Aksjefond – En god måte å spare langsiktig på!

I løpet av de siste årene har nordmenn flommet inn i aksjemarkedet. Allikevel er det mange som kun er investert i ett eller veldig få aksjer, som innebærer en svært høy risiko. 

Da kan det være en fordel å investere i aksjefond. Dette er en portefølje av mange aksjer som blir forvaltet av en profesjonell forvalter. Det er enkelt, krever ingen tid og forkunnskaper. 

Aksjefond har vist seg å være en svært god måte å spare pengene sine på, og har gitt en vesentlig bedre avkastning over tid sammenlignet med banken. 

Les vår artikkel og lær om hvorfor aksjefond kan være noe for deg!

Kjøp aksjefond: Steg-for-steg for Juni2024

Å investere i akjefond har bevist å være en god måte å spare sine penger på langsiktig. I motsetning til å investere i enkeltaksjer trenger man hverken å bruke mye tid og research på forhånd ettersom alle investeringene blir foretatt for deg av en profesjonell forvalter. Muligheten for å tape penger er også markant mindre, ettersom en portefølje består av svært mange aksjer. Dette gir deg en god risikojustert avkastning.

Over tid har aksjefond gitt en årlig avkastning på rundt 7 – 10 %. Dette vil dermed gi deg en betydelig større gevinst enn om du velger å kun la pengene dine stå i banken. 

Aksjefond er dermed en god måte å spare penger på en passiv måte. Med renters rente-effekten vil du imidlertid også få avkastning gjennom pengene du tjener gjennom å ha de i aksjemarkedet. Dette vil merkes godt over tid. 

Å investere i aksjefond er svært enkelt. For å gjøre det enda enklere har vi laget en guide som viser deg alle instruksene for at du kan komme i gang med dine investeringer. 

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første du må gjøre når du skal investere i aksjefond er å velge en passende handelsplattform som tilbyr slike produkter. Det finnes utallige mange ulike plattformer å velge mellom, så det gjelder å finne en som passer deg og din investeringsprofil.

Det finnes flere faktorer man bør se på når man skal velge en plattform. Dette er noen viktige faktorer:

 • Utvalg av aksjefond og andre finansielle instrumenter
 • Lave gebyrer og forvaltningshonorar for å kjøpe aksjefond
 • Brukervennlig plattform
 • Enkelt å følge sin portefølje, og kjøpe seg inn og ut av fond
 • Sosial plattform for videre læring

Ut fra disse kriteriene, og mange flere, kan vi anbefale plattformen til Nordnet. Her kan man enkelt kjøpe og selge aksjefond til konkurransedyktige priser. I tillegg får man tilgang til utdypende informasjon om investeringsobjektet. Nordnet er den foretrukne plattformen å investere i aksjefond gjennom blant nordiske investorer.

Man vil også få tilgang til Shareville, som er Nordnets sosiale plattform der investorer diskuterer ulike selskaper og investeringsmuligheter.

Hos Nordnet får du tilgang til:

 • Aksjefond som representerer marked over hele verden, inkludert i Norden, Tyskland, USA, Canada og mer.
 • Tilgang til over 800 fond og 1500 ETFer.
 • Gratis medlemskap på Shareville, Nordens største investeringsforum.
 • saxo toplist stb 2
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  Besøk SaxoTraderGO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Hva vi tror
  • Tilbyr mer enn 70 valutapar
  • Opptil 30:1 gearing
  • Støtter MetaTrader og cTrader
  Kostnad per handel Fra 0,2 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
  9/10
  Besøk Pepperstone Les anmeldelse CFD-er er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for tap på grunn av muligheten for gearing.
  77.5% av investorene taper penger når de handler CFD-er med denne handelsplattformen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å miste dine penger.

Steg 2 – Opprett en konto

Videre i denne guiden vil vi ta utgangspunkt i Nordnet, ettersom det er vår anbefalte plattform for å investere i indeksfond. 

Det andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre på deres hjemmeside ved å trykke [her].

Nordnet registrer bruker

Øverst til høyre på plattformen ser du en knapp hvor det står “Bli kunde”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. Når du har gjort dette kan du gå videre med å gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan enkelt gjøres gjennom ditt bankoverføring.

Steg 3 – Finn indeksen du ønsker å investere i 

Dersom du har fulgt alle instruksene ovenfor er det på tide å finne det fondet du ønsker å investere i. Her kan du enten trykke på “børs og marked”, deretter “fond” eller søke opp fondet i søkefeltet øverst. Du vil kunne filtrere etter «aksjer». Da vil du se alle aksjefond Nordnet tilbyr. Du kan også sortere ut fra andre ønsker, som bærekraft, teknologi, vekstaksjer etc.

aksjefond Nordnet

Dersom du allerede vet hva du ønsker å investere i, kan du bare skrive dette inn i søkefeltet øverst. Et fond som har vært omtalt og som er populært blant investorer er ARK Innovation (ARKK). Dette er et aktivt forvaltet børsnotert fond som fokuserer på innovative, teknologiselskaper. I fondet finner man blant annet Tesla og Slack Technologies. 

For å investere i dette fondet søker du på navnet i søkefeltet eller trykker deg inn gjennom fondsliten. Du følger akkurat samme metodikk dersom du ønsker å investere i noe annet. Under kan du se hvordan du kommer i gang med å investere i dette aksjefondet.

ARKK Nordnet invester

Som du ser på bildet, søker du på “ARKK” i søkefeltet. Når du trykker på logoen vil du bli videreført til siden hvor du kan lese mer om indeksen. Her vil du også kunne lese medlemmers meninger om indeksen og du kan se fondets kursutvikling

Steg 4 – Kjøp indeksen

Hvis du har fulgt de tre stegene ovenfor har du kommet til siste delen – nemlig å kjøpe indeksen. Når du har trykket inn i indeksen vil du se en blå knapp øverst til høyre hvor det står “Kjøp”. Da vil du bli videreført til kjøpssiden. 

Nordnet aksjefond ARKK handle

Du velger enkelt å føre inn antallet du ønsker å investere og til hvilken pris. Deretter trykker du kjøp. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å investere i 43 ARKK-fond, som tilsvarer i overkant av 19.000 norske kroner.

Husk at man ikke burde investere mer enn man har råd til å tape. Selv om du velger et aksjefond som har gitt god avkastning over tid, er ikke det noe sikkerhet for fondets fremtidige avkastning.

Skjermbilde 2022 05 01 kl. 16.47.42

Nå vet du hvordan du kommer i gang med å investere i aksjefond. Så enkelt er det å komme i gang med å investere i aksjemarkedet.

Les videre i artikkelen for å lære mer om indeksfond, og hvorfor dette har vist seg å være en god måte å investere pengene sine i over tid.

Hva er forskjellen på aksjer og aksjefond?

I løpet av de siste få årene har det blitt en enorm interesse for å investere i aksjemarkedet for nordmenn. Likevel er det mange som lurer på forskjellen på aksjer og aksjefond. Et aksjefond er et fond bestående av mange verdipapirer, der minimum 80 % av pengene er plassert i ulike aksjeselskap. I motsetning er en aksje en eierandel i kun ett selskap. 

Fordelen med å investere i aksjefond er at du sprer risikoen over flere aksjer, noe som gjør at din investering blir tryggere. Det mange faktisk ikke vet er at de fleste allerede er investert i et aksjefond gjennom sin pensjonsordning. Mange ønsker likevel å investere med kapitalen som de besitter, og velger å aktivt investere i aksjefond utenom pensjonen. Dette er en god langsiktig sparemåte. 

Hvor mange aksjer i et aksjefond?

Et aksjefond er  en portefølje bestående av minimum 16 aksjer, som regel mange flere. Når du har investert i et aksjefond har du indirekte investert i disse aksjeselskapene. Dette er derfor den store fordelen med å investere i et aksjefond – du trenger kun gjennomføre et kjøp og er eksponert mot mange selskaper. 

Å investere i aksjefond er spesielt lurt dersom du er ny i aksjemarkedet, men selv profesjonelle investorer pleier å kombinere enkelte aksjeselskap og aksjefond i sin helhetlige portefølje. 

Det finnes mange ulike aksjefond å investere i. Det deles normalt inn i disse kategoriene:

Geografisk område: Mange forvaltere velger å fokusere på enkelte områder. Dette kan begrenset til et spesifikt land som Norge eller USA eller et større geografisk område som Norden, Europa, Asia etc. 

Markeder: Dette kan være fremvoksende markeder som inkluderer land som Brasil, Sør-Afrika, India og Russland. 

Sektorer: Noen fond er spesifikt fokusert på enkelte sektorer. Dette kan være teknologi, energi, finans, eiendom etc. Det kan være lurt å være investert i et slikt fond dersom du har troen på en spesifikk sektore fremover. 

Selskapsstørrelse: Flere fond investerer i selskaper til en viss markedsverdi. Dette blir ofte kategorisert som småselskaper (small cap), mellomstore selskaper (mid cap) og store selskaper (large cap). Et lite selskap er som regel definert som et selskap med en markedsverdi på under 50 milliarder kroner. 

Bærekraft: I løpet av de siste årene har det også kommet opp fond som fokuserer på selskap som er “grønne”, som tilsier at de driver med grønn energi. ESG er ofte noe som også blir inkludert i disse fondene. 

Hva er forskjellen mellom aktivt forvaltet fond og passivt fond?

Det er også vesentlig å vite at ulike fond skiller seg fra hverandre. Når man snakker om hva slags fond man investerer i, referer man ofte til enten aktivt forvaltet fond og passivt fond. Men hva er så forskjellen?

Et aktivt fond er forvaltet av en forvalter som forsøker å slå en referanseindeks. Dersom fondet er rettet mot det norske markeder, er målet å få en meravkastning mot Oslo Børs hovedindeks. Å slå referanseindekser er en vanskelig oppgave og krever mye tid og kompetanse. Når du som investerer investerer i et slikt fond betaler du et forvaltningshonorar til forvalteren, for tiden forvalteren bruker og kompetanse hen besitter. 

Et passivt fond derimot følger en helt annen strategi. Et slikt fond følger en børsindeksen. Hvis vi tar Oslo Børs som eksempel igjen, vil et passivt fond som følger Oslo Børs hovedindeks gi en tilnærmet lik avkastning som indeksen. Ettersom det ikke jobbes med å utkonkurrere en referanseindeks kreves det vesentlig mindre tid og analyser. Dette gjør at kostnadene for å investere i et slikt fond er mye lavere. 

Så hva bør man faktisk investere i? Det finnes ingen fasit svar på om det er bedre å investere i et aktivt fond eller et passivt fond. Det som er viktig dog er å ikke velge et aktivt fond som krever for mye forvaltningsgebyr, ettersom dette vil “spise” bort mye av din avkastning. 

Tid har vist at det i ulike perioder viser seg å være investert i passive fond – og vice versa. Et godt utgangspunkt kan derfor være å ha en portefølje som består av både aktive fond og passive fond. Du burde uansett gjøre litt research på forhånd slik at du har en mening om hvilke markeder, regioner og sektorer du ønsker å være investert i. 

I løpet av de siste periodene er det teknologiske vekstselskaper som har gitt best avkastning. Dette kan dog fort snu og det er ingen sikkerhet om at det er denne sektoren som vil dominere aksjemarkedet de kommende ti årene. 

Burde jeg investere i aksjefond?

Å investere i aksjefond har vist seg å være en god og langsiktig måte å spare penger på. Dette spesielt dersom man sammenligner det mot å sette pengene sine i en sparekonto i banken. 

Den store fordelen med å investere i et aksjefond er at det ikke krever noe forkunnskaper og man trenger ikke bruke tid på å analysere selskaper, som man er nødt til dersom man ønsker å investere i enkeltaksjer. Årsaken til dette er fordi du har en profesjonell forvalter som forvalter pengene sine for deg. 

På den måten slipper du å måtte kjøpe og selge aksjer, og kan la pengene stå i fondet over en lengre periode. Og siden markedet over tid vil stige, er det en veldig liten sannsynlighet for at du vil tape penger – spesielt dersom du har et langsiktig mål for dine penger. 

Å investere i enkeltaksjer har en mye høyere risiko, og dersom aksjen faller i verdi vil du kunne oppleve store tap. Dette vil man unngå dersom det samme skjer med en aksje i et aksjefond ettersom én aksje kun står for en liten del av fondets samlede portefølje. 

Aksjefond er for investorer som:

 • Ønsker å investere i aksjemarkedet, men ikke ønsker å bruke mye tid og research
 • Ønsker en langsiktig spareplan 
 • Ønsker god risikojustert avkastning, som betyr høy sannsynlighet for gevinst med svært lav risiko
 • Ønsker å bygge en veldiversifisert portefølje, som kan består av både enkeltaksjer, fond og andre finansielle instrumenter 

Til tross for at det å investere i aksjefond er noe vi anbefaler for personer som ønsker å investere i aksjemarkedet, og vi mener dette er en god måte å spare penger på, er det ikke til å legge under stol at å investere i aksjefond ikke er for alle. 

Dersom du har kapital som du ønsker å bruke i nærmeste fremtid kan det være lurt å avvente med å investere i aksjefond. Dette fordi aksjemarkedet svinger opp og ned, og dersom man kommer inn på et dårlig tidspunkt kan man risikere å miste deler av sin beholdning. Dette kan være kjedelig dersom du trenger disse pengene til å kjøpe bolig, bil eller andre objekter. 

Med andre ord burde man investere penger man kan la ligge i aksjemarkedet i minimum 5 år. Vi ser også at nordmenn generelt sett er dårlige på å spare. Så en god måte å unngå å komme inn på et feil tidspunkt er å investere små beløp hver måned. Dette kan være alt fra 100 kroner og oppover – alt ettersom din økonomiske situasjon. 

Betydningen av langsiktig sparing

Som nevnt ovenfor vil hvor lenge du er investert i aksjemarkedet har en markant betydning for din avkastning. På finans språket har vi det som kalles renters rente-effekten, som man først virkelig vil oppleve etter å ha vært investert over lang tid. Dette er en effekt som gjør at du tjener penger på de allerede-eksisterende investeringen dine. For å gi et eksempel:

Hvis du investerer 100.000 kroner og får en avkastning på 10 % etter ett år vil dette gi et beløp på 110.000 kroner. Dersom du året etter får samme avkastning, 10 %, vil ikke gevinsten være på 10.000 lenger, men 11.000. Du får dermed 1000 kroner mer i gevinst sammenlignet med året før på grunn av din voksende kapital. Dette vil fortsette å vokse over tid og gi et betydelig beløp. 

Ønsker du å sjekke ut hvor mye du kan tjene på å investere i aksjefond sammenlignet med å sette pengene i banken? Da kan vi anbefale sparekalkulatoren til Odin Fond her.

Den historiske avkastningen gjennom aksjefond har vært på rundt 7 – 10 %. Noen fond har gitt vesentlig bedre avkastning, mens andre har gitt mindre. Faktum er likevel at dette er vesentlig mer enn hva bankrenten har ligget på, som har vært på rundt 2 %, og per dags dato er på lang lavere nivåer. 

Hvis du investerer 100.000 kroner med et månedlig sparebeløp på 2.000 kroner i 20 år vil du se en svært stor forskjell på din totale sparebeløp etter denne perioden. Hvis du hadde fått en avkastning på 10 % gjennom aksjefond ville du ha sittet med over 2,1 millioner kroner etter 20 år. Ved å ha pengene i banken ville du hatt en totalt sparebeløp på rundt 785.000 kroner. Dette tilsier mer enn 1,3 millioner forskjell!

Forvaltningshonorarer kan utgjøre en stor forskjell

Vi har kort nevnt tidligere at forvaltningshonorarer og gebyrer knyttet til et aksjefond vil kunne spille en stor rolle for din avkastning. Bare tenk deg selv, hva om fondet får en årlig avkastning på 7 %, men krever 3 % i gebyrer? Da vil du kun sitte igjen med 4 % avkastning. 

Derfor er det ekstremt viktig å se på dette før du investerer. Normalt sett ligger forvaltningsgebyrer på rundt 1 %, men dette kan variere i stor grad. Hvis du ikke sjekker dette i forkant kan du tape mye penger. Noen forvaltere, inkludert banker, kan kreve høye gebyrer og rett og slett dra nytte av uvitende investorer. Vær obs!

Hva er billige aksjefond?

Når man ser på ulike fond og deres årlig gebyrer, ligger de billigste aksjefond på 0,25 % i årlig gebyr. Fond med slike gebyrer representerer passive fond (indeksfond), som består av en aksjeportefølje som følger en referanseindeks. 

Dersom man ønsker å investere i aktive forvaltede fond er årlige gebyrer høyere, fordi det krever vesentlig mer tid og analyser. Her ser vi at gjennomsnittlig årlig gebyr ligger på rundt 1,5 %. 

Noen aksjefond har gebyrer så høyt som 5 %, og det kan vi anbefale på det sterkeste at du styrer unna. 

For å oppsummere: Jo mindre gebyrer aksjefondet krever, desto mer avkastning vil du sitte igjen med. Noen forvaltere krever dog høyere gebyrer fordi de tror at de vil få en bedre årlig avkastning. Hvis du har troen på dette kan det være greit å betale litt mer i gebyrer, men det burde dog ikke være for høyt. 

Velg riktig fond

Det er flere ting man bør vurdere når man skal velge et fond. Det viktigste er å se på din investeringsprofil: Hvor mye risiko ønsker du å ta for dine investeringer, som blir kalt risikojustert avkastning. 

Her skiller fond seg i stor grad og passive indeksfond innebærer en lavere risiko enn aktivt forvlatede fond. Tilgjengelig kan du oppnå en vesentlig bedre avkastning gjennom sistnevnte. Det er også vært å tenke på at jo lenger du planlegger å ha pengene i aksjemarkedet, desto høyere risiko kan du ta. 

Personlige preferanser kan også ha en stor betydning for hvilke fond du velger. Kanskje har du en forvalter du liker? Eller ønsker å investere i fond som fokuserer på bærekraftige selskaper? Eller kanskje har du troen på at teknologiselskaper vil fortsette å dominere aksjemarkedet de neste 10 årene? 

Her er noen faktorer du bør se på når du skal velge et fond:

 • Region fondet investerer i
 • Hvilken sektor(er) fondet er eksponert mot
 • Om fondet investerer i små, mellomstore eller store selskaper
 • Risikograden til fondet
 • Gebyrene fondet krever for å forvalte dine penger

Hos Nordnet finner du et stort utvalg av fond som representerer ulike markeder, bransjer og regioner.

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er aksjefond?

Et aksjefond er en portefølje bestående av flere enkeltaksjer. Et aksjefond blir forvaltet av en profesjonell forvalter og er en god måte å eksponere seg mot aksjemarkedet. 

Hvilke fond bør jeg investere i?

Det finnes veldig mange fond å velge mellom. Du kan investere i fond basert på selskapsstørrelse, marked, sektorer etc. Det er lurt å velge et fond med lave gebyrer. 
Se hvordan du kjøper en aksjefond.

Hvordan investere i aksjefond?

Å investere i aksjefond er svært enkelt. Etter man har registrert seg hos en nettmegler og satt inn et innskudd, kan man søke på det fondet man ønsker å investere i og sette penger i dette fondet. 

Hva er forskjellen mellom aksjer og aksjefond?

Når du investerer i et aksjefond investerer du i en portefølje av aksjer som er forvaltet av en profesjonell. Når du investerer i en aksje, har du en eierandel i ett aksjeselskap. Et aksjefond innebærer lavere risiko. 

Hvor mye koster et fond?

Dette varierer mye mellom ulike forvaltere. Et indeksfond kan koste så lite som 0,25 %, mens et aktivt forvaltet fond ofte ligger på rundt 1,5 %. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen