Shorthandel: Tjen Penger På Fallende Aksjekurser

Shorthandel betyr enkelt forklart at du selger aksjer du ikke eier, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt. 

Når du shorter aksjer investerer du mot markedet. Det betyr at du vil tjene penger dersom aksjekursen faller og du kjøper aksjene tilbake til en lavere pris. Målet er dermed å tjene penger på kursnedgang. 

Flere profesjonelle investorer benytter shorthandel som en hedge mot lange posisjoner i aksjemarkedet. På den måten vil man redusere risikoen i usikre økonomiske tider. 

I denne artikkelen vil du lære mer hva shorting av aksjer er, og om det er noe som passer din investeringsprofil. Vi har også laget en guide som viser deg hvordan du går i gang med å shorte. 

Hva er Shorting av Aksjer?

Når du shorter aksjer investerer du mot markedet. Å shorte er:

  • En strategi som går ut på at man selger aksjer man ikke eier, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt.
  • Å låne aksjer mot en rentesats. Du vil profittere på investeringen dersom aksjene opplever en kursnedgang.

En plattform som tilbyr shorting av aksjer og andre finansielle instrumenter er Capital.com.

Vår guide: Slik shorter du aksjer

For å kunne shorte aksjer er man først nødt til å finne en handelsplattform som tilbyr denne funksjonen. 

Det finnes mange plattformer å velge mellom, så det kan være vanskelig å finne den plattformen som passer best deg og din investeringsstrategier. Det kan være greit å vite at handelsplattformene kan variere mye når det kommer til funksjoner, brukervennlighet og priser. 

I denne guiden vil du lære hva du bør se etter når du skal velge en plattform, hvordan du registrerer en konto og hvordan du kommer i gang med shorting av aksjer. 

Steg 1: Finn handelsplattform

Som nevnt er det store forskjeller mellom de utallige handelsplattformene som finnes på nett. Derfor kan det være greit å ha noen visse kriterier før du velger deg ut en plattform for dine investeringer. Husk at valget av handelsplattform kan ha en stor innvirkning på din avkastning, både kortsiktig og langsiktig. 

Når du skal vurdere en handelsplattform bør du basere det ut fra følgende kriterier:

  • Brukervennlighet: Er det enkelt å navigere rundt plattformen og kjøpe og selge aksjer og andre finansielle instrumenter?
  • Utvalg: Har plattformen et godt utvalg av investeringsobjekter?
  • Funksjoner og verktøy: Har plattformen gode nok funksjoner og verktøy til å kunne gjennomføre god nok research?
  • Lisenser og godkjenninger: Vær sikker på at plattformen har alle godkjenninger og lisenser. Hvis ikke er det bare å vike unna.
  • Priser: Høye priser kan føre til at store deler av gevinsten blir spist opp. Hvor mye koster det å gjennomføre innskudd og uttak? Er kurtasjen billig eller dyr?
  • Shorting: Tilbyr plattformen shorting muligheter? 

Vi har testet ut en rekke ulike handelsplattformer. Ut fra våre vurderinger kan vi anbefale plattformen til Capital.com. Her kan du et stort utvalg av aksjer du kan short, som blant annet Facebook, Tesla, og Gamestop.

Plattformen er svært brukervennlig og tilbyr alle de funksjonene man trenger for å gjøre gode investeringer. I tillegg har de et stort utvalg av investeringsobjekter og plattformen er svært brukervennlig – som gjør at den passer for både nybegynnere og mer erfarne investorer. 

  • saxo toplist stb 2
    Vurdering
    Hva vi tror
    • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
    • Finn inspirasjon med investeringstemaer
    • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
    Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
    7/10
    Besøk SaxoTraderGO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Steg 2: Opprett en konto

Å opprette en konto hos Capital.com tar kun et par minutter og er svært enkelt. Når du besøker hjemmeside trykker du på knappen «Trade Now».

Capital.com

Deretter registrerer du deg ved å fylle inn e-post samt opprette passord. Du kan også registrere deg via Facebook-, Google-, eller Apple-kontoen.

Melde deg på Capital.com

Når du er registrert må du fylle inn ytterligere informasjon. Du får spørsmål om blant annet nåværende arbeidsstatus, skattested og omtrentlige inntekt.

Når du har gjort dette må du gjennomføre et innskudd før du kan gå i gang med å shorte aksjer. Det gjøres enten med bankoverføring, betalingskort eller Paypal. Minimumsinnskudd er 250$. Du kan lese mer om plattformen her.

Steg 3 – Finn investeringsproduktet

Dersom du har fulgt instruksjonene fra steg 1 og 2, er neste steg å finne det investeringsproduktet du ønsker å shorte. I dette eksemplet vil vi ta utgangspunkt i hvordan du shorter Tesla, en aksje som er kjent for å svinge mye i pris.

For å gjøre dette søker du på «Tesla» i søkefeltet øverst til venstre.

Shorte Tesla Capital.com

Steg 4: Short investeringen

Nå har du all informasjonen du trenger for å kunne gjennomføre din investering – nemlig å shorte investeringen.

I eksemplet under ønsker vi å shorte Tesla. Da er det viktig at man trykker på «sell» i stedet for «buy». Dette betyr enkelt at man tjener penger på at aksjen faller i verdi kontra øker i verdi.

Som du kan se på bilde til høyre ønsker vi her å shorte Tesla for drøye 750 dollar, som tilsvarer rundt 7000 norske kroner.

Man kan også benytte seg av deres funksjoner; «close at loss» og «close at profit». Dette betyr at du vil automatisk selge deg ut og ta gevinst eller tap når verdien når en viss verdi. Det er en ofte brukt funksjon blant tradere for å forsikre seg av at man får den gevinsten man ønsker å oppnå eller ikke taper mer enn man ønsker. 

Når du har sett gjennom og alt stemmer kan du trykke på «Place limit order». Da har du investert «mot» Tesla.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-26.png

Det er viktig å være klar over at shorting innebærer en høyere risiko, noe som betyr at grundig research på forhånd er særdeles viktig. Husk at finansmarkedet over tid stiger, noe som betyr at det er en større sjansene for at en aksje vil stige over en tid. Derfor er det også viktig at du følger med på dine short-investeringer og tar profit når tiden er inne for det.

Nå vet du hvordan du shorter en aksje. Du kan benytte deg av samme metode dersom du ønsker å shorte aksjer, fond, indeks, råvarer etc. Les videre for å lære mer. 

Forskjellen mellom dekket og udekket shortsalg? 

Shortsalg fungerer som en motvekt til alle lange, også kalt long, posisjoner i markedet ved at noen alltid har et ønske om et prisfall for følgende aksje. Ved shortsalg profitterer investoren når aksjen faller i verdi, og taper når aksjer stiger i verdi. Rett og slett det motsatte av det man er vandt til. 

Man skiller ofte mellom to typer shortsalg, nemlig dekket og udekket:

Dekket shortsalg: Dette betyr at investoren som selger aksjen faktisk har tilgang til instrumentet på dette tidspunktet. Dette betyr at investoren har lånt papirene av en annen investor før han selger. 

Udekket shortsalg: I motsetning til dekket shortsalg har ikke investoren aksjene på salgstidspunktet, men planlegger å anskaffe dem. For aksjemarkedet er ofte leveringen av aksjene 2 dager etter kjøp/salg. Dette betyr at investoren må kjøpe eller låne aksjene, slik at han har dem til levering. Hvis ikke kan han bli holdt økonomisk og rettslig ansvarlig for å ha solgt aksjer han ikke greier å lever. 

Slik fungerer shorting

La oss ta en nærmere titt på hvordan shorting faktisk fungere. 

Når du kjøper (long) en aksje har du i teorien mulighet til å tjene ubegrensede summer i og med at det ikke er noen takhøyde for hvor mye en aksje kan stige i verdi. Det betyr at du kan få en avkastning som er lang over 100%, som for eksempel Apple har gitt sine investorer hvis man ser på de siste årene. 

Dette er ikke mulig når du selger (short) en aksje. Dette risikoforholdet blir dermed motsatt ettersom at kursen ikke kan falle mer enn 100%, som altså er en aksjekurs på 0. Det betyr at man maksimalt kan tjene 100% på en shortposisjon. 

En større risiko tilknyttet shorthandel er at man kan tape ekstremt mye penger, nettopp fordi det ikke finnes noe begrensning for hvor mye en aksje kan stige. Her er et eksempel:

Dersom du shorter 1000 aksjer til en kurs på 10 kroner, tilsvarer dette et investeringsbeløp på 10.000 kroner. Dersom aksjen ikke faller i verdi, men heller på grunn av gode nyheter stiger til 30 kroner (200%) vil du ha tapt 20.000 kroner. Altså, det dobbelte av beløpet som først ble investert.

Eksempel på fortjeneste på shorting av aksjer

Det er selvfølgelig fullt mulig å tjene penger på å shorte aksjer, ellers ville ingen ha gjort det. Her er et eksempel på hvordan man tjener penger på å shorte aksjer:

  • En investor låner 500 aksjer i DNB. Investoren ønsker å selge dem i aksjemarkedet for en kurs på 150 kroner, som tilsvarer 75.000 kroner.
  • Kursen faller til 115 kroner og investoren ønsker å kjøpe aksjene tilbake. Dette koster 57.500 kroner. Investoren har dermed profittert 17.500 kroner på at DNB-aksjene har falt i verdi

75.000 kroner – 57.500 = 17.500 kroner

Det kan være greit å vite at renteutgifter ikke er kalkulert med i regnestykket. Gebyr (renter) for å låne aksjene kan variere mellom plattformer.

Ofte stilte spørsmål

Hva er shorting av aksjer?

Shorthandel betyr enkelt forklart at du selger aksjer du ikke eier, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt.
Lær alt om shorting av aksjer.

Hvordan shorter man aksjer?

Når du shorter aksjer investerer du mot markedet. Det betyr at du vil tjene penger dersom aksjekursen faller og du kjøper aksjene tilbake til en lavere pris. Målet er dermed å tjene penger på kursnedgang. 

Hvilke aksjer kan man shorte?

Det finnes mange aksjer man kan shorte, både norske og internasjonale. Det viktigste er at du finner en handelsplattform som godkjenner shorting av aksjer

Hva betyr shorting?

Det betyr at du investerer mot markedet og ønsker å tjene penger på at en aksje faller i kurspris. 

Er det stor risiko å shorte aksjer?

Det er en betydelig høyere risiko å shorte aksjer kontra å kjøpe aksjer. Når du shorter aksjer kan du tape mer enn 100% av din investering. 

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen