper vil man derfor ikke ha noe kontakt med selgeren og alt skjer automatisk, på samme måte som å investere i en aksje. 

CFD-er har blitt en svært populær måte å kjøpe aksjer og andre investeringer på. På den måten har man muligheten til å øke muligheten for høyere gevinst (som også innebærer større risiko). Man kan også investere i indekser, råvarer og valutaer gjennom CFD-produkter. 

Det er også mange som blir frarådet å ikke investere i CFD-er. Dette er først og fremst dersom man ønsker å geare produktet, som innebærer en betydelig større risiko. Det som også gjør slike investeringer så populært er at man kan investere mot markedet, slik at man tjener penger når en aksje faller i verdi. Dette innebærer også en større risiko ettersom aksjemarkedet over tid stiger. Derfor krever det at man leser seg godt opp på forhånd. 

Fordeler og ulemper med CFD handel

Før i tiden var CFD handel forbeholdt profesjonelle investorer. I senere tid har slike investeringer også blitt tilgjengelig for hobbytradere og investorer. CFD-er passer for tradere og investorer som ønsker tilgang til billig belåning og enkel tilgang til å shorte aksjer (investere mot markedet) og andre markeder, som blant annet valuta og råvarer. 

Dette er noen av fordelene med å investere i CFD-produkter:

 • Du har muligheten til å investere mot markedet
 • Du kan geare investeringen, som kan gi en vesentlig høyere avkastning på kort sikt
 • Du kan selge deg ut når som helst
 • Gjennom eToro betaler du ingen kurtasje ved å investere i CFD-er

Til tross for at flere har begynt å investere i CFD-produkter, er det allikevel viktig å ha en god forståelse for hva man investere i. Dette er noen av ulempene med å investere i CFD-er:

 • Risikoen er høyere dersom du gearer
 • Over tid går markedet i pluss, dersom du velger å investere mot markedet
 • Du investerer ikke i selskapet, som betyr at du ikke har stemmerettigheter etc. 

Flere handelsplattformer tilbyr en “stop loss” funksjon. Ved å benytte seg av dette vil man kunne begrense risikoen for tap. Da setter man et forhåndsbestemt beløp som kursen ikke kan gå under. En slik funksjon vil du også finne i plattformen til eToro. 

I hvilke marked kan jeg investere i CFD?

Det kan være greit å vite hvilke markeder man kan gjennomføre CFD handel. Når man investerer i CFD kan man velge om man ønsker å investere med markedet eller mot markedet. Dette gjelder i alle markeder. 

Det er kanskje mest vanlig å investere i CFD i aksjer, men det er fullt mulig å investere i andre markeder også. Det funker på akkurat samme måte. Her er noen markeder du kan investere i gjennom CFD:

 • Aksjer: Når du investerer i aksjer, eier du ikke aksjer i selskapet direktet, men gjennom en kontrakt som følger aksjekursen. Du har muligheten til å investere at selskapets aksjekurs vil falle eller stige. Man har også muligheten til å geare. Hvis du gearer med x2 vil din fortjeneste dobles dersom aksjen stiger. Det betyr at hvis en aksje stiger med 10%, har du en fortjeneste på 20%. Dette gir selvfølgelig også en økt sjanse for store tap. 
 • Indeks: Du kan også investere i CFD-er i indekser. Ettersom indekser er en portefølje av flere aksjer som representerer markedet går det ikke an å investere direkte i slike indekser. Derfor er det svært populært å investere i indekser gjennom CFD-er. Dette er en god måte å diversifisere sin portefølje på. 
 • Råvarer: Man kan også investere i råvarer. Gjennom CFD-er kan du blant annet velge å investere i at oljeprisene eller gullprisene vil stige eller falle. Prisbevegelsene til de ulike råvarene er ofte knyttet til det makroøkonomiske bildet, så det gjelder å følge nøye med dersom du planlegger å investerer i råvarer. Den mest normale investeringen er i gull, som ofte blir brukt som en hedge mot aksjemarkedet. 
 • Valuta: Valutamarkedet er verdens største marked, og i forhold til omsetning overgår den aksjemarkedet med god margin. Å spekulere i ulike valuta kan gi god fortjeneste. Du kan blant annet investere i at den norske kronen vil styrke seg mot amerikanske dollar, eller omvendt. Valutaen speiler som regel økonomien i landet. 
 • Kryptovaluta: Man kan også investere i kryptovaluta mot vanlig valuta gjennom CFD-er. På samme måte som med valutamarkedet vil du investere i at for eksempel Bitcoin vil stige i verdi mot den amerikanske dollaren. 

Hva er forskjellen mellom CFD og ETF? 

Vi har sett at flere er usikre på hva som er forskjellen mellom ETF-er og CFD-er. Det er viktig å forstå forskjellen mellom disse investeringsstrategiene, ettersom de skiller seg vesentlig fra hverandre. 

ETF står for Exchange Trading Fund og er fond som består av flere verdipapirer i ulike selskaper. Når du investerer i ETF har du ikke kontroll over dine egne investeringer som gjennom CFD-er. Dette trenger dog ikke være negativt, og mange investorer som ikke følger så mye med på markedet ønsker ofte å la andre kontrollere sine investeringer. 

Risiko gjennom CFD-er

Det er viktig å forstå risikoen når du skal investere i CFD-er, på lik linje med andre investeringer. Som med andre investeringer er det en mulighet for at du taper penger på dine investeringer gjennom CFD-er. 

Det er viktig å forstå at det er en vesentlig høyere risiko dersom du velger å investere med gearing. Hvis man for eksempel gearer med x10, vil man tape alle pengene sine dersom aksjen faller/stiger med 10%. 

Dersom man ikke velger å investere mot markedet eller med gearing er ikke CFD handel noe større risiko enn andre investeringer, som å investere direkte i aksjer. Hos eToro kan du investere i CFD-er uten gearing, som vil si at kursen til CFD-en er identisk med kursen til aksjen du investerer i. 

Hvorfor investere i CFD-er?

Å investere i CFD-er kan potensielt gi en god avkastning og kan også være en smart måte å spare sine penger i. Gjennom CFD-er får man tilgang til de viktigste og mest omsatte markedene i verden. Man har også muligheten til å investere indirekte i verdens største indekser, som S&P 500 eller Dow Jones. 

CFD-er har ofte lave gebyrer, som er veldig positivt når man jakter etter god avkastning. I tillegg har man muligheten til å investere mot markedet dersom det er ønskelig, selv om dette ofte krever mer research.

Med CFD handel kan du:

 • Trade for kortsiktig høy gevinst
 • Investere mot markedet
 • Dra nytte av mange investeringsmuligheter og kombinere ulike strategier
 • Få en mer diversifisert portefølje
 • Handle med gearing

Ofte stilte spørsmål

CFD (contracts for difference) er et finansielt instrument som speiler prisen til et underliggende aktivum. Ved å investere i CFD-produkter har du muligheten til å tjene penger både når markedet stiger og faller. 

Lær mer om CFD-handel.

Ja, man kan helt trygt investere i CFD-er i Norge. Vi anbefaler plattformen til eToro.

Som med andre investeringer er det viktig at du er klar over risikoen og har gjort underliggende analyser på forhånd. 

Det er mange ulike marked man kan invester i gjennom CFD-er. Dette gjelder blant annet aksjer, råvarer, indekser, valuta og kryptovaluta. 

Ja, man har muligheten til å geare investeringene med CFD-er. Dette innebærer dog en mye høyere risiko. 

På lik linje med andre investeringer. Dersom du selger investeringen din for en høyere pris enn når du kjøpte har du endt med en positiv avkastning.