CFD-handel: Slik tjener du penger når markedet faller

CFD (contracts for difference) er et finansielt instrument som speiler prisen til et underliggende aktivum. Ved å investere i CFD-produkter har du muligheten til å tjene penger både når markedet stiger og faller. 

Dette gjør at CFD-er skiller seg fra andre investeringsprodukter, og det er ganske populært blant drevende investorer. 

I denne artikkelen kan du lære mer om hva det vil si å investere i CFD-er, risikoen som knyttes opp mot slike investering og fordeler og ulemper. Kanskje passer slike investeringer til din investeringsprofil? Les videre for å lære mer!

HANDLE MED CFD-ER 77.5% av investorene taper penger når de handler CFD-er med denne aktøren.

Kjøp CFD-er med 3 enkle trinn

 1. Finn en velegnet handelsplattform som passer din investeringsprofil. Vi kan anbefale Pepperstone, som har et stort utvalg av investeringsprodukter og lave priser.
 2. Opprett en konto og gjennomfør et innskudd
 3. Velg det produktet du ønsker å kjøpe (eller selge dersom du ønsker å investere mot markedet).
HANDLE MED CFD-ER 77.5% av investorene taper penger når de handler CFD-er med denne aktøren.

CFD handel: Slik investerer du 

Det er enkelt å komme i gang med å kjøpe CFD-er. Det er faktisk akkurat samme metodikk som å kjøpe aksjer. Det eneste er at man må finne produktene som tilbyr kjøp og salg av CFD. 

Dette vil du lære i denne guiden, som viser deg steg-for-steg hvordan du kommer i gang med å handle CFD-er. Les her for å finne ut alt du trenger for å komme i gang med dine CFD kjøp. 

Steg 1: Finn en velegnet handelsplattform

Det første steget i prosessen er å finne en handelsplattform som tilbyr kjøp og salg av CFD-er. Her kan vi anbefale plattformen til Pepperstone. Pepperstone er en svært brukervennlig plattform og har et stort utvalg av CFD-produkter. Her kan man også kjøpe aksjer, råvarer, kryptovaluta gjennom CFD-produkter. Det gjør det enkelt å samle alle investeringene sine på ett sted. 

Det er enkelt å opprette en konto og starte investeringene. Det tar bare noen få minutter å registrere seg og gjennomføre et innskudd – så er du klar til å investere. 

Steg 2: Opprett en konto 

Opprettelse av kontoen hos Pepperstone tar kun et par minutter. Det eneste du trenger å gjøre er å:

 1. Fylle inn din e-post og velge et sikkert passord.
 2. Fylle inn ytterligere informasjon, som personnummer og validering av ID. 
 3. Bekrefte din ID.
 4. Gjennomføre et innskudd.

Dette er en nokså vanlig prosedyre, og informasjon de krever fra deg er lovpålagt for alle regulerte og lisensierte plattformer å innhente. Å fylle inn informasjon om deg selv er for å forhindre kriminell aktivitet og hvitvasking av penger. 

Pepperstone registrere konto

Når du har registrert deg, må du sette inn penger på din konto. Minsteinnskuddet er på 200 dollar, som er i underkant av 2000 NOK. Du Du kan gjennomføre et innskudd gjennom bankkort, paypal eller bankoverføring. Les vår Pepperstone anmeldelse her.

Steg 3: Invester i CFD

Det siste steget i prosessen er å kjøpe CFD-produktet du ønsker å investere i. Pepperstone er mest kjent for deres valuta investeringsmuligheter, så vi vil ta utgangspunktet et slikt produkt.

Finn produktet

Når du er inne i deres plattform klikker du enkelt på det valutaparet du ønsker å investere i, klikker du på de valutaene du ønsker å trade, enten ved å trykke på symbolene du ser på venstre side eller ved å trykke på figuren som viser en graf og en grønn “+”-tegn. 

Valuta forex trading Pepperstone

Velg beløp og kjøp

I eksemplet under ønsker vi å trade 100 dollar, som er i underkant av 1000 norske kroner, i at euroen vil styrke seg mot den amerikanske dollaren. Ønsker man å investere motsatt, trykker man på “sell by market” i steden for “buy by market”. 

Man kan også benytte seg av deres funksjoner; “stop loss” og “take profit”. Dette betyr at du vil automatisk selge deg ut og ta gevinst eller tap når verdien når en viss verdi. Det er en ofte brukt funksjon blant tradere for å forsikre seg av at man får den gevinsten man ønsker å oppnå eller ikke taper mer enn man ønsker. 

Kjøp valuta Pepperstone

Så enkelt er det å gjennomføre en CFD-handel gjennom plattformen til Pepperstone. Les videre for å lære mer om hva CFD-er er og hvorfor mange investorer investerer i disse produktene.

Hva er CFD-er?

CFD (contracts for difference) er et finansielt instrument som speiler prisen til et underliggende aktivum. Ved å investere i CFD-produkter har du muligheten til å tjene penger både når markedet stiger og faller. På norsk blir CFD-produkter ofte omtalt som “differansekontrakter”

CFD er en kontrakt mellom to parter, kjøper og selger, som blir enige om å utveksle differanser i det underliggende aktivumet. CFD-er blir som regel utstedt av handelsplattformene. Som kjøper vil man derfor ikke ha noe kontakt med selgeren og alt skjer automatisk, på samme måte som å investere i en aksje. 

CFD-er har blitt en svært populær måte å kjøpe aksjer og andre investeringer på. På den måten har man muligheten til å øke muligheten for høyere gevinst (som også innebærer større risiko). Man kan også investere i indekser, råvarer og valutaer gjennom CFD-produkter. 

Det er også mange som blir frarådet å ikke investere i CFD-er. Dette er først og fremst dersom man ønsker å geare produktet, som innebærer en betydelig større risiko. Det som også gjør slike investeringer så populært er at man kan investere mot markedet, slik at man tjener penger når en aksje faller i verdi. Dette innebærer også en større risiko ettersom aksjemarkedet over tid stiger. Derfor krever det at man leser seg godt opp på forhånd. 

Fordeler og ulemper med CFD handel

Før i tiden var CFD handel forbeholdt profesjonelle investorer. I senere tid har slike investeringer også blitt tilgjengelig for hobbytradere og investorer. CFD-er passer for tradere og investorer som ønsker tilgang til billig belåning og enkel tilgang til å shorte aksjer (investere mot markedet) og andre markeder, som blant annet valuta og råvarer. 

Dette er noen av fordelene med å investere i CFD-produkter:

 • Du har muligheten til å investere mot markedet
 • Du kan geare investeringen, som kan gi en vesentlig høyere avkastning på kort sikt
 • Du kan selge deg ut når som helst

Til tross for at flere har begynt å investere i CFD-produkter, er det allikevel viktig å ha en god forståelse for hva man investere i. Dette er noen av ulempene med å investere i CFD-er:

 • Risikoen er høyere dersom du gearer
 • Over tid går markedet i pluss, dersom du velger å investere mot markedet
 • Du investerer ikke i selskapet, som betyr at du ikke har stemmerettigheter etc. 

Flere handelsplattformer tilbyr en “stop loss” funksjon. Ved å benytte seg av dette vil man kunne begrense risikoen for tap. Da setter man et forhåndsbestemt beløp som kursen ikke kan gå under. En slik funksjon vil du også finne i plattformen til Pepperstone. 

I hvilke marked kan jeg investere i CFD?

Det kan være greit å vite hvilke markeder man kan gjennomføre CFD handel. Når man investerer i CFD kan man velge om man ønsker å investere med markedet eller mot markedet. Dette gjelder i alle markeder. 

Det er kanskje mest vanlig å investere i CFD i aksjer, men det er fullt mulig å investere i andre markeder også. Det funker på akkurat samme måte. Her er noen markeder du kan investere i gjennom CFD:

 • Aksjer: Når du investerer i aksjer, eier du ikke aksjer i selskapet direktet, men gjennom en kontrakt som følger aksjekursen. Du har muligheten til å investere at selskapets aksjekurs vil falle eller stige. Man har også muligheten til å geare. Hvis du gearer med x2 vil din fortjeneste dobles dersom aksjen stiger. Det betyr at hvis en aksje stiger med 10%, har du en fortjeneste på 20%. Dette gir selvfølgelig også en økt sjanse for store tap. 
 • Indeks: Du kan også investere i CFD-er i indekser. Ettersom indekser er en portefølje av flere aksjer som representerer markedet går det ikke an å investere direkte i slike indekser. Derfor er det svært populært å investere i indekser gjennom CFD-er. Dette er en god måte å diversifisere sin portefølje på. 
 • Råvarer: Man kan også investere i råvarer. Gjennom CFD-er kan du blant annet velge å investere i at oljeprisene eller gullprisene vil stige eller falle. Prisbevegelsene til de ulike råvarene er ofte knyttet til det makroøkonomiske bildet, så det gjelder å følge nøye med dersom du planlegger å investerer i råvarer. Den mest normale investeringen er i gull, som ofte blir brukt som en hedge mot aksjemarkedet. 
 • Valuta: Valutamarkedet er verdens største marked, og i forhold til omsetning overgår den aksjemarkedet med god margin. Å spekulere i ulike valuta kan gi god fortjeneste. Du kan blant annet investere i at den norske kronen vil styrke seg mot amerikanske dollar, eller omvendt. Valutaen speiler som regel økonomien i landet. 
 • Kryptovaluta: Man kan også investere i kryptovaluta mot vanlig valuta gjennom CFD-er. På samme måte som med valutamarkedet vil du investere i at for eksempel Bitcoin vil stige i verdi mot den amerikanske dollaren. 

Hva er forskjellen mellom CFD og ETF? 

Vi har sett at flere er usikre på hva som er forskjellen mellom ETF-er og CFD-er. Det er viktig å forstå forskjellen mellom disse investeringsstrategiene, ettersom de skiller seg vesentlig fra hverandre. 

Risiko gjennom CFD-er

Det er viktig å forstå risikoen når du skal investere i CFD-er, på lik linje med andre investeringer. Som med andre investeringer er det en mulighet for at du taper penger på dine investeringer gjennom CFD-er. 

Det er viktig å forstå at det er en vesentlig høyere risiko dersom du velger å investere med gearing. Hvis man for eksempel gearer med x10, vil man tape alle pengene sine dersom aksjen faller/stiger med 10%. Gjennom plattformen til Pepperstone kan man investere i alle ulike marked med gearing.

Hvorfor investere i CFD-er?

Å investere i CFD-er kan potensielt gi en god avkastning og kan også være en smart måte å spare sine penger i. Gjennom CFD-er får man tilgang til de viktigste og mest omsatte markedene i verden. Man har også muligheten til å investere indirekte i verdens største indekser, som S&P 500 eller Dow Jones. 

CFD-er har ofte lave gebyrer, som er veldig positivt når man jakter etter god avkastning. I tillegg har man muligheten til å investere mot markedet dersom det er ønskelig, selv om dette ofte krever mer research.

Med CFD handel kan du:

 • Trade for kortsiktig høy gevinst
 • Investere mot markedet
 • Dra nytte av mange investeringsmuligheter og kombinere ulike strategier
 • Få en mer diversifisert portefølje
 • Handle med gearing

Ofte stilte spørsmål

Hva er CFD handel?

CFD (contracts for difference) er et finansielt instrument som speiler prisen til et underliggende aktivum. Ved å investere i CFD-produkter har du muligheten til å tjene penger både når markedet stiger og faller. 
Lær mer om CFD-handel.

Kan man investere i CFD-er i Norge?

Ja, man kan helt trygt investere i CFD-er i Norge. Vi anbefaler plattformen til Pepperstone.

Er det trygt å investere i CFD-er?

Som med andre investeringer er det viktig at du er klar over risikoen og har gjort underliggende analyser på forhånd. 

Hva slags CFD-er kan man investere i?

Det er mange ulike marked man kan invester i gjennom CFD-er. Dette gjelder blant annet aksjer, råvarer, indekser, valuta og kryptovaluta. 

Kan man geare CFD-er?

Ja, man har muligheten til å geare investeringene med CFD-er. Dette innebærer dog en mye høyere risiko. 

Hvordan tjene penger på CFD?

På lik linje med andre investeringer. Dersom du selger investeringen din for en høyere pris enn når du kjøpte har du endt med en positiv avkastning. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen