Kjøp Dai: Flott guide (2024 oppdatering)

Ønsker du å kjøpe Dai? Her ser du hvordan. Du finner også svar på hva som er beste kryptobørs å kjøpe i fra.

Er du usikker på hva Dai kryptovaluta egentlig er? Frykt ikke. Her finner du alt av informasjon om den populære Stablecoinen. Vi forklarer hva det er, hva dets formål er, hvordan den fungerer – og selvsagt fordeler og ulemper med en investering.

KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvorfor kjøpe Dai?

 • Dai er en stabil kryptovaluta (Stablecoin) som sporer verdien til den amerikanske dollaren. Dai Crypto er altså IKKE volatil og derfor forbundet med lav risiko.
 • Dai er blant de 30 største på markedet med en markedsverdi på over 9 milliarder dollar.
 • Siden DAI alltid er tilnærmet lik 1 dollar, kan det være en lur investering for å beskytte seg mot en fallende kronekurs.
 • Du kan enkelt kjøpe DAI med vipps på den norske kryptobørsen, Firi, tidligere MiraiEx.
KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Kjøpe Dai – Steg for Steg

I dette avsnittet forklarer vi hvordan kjøpe BTC, men aller først er det viktig å finne en sikker nettmegler. En god nettmegler har nemlig stor betydning for hvordan investeringen utarter seg. Deretter må du opprette konto, verifisere deg, og gjøre et innskudd før du kan begynne handelen.

Denne steg-for-steg guiden er tatt utgangspunkt i Coinbase, da det er plattformen vi anser som best. Foretrekker du andre aktører er registreringsprosessen og handelen tilnærmet lik som hos Coinbase.

Steg-for-steg guiden

 • Opprett en konto på Coinbase.
 • Fullfør ID-verifisering.
 • Sett inn penger på kontoen din med kredittkort eller bankoverføring.
 • Velg og kjøp kryptovalutaen(e) du ønsker.
 • Husk å sette opp stop-loss.
 • Følg strategien din og selg eller kjøp etter hvert som kurset utvikler seg.
callout icon
KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hva er Dai?

Dai er en stabil kryptovaluta som følger verdien til en amerikansk dollar. Det er derfor kategorisert som en Stablecoin, som er kryptovaluta som følger verdien til bestemt instrument eksempelvis gull eller dollar.

Dai ble lansert i 2017 og er utviklet av danske Ruben Christensen på blokkjeden til Ethereum. Av den grunn er Dai kalt et ERC20-token.

Dai kurs holdes stabil gjennom et automatisert system av smarte kontrakter, og kryptoen er driftet på MakerDAO. MakerDAO er en desentralisert autonom organisasjon som utgjør en viktig del av desentralisert finans (DeFi). DeFi er kort fortalt finansielle tjenester som ikke behøver å involvere tredjeparter som banker og andre finansdepartement.

Hva gjør DAI Crypto unik?

Ifølge utviklerne av DAI er det verdens første upartiske valuta. Utviklerne ønsker en smartere og bedre valuta som er mer rettferdig, eller sagt med andre ord, ikke diskriminerer basert på hvilket land eller region du bor i. Valutaen skal ha lik verdi uansett hvor i verden du er plassert.

Dessuten ønsker den å være fullstendig uavhengig av banker og andre finansielle tredjeparter. Det vil si at du kan overføre penger og gjennomføre andre transaksjoner uten å gå via et mellomledd. Alle transaksjoner skjer kun mellom deg og den andre part.

Videre ønsker DAI å fungere som en bro mellom vanlig fiat valuta (NOK, USD, EUR osv) og kryptovaluta. I tillegg skal den tilby likviditet, gjennomsiktighet og ikke minst stabilitet, i et ellers volatilt marked.

Sett i en investors perspektiv er det nettopp stabilitet som gjør kryptoen unik. Det betyr du som investerer ikke vil være utsatt for betydelige prissvingninger som normalt er tilfelle med kryptoinvesteringer. Det gjør risikoen mindre.

Hva gjør DAI Crypto unik?

Er Dai en god investering?  

Det at DAI er en stablecoin har sin åpenbare fordeler, men det er også vesentlige ulemper. Først og fremst vil du som investerer ikke være utsatt for prissvingninger. Dette gjør risikoen mindre, og det er derfor kategorisert som en «trygg» investering.

Samtidig er ikke dette en investering hvor du tjener penger. Her er verdien alltid lik, eller tilnærmet lik 1 dollar. For å si det på en annen måte; her kan ikke prisen stige til himmels, som flere av markedets kryptoer har gjort de siste årene.

DAI er mer ment som en slags sikring skulle kryptomarkedet kollapse. Her vil du ikke oppleve markante prisfall, men heller ikke vanvittige prisøkninger – og nettopp derfor kan du hverken tape eller tjene særlig med penger. Dette er dog hensiktsmessig ettersom markedet ellers er forbundet med enorme prissvingninger, og på den måten fungerer DAI som en sikker havn i et ellers ustabilt marked.

En annen viktig fordel er det faktum at DAI ikke administreres av et privat selskap, men et desentralisert organisasjon. Som et resultat blir alle utstedelser av nye mynter offentlig registrert i en åpen hovedbok, hvilket gjør systemet mer gjennomsiktig og mindre utsatt for korrupsjon.  

Fordeler og ulemper

 • DAI følger verdien til 1 dollar og er derfor alltid stabil. Her vil du ikke oppleve prissvingninger som gjør det til en lite risikabel investering.
 • DAI er blant de aller største kryptoene på markedet med en markedsverdi på nesten 10 milliarder dollar.
 • Siden kryptoen slavisk sporer verdien til den amerikanske dollaren, er også avkastningspotensialet fraværende. Her kommer ikke prisen til å skyte til værs, noe som har vært typisk for kryptovaluta de siste årene.
 • Dai fungerer mer som en slags sikring mot fallende kryptopriser.

Dai kurs – Vil Dai stige i fremtiden?

Siden DAI er en stablecoin som følger verdien til dollaren, vil Dai kurs til enhver tid være tilnærmet lik 1 dollar. Den vil derfor ikke stige nevneverdig ei heller falle. Noen mindre avvik vil det være, og noen mindre avvik har det også vært, men ikke mer enn med noen få cent.

Se DAI kurs i sanntid.

DAI logo

Oppsummering – Bør jeg kjøpe Dai?  

Siden Dai er en Stablecoin som alltid skal være lik 1 dollar, er det en god investering for deg som ønsker lav volatilitet og lav risiko. Krypto er vanligvis svært volatile, men med Stablecoins som Dai unngår du at investeringen varierer i verdi.

Her er imidlertid profittpotensialet betydelig mindre sammenlignet med Bitcoin og Altcoins, på grunn av at prisen kun avviker med noen få cent. Det er derfor anbefalt med en godt diversifisert kryptoportefølje som både inneholder Dai, eventuelt andre stablecoins og krypto som svinger i verdi.

På den måten kan du utnytte det enorme avkastningspotensialet og samtidig sikre deg mot svingninger i markedet.

KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Dai?

Dai er en stablecoin som sporer verdien til 1 dollar. 1 Dai skal altså til enhver tid være tilnærmet lik 1 dollar.  

Hva er Dai kurs?

Dai kurs er alltid tilnærmet lik 1 dollar. Etter dagens kurs er det rundt 8 kroner.

Hvor kan jeg kjøpe Dai?

Du kan kjøpe Dai på den norske kryptobørsen, Firi.

Hvordan kjøpe Dai?

Du må første opprette profil på en handelsplattform. Vi anbefaler Firi. Du må så sette inn penger før du kan kjøpe Dai.

Er Dai en god investering?

Dai er en Stablecoin som følger verdien til den amerikanske dollaren. Det vil si at 1 Dai alltid er tilnærmet lik 1 dollar.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen