Kjøp Dai: Flott guide (2022 oppdatering)

Ønsker du å kjøpe Dai? Her ser du hvordan. Du finner også svar på hva som er beste kryptobørs å kjøpe i fra.

Er du usikker på hva Dai kryptovaluta egentlig er? Frykt ikke. Her finner du alt av informasjon om den populære Stablecoinen. Vi forklarer hva det er, hva dets formål er, hvordan den fungerer – og selvsagt fordeler og ulemper med en investering.

KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Hvorfor kjøpe Dai?

 • Dai er en stabil kryptovaluta (Stablecoin) som sporer verdien til den amerikanske dollaren. Dai Crypto er altså IKKE volatil og derfor forbundet med lav risiko.
 • Dai er blant de 30 største på markedet med en markedsverdi på over 9 milliarder dollar.
 • Siden DAI alltid er tilnærmet lik 1 dollar, kan det være en lur investering for å beskytte seg mot en fallende kronekurs.
 • Du kan enkelt kjøpe DAI med vipps på den norske kryptobørsen, Firi, tidligere MiraiEx.
KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Kjøpe Dai – Steg for Steg

Stadig flere velger å investere i Stablecoins, altså stabile kryptovaluta, for å sikre seg mot svingninger i markedet. Siden Dai er blant de aller største «stabile kryptoene» er den svært populær. Men hvordan kjøpe Dai?

I denne steg- for- steg guiden ser du hvordan. Alt du behøver å gjøre er å:

 • Finne en egnet en kryptobørs/ handelsplattform
 • Opprette konto og verifisere deg
 • Kjøp DAI!

Nedenfor beskriver vi hvordan du finner en pålitelig kryptobørs.

Steg 1 – Finn en egnet kryptobørs

På grunn av det enorme utvalget av kryptobørser, er det svært viktig å være nøye i sitt valg. Valg av børs har nemlig stor betydning for hvordan investeringen utarter seg. Her finner du faktorer vi mener er helt essensielt å vurdere ved valg av handelsplattform:

 • Sikkerhet: Dette er helt essensielt! Se på hvilke reguleringer og lisenser plattformen harDet er kun når handelsplattformen er regulert og lisensiert du kan vite at den er trygg.
 • Kostnader: Kostnader som kurtasje, spredning, innskudd, uttak osv, er elementære å se på. Desto mindre du betaler i gebyrer, jo mer sitter du igjen med i gevinster.
 • Brukervennlighet: Vurder ditt erfaringsnivå og velg plattform deretter. Flere av dagens plattformer er nemlig forbeholdt aktive tradere med lang erfaring. En viktig årsak til at eToro er vår favoritt, er fordi det er en plattform tilpasset alle.
 • Utvalg: Et større utvalg gjør det enklere å diversifisere porteføljen. Dette er en god og lure måte å spre risiko på.
 • Sosialt nettverk: Et sosial nettverk er en ypperlig plass å dele innhold og erfaringer med hverandre. Det er også en fin plass å lære av andre, og da særlig de profesjonelle. eToro er for eksempel verdens største sosiale handelsplattform med millioner av aktive brukere.
 • Verktøy og andre funksjoner: Se etter funksjoner som «stop-loss», «take-profit», «Copytrading», og selvsagt analyseverktøy. Dette er til for å hjelpe deg å oppnå gevinster og samtidig redusere tap.

Normalt er det eToro vi foretrekker til kryptoinvesteringer, men siden de ikke har Dai i sitt sortiment er det Firi (tidligere MiraiEx) vi anbefaler. Grunnen til at vi opplever Firi som best til kjøp av Dai, er fordi det er en norsk kryptobørs regulert av finanstilsynet.

Her står pengene trygt og du kan også enkelt registrere deg med Vipps eller e-post. Firi er faktisk Norges største kryptobørs med over 100,000 brukere. For mer informasjon om Firi, les vår Firi anmeldelse.

 • Firi toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Enkel og rask registrering
  • Troverdig og trygt
  • Kjøp av digital valuta med norske kroner
  Kostnad per handel 0,5 % spredning på både kjøp og salg. Minimumsinnskudd Fra 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko.
  Historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.
 • Skilling toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 700 aksjer som CFD-er
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel Fra 3,5% Minimumsinnskudd 50$ Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring.
  80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.
  Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.
 • saxo toplist stb 1
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
 • Libertex toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Bruk MetaTrader til å handle
  • Stort utvalg av CFDer
  • Mulighet for høy gearing
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse 62.2% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • velg fra 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  KJØP KRYPTO Les anmeldelse 83.45% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine.
Se mer +

Steg 2 – Opprett profil

Å registrere seg hos Firi gjørs som nevnt enkelt med Vipps eller e-post. Du må bare først besøke hjemmesiden og klikke på «Kom i gang».

Klikk på «Kom i gang»

Opprett profil på Firi

Klikk på «registrer med Vipps», eller «registrer med e-post».

Opprett profil

Du må deretter bekrefte at du har lest gjennom personvernerklæringen og at du er kjent med bruksvilkårene. Når det er gjort, følger du bare registreringsprosessen videre.

Når vipps-kontoen er registret, blir du videreført til en side hvor du må fylle ut et kundekontrollskjema. Dette er en såkalt KYC-prosedyre, som går ut på at du må svare på noen spørsmål om deg selv. Disse personlige spørsmålene stilles for å beskytte deg som investor, og for å forhindre kriminell aktivitet som hvitvasking.

Når du har fylt ut skjemaet, klikker du på «Signer med BankID».

Gjør et innskudd

Når kontoen er opprettet kan du kjøpe DAI, men først er du nødt til å gjøre et innskudd. Det gjøres kjapt og enkelt med vipps eller med vanlig bankinnskudd. Tiden det tar før pengene er tilgjengelig varierer, men normalt tar det 1-2 virkedager. Visa-overføringer støttes i skrivende stund ikke av Firi.

Steg 3- Kjøp Dai

Firi er en oversiktlig plattform med et lite komplisert brukergrensesnitt. Derfor gjennomføres alle handler problemfritt. Selv nybegynnere vil klare å gjennomføre alle handler med den største selvfølge. Alt du må gjøre er å klikke på knappen hvor det står «Handel» helt til venstre på plattformen.  

Klikk «Handel»

Kjøp Dai

Velg DAI

Kjøp Dai

Velg beløp du ønsker å kjøpe for eller antall coins du ønsker å kjøpe.

Kjøp Dai

Klikk på «Forhåndsvis kjøp»

Når du klikker på forhåndsvis kjøp kommer du til en side hvor du må se igjennom og bekrefte at alt stemmer. Dersom alt er i skjønneste orden er det bare å klikke på «Bekreft», og du har investert i DAI kryptovaluta.     

Hva er Dai?

Dai er en stabil kryptovaluta som følger verdien til en amerikansk dollar. Det er derfor kategorisert som en Stablecoin, som er kryptovaluta som følger verdien til bestemt instrument eksempelvis gull eller dollar.

Dai ble lansert i 2017 og er utviklet av danske Ruben Christensen på blokkjeden til Ethereum. Av den grunn er Dai kalt et ERC20-token.

Dai kurs holdes stabil gjennom et automatisert system av smarte kontrakter, og kryptoen er driftet på MakerDAO. MakerDAO er en desentralisert autonom organisasjon som utgjør en viktig del av desentralisert finans (DeFi). DeFi er kort fortalt finansielle tjenester som ikke behøver å involvere tredjeparter som banker og andre finansdepartement.

Hva gjør DAI Crypto unik?

Ifølge utviklerne av DAI er det verdens første upartiske valuta. Utviklerne ønsker en smartere og bedre valuta som er mer rettferdig, eller sagt med andre ord, ikke diskriminerer basert på hvilket land eller region du bor i. Valutaen skal ha lik verdi uansett hvor i verden du er plassert.

Dessuten ønsker den å være fullstendig uavhengig av banker og andre finansielle tredjeparter. Det vil si at du kan overføre penger og gjennomføre andre transaksjoner uten å gå via et mellomledd. Alle transaksjoner skjer kun mellom deg og den andre part.

Videre ønsker DAI å fungere som en bro mellom vanlig fiat valuta (NOK, USD, EUR osv) og kryptovaluta. I tillegg skal den tilby likviditet, gjennomsiktighet og ikke minst stabilitet, i et ellers volatilt marked.

Sett i en investors perspektiv er det nettopp stabilitet som gjør kryptoen unik. Det betyr du som investerer ikke vil være utsatt for betydelige prissvingninger som normalt er tilfelle med kryptoinvesteringer. Det gjør risikoen mindre.

Hva gjør DAI Crypto unik?

Er Dai en god investering?  

Det at DAI er en stablecoin har sin åpenbare fordeler, men det er også vesentlige ulemper. Først og fremst vil du som investerer ikke være utsatt for prissvingninger. Dette gjør risikoen mindre, og det er derfor kategorisert som en «trygg» investering.

Samtidig er ikke dette en investering hvor du tjener penger. Her er verdien alltid lik, eller tilnærmet lik 1 dollar. For å si det på en annen måte; her kan ikke prisen stige til himmels, som flere av markedets kryptoer har gjort de siste årene.

DAI er mer ment som en slags sikring skulle kryptomarkedet kollapse. Her vil du ikke oppleve markante prisfall, men heller ikke vanvittige prisøkninger – og nettopp derfor kan du hverken tape eller tjene særlig med penger. Dette er dog hensiktsmessig ettersom markedet ellers er forbundet med enorme prissvingninger, og på den måten fungerer DAI som en sikker havn i et ellers ustabilt marked.

En annen viktig fordel er det faktum at DAI ikke administreres av et privat selskap, men et desentralisert organisasjon. Som et resultat blir alle utstedelser av nye mynter offentlig registrert i en åpen hovedbok, hvilket gjør systemet mer gjennomsiktig og mindre utsatt for korrupsjon.  

Fordeler og ulemper

 • DAI følger verdien til 1 dollar og er derfor alltid stabil. Her vil du ikke oppleve prissvingninger som gjør det til en lite risikabel investering.
 • DAI er blant de aller største kryptoene på markedet med en markedsverdi på nesten 10 milliarder dollar.
 • Siden kryptoen slavisk sporer verdien til den amerikanske dollaren, er også avkastningspotensialet fraværende. Her kommer ikke prisen til å skyte til værs, noe som har vært typisk for kryptovaluta de siste årene.
 • Dai fungerer mer som en slags sikring mot fallende kryptopriser.

Dai kurs – Vil Dai stige i fremtiden?

Siden DAI er en stablecoin som følger verdien til dollaren, vil Dai kurs til enhver tid være tilnærmet lik 1 dollar. Den vil derfor ikke stige nevneverdig ei heller falle. Noen mindre avvik vil det være, og noen mindre avvik har det også vært, men ikke mer enn med noen få cent.

Se DAI kurs i sanntid.

DAI logo

Oppsummering – Bør jeg kjøpe Dai?  

Siden Dai er en Stablecoin som alltid skal være lik 1 dollar, er det en god investering for deg som ønsker lav volatilitet og lav risiko. Krypto er vanligvis svært volatile, men med Stablecoins som Dai unngår du at investeringen varierer i verdi.

Her er imidlertid profittpotensialet betydelig mindre sammenlignet med Bitcoin og Altcoins, på grunn av at prisen kun avviker med noen få cent. Det er derfor anbefalt med en godt diversifisert kryptoportefølje som både inneholder Dai, eventuelt andre stablecoins og krypto som svinger i verdi.

På den måten kan du utnytte det enorme avkastningspotensialet og samtidig sikre deg mot svingninger i markedet.

KJØP DAI HER Investering i kryptovaluta er uregulert i enkelte EU-land og har ingen forbrukerbeskyttelse.
Din kapital er i fare.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Dai?

Dai er en stablecoin som sporer verdien til 1 dollar. 1 Dai skal altså til enhver tid være tilnærmet lik 1 dollar.  

Hva er Dai kurs?

Dai kurs er alltid tilnærmet lik 1 dollar. Etter dagens kurs er det rundt 8 kroner.

Hvor kan jeg kjøpe Dai?

Du kan kjøpe Dai på den norske kryptobørsen, Firi.

Hvordan kjøpe Dai?

Du må første opprette profil på en handelsplattform. Vi anbefaler Firi. Du må så sette inn penger før du kan kjøpe Dai.

Er Dai en god investering?

Dai er en Stablecoin som følger verdien til den amerikanske dollaren. Det vil si at 1 Dai alltid er tilnærmet lik 1 dollar.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen