Shorthandel: Tjen Penge På Faldende Aktiekurser

Shorthandel betyr enkelt forklart at du selger aksjer du ikke eier, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt. 

Når du shorter aksjer investerer du mot markedet. Det betyr at du vil tjene penger dersom aksjekursen faller og du kjøper aksjene tilbake til en lavere pris. Målet er dermed å tjene penger på kursnedgang. 

Flere profesjonelle investorer benytter shorthandel som en hedge mot lange posisjoner i aksjemarkedet. På den måten vil man redusere risikoen i usikre økonomiske tider. 

I denne artikkelen vil du lære mer hva shorting av aksjer er, og om det er noe som passer din investeringsprofil. Vi har også laget en guide som viser deg hvordan du går i gang med å shorte. 

START TRADING HER 68 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.

Hva er Shorting av Aksjer?

Når du shorter aksjer investerer du mot markedet. Å shorte er:

 • En strategi som går ut på at man selger aksjer man ikke eier, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt.
 • Å låne aksjer mot en rentesats. Du vil profittere på investeringen dersom aksjene opplever en kursnedgang.

En plattform som tilbyr shorting av aksjer og andre finansielle instrumenter er [eToro] – til 0 kr i kurtasje. 

START TRADING HER 68 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.

Vår guide: Slik shorter du aksjer

For å kunne shorte aksjer er man først nødt til å finne en handelsplattform som tilbyr denne funksjonen. 

Det finnes mange plattformer å velge mellom, så det kan være vanskelig å finne den plattformen som passer best deg og din investeringsstrategier. Det kan være greit å vite at handelsplattformene kan variere mye når det kommer til funksjoner, brukervennlighet og priser. 

I denne guiden vil du lære hva du bør se etter når du skal velge en plattform, hvordan du registrerer en konto og hvordan du kommer i gang med shorting av aksjer. 

Steg 1: Finn handelsplattform

Som nevnt er det store forskjeller mellom de utallige handelsplattformene som finnes på nett. Derfor kan det være greit å ha noen visse kriterier før du velger deg ut en plattform for dine investeringer. Husk at valget av handelsplattform kan ha en stor innvirkning på din avkastning, både kortsiktig og langsiktig. 

Når du skal vurdere en handelsplattform bør du basere det ut fra følgende kriterier:

 • Brukervennlighet: Er det enkelt å navigere rundt plattformen og kjøpe og selge aksjer og andre finansielle instrumenter?
 • Utvalg: Har plattformen et godt utvalg av investeringsobjekter?
 • Funksjoner og verktøy: Har plattformen gode nok funksjoner og verktøy til å kunne gjennomføre god nok research?
 • Lisenser og godkjenninger: Vær sikker på at plattformen har alle godkjenninger og lisenser. Hvis ikke er det bare å vike unna.
 • Priser: Høye priser kan føre til at store deler av gevinsten blir spist opp. Hvor mye koster det å gjennomføre innskudd og uttak? Er kurtasjen billig eller dyr?
 • Shorting: Tilbyr plattformen shorting muligheter? 

Vi har testet ut en rekke ulike handelsplattformer. Ut fra våre vurderinger kan vi anbefale plattformen til eToro. Her kan du short aksjer og andre investeringsobjekter uten å betale kurtasje. 

Plattformen er svært brukervennlig og tilbyr alle de funksjonene man trenger for å gjøre gode investeringer. I tillegg har de et stort utvalg av investeringsobjekter og plattformen er svært brukervennlig – som gjør at den passer for både nybegynnere og mer erfarne investorer. 

 • Rating
  Hva vi tror
  • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Finn inspirasjon med investeringstemaer
  • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  7/10
  Besøk SaxoTraderGO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
 • Rating
  Hva vi tror
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • Velg mellom 3000+ CFD-er
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
  8/10
  Besøk Capital.com Les anmeldelse 73,81% av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen.
  Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine.
 • Rating
  Hva vi tror
  • Velg mellom 700 aksjer som CFD-er
  • Optimaliserer strategien din med AI-analyse
  • Gratis Webinarer, kurs og guider
  Kostnad per handel Fra 3,5% Minimumsinnskudd 50$ Mobil App Store
  8/10
  Besøk Skilling Les anmeldelse CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring.
  66% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.
  Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.
Se mer +

Steg 2: Opprett en konto

I denne guiden vil vi fortsette å ta utgangspunkt i eToro ettersom det er den plattformen vi synes det er best å shorte aksjer og andre finansielle instrumenter fra. 

Nå vet du hva du bør se etter i en plattform. Andre steget i prosessen er å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre ved å trykke her. 

Opprett en konto på eToro.

Til høyre øverst på plattformen ser du en knapp hvor det står “bli med nå”. Når du trykker på denne knappen vil du bli videreført til siden hvor du fyller inn dine personopplysninger. 

Når du har gjort dette vil du motta en mail fra eToro som du må bekrefte. Da kan du gjennomføre et innskudd til plattformen. Dette kan man gjøre via PayPal, bankoverføring eller andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar gjennom bankkort eller PayPal, og 500 dollar gjennom en bankoverføring. 

Steg 3 – Finn aksjen du ønsker å shorte

Dersom du har fulgt instruksjonene fra steg 1 og 2, er neste steg å finne den aksjen du ønsker å shorte. Når du går i gang med å shorte denne aksjen er det fordi du tror aksjekursen vil falle. 

Du kan trykke den inn på “handelsmarkeder” inne i plattformen og filtrere selskaper ut fra markedet du ønsker å investere i. Dersom du for eksempel ønsker å shorte en norsk aksje kan du velge aksjer på Oslo Børs:

Aksjer på Oslo Børs.

En populær aksje blant norske investorer de siste årene har vært hydrogenselskapet Nel. Til tross for selskapets popularitet blant investorene har aksjen mer enn halvert seg i løpet av 2021. Det betyr at hvis du hadde shortet aksjen ville du ha hatt en fortjeneste på over 50% (så langt du ikke gearer). 

Under kan du se hvordan du shorter Nel. Du følger samme metodikk dersom du ønsker å shorte andre aksjer, som for eksempel Amazon eller DNB.  

Se etter aksjen din.

Som du ser på bildet, søker du “Nel” i søkefeltet. Når du trykker på logoen vil du bli videreført til siden hvor du kan lese mer om selskapet. Her kan du blant annet se deres siste finansielle prestasjoner og kurshistorikken. Samt kan du lese hva andre investorer tenker om aksjen som et investeringsobjekt. 

Denne informasjonen er viktig når du skal gjøre research før du går i gang med å shorte aksjen. 

Steg 4: Short aksjen

Nå har du all informasjonen du trenger for å kunne gjennomføre din investering – nemlig å shorte aksjer. Når du har trykket deg inn på aksjen du ønsker å shorte vil du se en blå knapp øverst til høyre hvor det står “handle”. Da vil du bli ført videre til kjøpssiden.

Se etter aksjen din.

Da vil du bli ført videre til kjøpssiden, som du ser på bildet under. Du velger enkelt hvor mye du ønsker å investere for. Når du skal shorte aksjen, i motsetning til når du skal kjøpe den, må du trykke på knappen der det står “selg”. Du har også muligheten til å øke lånegraden til investeringen, men dette innebærer en mye høyere risiko. 

Når du har valgt beløpet du ønsker å shorte for trykker du “angi rekkefølge”. Da har du hermed investert mot Nel, som betyr at du håper aksjen skal falle i verdi i tiden fremover. 

Det er viktig å være klar over at shorting innebærer en høyere risiko enn å eie en aksje, noe som betyr at grundig research på forhånd er særdeles viktig. Husk at aksjemarkedet over tid stiger, noe som betyr at det er en større sjansene for at en aksje vil stige over en tid. Derfor er det også viktig at du følger med på dine short-investeringer og tar profit når tiden er inne for det.

Short-aksjer på eToro.

Nå vet du hvordan du shorter en aksje. Du kan benytte deg av samme metode dersom du ønsker å shorte fond, indeks, råvarer etc. Les videre for å lære mer. 

Forskjellen mellom dekket og udekket shortsalg? 

Shortsalg fungerer som en motvekt til alle lange, også kalt long, posisjoner i markedet ved at noen alltid har et ønske om et prisfall for følgende aksje. Ved shortsalg profitterer investoren når aksjen faller i verdi, og taper når aksjer stiger i verdi. Rett og slett det motsatte av det man er vandt til. 

Man skiller ofte mellom to typer shortsalg, nemlig dekket og udekket:

Dekket shortsalg: Dette betyr at investoren som selger aksjen faktisk har tilgang til instrumentet på dette tidspunktet. Dette betyr at investoren har lånt papirene av en annen investor før han selger. 

Udekket shortsalg: I motsetning til dekket shortsalg har ikke investoren aksjene på salgstidspunktet, men planlegger å anskaffe dem. For aksjemarkedet er ofte leveringen av aksjene 2 dager etter kjøp/salg. Dette betyr at investoren må kjøpe eller låne aksjene, slik at han har dem til levering. Hvis ikke kan han bli holdt økonomisk og rettslig ansvarlig for å ha solgt aksjer han ikke greier å lever. 

Slik fungerer shorting

La oss ta en nærmere titt på hvordan shorting faktisk fungere. 

Når du kjøper (long) en aksje har du i teorien mulighet til å tjene ubegrensede summer i og med at det ikke er noen takhøyde for hvor mye en aksje kan stige i verdi. Det betyr at du kan få en avkastning som er lang over 100%, som for eksempel Apple har gitt sine investorer hvis man ser på de siste årene. 

Dette er ikke mulig når du selger (short) en aksje. Dette risikoforholdet blir dermed motsatt ettersom at kursen ikke kan falle mer enn 100%, som altså er en aksjekurs på 0. Det betyr at man maksimalt kan tjene 100% på en shortposisjon. 

En større risiko tilknyttet shorthandel er at man kan tape ekstremt mye penger, nettopp fordi det ikke finnes noe begrensning for hvor mye en aksje kan stige. Her er et eksempel:

Dersom du shorter 1000 aksjer til en kurs på 10 kroner, tilsvarer dette et investeringsbeløp på 10.000 kroner. Dersom aksjen ikke faller i verdi, men heller på grunn av gode nyheter stiger til 30 kroner (200%) vil du ha tapt 20.000 kroner. Altså, det dobbelte av beløpet som først ble investert.

Eksempel på fortjeneste på shorting av aksjer

Det er selvfølgelig fullt mulig å tjene penger på å shorte aksjer, ellers ville ingen ha gjort det. Her er et eksempel på hvordan man tjener penger på å shorte aksjer:

 • En investor låner 500 aksjer i DNB. Investoren ønsker å selge dem i aksjemarkedet for en kurs på 150 kroner, som tilsvarer 75.000 kroner.
 • Kursen faller til 115 kroner og investoren ønsker å kjøpe aksjene tilbake. Dette koster 57.500 kroner. Investoren har dermed profittert 17.500 kroner på at DNB-aksjene har falt i verdi

75.000 kroner – 57.500 = 17.500 kroner

Det kan være greit å vite at renteutgifter ikke er kalkulert med i regnestykket. Gebyr (renter) for å låne aksjene kan variere mellom plattformer.

Ofte stilte spørsmål

Shorthandel betyr enkelt forklart at du selger aksjer du ikke eier, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt.

Lær alt om shorting av aksjer.

Når du shorter aksjer investerer du mot markedet. Det betyr at du vil tjene penger dersom aksjekursen faller og du kjøper aksjene tilbake til en lavere pris. Målet er dermed å tjene penger på kursnedgang. 

Det finnes mange aksjer man kan shorte, både norske og internasjonale. Det viktigste er at du finner en handelsplattform som godkjenner shorting av aksjer

Det betyr at du investerer mot markedet og ønsker å tjene penger på at en aksje faller i kurspris. 

Det er en betydelig høyere risiko å shorte aksjer kontra å kjøpe aksjer. Når du shorter aksjer kan du tape mer enn 100% av din investering.