Norske aksjer: De 10 mest populære norske aksjerne

Hvis du skal i gang med å investere i aksjer kan det være lurt å se etter selskaper man har et godt kjennskap til. Som nordmann er det naturlig å se etter selskaper i det norske aksjemarkedet.

Norske aksjer har prestert svært godt i mange år. Siden 1982 til 2020 har hovedindeksen på Oslo Børs gitt en gjennomsnittelig avkastning på 11,5%. Dette er mye bedre enn man vil få i banken. 

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om norske børsnoterte aksjer. Hvilke sektorer bør jeg investere i? Hvilke norske aksjer kan gi god avkastning i årene fremover?

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Våre 3 anbefalte norske aksjer

Det finnes mange aksjer å velge mellom når man skal i gang med å investere. Her er våre 3 anbefalte norske aksjer:

  • DNB – Norges største bank som fortsetter å vokse i størrelse. Aksjen har gitt god avkastning over tid og selskapet gir ut gode utbytter
  • Tomra – Et grønt selskap som tilbyr sorterings- og resirkuleringssystemer som bidrar til bedre avfallshåndtering. Tomra kan vise til gode driftsinntekter.
  • Mowi – Er blant norges største selskaper og dekker ⅕ av hele verdens atlanterhavslaks. Selskapet operer i 25 land verden over

Vi vil senere i artikkelen komme med mer utdypende informasjon om ulike norske aksjer det kan være smart å investere i.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Slik investerer du i norske aksjer

Det finnes mange gode selskaper å investere i på det norske aksjemarkedet. Å investere i norske aksjer har vist seg å gi god avkastning over tid, spesielt hvis vi sammenligner opp mot å ha pengene ligge i banken hvor rentene er svært lave. 

Fra 1982 – 2020 har hovedindeksen på Oslo Børs hatt en gjennomsnittlig avkastning på 11,5%. Selv om andre marked også har prestert godt i løpet av denne perioden er det noen fordeler med å investere i Norge:

  • Man har et bedre kjennskap til markedet
  • Det er enklere å finne opplysningen om selskapene
  • Det er mindre konkurranse for å kjøpe aksjene

Ved å ha en portefølje som består av flere norske aksjer vil det gi gode muligheter for at du opplever en god avkastning over tid. Som i alle andre land består det norske aksjemarkedet av stabile, store aksjer og av mindre og mer volatile aksjer. Du former dermed investeringene ut fra din egen risikovillighet. 

Vi har laget en steg-for-steg guide som viser deg hvordan du kommer i gang med å investere. Enten du ønsker å investere i en stor og stabil aksje som DNB, som har gitt en stabil avkastning over tid, eller en mer volatil aksje som Nel, som har steget over 700% på 3 år. 

Følge våre fire enkle steg for å komme i gang med din investering:

Steg 1 – Velg handelsplattform

Det første steget i prosessen er å velge en plattform som du kjøper og selger aksjer gjennom. Det enkleste er å opprette en konto hos en nettmegler, ettersom dette både er billigere og mer effektivt enn å bruke en aksjemegler. Å investere gjennom en nettmegler er uten tvil det mest populære valget i dag. 

Det er dog viktig at du velger en nettmegler som passer for dine investeringer. Det er blant annet viktig å se på:

  • Utvalg av aksjer
  • Gebyrer for kjøp og salg av aksjer
  • Plattformens brukervennlighet
  • Teknisk analyse-verktøy
  • Videre læring

Det er mange ulike nettmeglere man kan velge mellom, men valget kan ha stor påvirkning på din avkastning. Noe av det viktigste man må se på er gebyret for å kjøpe og selge aksjer, kalt kurtasje. Å investere gjennom en plattform som tar høye gebyrer kan føre til at store deler av din gevinst blir spist opp. 

Vi i Aksjeskolen har testet mange ulike plattformer, og vår anbefalte handelsplattform er SaxoTraderGo. Gjennom deres plattform betaler man ingenting for å kjøpe og selge aksjer. De har også mange aksjer å velge mellom, og plattformen er svært enkelt å bruke. Du har også tilgang til analyser av selskapene og kan benytte deg av deres teknisk analyse-verktøy.

  • nordnet toplist stb
    Vurdering
    Hva vi tror
    • Norsk kundeservice
    • Tilbyr aksjesparekonto
    • Tilbyr månedlig spareavtale og pensjonssparing
    Kostnad per handel Fra 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
    6.5/10
  • saxo toplist stb 2
    Vurdering
    Hva vi tror
    • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
    • Finn inspirasjon med investeringstemaer
    • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
    Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
    7/10
    KJØP AKSJER Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2 – Opprett en konto

Dersom du har valgt en plattform er neste steg å opprette en konto. Vi vil fortsatt ta utgangspunkt i vår anbefalte plattform, SaxoTraderGo. 

saxotrader

Det er enkelt å registrere seg. Dette kan du gjøre på deres hjemmeside ved å trykke på denne linken.

Øverst til høyre ser du en grønn knapp hvor det står “Bli med nå”. Når du trykker på den knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. Deretter vil du motta en mail fra SaxoTraderGo som du må bekrefte. Da kan du sette inn penger på din konto. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring.

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å investere i 

Dersom du har opprettet en bruker og satt inn et innskudd, er det på tide å finne ut av hvilken aksje du ønsker å investere i. Når du er inne i plattformen til SaxoTraderGo kan du trykke på handelsmarkeder. Deretter trykker du på aksjer og velger Oslo Børs. Da vil du finne alle norske selskapene du kan investere i gjennom SaxoTraderGo.

Vi velger å ta utgangspunktet i hydrogenselskapet Nel, som har vært en populær investering blant nordmenn. I løpet av de siste 3 årene har Nel-aksjen steget med over 700%. Selv om vi tar utgangspunktet i Nel, kan du følge samme metodikk dersom du ønsker å investere i en annen aksje, enten det er i et norsk eller internasjonalt selskap.

Øverst i plattformen ser du et søkefelt. Her søker du dermed på “Nel” og trykker på logoen. Da vil du bli videreført til en side hvor du kan lese mer om selskapet, som blant annet informasjon, kurshistorikk og finansielle prestasjoner. Man kan også lese hva andre investorer tenker om selskapet. 

Steg 4 – Kjøp aksjen

Dersom du har valgt aksjen du ønsker å investere i, er siste steget i prosessen å kjøpe aksjene. 

Når du har trykket deg inn på selskapet du har valgt, trykker du deretter på den blå knappen hvor det står “Handle”, som du ser øverst til høyre. Da kommer du inn til kjøpssiden.

Her velger du enkelt hvor mye du ønsker å kjøpe for. Husk at når du skal i gang med å investere er det lurt å spre risikoen over flere aksjer, og ikke investere i mer enn man har råd til å tape. I eksemplet under kan du se at vi ønsker å kjøpe Nel aksjer for et beløp på 2000 dollar, som tilsvarer rundt 16.000 norske kroner. Når du er klar til å kjøpe trykker du på “angi rekkefølge”.

Så enkelt er det å investere i en norsk aksje. Når ditt kjøp kommer gjennom kan du kalle deg selv for en Nel-investor. Husk at du bruker samme metodikk dersom du ønsker å investere i blant annet DNB, Orkla, Tomra osv. 

Les videre for å lære mer om norske aksjer som kan være en god investering.

Norske aksjer anbefalinger

Vi har samlet flere norske aksjer som kan være gode investering, både på kort og lang sikt. 

Før du går i gang med å investere er det viktig at du er klar over risikoen på forhånd. Historisk utvikling er ingen forsikring for fremtidig suksess. Det beste du kan gjøre for å reduserer risikoen, samtidig øke sjansen for god avkastning er å:

  • Lese deg opp på selskapene før du investerer
  • Spre risikoen over flere selskaper i ulike sektorer og marked
  • Ha en plan for hvor lenge du ønsker å sitte med aksjene. En enkel regel er at jo lengre tidsperspektiv man har, desto høyere risiko kan man ta

Uansett hvor optimistisk fremtiden er for et selskap er det ingen garanti for positiv avkastning når du kjøper en aksje. 

Aksjer som prises inn for fremtidig suksess, kalt vekstaksjer, har en mye høyere aksjekurs enn de faktisk tjener. Dette gjelder blant annet Nel som har steget over 700% de siste 3 årene. Når man investere i slike selskap investerer man i håpet at deres fremtidige mål vil bli innfridd. Dersom dette ikke skjer kan man oppleve at aksjekursen faller. 

Å investere i typiske store og stødige aksjer, som blant annet DNB, er dermed mindre risikofylt, men muligheten for en kjempegod avkastning er mindre. Derfor er det viktig å investere ut fra sin egen risikovillighet. 

Investeringer i vekstaksjer gir muligheten for kjempehøy avkastning, men også større mulighet for at tap. Defensive aksjer har gitt en stabil avkastning over tid og blir ansett som en “sikrere” investering. For å oppnå gode resultater kan det være en god idé å kombinere selskaper som både har store vekstmuligheter, og selskaper som gir en stabil avkastning over tid.

Grønne aksjer – investering for fremtiden

Dersom du ønsker å investere i selskaper som du beholder over en lengre periode kan det være smart å investere i såkalte grønne aksjer. Dette er selskaper som er miljøvennlige og bidrar til mindre utslipp av klimagasser, forurensning og/eller bidrar til et bedre miljø og klima.

Det er ingen tvil om at vi er i et grønt skifte, og vi er nødt til å gå over til ren energi dersom vi skal nå både EU og verdens klimamål. Det er ventet at det vil komme mye statlig støtte for selskaper innen denne sektoren. 

Her er 2 grønne aksjer vi kan anbefale nå:

Nel

Nel er et hydrogenselskap som tilbyr løsninger for å produsere, lagre og distribuere hydrogen fra fornybar energi. Selskapet har sine røtter tilbake til 1927 da de bygget de første elektrolyse-installasjonene ved Norsk Hydros anlegg på Notodden. 

I dag produserer de hydrogen på verdensbasis og har flere store samarbeidsavtaler. I 2016 bygget de verdens største fabrikk for produksjon av hydrogenstasjoner, og kjøpte blant annet opp konkurranten Proton Onsite året etter. I slutten av 2020 inngikk Nel et avtale med Iberdrola, som er Spanias største strømselskap Sammen skal de utvikle en grønn hydrogenproduksjon med en kapasitet på over 200 megawatt innen 2023. 

Det er mye spennende på gang for Nel i årene som kommer. Dersom du har troen på hydrogen som energi, kan det være smart å ha Nel-aksjer i din investeringsportefølje. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Tomra

Tomra er et verdensledende selskap innen pantasystemer. De tilbyr sorterings- og resirkuleringssystemer som hjelper kundene til bedre avfallshåndtering. Dette er viktig i omstilling til det grønne skiftet, og ved hjelp av deres teknologi omgjør deres automater drikkeemballasje til gjenbrukbare former.

Tomra logo

Selskapet har i dag en markedsverdi på nær 60 milliarder kroner og er blant de 10 største selskapene på Oslo Børs. De har i dag over 80.000 panteautomater i over 40 land. Hoveddelen av deres inntekter kommer fra kunder i Europa og Nord-Amerika. 

Tomra er blant de grønne aksjene som faktisk kan vise til svært gode finansielle prestasjoner. I tredje kvartal 2020 hadde Tomra en omsetning på 2,6 milliarder og et resultat på 403 millioner kroner før skatt. Flere eksperter spår at Tomras inntjening vil forsette å øke i årene som kommer, og at markedet de er inne i vil fortsette å vokse. De siste årene har Tomra også begynt å betale utbytte til sine aksjonærer. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Norske utbytteaksjer – Få en passiv inntekt

En investeringsstrategi som har blitt mer og mer populær de siste årene er å investere i selskaper som gir gode utbytter til sine aksjonærer. 

Å investere i utbytteaksjer kan være en smart investeringsstrategi, ettersom man får utbetalt et årlig beløp (andel av aksjene) fra selskapet. Dette er penger man kan gjøre hva man vil med, enten man velger å ta de ut eller å reinvestere det i samme eller andre aksjer. 

Dersom man skal investere i utbytteaksjer er det allikevel noen ting som er viktig å se etter. At et selskap gir utbytte burde aldri være grunnlaget for investeringen, men bør kategoriseres mer som en tilleggsgode. Det viktigste er å se på selskapets prestasjoner, fremtidsutsikter og markedet de befinner seg i. 

Her er 3 anbefalte utbytteaksjer:

DNB

DNB er norges største bank og har en markedsverdi på rundt 275 milliarder kroner. Til tross for at det er et norsk finanskonsern kommer rundt ¼ av deres inntekter fra deres internasjonale virksomhet, som fra Asia og Amerika.

DNB logo

DNB ble grunnlagt i 2003, etter en fusjon mellom Den Norske Bank og Gjensidige NOR. Allikevel har de røtter helt tilbake til 1822 da DNB først startet som Christiania Sparebank. I dag er de derimot Nordens nest største bank og har kontorer i 23 land verden over. 

I løpet av de siste 5 årene har DNB-aksjen steget med rundt 80%. Dette tilsvarer en årlig avkastning på 16%. Dette er en svært god avkastning basert på markedet generellt sett. I tillegg har DNB en utbyttepolitikk som tilsier at de gir ut et årlig høyt utbytte til sine aksjonærer. På den måten vil du hele tiden få inn penger på kontoen som du kan velge å reinvestere eller ta ut. 

DNB er kategorisert som en sikker investering, og kan være en lur aksje å ha i sin portefølje over flere år. DNB vil heller ikke bli så påvirket av eventuelle krakk ettersom de har en ekstremt god økonomi.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Mowi

Mowi aksjer.

Mowi er et av verdens største oppdrettselskap, og dekker en femtedel av den globale etterspørselen etter atlanterhavslaks. Selskapet ble grunnlagt i 1965 og opererer i dag i over 25 land verden over. 

I løpet av de siste 5 årene har Mowi-aksjen steget med over 60%. I tillegg til at aksjekursen har økt, tilbyr de også svært gode utbytte til sine aksjonærer. I 2019 ga de kvartalsvise utbytter til sine aksjonærer, som betyr at de ga utbytte 4 ganger i løpet av året. Ubyttene lå på 2,6 kroner per aksje.

I 2020 bestemte derimot Mowi seg for å ikke betale utbytte på grunn av koronapandemien. Beslutningen ble bestemt for å kunne sikre at selskapet ville komme seg gjennom pandemien på en god måte. Til tross for at investorene ikke fikk utbytte, har aksjen steget med 36% på bare 1 år. 

Nå som samfunnet åpnes igjen og etterspørselen etter laks vil øke, er det mye som tilsier at Mowi-aksjen vil fortsette å øke, samtidig som de igjen vil gi gode utbytter til sine aksjonærer. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Telenor

Telenor aksjer

Telenor er Norges største telefonselskap. Til tross for sin markedsandel i Norge, har selskapet, som ble grunnlagt i 1855, virksomhet i Skandinavia, Øst-Europa og Asia. 

I 2019 hadde Telenor driftsinntekter på 113 milliarder kroner. Telenor-aksjen har ikke prestert så bra de siste årene, og mye kommer fra deres satsning i India som har vært alt annet enn vellykket. India-drømmen ble avsluttet i 2017, og Telenors resultater har vist bedre tegn de siste årene. Det er spådd at inntjeningene vil øke i takt med deres satsing på 5G.

Telenor har som utbyttepolitikk å gi utbytte til sine aksjonærer 2 ganger årlig. Telenor har foreslått et utbytte på 9 kroner for aksjen for 2020, som tilsvarer en meravkastning på rundt 5%. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Olje- og gasselskaper – oljeprisen ventes å stige

Det er ingen tvil om at vi er i det grønne skiftet og at olje- og gass blir byttet ut med ren energi. Til tross for dette er vi fortsatt avhengig av olje enn så lenge. Utviklingen av oljeprisen har mye å si for hvordan disse selskapene presterer, men det er mye som tyder på at oljeprisen vil stige etter å ha vært lav gjennom en lengre periode. 

På den måten har man muligheten til å gå god avkastning på disse aksjene som en investor. Her er noen norske olje- og gasselskaper:

Equinor

Equinor er Norges største selskap, og den største eieren av selskap er den norske stat (rundt 67% av alle aksjene). Selskapet har vært børsnotert siden 2021 og deres virksomhet er sentrert rundt den norske kontinentalsokkelen.

I løpet av de siste 5 årene har Equinor-aksjen fulgt olje- og gassektoren og blitt redusert med rundt 10%. Flere faktorer, som at etterspørselen etter olje vil øke etter samfunnet åpnes, stigende renter og et fokusskifte fra vekstaksjer til verdiaksjer, kan resultere i at Equinor vil oppleve bedre resultater de kommende årene.

Equinor logo

Vi tror Equinor-aksjene vil fortsette å øke nå som oljeprisene er ventet å stige, men at selskapet også vil kunne prestere bra over tid på grunn av deres grønne satsinger. Equinor tilbyr også gode utbytter til sine aksjonærer.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Aker BP

AkerBP logo

Røkke-eide Aker BP driver med leting og produksjon av olje- og gass på norsk sokkel. Aker BP ble grunnlagt i 2001, men har i dag over 1700 ansatte og produserer over 20.000 fat olje daglig. Selskapet er i dag verdsatt til rundt 88 milliarder kroner, og Aker BP-aksjen har steget med nesten 300% de siste 5 årene. 

Aker BP satser på olje- og gass, men Røkke har ved gjentatte ganger uttalt at de satser tungt på “grønn innovasjon”, som tilsier at ønsker å redusere utslippet som oppstår når man produserer olje. Ettersom verden fortsatt trenger olje, er det i hvert fall positivt å gjøre det på best mulig måte. 

Selskapet vil bli mer bærekraftige gjennom synergier med Røkkes “grønne satsinger”, som gjelder blant annet Aker Horizons, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture. 

Skal man investere i et oljeselskap er Aker BP et av de bedre alternativene.

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

PGS

PGS aksjer.

PGS er ikke i seg selv et olje- og gasselskap, men selskapet leverer bilder og 3D-modeller av havbunnen som hjelper de store oljeselskapene å finne olje- og gassreserver. PGS har samarbeidsavtaler med store oljeselskaper. 

Deres tjenester kan føre til store verdier for oljeselskapene, som gjør at de er villig til å betale mye for å inngå et samarbeid. PGS-aksjen har hatt noen svært dårlige år, men har hentet seg litt igjen det siste året og er opp 120%. PGS har en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner. Å investere i PGS kan være en god idé nå som investorer begynner å se mer mot olje- og gassbransjen. 

Kjøp aksjer her Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke norske aksjer bør jeg investere i?

Det er umulig å spå hvilken aksje som vil prestere best i tiden fremover. Det viktigste er at du leser deg opp og analyserer selskapet før du går i gang med å investere.

Hvilke norske aksjer gir utbytte?

Det finnes flere norske aksjer som gir utbytte til sine aksjonærer. Dette gjelder blant annet Telenor, DNB, Tomra, Equinor og Mowi.

Hvilke norske aksjer gir best avkastning?

Det er vanskelig å spå hvilke selskap som vil gi best avkastning på sikt. Nel har gitt en svært god avkastning de siste årene. Men historisk avkastning er ingen forsikring for fremtidig suksess.

Burde jeg investere i norske aksjer?

Det norske aksjemarkedet har prestert svært godt i mange år. Derfor kan det være en god idé å investere i norske aksjer.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen